Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szaszłykowa marynata


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 norwegia2000

norwegia2000
  • Użytkownicy
  • 48 postów
  • MiejscowośćPomorze zachodnie

Napisano 17 sie 2020 - 21:13

Witajcie,

 

Potrzebuje przepisu na marynatę do szaszłyka wieprzowego.Wiem że kompozycje są dowolne ale czy macie może jakieś swoje sprawdzone proporcje przypraw do tej marynaty? Jakie mięso Waszym zdaniem jest najlepsze aby podczas dłuższego grillowania nie wysychało (polędwiczki dochodzą szybko a szynka potrzebuje więcej czasu itp..) Z góry dziękuję za pomoc i porady.

 

Pozdrawiam

Jacek



#2 El komendante

El komendante
  • Użytkownicy
  • 445 postów
  • MiejscowośćWyspa Uznam

Napisano 17 sie 2020 - 22:08

Nie wychodzi mi wklejenie odnośnika do postu, wklejam wiec jego treść:

 

 

 

 

Witam,

sezon grilowania juz rozpoczety, pozwole sobie odgrzać temat.

 

Glazura:

- dorodny pomidor malinowy lub 2 mniejsze

-  jedna  średnia cebula

- 4-5 zabków czosnku

Pokrojone warzywa wkładamy do miseczki i w mikrofalówce podgrzewamy aby zmiekły.

Przelewamy do wysokiego naczynia dodajemy:

- pieprz czarny kilka ziarenek

- galka muszkatołowa 1/4 orzecha     /mam na końcu języka i nie mogę sobie przyponmieć czy to orzech czy pestka / 

- odrobinę "Sambal Oelek Clasic", tak około 1/5 łyżeczki,

- kilka kropli Hot Louisiana Sauce można  też użyć Tabasco

- kolendra

- gorczyca

- papryka mielona słodka

- soli nie polecam bo już mięsko posolone

Przyprawy rozcieramy w moździerzu i dodajemy do warzyw.

dodajemy 60-80 ml dobrego oleju lub oliwy

 

Całość dokładnie blendujemy do uzyskania puszystej, gładkiej masy.

Próba smaku i ewentualne poprawki. Absolutnie nie dodajemy wody!!!

Po ostudzeniu wkładamy do lodówki. Ochłodzenie spowoduje zgęstnienie glazury.

 

Pokrojoną w szaszłykowe kostki biodrówkę traktujemy roztartymi w moździerzu:

- sól

- pieprz czerwony

- kolendra

- papryka słodka mielona

- papryka mielona wędzona

- odrobina oregano

- łyżka dobrego oleju / oliwy

 

Po dokladnym wymieszaniu wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.

 

Słoninkę lub boczek kroimy w cienką kostke 2x2x0.5 cm i opruszamy wędzoną papryką.

Nadziewamy na patyczki  miesko, słoninka i cebulka.

Natychmiast po położeniu szaszłykow na ruszt obficie je malujemy pomidorową glazurą.

Obracamy szaszłyki i ponownie malujemy.

W trakcie pieczenia powtarzamy czynność kilkukrotnie.

Glarura pieknie pokryje mięso i zapobiega jego wysychaniu.

Szaszłyki bedą soczyste.

Mieso z biodrówki jest bardzo odpowiednie na szaszłyka.

 

Tematem wątku są marynaty i glazury.

Za przepis na szaszłyka przepraszam, ale to jest całosć.

 

Podczas konsumpcji prosze nie zapomnieć o

"za tych co na morzu"

 

 

 

Pozdrawiam z Atlantyku w drodze do Halifaxu



#3 norwegia2000

norwegia2000
  • Użytkownicy
  • 48 postów
  • MiejscowośćPomorze zachodnie

Napisano 20 sie 2020 - 09:33

Dziękuje serdecznie za przepis :)



#4 norwegia2000

norwegia2000
  • Użytkownicy
  • 48 postów
  • MiejscowośćPomorze zachodnie

Napisano 25 wrz 2020 - 20:26

Hej czy nikt więcej nie chce się podzielić swoimi recepturami marynat?



#5 beatag

beatag
  • Użytkownicy
  • 2025 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 25 wrz 2020 - 21:11

Najlepsze -najprostsze -mięsko zamarynować w cebuli. Na drugi dzień sól,pieprz ,nadziewać na patyczki. Grilować.

                                     mięsko zamarynować -słoiczek musztardy francuskiej miód-100g,kilka kropli sosu chili,sól,pieprz

                                     mięso zamarynować musztarda ,coca cola,olej,przyprawy

Mozna zrobić tak-

1kg mięsa wieprzowego

3-4-cebule

1 szkl octu[można rozcieńczyć na 2/3 octu+1/3 wody]

3 listki laurowe,ziele ang-kilka szt,tymianek,bazylia,oregano ,gorczyca,pieprz

1łyżka wegety

1łyżeczka soli

1 szkl soku pomidorowego

Zamiast octu można dodać maślanki,lub użyć samego sosu pomidorowego ,lub majonezu

Pokrojone mięso układamy w misce na pokrojonej cebuli warstwami -mięso+cebula +przyprawy

Odkładamy na 2-3 godz

Po tym czasie wyjmujemy i dolewamy ocet i sok pomidorowy.Odstawiamy na 24 godz

Nadziewamy na patyczki mięso i grilujemy.

Cebulę można zużyć do jedzenia z szaszłykami



#6 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8705 postów

Napisano 25 wrz 2020 - 21:15

Na Forum jest bardzo dużo przepisów. Trzeba tylko skorzystać z wyszukiwarki zaawansowanej - trybik prawy górny róg.

Najprostsza niezawodna :

Olej ryżowy 2/3 , wino wytrawne białe 1/3 , przyprawa do piernika wg gustu - byle nie za dużo, 4 godziny w lodówce .



#7 Woytas

Woytas
  • Użytkownicy
  • 1316 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 26 wrz 2020 - 12:59

Podzielę się swoją, najczęściej stosuję do udek z kurczaka.

Olej, sos teryaki, sól, pieprz czarny, cząber górski, rozmaryn, czosnek suszony, papryka słodka, owoc kolendry.

 

Co do szaszłyków to najczęściej stosuję karkówkę uprzednio potraktowaną nakłuwaczem (rozbijakiem) do mięsa.

Przyprawiam solą, pieprzem czarnym, rozmaryn, tymianek, i suszony czosnek. Czosnku zawsze daję dużo. 



#8 beatag

beatag
  • Użytkownicy
  • 2025 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 26 wrz 2020 - 18:38

Można też zrobić marynatę z keczupu[200ml],majonezu[100ml],3 z czosnku ,duza cebula ,pieprz,majeranek sól.-zmiksować .Mięso na 6-8 godz do  marynaty.

Do szaszłyków z kurczaka często stosuję  marynatę z sosu sojowego lub przyprawy maggi,oleju,soku z cytryny,czosnku, i przypraw rozmaryn,tymianek,papryka.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#9 Jadlana

Jadlana
  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćGliwice

Napisano 01 kwi 2021 - 07:46

Tez taką robię! tylko zamiast majeranku daje zioła prowansalskie.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych