Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nierównomierne zabarwienie / powierzchnia kiełbasy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 reinhold

reinhold

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćWejherowo

Napisano 03 sie 2020 - 16:56

Witam wszystkich serdecznie,

mam tu konto już jakiś czas, ale dopiero teraz potrzebuję waszej pomocy :)

Jakiś czas temu robiłem i wędziłem pierwszą kiełbasę. Wędzarnia samorobna, ogrzewana grzałką elektryczną, dym ze zrobionego dymogeneratora.

Temperatura wędzenia 50-55 stopni, około trzy godziny. I teraz mój problem - kiełbasa nie jest równomiernie uwędzona. 

Na zewnętrznych stronach kolor jest piękny złoty i powierzchnia kiełbasy pomarszczona, a od wewnętrz jest dużo jaśniejsza i gładka.

Przekładałem kiełbasę na kijach co jakiś czas. Może zrobiłem to zbyt późno?

 

Co jest problemem - nierównomierny rozkład dymu w komorze, czy może temperatura? a może jeszcze coś innego ?

Z góry dziękuję za każdą pomoc. W załączniku zdjęcie kiełbasy po godzinie wędzenia.

 

kielbasa.jpg


Użytkownik reinhold edytował ten post 03 sie 2020 - 16:58


#2 Yrek79

Yrek79

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 131 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 03 sie 2020 - 19:40

Chyba zbyt słaby przepływ dymu. Gdzieś już kiedyś czytałem o tym na naszym forum. 



#3 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30373 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 04 sie 2020 - 11:01

Poczytaj, tutaj znajdziesz odpowiedzi: https://wedlinydomow...zeciwdziałanie/



#4 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10472 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 04 sie 2020 - 12:01

Co jest problemem - nierównomierny rozkład dymu w komorze, czy może temperatura?

To pierwsze IMHO  :thumbsup: 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#5 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 12178 postów

Napisano 04 sie 2020 - 13:10

To pierwsze IMHO   

Można zapobiec przekładając kije w wędzarni i jej szczelnie nie przykrywać żeby był swobodny przepływ dymu

Po drugie powodem może też być przeładowana wędzarnia.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych