Skocz do zawartości

[Rosja] Zielony szczypiorek (cebulka) na zimę


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Zielony szczypiorek (cebulka) na zimę
 

post-39694-0-57003700-1596133883_thumb.jpg

Przygotowanie zielonego szczypiorku na zimę to tak naprawdę bułka z masłem. Tak przygotowany szczypior doskonale nadaje się do wykorzystania jako przyprawa do gorących dań mięsnych. Dzięki niemu możesz przygotować nadzienie do ciast z ryżem, a także posypać nim śledziki.

 

Składniki:

  1. Zielony szczypior (cebulka) - 300 g
  2. Sól - 20 g
  3. Olej słonecznikowy - 80 ml.
  4. Ocet (9%) - 20 ml.

Sposób przygotowania:

 

1. Krok 1:

 

post-39694-0-75774100-1596133892_thumb.jpg

 

Posortuj świeży zielony szczypiorek, usuwając chore lub pożółkłe piórka. Dokładnie umyj wysortowany szczypior pod bieżącą wodą i równomiernie rozłóż na papierowych ręcznikach, celem osuszenia. Osuszanie powinno trwać ok. 2 min., gdyż nadmiar wilgoci nie jest nam potrzebny.

 

2. Krok 2:

 

post-39694-0-97938600-1596133902_thumb.jpg

 

Drobno posiekaj szczypior. Możesz wybrać inny sposób jego krojenia, w zależności od tego, do jakich celów zamierzasz w przyszłości go wykorzystać.

 

3. Krok 3:

 

post-39694-0-41030800-1596133912_thumb.jpg

 

Najpierw musisz przygotować słoiki myjąc je wstępnie w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej, a następnie sterylizując w dowolny, wygodny sposób. Pokrywki wystarczy zalać wrzątkiem. Proponuję wykonać sterylizację  słoików 200 gramowych lub półlitrowych w ten sposób, że do każdego umytego słoika wlewamy wodę na wysokość ok. 1 cm i wstawiamy je do kuchenki mikrofalowej. Sterylizacja trwa ok. dwie minuty przy mocy 800 watów. Im większy słoik, tym więcej czasu zajmuje jego sterylizacja. Sterylizuj słoiki litrowe przez trzy minuty.

 

4. Krok 4:

 

post-39694-0-82396100-1596133948_thumb.jpg

 

Na dno słoika wsyp pół łyżeczki soli. Na wierzch ułóż około dwóch centymetrów szczypiorku, lekko ubijając go łyżką. Ponownie posyp odrobinę soli, a następnie ponownie daj warstwę szczypiorku. Stosując taką metodę uzyskacie równomierne rozłożenie soli w słoiku.

 

5. Krok 5:

 

post-39694-0-47088800-1596133957_thumb.jpg

 

Słoik napełniamy szczypiorem z solą do zwężenia, by zostawić miejsce na marynatę.

 

6. Krok 6:

 

post-39694-0-04386400-1596133968_thumb.jpg

 

W małym rondelku, na małym ogniu, doprowadzamy olej słonecznikowy do wrzenia. Dodajemy ocet i od razu zdejmujemy rondel z kuchni. Powstałą marynatą, od razu napełniamy słoiki po sam wierzch i zamykamy pokrywką. Uważajcie, aby nie poparzyć dłoni, ponieważ marynata jest bardzo gorąca. Po schłodzeniu słoiki ze szczypiorkiem można przechowywać w lodówce.

 

W przypadku tego przepisu nie zalecam by konserwować szczypior w dużych słoikach. Moim zdaniem małe słoiki są wygodniejsze w przechowywaniu (na przykład na drzwiach lodówki) i użyciu.

Sól w tym przepisie pełni rolę środka konserwującego, a warstwa oleju i octu przez długi czas zapobiegnie powstawaniu pleśni, odcinając dostęp tlenu do zawartości słoika.

W 90% wykorzystuję taki szczypiorek jako dodatek do gulaszu mięsno - warzywnego. Jest bardzo aromatyczny i smaczny.

 

Smacznego.

Autor: UnicornSteak

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może, ale nie musi. :D Skoro tak robią i czytałem pozytywne komentarze, nie powinno być źle. Ocet dodajemy po zdjęciu oleju z palnika.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.