Co oznaczają białe paski na piersi drobiowej i dlaczego nie powinniśmy kupować takiego mięsa.
piers.jpg 42,24 KB
9 Ilość pobrań
Mięso z kurczaka jest doskonałym źródłem białka. Jedna filiżanka pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka zawiera 43 gramy białka, które pomaga budować mięśnie i sprawia, że czujemy się silni. Dlatego coraz częściej wybieramy to popularne mięso.
Nie bez znaczenia jest także dostępna cena. Jednak niedawno opublikowany raport Oxford Academy, wskazuje na dramatyczny wzrost liczby i wielkości białych pasków na piersiach kurczaka - filetach. Mimo tego, iż białe części piersi drobiowych są całkowicie bezpieczne jeśli chodzi o ich spożycie, to niemniej wskazują, iż kurczaki, z których te elementy pochodzą, rosły zbyt szybko.
Stworzono tabelę, w której umieszczono trzy przykłady piersi z kurczaka:
- piersi z kurczaka z literą A są normalne. Jest na nich bardzo mało białego paska lub nie ma go wcale,
- piersi z kurczaka z literą B zawierają umiarkowaną ilość białego paska,
- piersi kurczaka z literą C, zawierają duży i szeroki pasek.
Białe smugi wskazują na wyższą zawartość tłuszczu (o 22% więcej niż pierś bez białej smugi) i bardziej twarde mięso.
Oxford Academy informuje, że tempo wzrostu kurczaków od roku 1957 wzrosło o 400%. W raporcie zauważono, że wzrost ten jest w dużej mierze oparty o zmiany genetyczne, oraz związany z wprowadzeniem do hodowli hormonów.
Rolnicy wystawiają swoje kurczaki na działanie hormonów i wszelkich modyfikacji genetycznych, które powodują to, że kurczaki rosną w niezdrowym tempie, co bezpośrednio wiąże się z dysfunkcją mięśni, a to z kolei objawia się m.in. z występowaniem białego paska na płatach piersiowych (filetach).
Mięso z kurczaka jest pyszne, ale decydując się na jego zakup w sklepie lub na targu, koniecznie sprawdźcie jego jakość.