Skocz do zawartości

Nierównomierne zabarwienie / powierzchnia kiełbasy


reinhold

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie,

mam tu konto już jakiś czas, ale dopiero teraz potrzebuję waszej pomocy :)

Jakiś czas temu robiłem i wędziłem pierwszą kiełbasę. Wędzarnia samorobna, ogrzewana grzałką elektryczną, dym ze zrobionego dymogeneratora.

Temperatura wędzenia 50-55 stopni, około trzy godziny. I teraz mój problem - kiełbasa nie jest równomiernie uwędzona. 

Na zewnętrznych stronach kolor jest piękny złoty i powierzchnia kiełbasy pomarszczona, a od wewnętrz jest dużo jaśniejsza i gładka.

Przekładałem kiełbasę na kijach co jakiś czas. Może zrobiłem to zbyt późno?

 

Co jest problemem - nierównomierny rozkład dymu w komorze, czy może temperatura? a może jeszcze coś innego ?

Z góry dziękuję za każdą pomoc. W załączniku zdjęcie kiełbasy po godzinie wędzenia.

 

http://naurecki.pl/kielbasa.jpg

Edytowane przez reinhold
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co jest problemem - nierównomierny rozkład dymu w komorze, czy może temperatura?

To pierwsze IMHO  :thumbsup: 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

To pierwsze IMHO   

Można zapobiec przekładając kije w wędzarni i jej szczelnie nie przykrywać żeby był swobodny przepływ dymu

Po drugie powodem może też być przeładowana wędzarnia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.