kiniula3city Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Września 2020 Cześć! Proszę doświadczonych kolegów i koleżanki, w rozpisaniu wyprawki dotyczącej pierwszych kroków w przygotowywaniu swoich wędlin i mięs. Jaką maszynkę kupić? Czy w Trójmieście (Gdynia) można się zaopatrzyć w dobrej jakości mięso? Jeśli tak to gdzie? Co powinnam jeszcze kupić na początek? Dziękuję za wszystkie wskazówki. Kinga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Września 2020 Cześć! Proszę doświadczonych kolegów i koleżanki, w rozpisaniu wyprawki dotyczącej pierwszych kroków w przygotowywaniu swoich wędlin i mięs. Jaką maszynkę kupić? Czy w Trójmieście (Gdynia) można się zaopatrzyć w dobrej jakości mięso? Jeśli tak to gdzie? Co powinnam jeszcze kupić na początek? Dziękuję za wszystkie wskazówki. Kinga.Na początek trzeba czytać, wszystko znajdziesz na forum gwarantuję Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiniula3city Opublikowano 13 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Września 2020 Problem polega na tym, że czytam od kilku dni i nie jestem w stanie, jako nowy użytkownik wykopać konkretów, dlatego, że na forum znajdują się treści sprzed 15 lat. No nic, dziękuję mimo wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Września 2020 (edytowane) że czytam od kilku dniKwestia co chcesz na początku robić i jakie ilości ? czy masz gdzie te graty trzymać . Może to być szynkowar (to szynkowar 2 termometry i maszynka do mięsa Zelmerek 8 i różne sitka wystarczy, waga z gramami), coś bardziej zaawansowanego to parzenie SV - wtedy cyrkulator i pakowarka próżniowa. Do podstawowych wędzonek - waga z gramami , miejsce w lodówce (do peklowania) zarówno na sucho ( woreczki strunowe a najlepiej zgrzewarka próżniowa) jak i na mokro , Wędzarka. Do kiełbas dojdzie nadziewarka do kiełbas , przy wiekszej ilosci wygodna jest mieszałka elektryczna itd - Napisz co chcesz robić i ile od tego zacznijmy Edytowane 13 Września 2020 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Września 2020 Przede wszystkim zanim zaczniesz kupować mięso zacznij od podstaw:https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka https://wedlinydomowe.pl/peklowanie/azotany-i-azotyny https://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiniula3city Opublikowano 13 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Września 2020 (edytowane) Napisz co chcesz robić i ile od tego zacznijmyProste rodzinne wędliny (parzone, pieczone, suszone), na chwilę obecną bez wędzenia. Kiełbasy,parówki. Miejsca mam dużo. Na zakup sprzętów też nie będę żałowała. [Dodano: 13 wrz 2020 - 10:59]Dziękuję! Edytowane 13 Września 2020 przez RanoNie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Września 2020 (edytowane) Z tego co napisałaś wynika, że jeszcze nie za bardzo poczytałaś.Proponuję najpierw spróbować z tym "sprzętem", który już masz w domu.*Zacznij od kiełbasy białej i np. szynki peklowanej parzonej. * nie pomyślałem - żeby się nie zrazić na początku zainwestuj w wagę (np. jubilerską gramową - bo zwykłą kuchenną zakładam, że masz) oraz termometr z sondą (bardzo pomocny w procesie parzenia i wędzenia) np. taki: https://allegro.pl/oferta/termometr-z-sonda-do-gotowania-pieczenia-wedzarni-8843080150?offerId=8843080150&inventoryUnitId=nmeZai0fBcVZQjzLIRB1fA&adGroupId=NjYxMWZkZDctZWFlYy00NDI2LWJiNTAtOTFmMmE5NzgzZTQ1AA&campaignId=NzUzZTZjYTYtN2JlYy00ODAxLTlmMGYtYTk2MTliYzQ0MGM3AA&sig=e4ab50a695c52c20a91f2c6632346187&utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=ads&gclid=EAIaIQobChMIo_iOlPLl6wIVQxV7Ch1WbAeAEAQYAiABEgJcl_D_BwE Edytowane 13 Września 2020 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Września 2020 ,parówki. Na razie zapomnij - to tylko tak wygląda ale bez kutra to trudna robota. 