norwegia2000 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Witajcie, Potrzebuje przepisu na marynatę do szaszłyka wieprzowego.Wiem że kompozycje są dowolne ale czy macie może jakieś swoje sprawdzone proporcje przypraw do tej marynaty? Jakie mięso Waszym zdaniem jest najlepsze aby podczas dłuższego grillowania nie wysychało (polędwiczki dochodzą szybko a szynka potrzebuje więcej czasu itp..) Z góry dziękuję za pomoc i porady. PozdrawiamJacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Nie wychodzi mi wklejenie odnośnika do postu, wklejam wiec jego treść: Witam,sezon grilowania juz rozpoczety, pozwole sobie odgrzać temat. Glazura:- dorodny pomidor malinowy lub 2 mniejsze- jedna średnia cebula- 4-5 zabków czosnkuPokrojone warzywa wkładamy do miseczki i w mikrofalówce podgrzewamy aby zmiekły.Przelewamy do wysokiego naczynia dodajemy:- pieprz czarny kilka ziarenek- galka muszkatołowa 1/4 orzecha /mam na końcu języka i nie mogę sobie przyponmieć czy to orzech czy pestka / - odrobinę "Sambal Oelek Clasic", tak około 1/5 łyżeczki,- kilka kropli Hot Louisiana Sauce można też użyć Tabasco- kolendra- gorczyca- papryka mielona słodka- soli nie polecam bo już mięsko posolonePrzyprawy rozcieramy w moździerzu i dodajemy do warzyw.dodajemy 60-80 ml dobrego oleju lub oliwy Całość dokładnie blendujemy do uzyskania puszystej, gładkiej masy.Próba smaku i ewentualne poprawki. Absolutnie nie dodajemy wody!!!Po ostudzeniu wkładamy do lodówki. Ochłodzenie spowoduje zgęstnienie glazury. Pokrojoną w szaszłykowe kostki biodrówkę traktujemy roztartymi w moździerzu:- sól- pieprz czerwony- kolendra- papryka słodka mielona- papryka mielona wędzona- odrobina oregano- łyżka dobrego oleju / oliwy Po dokladnym wymieszaniu wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Słoninkę lub boczek kroimy w cienką kostke 2x2x0.5 cm i opruszamy wędzoną papryką.Nadziewamy na patyczki miesko, słoninka i cebulka.Natychmiast po położeniu szaszłykow na ruszt obficie je malujemy pomidorową glazurą.Obracamy szaszłyki i ponownie malujemy.W trakcie pieczenia powtarzamy czynność kilkukrotnie.Glarura pieknie pokryje mięso i zapobiega jego wysychaniu.Szaszłyki bedą soczyste.Mieso z biodrówki jest bardzo odpowiednie na szaszłyka. Tematem wątku są marynaty i glazury.Za przepis na szaszłyka przepraszam, ale to jest całosć. Podczas konsumpcji prosze nie zapomnieć o"za tych co na morzu" Pozdrawiam z Atlantyku w drodze do Halifaxu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norwegia2000 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Dziękuje serdecznie za przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norwegia2000 Opublikowano 25 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Września 2020 Hej czy nikt więcej nie chce się podzielić swoimi recepturami marynat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 25 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Września 2020 Najlepsze -najprostsze -mięsko zamarynować w cebuli. Na drugi dzień sól,pieprz ,nadziewać na patyczki. Grilować. mięsko zamarynować -słoiczek musztardy francuskiej miód-100g,kilka kropli sosu chili,sól,pieprz mięso zamarynować musztarda ,coca cola,olej,przyprawyMozna zrobić tak-1kg mięsa wieprzowego3-4-cebule1 szkl octu[można rozcieńczyć na 2/3 octu+1/3 wody]3 listki laurowe,ziele ang-kilka szt,tymianek,bazylia,oregano ,gorczyca,pieprz1łyżka wegety1łyżeczka soli1 szkl soku pomidorowegoZamiast octu można dodać maślanki,lub użyć samego sosu pomidorowego ,lub majonezuPokrojone mięso układamy w misce na pokrojonej cebuli warstwami -mięso+cebula +przyprawyOdkładamy na 2-3 godzPo tym czasie wyjmujemy i dolewamy ocet i sok pomidorowy.Odstawiamy na 24 godzNadziewamy na patyczki mięso i grilujemy.Cebulę można zużyć do jedzenia z szaszłykami Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Września 2020 Na Forum jest bardzo dużo przepisów. Trzeba tylko skorzystać z wyszukiwarki zaawansowanej - trybik prawy górny róg.Najprostsza niezawodna :Olej ryżowy 2/3 , wino wytrawne białe 1/3 , przyprawa do piernika wg gustu - byle nie za dużo, 4 godziny w lodówce . Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Września 2020 Podzielę się swoją, najczęściej stosuję do udek z kurczaka.Olej, sos teryaki, sól, pieprz czarny, cząber górski, rozmaryn, czosnek suszony, papryka słodka, owoc kolendry. Co do szaszłyków to najczęściej stosuję karkówkę uprzednio potraktowaną nakłuwaczem (rozbijakiem) do mięsa.Przyprawiam solą, pieprzem czarnym, rozmaryn, tymianek, i suszony czosnek. Czosnku zawsze daję dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Września 2020 Można też zrobić marynatę z keczupu[200ml],majonezu[100ml],3 z czosnku ,duza cebula ,pieprz,majeranek sól.-zmiksować .Mięso na 6-8 godz do marynaty.Do szaszłyków z kurczaka często stosuję marynatę z sosu sojowego lub przyprawy maggi,oleju,soku z cytryny,czosnku, i przypraw rozmaryn,tymianek,papryka. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jadlana Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Tez taką robię! tylko zamiast majeranku daje zioła prowansalskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.