Skocz do zawartości

Wędzenie ciepłym dymem


quadro555

Rekomendowane odpowiedzi

Walcząc z globalnym ociepleniem postanowiłem jutro wędzić bez grzałki a temperatura jaka jest każdy odczuwa ????. Mam takie pytanie czy jest sens wkładania do wędzarni pojemnika z wodą aby zwiększyć wilgotność czy lepiej nie. Będę wędził łososia polędwicę i kiełbasą a'la polska
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

lepiej nie
 lepiej nie ...... będzie pewnie troche za ciepło - ale centymetr nie kilometr  ;)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Walcząc z globalnym ociepleniem postanowiłem jutro wędzić bez grzałki

 

Ideologiczny powód

Jeżeli naprawdę to jest powód, a to jest jedyna możliwość jaką widzisz aby osiągnąć swój cel, to lepiej zostań wegetarianinem.

masowa hodowla zwierząt ma nie współmiernie większy wpływ na ocieplenie klimatu a jeżeli mała grzałka w wędzarni

Fizyczny powód

jeżeli już obciążysz powietrze dymem, i dodatkowo wodą, nie zapomnij, ze parująca woda odbiera energie co jeszcze bardziej zmniejsza sile termodynamiczną, to ta mieszanina nie wyjdzie z wędzarni gorą, wręcz będzie się wylewać dołem jak woda

Czyli będziesz musiał jakoś to wymusić, czyli np wentylator który będzie zużywał prąd.

Ekonomia / ideologia 

wentylator zużyje mniej prądu, a jeżeli grzałka, czyli teoretycznie możesz trochę wpłynąć na globalne ocieplenie  :)

 

 

 

Woda to zło przy wędzeniu

 

Nie do końca, czasami jest nawet wskazane źródło wody/para w wędzarni.

w wędzarniach opalanych drewnem mniej bo wilgoć pochodzi z dużych ilości spalanego drewna, ale w elektrykach + dymogenerator to już inaczej to wygląda

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Toshiba

Dziękuję za konkretne wyjaśnienie tematu

Żadnej ideologii w moim poście nie było ot zwykły żarcik

Niestety nie mam wymuszonego obiegu w wędzarni i niestety słabo krążył dym

Wędzonki miały lekko kwaśny posmak. To było pierwsze i ostatnie wędzenie bez grzałki. Czegoś się nauczyłem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.