witt Opublikowano 6 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Września 2020 (edytowane) Kiełbasa gruba dzicza Skład mięsny:Dzik kl.I - 1 kg sitko 12 mmDzik kl. II - 2 kg sitko 8 mmDzik kl. III - 0,5 kg sitko 3 mmWp. kl. IIb -1,5 kg sitko 6 mm Przyprawy na 1 kg farszu:Peklosól 18gCukier 2gPieprz czarny naturalny 3gCzosnek świeży 6gGorczyca nie mielona 1gPieprz ziołowy 1,5gKolendra mielona 0,7gWoda dodana do całości farszu 300 ml Mięso klasyfikowane, peklowane na sucho klasami z dodatkiem peklosoli i cukru przez 48 godzin w chłodnym miejscu (temp. 6°C).Następnie mielone kolejno podanymi wielkościami sitek. Czosnek przeciśnięty przez praskę, blendowany z wodą i dodany do farszu dzik kl.III. Dobrze wymieszane do połączenia się z wodą.Następnie dodane klasy: dzik II i wp.IIb, reszta przypraw i wymieszane. Na końcu dodana klasa dzik I i wszystko dobrze wyrobione do połączenia się składników.Odstawione na 2 godziny, nabijane w jelito sztuczne karmelowe do kiełbasy krakowskiej o średnicy 65 mm, osadzone przez noc, wędzone w temp. 53°C do odpowiedniego koloru (olcha, buk).Kiełbasa parzona w temperaturze 75°C - 80°C do uzyskania w batonie 68°C - 72°C. Chłodzona w zimnej wodzie. Na drugi dzień jeszcze raz wędzona. Edytowane 6 Września 2020 przez EAnna Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Września 2020 Brak zdjęcia przekroju. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 6 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Września 2020 Wiciu przydało by sie jeszcze zdjęcie wyrobu po przepisie wygląda ciekawie Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 6 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Września 2020 (edytowane) Brak zdjęcia przekroju Masz rację Arku, po obsuszeniu będzie i przekrój. Edytowane 6 Września 2020 przez EAnna Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Września 2020 Masz rację Arku, po obsuszeniu będzie i przekrój. Czekam z niecierpliwością. .A do jakiej straty masz zamiar podsuszać.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 6 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Września 2020 (edytowane) do jakiej straty masz zamiar podsuszać.Arku do 70-75% . przydało by sie jeszcze zdjęcie wyrobu Krystian, zdjecie wyrobu masz tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page-13post 247 Edytowane 6 Września 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.