Maxell Opublikowano 30 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Lipca 2020 (edytowane) Zielony szczypiorek (cebulka) na zimę Przygotowanie zielonego szczypiorku na zimę to tak naprawdę bułka z masłem. Tak przygotowany szczypior doskonale nadaje się do wykorzystania jako przyprawa do gorących dań mięsnych. Dzięki niemu możesz przygotować nadzienie do ciast z ryżem, a także posypać nim śledziki. Składniki:Zielony szczypior (cebulka) - 300 g Sól - 20 g Olej słonecznikowy - 80 ml. Ocet (9%) - 20 ml.Sposób przygotowania: 1. Krok 1: Posortuj świeży zielony szczypiorek, usuwając chore lub pożółkłe piórka. Dokładnie umyj wysortowany szczypior pod bieżącą wodą i równomiernie rozłóż na papierowych ręcznikach, celem osuszenia. Osuszanie powinno trwać ok. 2 min., gdyż nadmiar wilgoci nie jest nam potrzebny. 2. Krok 2: Drobno posiekaj szczypior. Możesz wybrać inny sposób jego krojenia, w zależności od tego, do jakich celów zamierzasz w przyszłości go wykorzystać. 3. Krok 3: Najpierw musisz przygotować słoiki myjąc je wstępnie w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej, a następnie sterylizując w dowolny, wygodny sposób. Pokrywki wystarczy zalać wrzątkiem. Proponuję wykonać sterylizację słoików 200 gramowych lub półlitrowych w ten sposób, że do każdego umytego słoika wlewamy wodę na wysokość ok. 1 cm i wstawiamy je do kuchenki mikrofalowej. Sterylizacja trwa ok. dwie minuty przy mocy 800 watów. Im większy słoik, tym więcej czasu zajmuje jego sterylizacja. Sterylizuj słoiki litrowe przez trzy minuty. 4. Krok 4: Na dno słoika wsyp pół łyżeczki soli. Na wierzch ułóż około dwóch centymetrów szczypiorku, lekko ubijając go łyżką. Ponownie posyp odrobinę soli, a następnie ponownie daj warstwę szczypiorku. Stosując taką metodę uzyskacie równomierne rozłożenie soli w słoiku. 5. Krok 5: Słoik napełniamy szczypiorem z solą do zwężenia, by zostawić miejsce na marynatę. 6. Krok 6: W małym rondelku, na małym ogniu, doprowadzamy olej słonecznikowy do wrzenia. Dodajemy ocet i od razu zdejmujemy rondel z kuchni. Powstałą marynatą, od razu napełniamy słoiki po sam wierzch i zamykamy pokrywką. Uważajcie, aby nie poparzyć dłoni, ponieważ marynata jest bardzo gorąca. Po schłodzeniu słoiki ze szczypiorkiem można przechowywać w lodówce. W przypadku tego przepisu nie zalecam by konserwować szczypior w dużych słoikach. Moim zdaniem małe słoiki są wygodniejsze w przechowywaniu (na przykład na drzwiach lodówki) i użyciu.Sól w tym przepisie pełni rolę środka konserwującego, a warstwa oleju i octu przez długi czas zapobiegnie powstawaniu pleśni, odcinając dostęp tlenu do zawartości słoika.W 90% wykorzystuję taki szczypiorek jako dodatek do gulaszu mięsno - warzywnego. Jest bardzo aromatyczny i smaczny. Smacznego.Autor: UnicornSteak Edytowane 30 Lipca 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Lipca 2020 W małym rondelku, na małym ogniu, doprowadzamy olej słonecznikowy do wrzenia. Dodajemy ocet Ja bym uważał z takim podejściem. To się może skończyć żle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Lipca 2020 Może, ale nie musi. Skoro tak robią i czytałem pozytywne komentarze, nie powinno być źle. Ocet dodajemy po zdjęciu oleju z palnika. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.