Skocz do zawartości

Kiełbasa gruba dzicza


witt

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa gruba dzicza

 

Skład mięsny:

Dzik kl.I   -  1 kg      sitko 12 mm

Dzik kl. II -  2 kg       sitko  8 mm

Dzik kl. III - 0,5 kg    sitko  3 mm

Wp. kl. IIb  -1,5 kg    sitko  6 mm

 

Przyprawy na 1 kg farszu:

Peklosól                              18g

Cukier                                  2g

Pieprz czarny naturalny       3g

Czosnek świeży                   6g

Gorczyca nie mielona          1g

Pieprz ziołowy                     1,5g

Kolendra mielona                0,7g

Woda dodana do całości farszu 300 ml

 

Mięso klasyfikowane, peklowane na sucho klasami z dodatkiem peklosoli i cukru przez 48 godzin w chłodnym miejscu (temp. 6°C).

Następnie mielone kolejno podanymi wielkościami sitek. 

Czosnek przeciśnięty przez praskę, blendowany z wodą i dodany do farszu dzik kl.III. Dobrze wymieszane do połączenia się z wodą.

Następnie dodane klasy: dzik II i wp.IIb, reszta przypraw i wymieszane. Na końcu dodana klasa dzik I i wszystko dobrze wyrobione do połączenia się składników.

Odstawione na 2 godziny, nabijane w jelito sztuczne karmelowe do kiełbasy krakowskiej o średnicy 65 mm, osadzone przez noc, wędzone w temp. 53°C do odpowiedniego koloru (olcha, buk).

Kiełbasa parzona w temperaturze 75°C - 80°C do uzyskania w batonie 68°C - 72°C. Chłodzona w zimnej wodzie. Na drugi dzień jeszcze raz wędzona.

Edytowane przez EAnna

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brak zdjęcia przekroju.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brak zdjęcia przekroju

 

Masz rację Arku, po obsuszeniu będzie i przekrój.  :D

Edytowane przez EAnna

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Masz rację Arku, po obsuszeniu będzie i przekrój. 

 

Czekam z niecierpliwością. :D .A do jakiej straty masz zamiar podsuszać.? 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

do jakiej straty masz zamiar podsuszać.

Arku do 70-75% .

 

 

 

przydało by sie jeszcze zdjęcie wyrobu

 

Krystian, zdjecie wyrobu masz tu: 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page-13

post 247

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.