Skocz do zawartości

Szaszłykowa marynata


norwegia2000

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

 

Potrzebuje przepisu na marynatę do szaszłyka wieprzowego.Wiem że kompozycje są dowolne ale czy macie może jakieś swoje sprawdzone proporcje przypraw do tej marynaty? Jakie mięso Waszym zdaniem jest najlepsze aby podczas dłuższego grillowania nie wysychało (polędwiczki dochodzą szybko a szynka potrzebuje więcej czasu itp..) Z góry dziękuję za pomoc i porady.

 

Pozdrawiam

Jacek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wychodzi mi wklejenie odnośnika do postu, wklejam wiec jego treść:

 

 

 

 

Witam,

sezon grilowania juz rozpoczety, pozwole sobie odgrzać temat.

 

Glazura:

- dorodny pomidor malinowy lub 2 mniejsze

-  jedna  średnia cebula

- 4-5 zabków czosnku

Pokrojone warzywa wkładamy do miseczki i w mikrofalówce podgrzewamy aby zmiekły.

Przelewamy do wysokiego naczynia dodajemy:

- pieprz czarny kilka ziarenek

- galka muszkatołowa 1/4 orzecha     /mam na końcu języka i nie mogę sobie przyponmieć czy to orzech czy pestka / 

- odrobinę "Sambal Oelek Clasic", tak około 1/5 łyżeczki,

- kilka kropli Hot Louisiana Sauce można  też użyć Tabasco

- kolendra

- gorczyca

- papryka mielona słodka

- soli nie polecam bo już mięsko posolone

Przyprawy rozcieramy w moździerzu i dodajemy do warzyw.

dodajemy 60-80 ml dobrego oleju lub oliwy

 

Całość dokładnie blendujemy do uzyskania puszystej, gładkiej masy.

Próba smaku i ewentualne poprawki. Absolutnie nie dodajemy wody!!!

Po ostudzeniu wkładamy do lodówki. Ochłodzenie spowoduje zgęstnienie glazury.

 

Pokrojoną w szaszłykowe kostki biodrówkę traktujemy roztartymi w moździerzu:

- sól

- pieprz czerwony

- kolendra

- papryka słodka mielona

- papryka mielona wędzona

- odrobina oregano

- łyżka dobrego oleju / oliwy

 

Po dokladnym wymieszaniu wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.

 

Słoninkę lub boczek kroimy w cienką kostke 2x2x0.5 cm i opruszamy wędzoną papryką.

Nadziewamy na patyczki  miesko, słoninka i cebulka.

Natychmiast po położeniu szaszłykow na ruszt obficie je malujemy pomidorową glazurą.

Obracamy szaszłyki i ponownie malujemy.

W trakcie pieczenia powtarzamy czynność kilkukrotnie.

Glarura pieknie pokryje mięso i zapobiega jego wysychaniu.

Szaszłyki bedą soczyste.

Mieso z biodrówki jest bardzo odpowiednie na szaszłyka.

 

Tematem wątku są marynaty i glazury.

Za przepis na szaszłyka przepraszam, ale to jest całosć.

 

Podczas konsumpcji prosze nie zapomnieć o

"za tych co na morzu"

 

 

 

Pozdrawiam z Atlantyku w drodze do Halifaxu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Najlepsze -najprostsze -mięsko zamarynować w cebuli. Na drugi dzień sól,pieprz ,nadziewać na patyczki. Grilować.

                                     mięsko zamarynować -słoiczek musztardy francuskiej miód-100g,kilka kropli sosu chili,sól,pieprz

                                     mięso zamarynować musztarda ,coca cola,olej,przyprawy

Mozna zrobić tak-

1kg mięsa wieprzowego

3-4-cebule

1 szkl octu[można rozcieńczyć na 2/3 octu+1/3 wody]

3 listki laurowe,ziele ang-kilka szt,tymianek,bazylia,oregano ,gorczyca,pieprz

1łyżka wegety

1łyżeczka soli

1 szkl soku pomidorowego

Zamiast octu można dodać maślanki,lub użyć samego sosu pomidorowego ,lub majonezu

Pokrojone mięso układamy w misce na pokrojonej cebuli warstwami -mięso+cebula +przyprawy

Odkładamy na 2-3 godz

Po tym czasie wyjmujemy i dolewamy ocet i sok pomidorowy.Odstawiamy na 24 godz

Nadziewamy na patyczki mięso i grilujemy.

Cebulę można zużyć do jedzenia z szaszłykami

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na Forum jest bardzo dużo przepisów. Trzeba tylko skorzystać z wyszukiwarki zaawansowanej - trybik prawy górny róg.

Najprostsza niezawodna :

Olej ryżowy 2/3 , wino wytrawne białe 1/3 , przyprawa do piernika wg gustu - byle nie za dużo, 4 godziny w lodówce .

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podzielę się swoją, najczęściej stosuję do udek z kurczaka.

Olej, sos teryaki, sól, pieprz czarny, cząber górski, rozmaryn, czosnek suszony, papryka słodka, owoc kolendry.

 

Co do szaszłyków to najczęściej stosuję karkówkę uprzednio potraktowaną nakłuwaczem (rozbijakiem) do mięsa.

Przyprawiam solą, pieprzem czarnym, rozmaryn, tymianek, i suszony czosnek. Czosnku zawsze daję dużo. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Można też zrobić marynatę z keczupu[200ml],majonezu[100ml],3 z czosnku ,duza cebula ,pieprz,majeranek sól.-zmiksować .Mięso na 6-8 godz do  marynaty.

Do szaszłyków z kurczaka często stosuję  marynatę z sosu sojowego lub przyprawy maggi,oleju,soku z cytryny,czosnku, i przypraw rozmaryn,tymianek,papryka.

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.