Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Moje przetwory


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
36 odpowiedzi w tym temacie

#1 ReniaS

ReniaS

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 452 postów
  • MiejscowośćJanikowo

Napisano 02 sie 2020 - 14:10

Troszkę tegorocznych przetworów:

Konfitura z moreli

Sałatka z cukinii i papryki

Cukinia z koprem o czosnkiem

Fasolka szparagowa

Załączone pliki



#2 MIRKON

MIRKON

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 946 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 02 sie 2020 - 15:20

wygląda super :clap:

 

spytam nieśmiało:

czy możesz napisać coś więcej o:

Sałatka z cukinii i papryki

Cukinia z koprem o czosnkiem



#3 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8466 postów

Napisano 02 sie 2020 - 15:33

Sałatka z cukinii i papryki Cukinia z koprem o czosnkiem
  :thumbsup:  Poproszę o przepisy :blush:

#4 jacekw21

jacekw21

    Weteran

  • **VIP**
  • 1039 postów

Napisano 02 sie 2020 - 17:19

Poproszę o przepisy

Na cukinię mam taki przepis .Sałatka jest naprawdę pyszna .Można robić samą lub z innymi warzywami .Polecam 

 https://smakijackaw....label/Przetwory



#5 ReniaS

ReniaS

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 452 postów
  • MiejscowośćJanikowo

Napisano 02 sie 2020 - 17:46

wygląda super :clap:

spytam nieśmiało:czy możesz napisać coś więcej o:

Sałatka z cukinii i papryki, Cukinia z koprem o czosnkiem

:)

 

Sałatka z cukinii i papryki Cukinia z koprem o czosnkiem
  :thumbsup:  Poproszę o przepisy :blush:

 

:)

 

Poproszę o przepisy

Na cukinię mam taki przepis .Sałatka jest naprawdę pyszna .Można robić samą lub z innymi warzywami .Polecam 

 https://smakijackaw....label/Przetwory

 

Jacekw21 fajny przepis, bardzo bogaty skład sałatki  :thumbsup:  :)

 

 

Moje przepisy to nic nowego. Sałatka  jest naprawdę smaczna, robię ją od lat.

Tym razem musiałam jakoś zagospodarować cukinię, którą obdarował mnie sąsiad :facepalm:

 

Sałatka z cukinii
3 kg cukinii
2 papryki czerwone
4 cebule
2 łyżeczki gorczycy
3 łyżeczki soli
nać selera
1½ szklanki octu 10%
1½ szklanki cukru
2 łyżeczki kurkumy
Wykonanie:
Cukinie umyć, przeciąć wzdłuż, łyżeczką pozbawić miąższu z nasionami.  Razem ze skórą zetrzeć na szatkownicy lub cienko pokroić. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski. W dużej misce wymieszać warzywa.  Dodać wszystkie pozostałe składniki - razem wymieszać, zostawić na 4 godziny. Przełożyć do słoików. Pasteryzować 10 – 15 minut.

 

Cukinia z koprem i czosnkiem
Zalewa do cukinii (zalewę zagotować i przestudzić)
2½ litra wody
½ litra octu
¾ szklanki cukru
Sól do smaku
Do słoików wrzucam: gorczycę, ziele, liść laurowy koper, czosnek, marchew. Pasteryzować 12 minut.


Użytkownik ReniaS edytował ten post 02 sie 2020 - 18:26


#6 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8466 postów

Napisano 02 sie 2020 - 18:07

naprawdę pyszna
Jacku - nie jest słodka? 
[Dodano: 02 sie 2020 - 19:07]

Sałatka  jest naprawdę smaczna
Dzięki  :thumbsup:

#7 MIRKON

MIRKON

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 946 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 02 sie 2020 - 19:01

dziękuję i życzę zdrówka



#8 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7240 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 02 sie 2020 - 19:12

Troszkę tegorocznych przetworów:
 

 

Ale pyszności Reniu, a gdzie  te Twoje ogóreczki kiszone najlepsze na całym świecie  :clap:  :)



#9 ReniaS

ReniaS

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 452 postów
  • MiejscowośćJanikowo

Napisano 02 sie 2020 - 20:33

 

Troszkę tegorocznych przetworów:
 

Ale pyszności Reniu, a gdzie  te Twoje ogóreczki kiszone najlepsze na całym świecie  :clap:  :)

 

:D Dzięki Halinko  :D

:facepalm:  :facepalm: czy one najlepsze? tego nie wiem - bo kiszę, nie jem, ale rzeczywiście znikają  :D

W tym roku ogórków bardzo mało, chociaż pięknie się zapowiadały... 


Użytkownik ReniaS edytował ten post 03 sie 2020 - 07:46


#10 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2113 postów

Napisano 03 sie 2020 - 19:34

Reniu pięknie się prezentują Twoje przetwory  :clap:



#11 ReniaS

ReniaS

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 452 postów
  • MiejscowośćJanikowo

Napisano 03 sie 2020 - 20:08

Reniu pięknie się prezentują Twoje przetwory  :clap:

 

Anuś dziękuję za te słowa  :D

miło je usłyszeć od Właścicielki ZNANEJ SPIŻARNI  :thumbsup:  :)


Użytkownik ReniaS edytował ten post 03 sie 2020 - 20:21


#12 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5957 postów

Napisano 04 sie 2020 - 08:10

Pysznie wyglądają Twoje przetwory,Reniu. :clap:

Konfitura z moreli

Czy korzystałaś ze swoich owoców czy tez gdzieś je zakupiłaś? U mnie na moreli dosłownie 4 sztuki wiszą i to jeszcze nie w pełni dojrzale. :hmm:



#13 ReniaS

ReniaS

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 452 postów
  • MiejscowośćJanikowo

Napisano 04 sie 2020 - 08:49

Małgoś, dziękuję bardzo  :D 

Nie mam własnych moreli, ale u Sąsiada dwa duże drzewa- w tym roku oblepione.

Obdarował mnie ładnymi  kilkoma kilogramami :D .

Zdrowiutkie, dorodne, dojrzałe,  no i zrywane :thumbsup:, chyba wcześniejsza odmiana.

Załączone pliki


Użytkownik ReniaS edytował ten post 04 sie 2020 - 09:33


#14 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5957 postów

Napisano 04 sie 2020 - 14:55

Obdarował mnie ładnymi kilkoma kilogramami :D

 

Szczęściara :D



#15 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7240 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 04 sie 2020 - 15:03

Nie mam własnych moreli, ale u Sąsiada dwa duże drzewa- w tym roku oblepione.
 

 

Wiem gdzie masz działkę , a sąsiada znajdę  :D

W zasadzie wystarczy mi tylko drzewko morelowe sąsiada  :D  :facepalm:



#16 ReniaS

ReniaS

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 452 postów
  • MiejscowośćJanikowo

Napisano 04 sie 2020 - 15:27

 

Obdarował mnie ładnymi kilkoma kilogramami :D

 

Szczęściara :D

 

Podwójna.....sąsiad z drugiej strony przyniósł cukinie  :D  :facepalm:


[Dodano: 04 sie 2020 - 16:27]

 

Nie mam własnych moreli, ale u Sąsiada dwa duże drzewa- w tym roku oblepione.
 

Wiem gdzie masz działkę , a sąsiada znajdę  :D

W zasadzie wystarczy mi tylko drzewko morelowe sąsiada  :D  :facepalm:

 

Ma jeszcze śliwki.....powiem, że mam Siostrę  :D  :D


Użytkownik ReniaS edytował ten post 04 sie 2020 - 15:54


#17 ReniaS

ReniaS

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 452 postów
  • MiejscowośćJanikowo

Napisano 08 sie 2020 - 15:44

To jeszcze z cukinii  :)

Sos do pizzy  - przepis od kol. Muskiego

- wg opinii mojej  Córci - REWELKA  :thumbsup: 

 

4,5 kg -cukinia (już obrana i wydrążona)

1,5 kg- cebula 

160 g - sól kamienna 

300 ml -ocet spiryt 10% 

5 łyżeczek balsamiczny 

240 ml -ocet jabłkowy 

2 czubate łyżki bazylia

2 czubate łyzki oregano

1 łyżka tymianek

1 łyżeczka zioła prowansalskie

1 czubata i 1 płaska łyżeczka chili

2 czubata łyżeczki papryka ostra

3 czubata łyżeczki papryka słodka

450g (100g/1 kg cukini) cukier

Ananas krojony 1 puszka z sokiem !

Koncentrat pomidorowy słoik ok 1800 i jeszcze jeden ok 800 ml

 

Cukinia – zszatkować na drobnych wiórkach kenwood (ja starłam na terce) i przesypywać solą i wymieszać.

Cebulę zszatkować na frytkowych na dużych obrotach kenwood - następnie podsmażyć na małej ilosci oleju.

Cebulę dodać gorącą do cukinii i wymieszać – zostawić na 1,5 godziny.

Gotować razem na wolnym ogniu ok. godzinę - co jakiś czas mieszać! Dodać w miedzyczasie przyprawy i wymieszać.

Następnie zblendować i  gotować pod przykrywką ok.10 min, później dodać cukier, octy i koncentrat pomidorowy

i jeszcze raz blenderem do jednolitego koloru.

 Gotować wolniutko jeszcze 20 min.

  Dodatkowe rady Waldka: Obowiazkowo przykryć ! Bulgoni i pryska! przed mieszaniem wyłaczyć palnik! - Wszystko się zgadza  :facepalm:

Załączone pliki


Użytkownik ReniaS edytował ten post 08 sie 2020 - 16:12


#18 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2008 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 08 sie 2020 - 16:15

@ReniaS,

Czy może być koncentrat własnej produkcji [jest na pewno bardziej wodnisty niż sklepowy?]



#19 ReniaS

ReniaS

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 452 postów
  • MiejscowośćJanikowo

Napisano 08 sie 2020 - 16:28

@ReniaS,

Czy może być koncentrat własnej produkcji [jest na pewno bardziej wodnisty niż sklepowy?]

Beatag

A to należałoby zapytać Autora przepisu  ;) :) .

Myślę, że można eksperymentować, ale chyba nie o konsystencje chodzi - bo całość można odparować.

Nie jestem pewna czy zachowasz  smak jeśli użyjesz koncentratu domowej roboty....... - próbuj i podziel się wrażeniami  :D


Użytkownik ReniaS edytował ten post 08 sie 2020 - 16:30


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8466 postów

Napisano 08 sie 2020 - 16:38

czy zachowasz  smak jeśli użyjesz koncentratu domowej roboty

  Tak - dodatkowo dodajesz pieczony ! czosnek w ilości - 1 główka /1 kg czystej cukinii, i odlewasz ok 1szklanki soku z cukinii z ok 4 kg


Użytkownik Muski edytował ten post 08 sie 2020 - 16:41





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych