Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Mięso vs Market - gdzie kupować?

market mięso zakupy wędzenie zdrowie porady

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#1 kaktus79

kaktus79

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćKraśnik

Napisano 24 sie 2020 - 16:23

Witam... na wstępie proszę o wyrozumiałość za pytanie.

 

Wiedząc że do wyrobów własnych,zdrowych wędlin nie powinniśmy używać produktów z marketów...ale. Niestety w okolicach moich nie mam możliwości pozyskania surowca od dobrego rzeźnika i niestety muszę się podpierać tym co na rynku dostępne i w miejscach jakie narzucają nam sklepy sieciowe  :hmm: . Pytanie moje jeżeli już to gdzie kupować i w jakich sklepach produkty do wyrobów własnych? Czy wiecie czego się wystrzegać i jakie markety omijać nabywając taki surowiec? 

 

Zdaję sobie sprawę że w tym mięsie jest wiele środków chemicznych, antybiotyków i wiele innych wprowadzane na etapie hodowli i na etapie przygotowania produktu do wysyłki na sklep. 

 

Jeżeli posiadacie takową wiedzę jak się truć by truć się jak najmniej proszę o podpowiedz.  :cry:

 

 

Ps: do administracji... nie chcę by temat był potraktowany jako reklama jakiś sklepów , jeżeli naruszyłem jakieś zasady a przyznaję się bez bicia że ich do końca nie przeczytałem proszę o usunięcie tematu i wskazówkę gdzie mógłbym zamieścić takie pytania nie naruszając regulaminu  :blush:



#2 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2900 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 24 sie 2020 - 16:37

A pytałeś na miejscu?

Załączony plik  f zdcg z.JPG   31,54 KB   9 Ilość pobrań

 

Załączony plik  ,gfc,.JPG   74,42 KB   9 Ilość pobrań

 

Załączony plik  mhfm.JPG   74,23 KB   9 Ilość pobrań

 

 

czego się wystrzegać??

proste, promocji, za pól ceny, kupisz 2kg 1 dostaniesz za darmo itd   :laugh:



#3 kaktus79

kaktus79

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćKraśnik

Napisano 24 sie 2020 - 16:56

Pytałem i nawet testowałem :hmm: .... miedzy innymi temu pisze tu na forum.

 

To są tylko sklepy a pochodzenie mięsa nie wiadomo jakie  :hmm:



#4 quadro555

quadro555

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 346 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 24 sie 2020 - 20:13

Wielokrotnie robiłem wędliny z mięsa z marketów. Żyję do tej pory. Myślę że duże sieci nie pozwolą sobie na sprzedaż "odświeżanego" mięsa. W wielu małych sklepach widziałem różne cuda, dziwiłem się że mieli kupujących.



#5 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2900 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 24 sie 2020 - 20:20

Myślę że duże sieci nie pozwolą sobie na sprzedaż "odświeżanego" mięsa
 

:facepalm:  :facepalm:

W wielu małych sklepach widziałem różne cuda
 

Widziałeś?!?!?!, to dlaczego tego nie zgłosiłeś?? Ukrywanie przestępstwa, to tez przestępstwo



#6 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10548 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 24 sie 2020 - 20:20

Mięso kupuję na halach mięsnych, czasami w hurtowni lub od rolnika.

Jednak w każdym przypadku należy mięso ocenić wizualnie. Powinno być lekko przerośnięte tłuszczem, zwarte i w ładnym kolorze.

Należy zapytać sprzedawcę, czy mięso jest krajowego chowu, czy nie daj Boże duńskie  :facepalm:

Ogromne, chude schaby są suche i twarde. 



#7 kaktus79

kaktus79

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćKraśnik

Napisano 24 sie 2020 - 21:00

Czyli nie macie jakiś swoich faworytów marketowych ?... na ile można faworyzować zakupy mięsne w marketach. Jakieś konkretne miejsca do sprawdzenia?



#8 Pepuś

Pepuś

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 226 postów

Napisano 24 sie 2020 - 21:00

Od kilku miesięcy kupuję mięso w Dino. Można zamówić daną ilość, w ofercie mają również podroby, nawet pół "blond głowy" można kupić.Latem zabieram ze sobą lodówkę turystyczną , po powrocie do domu na kilka godzin do komory zero. Jeszcze nie miałem "skuchy" . A różnie bywało z mięsem z małych sklepików niby "firmowych".



#9 kaktus79

kaktus79

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćKraśnik

Napisano 24 sie 2020 - 21:12

Od kilku miesięcy kupuję mięso w Dino. Można zamówić daną ilość, w ofercie mają również podroby, nawet pół "blond głowy" można kupić.Latem zabieram ze sobą lodówkę turystyczną , po powrocie do domu na kilka godzin do komory zero. Jeszcze nie miałem "skuchy" . A różnie bywało z mięsem z małych sklepików niby "firmowych".

Dzięki za sugestię.. na pewno sprawdzę  :)



#10 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2780 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 24 sie 2020 - 21:46

Podobno w sieci "Dino" mięso jest dostarczane tylko z zakładu Agro-Rydzyna, a głównym surowcem przetwarzanym w Agro-Rydzynie są półtusze wieprzowe, które pochodzą od polskich dostawców. 



#11 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5555 postów

Napisano 24 sie 2020 - 21:51

Jeśli mowa o marketach to z tych dużych wydaje mi się ,że Auchan ma mięso dobrej jakości, a w Dino kilkukrotnie zamawiałam boczek do kiełbas i również byłam zadowolona.



#12 kaktus79

kaktus79

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćKraśnik

Napisano 24 sie 2020 - 22:06

Podobno w sieci "Dino" mięso jest dostarczane tylko z zakładu Agro-Rydzyna, a głównym surowcem przetwarzanym w Agro-Rydzynie są półtusze wieprzowe, które pochodzą od polskich dostawców. 

 

Jeśli mowa o marketach to z tych dużych wydaje mi się ,że Auchan ma mięso dobrej jakości, a w Dino kilkukrotnie zamawiałam boczek do kiełbas i również byłam zadowolona.

Więc na pierwszy ogień "Dino"

Dziękuje wam  :)  :clap:



#13 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2900 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 24 sie 2020 - 22:07

Raczej wątpię w to aby w całej Polsce przykładowa siec Dino, Auchan czy inna brała mięso z jednej ubojni. i wozili w ta i z powrotem przez cały kraj. Chyba trzeba dokonywać zakupów kontrolowanych i dochodzić metoda prób i błędów a i to nie daje gwarancji stałości dobrych dostaw

Ja bym jednak szukał ubojni w okolicy zapoznał ludzi i sposoby pozyskiwania mięsa

Ja jeżdżę 47 km do ubojni gdzie widzę i wiem z czym mam do czynienia

Zdarza się ze odbieram mięso na wpół schłodzone, i schładzam je do końca w domu

PS

Lodówka (aktywna) w samochodzie to oczywista oczywistość   :)


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 24 sie 2020 - 22:17


#14 Mariusz7

Mariusz7

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 415 postów
  • MiejscowośćLegnica

Napisano 24 sie 2020 - 22:14

Jesli już z marketu to polecam dino i auchan,za to nie raz przejechałem się na mięsie "z rzeźni" po 20 zł za kilogram
[Dodano: 24 sie 2020 - 23:14]

Raczej wątpię w to aby w całej Polsce przykładowa siec Dino, Auchan czy inna brała mięso z jednej ubojni. i wozili w ta i z powrotem przez cały kraj. Chyba trzeba dokonywać zakupów kontrolowanych i dochodzić metoda prób i błędów a i to nie daje gwarancji stałości dobrych dostaw
Ja bym jednak szukał ubojni w okolicy zapoznał ludzi i sposoby pozyskiwania mięsa
Ja jeżdżę 47 km do ubojni gdzie widzę i wiem z czym mam do czynienia


Agro rydzyna to ubojnia firmy Dino,Dino ma kilka magazynów w całej polsce(w tym jeden w mojej wiosce) i tam transportują mięso,i dopiero z tych magazynów idzie na sklepy. Miałem okazję zwiedzać centrum logistyczne firmy Dino i robi wrażenie,ogromne hale i chlodnie. Jeszcze nie zawiodłem się na ich mięsie

#15 kaktus79

kaktus79

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćKraśnik

Napisano 24 sie 2020 - 22:18

TOSHIBA ....jak to mówią tonący brzytwy się chwyta muszę coś namierzyć

 

A co do lokalnych ubojni to zrobiły się tylko punkty sprzedaży z towarem nie wiadomo jakiego pochodzenia ( mówię o swojej okolicy).. po ostatniej aferze jak sanepid zamkną firmę gdzie mięso było sprzedawane z Afryki po pomorze świń to zdecydowałem ze będę szukał  w sieciowych sklepach (może mniejsze ryzyko świństwa).

 

Naprawdę ciężki temat z ubojniami gdzie lubelszczyzna powinna mieć tego do oporu  :hmm:



#16 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2900 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 24 sie 2020 - 22:25

będę szukał  w sieciowych sklepach (może mniejsze ryzyko świństwa).  

 

:facepalm:  :facepalm:  wg mnie własnie tam zachodzi jeszcze większa możliwość matactwa.

Zrobisz jak uważasz.

 

 

 

Miałem okazję zwiedzać centrum logistyczne firmy Dino i robi wrażenie,ogromne hale i chlodnie.

 

Skoro widziałeś to wiesz.

Ja mimo ze mieszkam w Szwajcarii, teoretycznie powinienem ufać temu co napisane na metce wole jeździć do ubojni i widzieć wszystko od początku do końca co kupuje.

Mimo ze w cale nie jest to tańsze a jeżeli zakup w sieciowicach

Jak myślisz, dlaczego nie jest tańsze? w końcu ta zakup bez pośredników.


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 24 sie 2020 - 22:32


#17 kaktus79

kaktus79

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćKraśnik

Napisano 24 sie 2020 - 22:30

 

będę szukał  w sieciowych sklepach (może mniejsze ryzyko świństwa).  
 

:facepalm:  :facepalm:  wg mnie własnie tam zachodzi jeszcze większa możliwość matactwa.

Zrobisz jak uważasz.

 

Też masz rację.... chyba będę sam  hodował świnki  :D  :facepalm:  (na balkonie)  :rolleyes:  :D



#18 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2593 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 25 sie 2020 - 10:28

Kaktus, jeśli mieszkasz w samym Kraśniku to chcesz powiedzieć że w okolicznych wioskach nikt nie hoduje świnek?

Pojeździj, popytaj i zobaczysz ile masz z pewnością dobroci w okolicy. ;)

Jednym z pomysłów na znalezienie pewnego źródła masz... Inspekcję Weterynaryjną (Rzeczycka 10, 23-200 Kraśnik, tel. 81 825 25 03). Podjedź, pogadaj, popytaj - jak Cię polubią to na pewno pomogą :D  Ja tą drogą znalazłem "swoją" ubojnię, prócz okolicznych gospodarzy od których zdarza mi się kupić całą świnkę.(Po mięso jeżdżę też ok 60km w obie strony do ubojni).

Możesz kupić tanio i na miejscu (markety) - nie polecam

Możesz kupić drożej i dalej (ubojnia) - polecam (zwłaszcza jak chcesz kupić np. tylko 10 szynek)

Możesz kupić taniej i dalej (gospodarz) - optymalne rozwiązanie. Mięso pewne, świeże, tanie - trzeba tylko trochę więcej pracy włożyć od siebie (rozbiór).


Użytkownik wróbel75 edytował ten post 25 sie 2020 - 10:30


#19 El komendante

El komendante

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 322 postów
  • MiejscowośćWyspa Uznam

Napisano 25 sie 2020 - 14:06

@wróbel75,

 

Podfruń jeśli to nie za daleko dla Ciebie do Przybiernowa, w sklepie/ubojni u Szwagrów kupisz bardzo dobrej jakości mięso pochodzące z hodowli okolicznych gospodarzy.

Szwagry maja też swoje stoisko na rynku w Świnoujściu. Jestem ich stałym  klientem.

 

Pozdrawiam



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2593 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 25 sie 2020 - 14:15

To Twoi szwagry? :w00t: :w00t: :w00t:

To właśnie od nich biorę co miesiąc swoje mięso (w sklepie przy Orlenie). Bardzo fajni i uczciwi ludzie :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Ale ten świat mały :)


Użytkownik wróbel75 edytował ten post 25 sie 2020 - 14:15






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: market, mięso, zakupy, wędzenie, zdrowie, porady

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych