Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Rosja] Marynowane ogórki "Praskie" - ciekawy przepis


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30123 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 29 lip 2020 - 16:17

Ogórki marynowane „Praskie’

 

Załączony plik  rys1.jpg   59,48 KB   7 Ilość pobrań

 

Składniki:

Na słoik o pojemności 1 l

  1. Gorczyca w ziarnach (Dijon) - 1 łyżeczka
  2. Liść laurowy - 3 szt.
  3. Cytryna – 1-2 plasterki.
  4. Ogórki małe - korniszony - ok. 20 szt.
  5. Ziele angielskie w ziarnach - 4 szt.
  6. Pieprz czarny w ziarnach - 4 szt.
  7. Czosnek - 4 ząbki

Marynata na 1 litr wody:

  1. Woda - 1 l
  2. Kwasek cytrynowy - 1 łyżeczka
  3. Cukier - 150 g
  4. Sól 40 g

Sposób przygotowania krok po kroku:

 

1. Krok 1:

 

Załączony plik  rys2.jpg   57,63 KB   7 Ilość pobrań

 

Potrzebujemy ogórków o małych rozmiarach, w takiej ilości, aby napełnić przygotowane słoiki, liście laurowe, czosnek, nasiona gorczycy, czarny pieprz i ziele angielskie, oraz cytryna. Na jeden litowy słoik potrzebujemy 1-2 plasterki cytryny.

Do marynaty zaś, potrzebujemy wody, soli, cukru i kwasku cytrynowego.

 

2. Krok 2:

 

Załączony plik  rys3.jpg   59,18 KB   7 Ilość pobrań

 

Ogórki zalewamy zimną wodą i odstawiamy na co najmniej 3 godziny.

 

3. Krok 3:

 

Załączony plik  rys4.jpg   45,32 KB   7 Ilość pobrań

 

Dobrze umyj słoiki (najlepiej je sterylizować*), na dno każdego połóż liść laurowy, pieprz, gorczycę i czosnek.

 

4. Krok 4:

 

Załączony plik  rys5.jpg   52,78 KB   7 Ilość pobrań

 

Słoiki napełnij ogórkami i ułóż w każdym po 1-2 plasterki cytryny.

 

5. Krok 5:

 

Załączony plik  rys6.jpg   51,39 KB   7 Ilość pobrań

 

Ogórki zalać wrzątkiem i pozostawić na 20 minut przykryte pokrywkami.

 

6. Krok 6:

 

Załączony plik  rys7.jpg   41,37 KB   7 Ilość pobrań

 

Następnie zlej do naczynia wodę ze słoików i zmierz jej ilość. Na podstawie tego obliczenia, przygotuj marynatę, dodając odpowiednie ilości soli i cukru. Zagotuj wodę z tymi dodatkami.

Kiedy marynata się zagotuje, dodaj kwasek cytrynowy.

 

7. Krok 7:

 

Załączony plik  rys8.jpg   41,45 KB   7 Ilość pobrań

 

Ponownie zalej ogórki wrzącą marynatą i mocno zakręć wieczka. Odwróć je do góry dnem i pozostaw do zupełnego wystudzenia. Nie musisz przykrywać słoików kocem czy ręcznikiem.

 

Życzę udanych marynat.

 

 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych