Skocz do zawartości

Moje przetwory


ReniaS

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Sałatka z cukinii i papryki Cukinia z koprem o czosnkiem
  :thumbsup:  Poproszę o przepisy :blush:

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wygląda super :clap:

spytam nieśmiało:czy możesz napisać coś więcej o:

Sałatka z cukinii i papryki, Cukinia z koprem o czosnkiem

:)

 

Sałatka z cukinii i papryki Cukinia z koprem o czosnkiem
  :thumbsup:  Poproszę o przepisy :blush:

 

:)

 

Poproszę o przepisy

Na cukinię mam taki przepis .Sałatka jest naprawdę pyszna .Można robić samą lub z innymi warzywami .Polecam 

 https://smakijackaw.blogspot.com/search/label/Przetwory

 

Jacekw21 fajny przepis, bardzo bogaty skład sałatki  :thumbsup:  :)

 

 

Moje przepisy to nic nowego. Sałatka  jest naprawdę smaczna, robię ją od lat.

Tym razem musiałam jakoś zagospodarować cukinię, którą obdarował mnie sąsiad :facepalm:

 

Sałatka z cukinii

3 kg cukinii

2 papryki czerwone

4 cebule

2 łyżeczki gorczycy

3 łyżeczki soli

nać selera

1½ szklanki octu 10%

1½ szklanki cukru

2 łyżeczki kurkumy

Wykonanie:

Cukinie umyć, przeciąć wzdłuż, łyżeczką pozbawić miąższu z nasionami.  Razem ze skórą zetrzeć na szatkownicy lub cienko pokroić. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski. W dużej misce wymieszać warzywa.  Dodać wszystkie pozostałe składniki - razem wymieszać, zostawić na 4 godziny. Przełożyć do słoików. Pasteryzować 10 – 15 minut.

 

Cukinia z koprem i czosnkiem

Zalewa do cukinii (zalewę zagotować i przestudzić)

2½ litra wody

½ litra octu

¾ szklanki cukru

Sól do smaku

Do słoików wrzucam: gorczycę, ziele, liść laurowy koper, czosnek, marchew. Pasteryzować 12 minut.

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

naprawdę pyszna
Jacku - nie jest słodka? 
[Dodano: 02 sie 2020 - 19:07]

 

 

Sałatka  jest naprawdę smaczna
Dzięki  :thumbsup:

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Troszkę tegorocznych przetworów:
 

Ale pyszności Reniu, a gdzie  te Twoje ogóreczki kiszone najlepsze na całym świecie  :clap:  :)

 

:D Dzięki Halinko  :D

:facepalm:  :facepalm: czy one najlepsze? tego nie wiem - bo kiszę, nie jem, ale rzeczywiście znikają  :D

W tym roku ogórków bardzo mało, chociaż pięknie się zapowiadały... 

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Reniu pięknie się prezentują Twoje przetwory  :clap:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pysznie wyglądają Twoje przetwory,Reniu. :clap:

 

 

Konfitura z moreli

Czy korzystałaś ze swoich owoców czy tez gdzieś je zakupiłaś? U mnie na moreli dosłownie 4 sztuki wiszą i to jeszcze nie w pełni dojrzale. :hmm:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Małgoś, dziękuję bardzo  :D 

Nie mam własnych moreli, ale u Sąsiada dwa duże drzewa- w tym roku oblepione.

Obdarował mnie ładnymi  kilkoma kilogramami :D .

Zdrowiutkie, dorodne, dojrzałe,  no i zrywane :thumbsup:, chyba wcześniejsza odmiana.

post-98636-0-52838700-1596527166_thumb.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie mam własnych moreli, ale u Sąsiada dwa duże drzewa- w tym roku oblepione.
 

 

Wiem gdzie masz działkę , a sąsiada znajdę  :D

W zasadzie wystarczy mi tylko drzewko morelowe sąsiada  :D  :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Obdarował mnie ładnymi kilkoma kilogramami :D

 

Szczęściara :D

 

Podwójna.....sąsiad z drugiej strony przyniósł cukinie  :D  :facepalm:

[Dodano: 04 sie 2020 - 16:27]

 

Nie mam własnych moreli, ale u Sąsiada dwa duże drzewa- w tym roku oblepione.
 

Wiem gdzie masz działkę , a sąsiada znajdę  :D

W zasadzie wystarczy mi tylko drzewko morelowe sąsiada  :D  :facepalm:

 

Ma jeszcze śliwki.....powiem, że mam Siostrę  :D  :D

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jeszcze z cukinii  :)

Sos do pizzy  - przepis od kol. Muskiego

- wg opinii mojej  Córci - REWELKA  :thumbsup: 

 

4,5 kg -cukinia (już obrana i wydrążona)

1,5 kg- cebula 

160 g - sól kamienna 

300 ml -ocet spiryt 10% 

240 ml -ocet jabłkowy 

5 łyżeczek syrop balsamiczny 

2 czubate łyżki bazylia

2 czubate łyżki oregano

1 łyżka tymianek

1 łyżeczka zioła prowansalskie

1 czubata i 1 płaska łyżeczka chili

2 czubate łyżeczki papryka ostra

3 czubate łyżeczki papryka słodka

450g (100g/1 kg cukini) cukier

Ananas krojony 1 puszka z sokiem !

Koncentrat pomidorowy słoik ok 1800 i jeszcze jeden ok 800 ml

 

Cukinia – zszatkować na drobnych wiórkach kenwood (ja starłam na terce) i przesypywać solą i wymieszać.

Cebulę zszatkować na frytkowych na dużych obrotach kenwood - następnie podsmażyć na małej ilosci oleju.

Cebulę dodać gorącą do cukinii i wymieszać – zostawić na 1,5 godziny.

Gotować razem na wolnym ogniu ok. godzinę - co jakiś czas mieszać! Dodać w miedzyczasie przyprawy i wymieszać.

Następnie zblendować i  gotować pod przykrywką ok.10 min, później dodać cukier, octy i koncentrat pomidorowy

i jeszcze raz blenderem do jednolitego koloru.

 Gotować wolniutko jeszcze 20 min.

  Dodatkowe rady Waldka:

Obowiazkowo przykryć ! Bulgoni i pryska! przed mieszaniem wyłaczyć palnik! - Wszystko się zgadza  :facepalm:

post-98636-0-08553200-1596897848_thumb.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@ReniaS,

Czy może być koncentrat własnej produkcji [jest na pewno bardziej wodnisty niż sklepowy?]

Beatag

A to należałoby zapytać Autora przepisu  ;):) .

Myślę, że można eksperymentować, ale chyba nie o konsystencje chodzi - bo całość można odparować.

Nie jestem pewna czy zachowasz  smak jeśli użyjesz koncentratu domowej roboty....... - próbuj i podziel się wrażeniami  :D

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czy zachowasz  smak jeśli użyjesz koncentratu domowej roboty

  Tak - dodatkowo dodajesz pieczony ! czosnek w ilości - 1 główka /1 kg czystej cukinii, i odlewasz ok 1szklanki soku z cukinii z ok 4 kg

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie dużo przecieru właściwie [nie koncentratu] zostało z ubiegłego roku .Pakowałam też całe pomidory do słoików .Trzeba by je zblendować-jednak to nie będzie konsystencja sklepowego koncentratu Spróbuje dwie wersje ,chociaż ten koncentrat kojarzę w małych puszeczkach ,bądź w słoiczkach,a do przepisu potrzeba ponad 2,5litra :facepalm: To trzeba z pół sklepu wykupić :) .

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie dużo przecieru właściwie [nie koncentratu] zostało z ubiegłego roku .Pakowałam też całe pomidory do słoików .Trzeba by je zblendować-jednak to nie będzie konsystencja sklepowego koncentratu Spróbuje dwie wersje ,chociaż ten koncentrat kojarzę w małych puszeczkach ,bądź w słoiczkach,a do przepisu potrzeba ponad 2,5litra :facepalm: To trzeba z pół sklepu wykupić :) .

Są takie w słoikach litrowych

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

,chociaż ten koncentrat kojarzę w małych puszeczkach ,bądź w słoiczkach,

 

W prawie każdym sklepie są też słoiki ok 200-300 gramowe.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nawet w Dino widziałem 0,9l

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.