Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzenie ciepłym dymem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 quadro555

quadro555

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 302 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 14 sie 2020 - 19:33

Walcząc z globalnym ociepleniem postanowiłem jutro wędzić bez grzałki a temperatura jaka jest każdy odczuwa 😁. Mam takie pytanie czy jest sens wkładania do wędzarni pojemnika z wodą aby zwiększyć wilgotność czy lepiej nie. Będę wędził łososia polędwicę i kiełbasą a'la polska

#2 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 911 postów

Napisano 16 sie 2020 - 09:01

Woda to zło przy wędzeniu



#3 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8169 postów

Napisano 16 sie 2020 - 09:04

lepiej nie
 lepiej nie ...... będzie pewnie troche za ciepło - ale centymetr nie kilometr  ;)

#4 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2789 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 16 sie 2020 - 09:28

Walcząc z globalnym ociepleniem postanowiłem jutro wędzić bez grzałki

 

Ideologiczny powód

Jeżeli naprawdę to jest powód, a to jest jedyna możliwość jaką widzisz aby osiągnąć swój cel, to lepiej zostań wegetarianinem.

masowa hodowla zwierząt ma nie współmiernie większy wpływ na ocieplenie klimatu a jeżeli mała grzałka w wędzarni

Fizyczny powód

jeżeli już obciążysz powietrze dymem, i dodatkowo wodą, nie zapomnij, ze parująca woda odbiera energie co jeszcze bardziej zmniejsza sile termodynamiczną, to ta mieszanina nie wyjdzie z wędzarni gorą, wręcz będzie się wylewać dołem jak woda

Czyli będziesz musiał jakoś to wymusić, czyli np wentylator który będzie zużywał prąd.

Ekonomia / ideologia 

wentylator zużyje mniej prądu, a jeżeli grzałka, czyli teoretycznie możesz trochę wpłynąć na globalne ocieplenie  :)

 

 

 

Woda to zło przy wędzeniu

 

Nie do końca, czasami jest nawet wskazane źródło wody/para w wędzarni.

w wędzarniach opalanych drewnem mniej bo wilgoć pochodzi z dużych ilości spalanego drewna, ale w elektrykach + dymogenerator to już inaczej to wygląda


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 16 sie 2020 - 09:36


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#5 quadro555

quadro555

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 302 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 16 sie 2020 - 11:24

@Toshiba
Dziękuję za konkretne wyjaśnienie tematu
Żadnej ideologii w moim poście nie było ot zwykły żarcik
Niestety nie mam wymuszonego obiegu w wędzarni i niestety słabo krążył dym
Wędzonki miały lekko kwaśny posmak. To było pierwsze i ostatnie wędzenie bez grzałki. Czegoś się nauczyłem.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych