ReniaS Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Troszkę tegorocznych przetworów:Konfitura z moreliSałatka z cukinii i paprykiCukinia z koprem o czosnkiemFasolka szparagowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 wygląda super spytam nieśmiało:czy możesz napisać coś więcej o:Sałatka z cukinii i paprykiCukinia z koprem o czosnkiem MIRKON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Sałatka z cukinii i papryki Cukinia z koprem o czosnkiem Poproszę o przepisy Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Poproszę o przepisy Na cukinię mam taki przepis .Sałatka jest naprawdę pyszna .Można robić samą lub z innymi warzywami .Polecam https://smakijackaw.blogspot.com/search/label/Przetwory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 (edytowane) wygląda super spytam nieśmiało:czy możesz napisać coś więcej o:Sałatka z cukinii i papryki, Cukinia z koprem o czosnkiem Sałatka z cukinii i papryki Cukinia z koprem o czosnkiem Poproszę o przepisy Poproszę o przepisyNa cukinię mam taki przepis .Sałatka jest naprawdę pyszna .Można robić samą lub z innymi warzywami .Polecam https://smakijackaw.blogspot.com/search/label/Przetwory Jacekw21 fajny przepis, bardzo bogaty skład sałatki Moje przepisy to nic nowego. Sałatka jest naprawdę smaczna, robię ją od lat.Tym razem musiałam jakoś zagospodarować cukinię, którą obdarował mnie sąsiad Sałatka z cukinii3 kg cukinii2 papryki czerwone4 cebule2 łyżeczki gorczycy3 łyżeczki solinać selera1½ szklanki octu 10%1½ szklanki cukru2 łyżeczki kurkumyWykonanie:Cukinie umyć, przeciąć wzdłuż, łyżeczką pozbawić miąższu z nasionami. Razem ze skórą zetrzeć na szatkownicy lub cienko pokroić. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski. W dużej misce wymieszać warzywa. Dodać wszystkie pozostałe składniki - razem wymieszać, zostawić na 4 godziny. Przełożyć do słoików. Pasteryzować 10 – 15 minut. Cukinia z koprem i czosnkiemZalewa do cukinii (zalewę zagotować i przestudzić)2½ litra wody½ litra octu¾ szklanki cukruSól do smakuDo słoików wrzucam: gorczycę, ziele, liść laurowy koper, czosnek, marchew. Pasteryzować 12 minut. Edytowane 2 Sierpnia 2020 przez ReniaS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 naprawdę pyszna Jacku - nie jest słodka? [Dodano: 02 sie 2020 - 19:07] Sałatka jest naprawdę smaczna Dzięki Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 dziękuję i życzę zdrówka MIRKON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Troszkę tegorocznych przetworów: Ale pyszności Reniu, a gdzie te Twoje ogóreczki kiszone najlepsze na całym świecie Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 (edytowane) Troszkę tegorocznych przetworów: Ale pyszności Reniu, a gdzie te Twoje ogóreczki kiszone najlepsze na całym świecie Dzięki Halinko czy one najlepsze? tego nie wiem - bo kiszę, nie jem, ale rzeczywiście znikają W tym roku ogórków bardzo mało, chociaż pięknie się zapowiadały... Edytowane 3 Sierpnia 2020 przez ReniaS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Reniu pięknie się prezentują Twoje przetwory Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 (edytowane) Reniu pięknie się prezentują Twoje przetwory Anuś dziękuję za te słowa miło je usłyszeć od Właścicielki ZNANEJ SPIŻARNI Edytowane 3 Sierpnia 2020 przez ReniaS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Pysznie wyglądają Twoje przetwory,Reniu. Konfitura z moreli Czy korzystałaś ze swoich owoców czy tez gdzieś je zakupiłaś? U mnie na moreli dosłownie 4 sztuki wiszą i to jeszcze nie w pełni dojrzale. "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 (edytowane) Małgoś, dziękuję bardzo Nie mam własnych moreli, ale u Sąsiada dwa duże drzewa- w tym roku oblepione.Obdarował mnie ładnymi kilkoma kilogramami .Zdrowiutkie, dorodne, dojrzałe, no i zrywane , chyba wcześniejsza odmiana. Edytowane 4 Sierpnia 2020 przez ReniaS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Obdarował mnie ładnymi kilkoma kilogramami Szczęściara "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Nie mam własnych moreli, ale u Sąsiada dwa duże drzewa- w tym roku oblepione. Wiem gdzie masz działkę , a sąsiada znajdę W zasadzie wystarczy mi tylko drzewko morelowe sąsiada Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 (edytowane) Obdarował mnie ładnymi kilkoma kilogramami Szczęściara Podwójna.....sąsiad z drugiej strony przyniósł cukinie [Dodano: 04 sie 2020 - 16:27] Nie mam własnych moreli, ale u Sąsiada dwa duże drzewa- w tym roku oblepione. Wiem gdzie masz działkę , a sąsiada znajdę W zasadzie wystarczy mi tylko drzewko morelowe sąsiada Ma jeszcze śliwki.....powiem, że mam Siostrę Edytowane 4 Sierpnia 2020 przez ReniaS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 (edytowane) To jeszcze z cukinii Sos do pizzy - przepis od kol. Muskiego - wg opinii mojej Córci - REWELKA 4,5 kg -cukinia (już obrana i wydrążona) 1,5 kg- cebula 160 g - sól kamienna 300 ml -ocet spiryt 10% 240 ml -ocet jabłkowy 5 łyżeczek syrop balsamiczny 2 czubate łyżki bazylia 2 czubate łyżki oregano 1 łyżka tymianek 1 łyżeczka zioła prowansalskie 1 czubata i 1 płaska łyżeczka chili 2 czubate łyżeczki papryka ostra 3 czubate łyżeczki papryka słodka 450g (100g/1 kg cukini) cukier Ananas krojony 1 puszka z sokiem ! Koncentrat pomidorowy słoik ok 1800 i jeszcze jeden ok 800 ml Cukinia – zszatkować na drobnych wiórkach kenwood (ja starłam na terce) i przesypywać solą i wymieszać. Cebulę zszatkować na frytkowych na dużych obrotach kenwood - następnie podsmażyć na małej ilosci oleju. Cebulę dodać gorącą do cukinii i wymieszać – zostawić na 1,5 godziny. Gotować razem na wolnym ogniu ok. godzinę - co jakiś czas mieszać! Dodać w miedzyczasie przyprawy i wymieszać. Następnie zblendować i gotować pod przykrywką ok.10 min, później dodać cukier, octy i koncentrat pomidorowy i jeszcze raz blenderem do jednolitego koloru. Gotować wolniutko jeszcze 20 min. Dodatkowe rady Waldka: Obowiazkowo przykryć ! Bulgoni i pryska! przed mieszaniem wyłaczyć palnik! - Wszystko się zgadza Edytowane 23 Lipca 2023 przez ReniaS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 @ReniaS,Czy może być koncentrat własnej produkcji [jest na pewno bardziej wodnisty niż sklepowy?] beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 (edytowane) @ReniaS,Czy może być koncentrat własnej produkcji [jest na pewno bardziej wodnisty niż sklepowy?]BeatagA to należałoby zapytać Autora przepisu .Myślę, że można eksperymentować, ale chyba nie o konsystencje chodzi - bo całość można odparować.Nie jestem pewna czy zachowasz smak jeśli użyjesz koncentratu domowej roboty....... - próbuj i podziel się wrażeniami Edytowane 8 Sierpnia 2020 przez ReniaS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 (edytowane) czy zachowasz smak jeśli użyjesz koncentratu domowej roboty Tak - dodatkowo dodajesz pieczony ! czosnek w ilości - 1 główka /1 kg czystej cukinii, i odlewasz ok 1szklanki soku z cukinii z ok 4 kg Edytowane 8 Sierpnia 2020 przez Muski Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 nie jest słodka? Dla mnie nie ale jak się obawiasz zmniejsz ilość cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 U mnie dużo przecieru właściwie [nie koncentratu] zostało z ubiegłego roku .Pakowałam też całe pomidory do słoików .Trzeba by je zblendować-jednak to nie będzie konsystencja sklepowego koncentratu Spróbuje dwie wersje ,chociaż ten koncentrat kojarzę w małych puszeczkach ,bądź w słoiczkach,a do przepisu potrzeba ponad 2,5litra To trzeba z pół sklepu wykupić . beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 U mnie dużo przecieru właściwie [nie koncentratu] zostało z ubiegłego roku .Pakowałam też całe pomidory do słoików .Trzeba by je zblendować-jednak to nie będzie konsystencja sklepowego koncentratu Spróbuje dwie wersje ,chociaż ten koncentrat kojarzę w małych puszeczkach ,bądź w słoiczkach,a do przepisu potrzeba ponad 2,5litra To trzeba z pół sklepu wykupić .Są takie w słoikach litrowych Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 ,chociaż ten koncentrat kojarzę w małych puszeczkach ,bądź w słoiczkach, W prawie każdym sklepie są też słoiki ok 200-300 gramowe. "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Nawet w Dino widziałem 0,9l Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi