Mariusz7 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Cześć,chcę zacząć wyrabiać ser. W pracy dostaję codziennie pół litra świeżego mleka w foliowym woreczku,czy mogę mrozić takie mleko,aby nazbierać większą ilość do przerobu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Mleko mozna mrozic ale moze zmienic sie jego smak i konsystencja , pozatym napewno zwiekszy swoja obietosc wiec woreczek moze peknac . mleko mrozi sie stosunkowo dlugo nawet do 24 h . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Mrozilem już te woreczki,nie pękają,bardziej chodzi mi o to,czy ser sie później uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 (edytowane) Na to ci nie odpowiem bo nigdy nie robilam, mrozilam tylko smietane , maslo wyszlo dobre .Mrozilam tez mleko zsiadle ( szwedzkie) i z tego robilam twarog , juz bez potrzeby gotowania bo serwatka sie odstala po rozmrozeniu.zrob moze mala probe z litra czy 2 zeby sprawdzic Edytowane 4 Sierpnia 2020 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Pokombinuje,dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Mariusz możesz mrozić mleko. Po rozmrożeniu mleka wykonywałem serek a`la oscypek. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 (edytowane) Mariusz możesz mrozić mleko. Po rozmrożeniu mleka wykonywałem serek a`la oscypek.Dzięki za odpowiedź,właśnie ala oscypki chcę zrobić wystarczy tylko rozmrozić w lodówce, czy trzeba coś specjalnego z takim mlekiem zrobić? Edytowane 4 Sierpnia 2020 przez Mariusz7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 wystarczy tylko rozmrozić w lodówce, czy trzeba coś specjalnego z takim mlekiem zrobić? W czasie mrożenia rozdzielają sie częściowo frakcje.Najpierw zamarza woda a na samym końcu tłusta śmietanka z całą chyba laktozą Odmrażanie przebiega w odwrotnej kolejności.Rozmrożone mleko wystarczy zamieszać i podgrzać do temperatury zaprawiania podpuszczką. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 wystarczy tylko rozmrozić w lodówce, czy trzeba coś specjalnego z takim mlekiem zrobić?W czasie mrożenia rozdzielają sie częściowo frakcje.Najpierw zamarza woda a na samym końcu tłusta śmietanka z całą chyba laktozą Odmrażanie przebiega w odwrotnej kolejności.Rozmrożone mleko wystarczy zamieszać i podgrzać do temperatury zaprawiania podpuszczką. Ok,w takim razie od jutra zbieram mleko,bo zazwyczaj go nawet nie brałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Jeszcze jedno pytanie,załączam zdjęcie mleka,jest ono pasteryzowane i homogenizowane,czy z takiego mleka uda mi się zrobić ser? Nastawiałem je na zsiadłe,oraz zaszczepiałem grzybkiem tybetańskim,wszystko było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 (edytowane) W pracy dostaję codziennie pół litra świeżego mleka w foliowym woreczku ono pasteryzowane i homogenizowane To w końcu jakie mleko dostajesz? Prawdopodobnie pracujesz jako spawacz, lub na innym stanowisku z niezbyt zdrowa atmosfera do oddychania.lepuj wypij to mleko, a do sera kup świeże mleko Edytowane 5 Sierpnia 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 (edytowane) Pracuje na hucie. Kolega robi z tego mleka ser,a później laduje go do pierogów. Czy mleko swieże ze sklepu nie jest takie samo? Po prostu szkoda mi go marnować,bo zazwyczaj nawet go nie biorę,ale pomyslałem,ze może jednak warto zebrać potrzebną ilość i wykonać ser. Edytowane 5 Sierpnia 2020 przez Mariusz7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Do pierogów używamy ser twarogowy a ten dużo łatwiej otrzymać niż sery podpuszczkowe z mleka sklepowego szczególnie gdy się go jeszcze wstępnie zaszczepi bakteriami . Ja od dawna robię twaróg właśnie z mleka sklepowego Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Jak robiles zsiadle to zrob twarog ..a z twarogu mozesz zrobic np ser topiony , ja robie ser z mleka kupnego ale ono nie jest homogenizowane tylko nisko pasteryzowane do tego zawartosc tluszczu 3,8-4,5. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Jeszcze jedno pytanie,załączam zdjęcie mleka,jest ono pasteryzowane i homogenizowane,czy z takiego mleka uda mi się zrobić ser? To zależy od urządzenia do homogenizacji.W założeniu proces ma służyć rozbiciu kuleczek tłuszczu mlekowego.A że przy okazji masakruje białka to jest fakt.Skrzepy z mleka homogenizowanego są zawsze słabsze lub tak słabe, że nie da się z nich zrobić serów podpuszczkowych.Obkurczanie skrzepu wymaga wystąpienia napięcia powierzchniowego, które realizowane jest długimi łańcuchami białkowymi kazeiny. Jeżeli łańcuchy białkowe są poszatkowane przez sita homogenizacyjne to nie uzyska się dobrego skrzepu.Ewentualnie taki mazisty skrzep nada się na miękkie serki tzw. kwasowo-podpuszczkowe. Ale to szkoda zachodu, lepiej zrobić z takiego mleka twaróg, można go potem uwędzić.Niemniej możesz zrobić próbę z małej ilości mleka bo w sumie nie wiadomo czym w OSM Rawicz mleko jest homogenizowane.Zrób próbę na 1l takiego mleka i to rozmrożonego a będziesz wszystko wiedział.A my przy okazji też Powodzenia Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 W sumie to już postanowiłem,że zrobie eksperyment,z rozmrożonego mleka,efekty niebawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Mam jeszcze jedno pytanie,aby nie zakładac nowego tematu. W poniedziałek będę miał mleko prosto z udoju,czy mogę odrazu zabrać się za wyrób sera,czy np.muszę zostawić w lodówce i zebrać na drugi dzień śmietanę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.