Skocz do zawartości

Mrożenie mleka


Mariusz7

Rekomendowane odpowiedzi

Mleko mozna mrozic ale moze zmienic sie jego smak i konsystencja , pozatym napewno zwiekszy swoja obietosc wiec woreczek moze peknac . mleko mrozi sie stosunkowo dlugo nawet do 24 h .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na to ci nie odpowiem bo nigdy nie robilam, mrozilam tylko smietane , maslo wyszlo dobre .

Mrozilam tez mleko zsiadle ( szwedzkie) i z tego robilam twarog , juz bez potrzeby gotowania bo serwatka sie odstala po rozmrozeniu.

zrob moze mala probe z litra czy 2 zeby sprawdzic 

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mariusz możesz mrozić mleko. Po rozmrożeniu mleka wykonywałem serek a`la oscypek.

Dzięki za odpowiedź,właśnie ala oscypki chcę zrobić ;) wystarczy tylko rozmrozić w lodówce, czy trzeba coś specjalnego z takim mlekiem zrobić? Edytowane przez Mariusz7
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

wystarczy tylko rozmrozić w lodówce, czy trzeba coś specjalnego z takim mlekiem zrobić?

W czasie mrożenia rozdzielają sie częściowo frakcje.

Najpierw zamarza woda a na samym końcu tłusta śmietanka z całą  chyba laktozą :D

Odmrażanie przebiega w odwrotnej kolejności.

Rozmrożone mleko wystarczy zamieszać i podgrzać do temperatury zaprawiania podpuszczką.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

wystarczy tylko rozmrozić w lodówce, czy trzeba coś specjalnego z takim mlekiem zrobić?

W czasie mrożenia rozdzielają sie częściowo frakcje.

Najpierw zamarza woda a na samym końcu tłusta śmietanka z całą chyba laktozą :D

Odmrażanie przebiega w odwrotnej kolejności.

Rozmrożone mleko wystarczy zamieszać i podgrzać do temperatury zaprawiania podpuszczką.

Ok,w takim razie od jutra zbieram mleko,bo zazwyczaj go nawet nie brałem ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W pracy dostaję codziennie pół litra świeżego mleka w foliowym woreczku

 

 

 

ono pasteryzowane i homogenizowane

 

To w końcu jakie mleko dostajesz?

 

Prawdopodobnie pracujesz jako spawacz, lub na innym stanowisku z niezbyt zdrowa atmosfera do oddychania.

lepuj wypij to mleko, a do sera kup świeże mleko

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pracuje na hucie. Kolega robi z tego mleka ser,a później laduje go do pierogów. Czy mleko swieże ze sklepu nie jest takie samo? Po prostu szkoda mi go marnować,bo zazwyczaj nawet go nie biorę,ale pomyslałem,ze może jednak warto zebrać potrzebną ilość i wykonać ser. Edytowane przez Mariusz7
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do pierogów używamy ser twarogowy a ten dużo łatwiej otrzymać niż sery podpuszczkowe z mleka sklepowego szczególnie gdy się go jeszcze wstępnie zaszczepi bakteriami . Ja od dawna robię twaróg właśnie z mleka sklepowego :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak robiles zsiadle to zrob twarog ..a z twarogu mozesz zrobic np ser topiony , ja robie ser z mleka kupnego ale ono nie jest homogenizowane tylko nisko pasteryzowane do tego zawartosc tluszczu 3,8-4,5.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedno pytanie,załączam zdjęcie mleka,jest ono pasteryzowane i homogenizowane,czy z takiego mleka uda mi się zrobić ser? 

To zależy od urządzenia do homogenizacji.

W założeniu proces ma służyć rozbiciu kuleczek tłuszczu mlekowego.

A że przy okazji masakruje białka to jest fakt.

Skrzepy z mleka homogenizowanego są zawsze słabsze lub tak słabe, że nie da się z nich zrobić serów podpuszczkowych.

Obkurczanie skrzepu wymaga wystąpienia napięcia powierzchniowego, które realizowane jest długimi łańcuchami białkowymi kazeiny. Jeżeli łańcuchy białkowe są poszatkowane przez sita homogenizacyjne to nie uzyska się dobrego skrzepu.

Ewentualnie taki mazisty skrzep nada się na miękkie serki tzw. kwasowo-podpuszczkowe. Ale to szkoda zachodu, lepiej zrobić z takiego mleka twaróg, można go potem uwędzić.

Niemniej możesz zrobić próbę z małej ilości mleka bo w sumie nie wiadomo czym w OSM Rawicz mleko jest homogenizowane.

Zrób próbę na 1l takiego mleka i to rozmrożonego a będziesz wszystko wiedział.

A my przy okazji też  :laugh:

Powodzenia

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.