Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Średnica otworów bocznych w "zasuwie"


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Fryc

Fryc

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćPodkarpacie

Napisano 31 lip 2020 - 16:10

Wędzarnia z bocznymi wylotami na zasuwkę otwierającą powierzchnie otworów.

 

W instrukcji na tej stronie podane są średnice otworów min 5cm.Dlaczego minimum?

Chyba mogę bez problemu zastosować zamiast po 4 szt z kazdej strony więcej ilościowo ale otwory 30mm?

I dwa otwory cały czas otwarte w pod szczytem zgodnie z instrukcją?

Wędzarnia około 90/80cm

 

Rozgrzewanie robić do wysokiej temperatury te np 90st ,rozgarniać żar i spokojnie czekać jak spada temperatura z otwartymi otworami od początku na całość?Gdyż mam jeszcze deflektor od wlotu.

 

pzdr


Użytkownik Fryc edytował ten post 31 lip 2020 - 16:14


#2 BenekL

BenekL

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 58 postów
  • MiejscowośćPuławy

Napisano 01 sie 2020 - 07:32

Moim zdaniem nie uzyskasz prawidłowej wentylacji z otworami 30mm. Ale trzeba by to przeliczyć.A z drugiej strony nie rozumiem po co" wywarzać otwarte drzwi" Nie masz "wiertła" 50mm?

Na jakim etapie wędzenia chcesz rozgarniać żar? Jeżeli wędzonki już wiszą to nie jest to wskazane.



#3 Fryc

Fryc

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćPodkarpacie

Napisano 01 sie 2020 - 13:42

Żar to chodzi mi tylko o rozgrzewanie.Czyli rozgrzewanie :) sam początek rozpalanie i rozgrzewanie,osuszanie wykroplin,"przepalenie" do jakiejś temperatury - jakiej? Zanim wejdą szynki do osuszania w tych np 50-55st.Nie problem dorzucić klocek więcej na początku.

Wiertła mam do fi 30 lub fi 35, wyżynarki są nie problem jak ma być to będzie nie chce problemów dodatkowo z tego powodu.I tak będę się musiał bawić z małym paleniskiem.


Użytkownik Fryc edytował ten post 01 sie 2020 - 13:44


#4 BenekL

BenekL

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 58 postów
  • MiejscowośćPuławy

Napisano 02 sie 2020 - 13:16

temperatura +- 55st . Jak podskoczy wyżej to nie ma się czym przejmować -ja przymykam szyber i drzwiczki.(mówię o wygrzewaniu)

palenisko nie może być za małe

link do mojej budowy z wymiarami (to są minimalne zalecane wymiary)

https://wedlinydomow...wędzarni-benka/



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#5 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2558 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 02 sie 2020 - 15:34

 

Wędzarnia z bocznymi wylotami na zasuwkę otwierającą powierzchnie otworów.

 

W instrukcji na tej stronie podane są średnice otworów min 5cm.Dlaczego minimum?

Chyba mogę bez problemu zastosować zamiast po 4 szt z kazdej strony więcej ilościowo ale otwory 30mm?

I dwa otwory cały czas otwarte w pod szczytem zgodnie z instrukcją?

Wędzarnia około 90/80cm

 

 

 Możesz zastosować więcej otworów , ale jak to przeliczyłem to powinno ich być   3 x więcej niż otworów o średnicy  50 mm , więc po co dodawać sobie więcej pracy   pomijam już przepływy , zgarnie listwy zasuwowej etc. Pozdrawiam 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych