Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyprawka dla żółtodzioba


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
37 odpowiedzi w tym temacie

#21 kiniula3city

kiniula3city

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 13 wrz 2020 - 12:15

No to ja już nic nie wiem...
[Dodano: 13 wrz 2020 - 12:15]

Czytałam na forum, że dla początkującego, maszynka ręczna i maszynka elektryczna to podstawa.

Przyznam, że nie  widziałem nigdzie takiego wywodu - ale to, że nie widziałem nie znaczy, że go nie ma. 
Ja osobiście zamiast tych dwóch zainwestował bym w "lepszego"  wilka, ale jak pisałem wcześniej wszystko zależy od "wielkości produkcji docelowej".
Powodem była różnica mielenia tłuszczu, słoniny etc. Ale z racji tego, że jak wiesz zaczynam lizać temat, ciężko mi doprecyzować..
Produkcja własna dla rodziny, znajomych, ale mąż to spory chłop i miłośnik kiełbas więc te kilkadziesiąt kilogramów tygodniowo muszę założyć.

#22 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8169 postów

Napisano 13 wrz 2020 - 12:22

Ta ręczna chińszczyzna - blee - przy Wilku nigdy nie użyłem ręcznej - lepiej nadziewarkę dedykowaną do kiełbas


[Dodano: 13 wrz 2020 - 13:16]

zamiast tych dwóch zainwestował bym w "lepszego"  wilka,
:thumbsup:  :clap:  
[Dodano: 13 wrz 2020 - 13:22]

te kilkadziesiąt kilogramów tygodniowo muszę założyć.
:facepalm:  może kilka  ;) Ale przy kilkudziesieciu na miesiąc  to Już wilk 12  :yes:   lub 22 

#23 kiniula3city

kiniula3city

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 13 wrz 2020 - 12:32

Zatem zainwestuję w Wilka 22. ;) Dziękuję za pomoc!

#24 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2769 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 13 wrz 2020 - 12:46

Kilkadziesiąt kilogramów tygodniowo to  :D mała masarnia.

Zatem zainwestuję w Wilka 22.
  :w00t:

To z Ciebie bardzo poważny inwestor.

Pamiętaj tylko, że to nie koniec - standardowo do Wilka trzeba jeszcze dokupić dedykowane sitka (które też trochę kosztują) - Muski wcześnie napisał jakie będą potrzebne.

Jeśli mąż jest "kiełbasofilem" to niezbędna będzie również dobra nadziewarka.



#25 kiniula3city

kiniula3city

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 13 wrz 2020 - 13:10

Kilkadziesiąt kilogramów tygodniowo to  :D mała masarnia.

Zatem zainwestuję w Wilka 22.

  :w00t:
To z Ciebie bardzo poważny inwestor.
Pamiętaj tylko, że to nie koniec - standardowo do Wilka trzeba jeszcze dokupić dedykowane sitka (które też trochę kosztują) - Muski wcześnie napisał jakie będą potrzebne.
Jeśli mąż jest "kiełbasofilem" to niezbędna będzie również dobra nadziewarka.
Jeśli za coś się brać, to tylko na poważnie! ;)
Czy możesz mi jeszcze polecić sklep w którym kupie Wilka i dedykowane sitka? Bo z tego co widzę, z Wilkiem problemu nie ma, gorzej z sitkami.. A ja bym chciała wszystko w jednym miejscu kupić i mieć z głowy. ;)
Tak szykuje się "mała masarnia" tylko ubojnię w pobliżu pozostanie zlokalizować hehe

#26 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8169 postów

Napisano 13 wrz 2020 - 13:14

sitka.com.pl 



#27 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2769 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 13 wrz 2020 - 13:14

Szczerze mówiąc nie czuję się kompetentny w doradzaniu zakupu Wilka (  :rolleyes:  nie mam tak profesjonalnego sprzętu ), ale na pewno ktoś z Braci (Sióstr) Tobie doradzi



#28 kiniula3city

kiniula3city

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 13 wrz 2020 - 13:20

sitka.com.pl 

Podziekowala

 

Szczerze mówiąc nie czuję się kompetentny w doradzaniu zakupu Wilka (  :rolleyes:  nie mam tak profesjonalnego sprzętu ), ale na pewno ktoś z Braci (Sióstr) Tobie doradzi

Zdaje się ze ktoś już mi napisał. No nic, dziękuje za pomoc



#29 L.Przemek

L.Przemek

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 715 postów
  • MiejscowośćŚląsk

Napisano 13 wrz 2020 - 13:39

https://www.szron.eu...tkowy-nozyk-nie

 

https://allegro.pl/o...93-b9445aa28437

 

https://allegro.pl/o...inox-8175513997


Użytkownik L.Przemek edytował ten post 13 wrz 2020 - 13:46


#30 kiniula3city

kiniula3city

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 13 wrz 2020 - 13:51

https://www.szron.eu...tkowy-nozyk-nie
 
https://allegro.pl/o...93-b9445aa28437
 
https://allegro.pl/o...inox-8175513997

Dziękuję! ;)

#31 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3133 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 13 wrz 2020 - 17:11

Z tym wilkiem no nie wiem. Chyba na początek nie. . Kup sobie alfa 12 lub zelmerka. Zresztą jak podpytasz więcej robiących to niekiedy jak robisz mało np 5-6 kg to piszą że lepiej zrobić alfa niż wyciągać cały sprzęt. Po zatym myślę że masz jakąś maszynkę do mięsa. Więc na niej zrób kilka pradukcji. Myślę zakładam że masz maszynkę. To pierwsze co bym kupił w przypadku robienia kiełbas to nadziewarka. W niektórych sklepach jako członkowie WD mamy zniżki. Mięsa jakieś wielkie ale i takie cieszą.

#32 L.Przemek

L.Przemek

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 715 postów
  • MiejscowośćŚląsk

Napisano 13 wrz 2020 - 17:28

jak robisz mało

kilkadziesiąt kilogramów tygodniowo muszę założyć

zakładam że masz maszynkę

Maszynki elektrycznej aktualnie nie mam


#33 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3133 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 13 wrz 2020 - 17:35

No to skok na głęboką wodę. Jednak pierwsze produkcję proponuję zrobić takie na raz, takie parę kilo. Bo od czasu do czasu wpadka w naszym hobby to normalka, zwłaszcza jak brak doświadczenia. Nic trzymam kciuki aby wszystko Ci zagrało i się udawało.

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 13 wrz 2020 - 17:36


#34 kiniula3city

kiniula3city

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 13 wrz 2020 - 17:44

Damy radę, dziękuję za wszystkie podpowiedzi i wskazówki! Jesteście the best! ;)

#35 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8169 postów

Napisano 13 wrz 2020 - 17:57

Mieszałka - jeśli już to min 20l i koniecznie z przekładnią a tak naprawdę to z silnikiem bo łapa odpada  :facepalm:



#36 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2769 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 13 wrz 2020 - 18:09

Najlepszym rozwiązaniem na początek jest  :D  kurs podstawowy w SDM.

Tylko nie wiem  :angel:  czy obecnie odbywają się jakieś kursy.



#37 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2769 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 13 wrz 2020 - 19:21

Jeśli jeszcze nie trafiłaś na "Ściągawkę dla początkujących" to tu masz "linkę":

https://wedlinydomow...ących/?p=228633


Użytkownik Wirus edytował ten post 13 wrz 2020 - 19:21


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#38 kiniula3city

kiniula3city

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 14 wrz 2020 - 07:23

Fajna ta ściągawka! Dziękuje! ;) będę miała jeszcze pytanie związane z jednym pomieszczeniem w piwnicy, ale muszę sprawdzić szczegółową temperaturę i wilgotność, zanim napiszę.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych