quadro555 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Walcząc z globalnym ociepleniem postanowiłem jutro wędzić bez grzałki a temperatura jaka jest każdy odczuwa ????. Mam takie pytanie czy jest sens wkładania do wędzarni pojemnika z wodą aby zwiększyć wilgotność czy lepiej nie. Będę wędził łososia polędwicę i kiełbasą a'la polska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Woda to zło przy wędzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Sierpnia 2020 lepiej nie lepiej nie ...... będzie pewnie troche za ciepło - ale centymetr nie kilometr Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Sierpnia 2020 (edytowane) Walcząc z globalnym ociepleniem postanowiłem jutro wędzić bez grzałki Ideologiczny powódJeżeli naprawdę to jest powód, a to jest jedyna możliwość jaką widzisz aby osiągnąć swój cel, to lepiej zostań wegetarianinem.masowa hodowla zwierząt ma nie współmiernie większy wpływ na ocieplenie klimatu a jeżeli mała grzałka w wędzarniFizyczny powódjeżeli już obciążysz powietrze dymem, i dodatkowo wodą, nie zapomnij, ze parująca woda odbiera energie co jeszcze bardziej zmniejsza sile termodynamiczną, to ta mieszanina nie wyjdzie z wędzarni gorą, wręcz będzie się wylewać dołem jak wodaCzyli będziesz musiał jakoś to wymusić, czyli np wentylator który będzie zużywał prąd.Ekonomia / ideologia wentylator zużyje mniej prądu, a jeżeli grzałka, czyli teoretycznie możesz trochę wpłynąć na globalne ocieplenie Woda to zło przy wędzeniu Nie do końca, czasami jest nawet wskazane źródło wody/para w wędzarni.w wędzarniach opalanych drewnem mniej bo wilgoć pochodzi z dużych ilości spalanego drewna, ale w elektrykach + dymogenerator to już inaczej to wygląda Edytowane 16 Sierpnia 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Sierpnia 2020 @ToshibaDziękuję za konkretne wyjaśnienie tematu Żadnej ideologii w moim poście nie było ot zwykły żarcik Niestety nie mam wymuszonego obiegu w wędzarni i niestety słabo krążył dymWędzonki miały lekko kwaśny posmak. To było pierwsze i ostatnie wędzenie bez grzałki. Czegoś się nauczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.