Troszkę tegorocznych przetworów:
Konfitura z moreli
Sałatka z cukinii i papryki
Cukinia z koprem o czosnkiem
Fasolka szparagowa
Napisano 02 sie 2020 - 14:10
Troszkę tegorocznych przetworów:
Konfitura z moreli
Sałatka z cukinii i papryki
Cukinia z koprem o czosnkiem
Fasolka szparagowa
Napisano 02 sie 2020 - 15:20
wygląda super
spytam nieśmiało:
czy możesz napisać coś więcej o:
Sałatka z cukinii i papryki
Cukinia z koprem o czosnkiem
Napisano 02 sie 2020 - 15:33
Sałatka z cukinii i papryki Cukinia z koprem o czosnkiem
Napisano 02 sie 2020 - 17:19
Poproszę o przepisy
Na cukinię mam taki przepis .Sałatka jest naprawdę pyszna .Można robić samą lub z innymi warzywami .Polecam
https://smakijackaw....label/Przetwory
Napisano 02 sie 2020 - 17:46
wygląda super
spytam nieśmiało:czy możesz napisać coś więcej o:
Sałatka z cukinii i papryki, Cukinia z koprem o czosnkiem
Sałatka z cukinii i papryki Cukinia z koprem o czosnkiemPoproszę o przepisy
![]()
Poproszę o przepisyNa cukinię mam taki przepis .Sałatka jest naprawdę pyszna .Można robić samą lub z innymi warzywami .Polecam
https://smakijackaw....label/Przetwory
Jacekw21 fajny przepis, bardzo bogaty skład sałatki
Moje przepisy to nic nowego. Sałatka jest naprawdę smaczna, robię ją od lat.
Tym razem musiałam jakoś zagospodarować cukinię, którą obdarował mnie sąsiad
Sałatka z cukinii
3 kg cukinii
2 papryki czerwone
4 cebule
2 łyżeczki gorczycy
3 łyżeczki soli
nać selera
1½ szklanki octu 10%
1½ szklanki cukru
2 łyżeczki kurkumy
Wykonanie:
Cukinie umyć, przeciąć wzdłuż, łyżeczką pozbawić miąższu z nasionami. Razem ze skórą zetrzeć na szatkownicy lub cienko pokroić. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski. W dużej misce wymieszać warzywa. Dodać wszystkie pozostałe składniki - razem wymieszać, zostawić na 4 godziny. Przełożyć do słoików. Pasteryzować 10 – 15 minut.
Cukinia z koprem i czosnkiem
Zalewa do cukinii (zalewę zagotować i przestudzić)
2½ litra wody
½ litra octu
¾ szklanki cukru
Sól do smaku
Do słoików wrzucam: gorczycę, ziele, liść laurowy koper, czosnek, marchew. Pasteryzować 12 minut.
Użytkownik ReniaS edytował ten post 02 sie 2020 - 18:26
Napisano 02 sie 2020 - 18:07
naprawdę pysznaJacku - nie jest słodka?
Sałatka jest naprawdę smacznaDzięki
Napisano 02 sie 2020 - 19:01
dziękuję i życzę zdrówka
Napisano 02 sie 2020 - 19:12
Troszkę tegorocznych przetworów:
Ale pyszności Reniu, a gdzie te Twoje ogóreczki kiszone najlepsze na całym świecie
Napisano 02 sie 2020 - 20:33
Troszkę tegorocznych przetworów:Ale pyszności Reniu, a gdzie te Twoje ogóreczki kiszone najlepsze na całym świecie
![]()
Dzięki Halinko
czy one najlepsze? tego nie wiem - bo kiszę, nie jem, ale rzeczywiście znikają
W tym roku ogórków bardzo mało, chociaż pięknie się zapowiadały...
Użytkownik ReniaS edytował ten post 03 sie 2020 - 07:46
Napisano 03 sie 2020 - 19:34
Reniu pięknie się prezentują Twoje przetwory
Napisano 03 sie 2020 - 20:08
Reniu pięknie się prezentują Twoje przetwory
Anuś dziękuję za te słowa
miło je usłyszeć od Właścicielki ZNANEJ SPIŻARNI
Użytkownik ReniaS edytował ten post 03 sie 2020 - 20:21
Napisano 04 sie 2020 - 08:10
Pysznie wyglądają Twoje przetwory,Reniu.
Konfitura z moreli
Czy korzystałaś ze swoich owoców czy tez gdzieś je zakupiłaś? U mnie na moreli dosłownie 4 sztuki wiszą i to jeszcze nie w pełni dojrzale.
Napisano 04 sie 2020 - 08:49
Małgoś, dziękuję bardzo
Nie mam własnych moreli, ale u Sąsiada dwa duże drzewa- w tym roku oblepione.
Obdarował mnie ładnymi kilkoma kilogramami .
Zdrowiutkie, dorodne, dojrzałe, no i zrywane , chyba wcześniejsza odmiana.
Użytkownik ReniaS edytował ten post 04 sie 2020 - 09:33
Napisano 04 sie 2020 - 14:55
Obdarował mnie ładnymi kilkoma kilogramami![]()
Szczęściara
Napisano 04 sie 2020 - 15:03
Nie mam własnych moreli, ale u Sąsiada dwa duże drzewa- w tym roku oblepione.
Wiem gdzie masz działkę , a sąsiada znajdę
W zasadzie wystarczy mi tylko drzewko morelowe sąsiada
Napisano 04 sie 2020 - 15:27
Obdarował mnie ładnymi kilkoma kilogramami
Szczęściara
Podwójna.....sąsiad z drugiej strony przyniósł cukinie
[Dodano: 04 sie 2020 - 16:27]
Nie mam własnych moreli, ale u Sąsiada dwa duże drzewa- w tym roku oblepione.Wiem gdzie masz działkę , a sąsiada znajdę
W zasadzie wystarczy mi tylko drzewko morelowe sąsiada
![]()
Ma jeszcze śliwki.....powiem, że mam Siostrę
Użytkownik ReniaS edytował ten post 04 sie 2020 - 15:54
Napisano 08 sie 2020 - 15:44
To jeszcze z cukinii
Sos do pizzy - przepis od kol. Muskiego
- wg opinii mojej Córci - REWELKA
4,5 kg -cukinia (już obrana i wydrążona)
1,5 kg- cebula
160 g - sól kamienna
300 ml -ocet spiryt 10%
5 łyżeczek balsamiczny
240 ml -ocet jabłkowy
2 czubate łyżki bazylia
2 czubate łyzki oregano
1 łyżka tymianek
1 łyżeczka zioła prowansalskie
1 czubata i 1 płaska łyżeczka chili
2 czubata łyżeczki papryka ostra
3 czubata łyżeczki papryka słodka
450g (100g/1 kg cukini) cukier
Ananas krojony 1 puszka z sokiem !
Koncentrat pomidorowy słoik ok 1800 i jeszcze jeden ok 800 ml
Cukinia – zszatkować na drobnych wiórkach kenwood (ja starłam na terce) i przesypywać solą i wymieszać.
Cebulę zszatkować na frytkowych na dużych obrotach kenwood - następnie podsmażyć na małej ilosci oleju.
Cebulę dodać gorącą do cukinii i wymieszać – zostawić na 1,5 godziny.
Gotować razem na wolnym ogniu ok. godzinę - co jakiś czas mieszać! Dodać w miedzyczasie przyprawy i wymieszać.
Następnie zblendować i gotować pod przykrywką ok.10 min, później dodać cukier, octy i koncentrat pomidorowy
i jeszcze raz blenderem do jednolitego koloru.
Gotować wolniutko jeszcze 20 min.
Dodatkowe rady Waldka: Obowiazkowo przykryć ! Bulgoni i pryska! przed mieszaniem wyłaczyć palnik! - Wszystko się zgadza
Użytkownik ReniaS edytował ten post 08 sie 2020 - 16:12
Napisano 08 sie 2020 - 16:15
@ReniaS,
Czy może być koncentrat własnej produkcji [jest na pewno bardziej wodnisty niż sklepowy?]
Napisano 08 sie 2020 - 16:28
@ReniaS,
Czy może być koncentrat własnej produkcji [jest na pewno bardziej wodnisty niż sklepowy?]
Beatag
A to należałoby zapytać Autora przepisu
.
Myślę, że można eksperymentować, ale chyba nie o konsystencje chodzi - bo całość można odparować.
Nie jestem pewna czy zachowasz smak jeśli użyjesz koncentratu domowej roboty....... - próbuj i podziel się wrażeniami
Użytkownik ReniaS edytował ten post 08 sie 2020 - 16:30
Napisano 08 sie 2020 - 16:38
czy zachowasz smak jeśli użyjesz koncentratu domowej roboty
Tak - dodatkowo dodajesz pieczony ! czosnek w ilości - 1 główka /1 kg czystej cukinii, i odlewasz ok 1szklanki soku z cukinii z ok 4 kg
Użytkownik Muski edytował ten post 08 sie 2020 - 16:41
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych