Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Mięso vs Market - gdzie kupować?

market mięso zakupy wędzenie zdrowie porady

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
44 odpowiedzi w tym temacie

#1 kaktus79

kaktus79
  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćKraśnik

Napisano 24 sie 2020 - 16:23

Witam... na wstępie proszę o wyrozumiałość za pytanie.

 

Wiedząc że do wyrobów własnych,zdrowych wędlin nie powinniśmy używać produktów z marketów...ale. Niestety w okolicach moich nie mam możliwości pozyskania surowca od dobrego rzeźnika i niestety muszę się podpierać tym co na rynku dostępne i w miejscach jakie narzucają nam sklepy sieciowe  :hmm: . Pytanie moje jeżeli już to gdzie kupować i w jakich sklepach produkty do wyrobów własnych? Czy wiecie czego się wystrzegać i jakie markety omijać nabywając taki surowiec? 

 

Zdaję sobie sprawę że w tym mięsie jest wiele środków chemicznych, antybiotyków i wiele innych wprowadzane na etapie hodowli i na etapie przygotowania produktu do wysyłki na sklep. 

 

Jeżeli posiadacie takową wiedzę jak się truć by truć się jak najmniej proszę o podpowiedz.  :cry:

 

 

Ps: do administracji... nie chcę by temat był potraktowany jako reklama jakiś sklepów , jeżeli naruszyłem jakieś zasady a przyznaję się bez bicia że ich do końca nie przeczytałem proszę o usunięcie tematu i wskazówkę gdzie mógłbym zamieścić takie pytania nie naruszając regulaminu  :blush:



#2 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3782 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 24 sie 2020 - 16:37

A pytałeś na miejscu?

Załączony plik  f zdcg z.JPG   31,54 KB   15 Ilość pobrań

 

Załączony plik  ,gfc,.JPG   74,42 KB   14 Ilość pobrań

 

Załączony plik  mhfm.JPG   74,23 KB   14 Ilość pobrań

 

 

czego się wystrzegać??

proste, promocji, za pól ceny, kupisz 2kg 1 dostaniesz za darmo itd   :laugh:



#3 kaktus79

kaktus79
  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćKraśnik

Napisano 24 sie 2020 - 16:56

Pytałem i nawet testowałem :hmm: .... miedzy innymi temu pisze tu na forum.

 

To są tylko sklepy a pochodzenie mięsa nie wiadomo jakie  :hmm:



#4 quadro555

quadro555
  • Użytkownicy
  • 528 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 24 sie 2020 - 20:13

Wielokrotnie robiłem wędliny z mięsa z marketów. Żyję do tej pory. Myślę że duże sieci nie pozwolą sobie na sprzedaż "odświeżanego" mięsa. W wielu małych sklepach widziałem różne cuda, dziwiłem się że mieli kupujących.



#5 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3782 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 24 sie 2020 - 20:20

Myślę że duże sieci nie pozwolą sobie na sprzedaż "odświeżanego" mięsa
 

:facepalm:  :facepalm:

W wielu małych sklepach widziałem różne cuda
 

Widziałeś?!?!?!, to dlaczego tego nie zgłosiłeś?? Ukrywanie przestępstwa, to tez przestępstwo



#6 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 11052 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 24 sie 2020 - 20:20

Mięso kupuję na halach mięsnych, czasami w hurtowni lub od rolnika.

Jednak w każdym przypadku należy mięso ocenić wizualnie. Powinno być lekko przerośnięte tłuszczem, zwarte i w ładnym kolorze.

Należy zapytać sprzedawcę, czy mięso jest krajowego chowu, czy nie daj Boże duńskie  :facepalm:

Ogromne, chude schaby są suche i twarde. 



#7 kaktus79

kaktus79
  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćKraśnik

Napisano 24 sie 2020 - 21:00

Czyli nie macie jakiś swoich faworytów marketowych ?... na ile można faworyzować zakupy mięsne w marketach. Jakieś konkretne miejsca do sprawdzenia?



#8 Pepuś

Pepuś
  • Użytkownicy
  • 335 postów

Napisano 24 sie 2020 - 21:00

Od kilku miesięcy kupuję mięso w Dino. Można zamówić daną ilość, w ofercie mają również podroby, nawet pół "blond głowy" można kupić.Latem zabieram ze sobą lodówkę turystyczną , po powrocie do domu na kilka godzin do komory zero. Jeszcze nie miałem "skuchy" . A różnie bywało z mięsem z małych sklepików niby "firmowych".



#9 kaktus79

kaktus79
  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćKraśnik

Napisano 24 sie 2020 - 21:12

Od kilku miesięcy kupuję mięso w Dino. Można zamówić daną ilość, w ofercie mają również podroby, nawet pół "blond głowy" można kupić.Latem zabieram ze sobą lodówkę turystyczną , po powrocie do domu na kilka godzin do komory zero. Jeszcze nie miałem "skuchy" . A różnie bywało z mięsem z małych sklepików niby "firmowych".

Dzięki za sugestię.. na pewno sprawdzę  :)



#10 Wirus

Wirus
  • **VIP-Organizator**
  • 3247 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 24 sie 2020 - 21:46

Podobno w sieci "Dino" mięso jest dostarczane tylko z zakładu Agro-Rydzyna, a głównym surowcem przetwarzanym w Agro-Rydzynie są półtusze wieprzowe, które pochodzą od polskich dostawców. 



#11 chudziak

chudziak
  • Moderatorzy
  • 5878 postów

Napisano 24 sie 2020 - 21:51

Jeśli mowa o marketach to z tych dużych wydaje mi się ,że Auchan ma mięso dobrej jakości, a w Dino kilkukrotnie zamawiałam boczek do kiełbas i również byłam zadowolona.



#12 kaktus79

kaktus79
  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćKraśnik

Napisano 24 sie 2020 - 22:06

Podobno w sieci "Dino" mięso jest dostarczane tylko z zakładu Agro-Rydzyna, a głównym surowcem przetwarzanym w Agro-Rydzynie są półtusze wieprzowe, które pochodzą od polskich dostawców. 

 

Jeśli mowa o marketach to z tych dużych wydaje mi się ,że Auchan ma mięso dobrej jakości, a w Dino kilkukrotnie zamawiałam boczek do kiełbas i również byłam zadowolona.

Więc na pierwszy ogień "Dino"

Dziękuje wam  :)  :clap:



#13 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3782 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 24 sie 2020 - 22:07

Raczej wątpię w to aby w całej Polsce przykładowa siec Dino, Auchan czy inna brała mięso z jednej ubojni. i wozili w ta i z powrotem przez cały kraj. Chyba trzeba dokonywać zakupów kontrolowanych i dochodzić metoda prób i błędów a i to nie daje gwarancji stałości dobrych dostaw

Ja bym jednak szukał ubojni w okolicy zapoznał ludzi i sposoby pozyskiwania mięsa

Ja jeżdżę 47 km do ubojni gdzie widzę i wiem z czym mam do czynienia

Zdarza się ze odbieram mięso na wpół schłodzone, i schładzam je do końca w domu

PS

Lodówka (aktywna) w samochodzie to oczywista oczywistość   :)


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 24 sie 2020 - 22:17


#14 Mariusz7

Mariusz7
  • Użytkownicy
  • 429 postów
  • MiejscowośćLegnica

Napisano 24 sie 2020 - 22:14

Jesli już z marketu to polecam dino i auchan,za to nie raz przejechałem się na mięsie "z rzeźni" po 20 zł za kilogram
[Dodano: 24 sie 2020 - 23:14]

Raczej wątpię w to aby w całej Polsce przykładowa siec Dino, Auchan czy inna brała mięso z jednej ubojni. i wozili w ta i z powrotem przez cały kraj. Chyba trzeba dokonywać zakupów kontrolowanych i dochodzić metoda prób i błędów a i to nie daje gwarancji stałości dobrych dostaw
Ja bym jednak szukał ubojni w okolicy zapoznał ludzi i sposoby pozyskiwania mięsa
Ja jeżdżę 47 km do ubojni gdzie widzę i wiem z czym mam do czynienia


Agro rydzyna to ubojnia firmy Dino,Dino ma kilka magazynów w całej polsce(w tym jeden w mojej wiosce) i tam transportują mięso,i dopiero z tych magazynów idzie na sklepy. Miałem okazję zwiedzać centrum logistyczne firmy Dino i robi wrażenie,ogromne hale i chlodnie. Jeszcze nie zawiodłem się na ich mięsie

#15 kaktus79

kaktus79
  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćKraśnik

Napisano 24 sie 2020 - 22:18

TOSHIBA ....jak to mówią tonący brzytwy się chwyta muszę coś namierzyć

 

A co do lokalnych ubojni to zrobiły się tylko punkty sprzedaży z towarem nie wiadomo jakiego pochodzenia ( mówię o swojej okolicy).. po ostatniej aferze jak sanepid zamkną firmę gdzie mięso było sprzedawane z Afryki po pomorze świń to zdecydowałem ze będę szukał  w sieciowych sklepach (może mniejsze ryzyko świństwa).

 

Naprawdę ciężki temat z ubojniami gdzie lubelszczyzna powinna mieć tego do oporu  :hmm:



#16 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3782 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 24 sie 2020 - 22:25

będę szukał  w sieciowych sklepach (może mniejsze ryzyko świństwa).  

 

:facepalm:  :facepalm:  wg mnie własnie tam zachodzi jeszcze większa możliwość matactwa.

Zrobisz jak uważasz.

 

 

 

Miałem okazję zwiedzać centrum logistyczne firmy Dino i robi wrażenie,ogromne hale i chlodnie.

 

Skoro widziałeś to wiesz.

Ja mimo ze mieszkam w Szwajcarii, teoretycznie powinienem ufać temu co napisane na metce wole jeździć do ubojni i widzieć wszystko od początku do końca co kupuje.

Mimo ze w cale nie jest to tańsze a jeżeli zakup w sieciowicach

Jak myślisz, dlaczego nie jest tańsze? w końcu ta zakup bez pośredników.


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 24 sie 2020 - 22:32


#17 kaktus79

kaktus79
  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćKraśnik

Napisano 24 sie 2020 - 22:30

 

będę szukał  w sieciowych sklepach (może mniejsze ryzyko świństwa).  
 

:facepalm:  :facepalm:  wg mnie własnie tam zachodzi jeszcze większa możliwość matactwa.

Zrobisz jak uważasz.

 

Też masz rację.... chyba będę sam  hodował świnki  :D  :facepalm:  (na balkonie)  :rolleyes:  :D



#18 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3277 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 25 sie 2020 - 10:28

Kaktus, jeśli mieszkasz w samym Kraśniku to chcesz powiedzieć że w okolicznych wioskach nikt nie hoduje świnek?

Pojeździj, popytaj i zobaczysz ile masz z pewnością dobroci w okolicy. ;)

Jednym z pomysłów na znalezienie pewnego źródła masz... Inspekcję Weterynaryjną (Rzeczycka 10, 23-200 Kraśnik, tel. 81 825 25 03). Podjedź, pogadaj, popytaj - jak Cię polubią to na pewno pomogą :D  Ja tą drogą znalazłem "swoją" ubojnię, prócz okolicznych gospodarzy od których zdarza mi się kupić całą świnkę.(Po mięso jeżdżę też ok 60km w obie strony do ubojni).

Możesz kupić tanio i na miejscu (markety) - nie polecam

Możesz kupić drożej i dalej (ubojnia) - polecam (zwłaszcza jak chcesz kupić np. tylko 10 szynek)

Możesz kupić taniej i dalej (gospodarz) - optymalne rozwiązanie. Mięso pewne, świeże, tanie - trzeba tylko trochę więcej pracy włożyć od siebie (rozbiór).


Użytkownik wróbel75 edytował ten post 25 sie 2020 - 10:30


#19 El komendante

El komendante
  • Użytkownicy
  • 458 postów
  • MiejscowośćWyspa Uznam

Napisano 25 sie 2020 - 14:06

@wróbel75,

 

Podfruń jeśli to nie za daleko dla Ciebie do Przybiernowa, w sklepie/ubojni u Szwagrów kupisz bardzo dobrej jakości mięso pochodzące z hodowli okolicznych gospodarzy.

Szwagry maja też swoje stoisko na rynku w Świnoujściu. Jestem ich stałym  klientem.

 

Pozdrawiam



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3277 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 25 sie 2020 - 14:15

To Twoi szwagry? :w00t: :w00t: :w00t:

To właśnie od nich biorę co miesiąc swoje mięso (w sklepie przy Orlenie). Bardzo fajni i uczciwi ludzie :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Ale ten świat mały :)


Użytkownik wróbel75 edytował ten post 25 sie 2020 - 14:15






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: market, mięso, zakupy, wędzenie, zdrowie, porady

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych