Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzarnia Macieja


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
78 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maciej. Z

Maciej. Z
  • Użytkownicy
  • 44 postów

Napisano 24 sie 2020 - 19:52

Witam wszystkich,

Od pewnego czasu czytam forum i popełniłem coś takiego :

Załączone pliki



#2 eli55

eli55
  • Użytkownicy
  • 2467 postów

Napisano 24 sie 2020 - 20:25

Brawo :clap:  :clap:



#3 Wirus

Wirus
  • **VIP-Organizator**
  • 3082 postów

Napisano 24 sie 2020 - 21:33

Od pewnego czasu czytam forum i popełniłem coś takiego :

 

Gratulacje  :clap: po efektach widać, że czytasz ze zrozumieniem  :thumbsup: .



#4 StefanS

StefanS
  • **VIP**
  • 1194 postów

Napisano 24 sie 2020 - 21:45

Bardzo ladne iestetyczne wykonanie. Wedliny wygladaja wizualnie bardzo efektownie i smakowicie. I jak wpisal kol. Wirus - samo czytanie to nie wszystko - trzeba jeszcze rozumiec co sie czyta.  :clap:  :clap:  :clap:  :clap:



#5 cezar

cezar
  • Użytkownicy
  • 1066 postów

Napisano 25 sie 2020 - 06:52

Wszystko bardzo ładnie wygląda  :clap:



#6 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3027 postów

Napisano 25 sie 2020 - 09:17

Bardzo dobry początek :thumbsup: :clap:

Nie wiem tylko czy to światło aparatu/doświetlenia czy brak przekładania wyrobów wpłynął na takie jaśniejsze plamy na polędwicy. ;)



#7 Maciej. Z

Maciej. Z
  • Użytkownicy
  • 44 postów

Napisano 25 sie 2020 - 11:40

Dziękuję wszystkim
za dobre słowo.

Użytkownik Maciej. Z edytował ten post 25 sie 2020 - 11:40


#8 Maciej. Z

Maciej. Z
  • Użytkownicy
  • 44 postów

Napisano 25 sie 2020 - 16:52

Witam
Wszedłem w posiadanie takiej brytfanny żeliwnej. 55cm x 30cm x 10cm. Chciałbym wykorzystać ją jako szufladę paleniska, ale pokryta jest emalią. Nada się?

Załączone pliki



#9 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12703 postów

Napisano 25 sie 2020 - 17:44

popełniłem coś takiego :

 

Co do wędzarni to bardzo dobry projekt.Co do wędzonek to ja potrzymał bym je trochę dłużej w wędzarni ,żeby złapały nieco ciemniejszy kolor, ale i tak jest całkiem dobrze . :clap:

.

czy brak przekładania wyrobów wpłynął na takie jaśniejsze plamy na polędwicy.

Polędwica zawsze będzie miała nieco jaśniejszy kolor po wędzeniu bo mięso polędwicy ma jaśniejszy kolor od pozostałych wędzonek.Czym ciemniejsze mięso tym ciemniejszy kolor wędzonek (mięso z dzika).Dla porównania można uwędzić sobie szynkę o mięsie bez wad a szynkę gdzie mięso ma tzw.rybi odcień i porównać.



#10 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3027 postów

Napisano 25 sie 2020 - 18:20

Arku zobacz zdjęcie nr 14 (13 zresztą też) nie chodzi mi o jaśniejszy kolor całej wędzonki tylko jaśniejsze "plamy"  dla mnie wygląda to albo na nierówne odymienie albo błysk flesza



#11 Maciej. Z

Maciej. Z
  • Użytkownicy
  • 44 postów

Napisano 25 sie 2020 - 18:34

To było moje pierwsze w życiu wędzenie. Nie zwróciłem uwagi na jaśniejsze plamy. Dodam jeszcze zdjęcia przed parzeniem.

Załączone pliki



#12 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3027 postów

Napisano 25 sie 2020 - 18:44

Maćku, ale ja się nie czepiam i nie szukam dziury w całym. Broń Boże. Baaardzo smakowicie wyglądają i uwierz, chciałbym aby moje pierwsze wędzenia tak wyglądały :thumbsup: :clap:

Napisałem tylko abyś zwrócił na to uwagę, że jeżeli to nie "wada zdjęcia" to na te "plamy" pomoże przekładanie wędzonek w czasie wędzenia.

Działaj dalej, idziesz naprawdę w baaardzo dobrym kierunku :thumbsup:

Zwłaszcza że najpierw czytasz dopiero robisz. :)



#13 krzychuzab

krzychuzab
  • Użytkownicy
  • 495 postów

Napisano 25 sie 2020 - 19:39

Z czasem wskazane byłoby dac warstwę desek od wewnatrz. W zime to moze byc istotne jak bedziesz wędzić ponizej zera.
Emaliowane elementy na moj chłopski rozum nie nadają się do paleniska. Nie wiem jak to sie zachowa. Może spróbuj zapalić bez wkładu i zobacz.

#14 Maciej. Z

Maciej. Z
  • Użytkownicy
  • 44 postów

Napisano 28 sie 2020 - 16:03

Witam
Dorobiłem dzisiaj z resztek "drzwiczki" do paleniska żeby jakiś lokator się nie wprowadził.

Załączone pliki



#15 Maciej. Z

Maciej. Z
  • Użytkownicy
  • 44 postów

Napisano 03 wrz 2020 - 12:41

Dziś dymek ????

Załączone pliki



#16 Maciej. Z

Maciej. Z
  • Użytkownicy
  • 44 postów

Napisano 03 wrz 2020 - 18:03

I taki efekt dzisiejszego dymka

Załączone pliki



#17 boob96

boob96
  • Użytkownicy
  • 675 postów

Napisano 03 wrz 2020 - 18:46

Elegancko  :thumbsup:  dobrze że jestem po kolacji  :D



#18 Maciej. Z

Maciej. Z
  • Użytkownicy
  • 44 postów

Napisano 03 wrz 2020 - 19:44

Drób wg przepisu Dziadka. Serki wyszły lepsze niż za pierwszym razem.

#19 Maciej. Z

Maciej. Z
  • Użytkownicy
  • 44 postów

Napisano 12 wrz 2020 - 20:02

Witam
Wczorajsze dymienie

Załączone pliki



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 10889 postów

Napisano 12 wrz 2020 - 20:31

Wczorajsze dymienie

O..., ładnie dymisz  :thumbsup:  :clap:  






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych