Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Ciekawe i ważne] Co oznacza biały pasek na piersi drobiowej


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30123 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 29 lip 2020 - 14:40

Co oznaczają białe paski na piersi drobiowej i dlaczego nie powinniśmy kupować takiego mięsa.

 

Załączony plik  piers.jpg   42,24 KB   7 Ilość pobrań

 

Mięso z kurczaka jest doskonałym źródłem białka. Jedna filiżanka pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka zawiera 43 gramy białka, które pomaga budować mięśnie i sprawia, że czujemy się silni. Dlatego coraz częściej wybieramy to popularne mięso.

Nie bez znaczenia jest także dostępna cena. Jednak niedawno opublikowany raport Oxford Academy, wskazuje na dramatyczny wzrost liczby i wielkości białych pasków na piersiach kurczaka - filetach. Mimo tego, iż białe części piersi drobiowych są całkowicie bezpieczne jeśli chodzi o ich spożycie, to niemniej wskazują, iż kurczaki, z których te elementy pochodzą, rosły zbyt szybko.

Stworzono tabelę, w której umieszczono trzy przykłady piersi z kurczaka: 

  • piersi z kurczaka z literą A są normalne. Jest na nich bardzo mało białego paska lub nie ma go wcale,
  • piersi z kurczaka z literą B zawierają umiarkowaną ilość białego paska,
  • piersi kurczaka z literą C, zawierają duży i szeroki pasek.

Białe smugi wskazują na wyższą zawartość tłuszczu (o 22% więcej niż pierś bez białej smugi) i bardziej twarde mięso.

Oxford Academy informuje, że tempo wzrostu kurczaków od roku 1957  wzrosło o 400%. W raporcie zauważono, że wzrost ten jest w dużej mierze oparty o zmiany genetyczne, oraz związany z wprowadzeniem do hodowli hormonów.

Rolnicy wystawiają swoje kurczaki na działanie hormonów i wszelkich modyfikacji genetycznych, które powodują to, że kurczaki rosną w niezdrowym tempie, co bezpośrednio wiąże się z dysfunkcją mięśni, a to z kolei objawia się m.in. z występowaniem białego paska na płatach piersiowych (filetach).

Mięso z kurczaka jest pyszne, ale decydując się na jego zakup w sklepie lub na targu, koniecznie sprawdźcie jego jakość.



#2 Twonk

Twonk

    Stały bywalec

  • **VIP**
  • 392 postów
  • MiejscowośćPolska Południowa

Napisano 29 lip 2020 - 20:19

Bardzo ciekawy artykuł. Można prosić o źródło?






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych