kukon Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 (edytowane) Witam miłe Koleżeństwo.Uwędziłem około 4 kg kiełbasy (wyszła lekko chuda i przesuszona) oraz kilkanaście sztuk pstrąga. Nie stosuję peklosoli tylko samą sól niejodowaną. Zrobiłem ciuteniek słońszą ze względu na lato. Wszystko byłoby ok tylko nie jestem w stanie skonsumować tego w krótkim okresie czasu - nawet gdy daję gratisy znajomym.Proszę o podpowiedzi czy taką wędlinę:- zapakować próżniowo i przechowywać w lodówce,- przechowywać w lodówce bez pakowania próżniowego,- zapakować próżniowo i wpakować do zamrażarki?Jeżeli chodzi o pstrąga to przy większej ilości kilka sztuk wkładam do lodówki do bieżącego zużycia a część pakuję próżniowo i na półce w lodówce oczekuje na swoją kolejkę, czas przechowywania do miesiąca góra półtora. Po tym czasie jest ok. Edytowane 24 Sierpnia 2020 przez kukon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 To po cholerę robisz tego tyle??Rób mniej i nie będziesz miał problemów z przechowywqniem A i same wyroby będą tańsze bo nie będziesz musiał tego na siłę rozdawać.A teraz to do zamrażarki wsadź.W.próżni.lub tylko w folii aby dalej nie wyjechało.No chyba ze narobiłaś tego tyle ze i w "rok" nie.przeżyjesz to w próżnie pakuj Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Już pisałem w innym temacie - poczytaj tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kiełbasa-na-samej-soli/?p=664878 Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kukon Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Ta ilość kiełbasy, która pozostała po poczęstunkach to ok. 2,0 kg. Nie jest to jakaś znacząca ilość ale poza mną nikt nie jest mięsożerny (poza rybą) a mi taka ilość wystarcza na 2 do 3 tygodni. Więc tak jak TOSHIBA wpakuję to do zamrażarki i będzie oki. Wirus dzięki za ciekawy link. Napewno skorzystam z podanej tam wiedzy ale nie widzę Twojej wypowiedzi, chyba że jesteś pod innym nickiem. Dzięki i Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 (edytowane) 1 tydzień to bym wsadzil do lodówki bez niczego 2 tygodnie to zawinol bym w czysta szmatke bawełna lub tetra tak aby się nie dotykały i do lodowki 3 tygodnie to ryzyko PSDużo zależy co jeszcze trzymasz w lodowce, jak często ja otwierasz, temperatura i wilgotność, obieg powietrza itd Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka Edytowane 25 Sierpnia 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 To ja zapytam a na peklosoli porównawcza jak ta trwałość wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Moja zapakowana w próżni się kiedyś zawieruszyla w szufladzie lodówki na okres ponad 2 miesięcy. I była dobra oraz pachnąca. Ogólnie to zazwyczaj nie doczeka tygodnia gdyż zostaje z konsumowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kukon Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 TOSHIBAChyba Twoja metoda jest dobra. Jakiś czas temu zrobiłem trochę kiełbasy z dziczyzny. Było tego z 5 kg. Wyrzuciłem wszystko z lodówki i powiesiłem kiełbasę na drążkach (patykach) po tygodniu zaczeła się karbować (suszyć) a po ok. 12 dniach ją zafoliowałem próżniowo i do końca była w lodówce (nie zamrażarce). Konsumpcja trwała grubo ponad moiesiąc. Ostatnie pętka smakowały naj. Tą kiełbasę (także pstrągi) o których piszę w poście zakładającym temat zapakowałem do folii po dwóch dniach od uwędzenia dlatego, że miejsca w lodówce brak. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.