1, dobra maszynka do mięsa min Zelmer 8 - najlepszy mały Wilk ( i różne sitka 2,3,4,6,8,10,13 szarpak)2 nadziewarka do kiełbas i nie kupuj najtańszej min 3l optimum 5l3 pakowarka próżniowa i torebki moletowane4 deski, noże masarskie min jeden ale lepsze masarskie niż uniwersalne i ostrzałka5. szynkowar i woreczki 6 2 termometry (dobrze elektroniczne)7 pojemniki do peklowania8 Cyrkulator 9.Strzykawka duża z igłą z bocznymi wylotami 10 waga do ważenia mięsa i do ważenia przypraw Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Września 2020 https://www.youtube.com/channel/UCDP3WM-FZUGCdePTdjDgSSQ/videos Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Września 2020 Muski jak na wyprawkę: wyprawki dotyczącej pierwszych kroków w przygotowywaniu swoich wędlin i mięs. to chyba "zaszalałeś" - oczywiście wiem, że chciałeś dobrze, ale niech najpierw RanoNie określi swoje zamiary, bo gotowa się przestraszyć Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiniula3city Opublikowano 13 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Września 2020 ,parówki. Na razie zapomnij - to tylko tak wygląda ale bez kutra to trudna robota.Bardzo Ci dziękuję! Mam w koszyku małego Wilka i ręczną maszynkę, więc na początek wystarczy. A po resztę chyba zajrzę do sklepu Miro, tam zdaje się dostanę wszystko z Twojej listy. [Dodano: 13 wrz 2020 - 11:25]https://www.youtube.com/channel/UCDP3WM-FZUGCdePTdjDgSSQ/videos Oooo wspaniale! Dzięki![Dodano: 13 wrz 2020 - 11:26] bo gotowa się przestraszyćJa nie z tych strachliwych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Września 2020 Mam w koszyku małego Wilka i ręczną maszynkę, Nie za bardzo zrozumiały ten zakup Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Września 2020 dostanę wszystko Popatrz też na Swojskiwyrob.pl - U Marcina też masz wszystko - prawo wyboru Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Września 2020 1. Najpierw napisz czy już na pewno na 100% jesteś zdecydowana ? - jeśli tak to lepiej zainwestować w dobry sprzęt (tanie mięso to psy jedzą - jak się u mnie mówi).2. Następnie postaraj się określić docelową (na przyszłość) "wielkość" Twojej produkcji.3. Podstawowy asortyment - wraz z rozwojem asortymentu można zawsze później dokupić inne "sprzęta". Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiniula3city Opublikowano 13 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Września 2020 dostanę wszystko Popatrz też na Swojskiwyrob.pl - U Marcina też masz wszystko - prawo wyboruSprawdzę na pewno! [Dodano: 13 wrz 2020 - 11:43]1. Najpierw napisz czy już na pewno na 100% jesteś zdecydowana ? - jeśli tak to lepiej zainwestować w dobry sprzęt (tanie mięso to psy jedzą - jak się u mnie mówi).2. Następnie postaraj się określić docelową (na przyszłość) "wielkość" Twojej produkcji.3. Podstawowy asortyment - wraz z rozwojem asortymentu można zawsze później dokupić inne "sprzęta".Tak na 100% pewna, stąd wizyta na forum i próba zgłębienia tematu. Dlaczego Wilk i ręczna to zly pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Września 2020 Dlaczego Wilk i ręczna to zly pomysł? Bo to sprzęt służący do tego samego Chyba, że masz jakiś inny powód (przyznaję, że może być, ale nie będę "wymyślał" go za Ciebie).Wrzuć jakieś poglądowe zdjęcia (linki) co chcesz zamówić - wtedy łatwiej będzie pomóc. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiniula3city Opublikowano 13 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Września 2020 Dlaczego Wilk i ręczna to zly pomysł? Bo to sprzęt służący do tego samego Chyba, że masz jakiś inny powód (przyznaję, że może być, ale nie będę "wymyślał" go za Ciebie).Wrzuć jakieś poglądowe zdjęcia (linki) co chcesz zamówić - wtedy łatwiej będzie pomóc.Czytałam na forum, że dla początkującego, maszynka ręczna i maszynka elektryczna to podstawa. Poszukałam sobie na Google i wybrałam te:Ręczna https://www.garneczki.pl/produkt/browin-2-w-1---maszynka-do-miesa-zeliwna-z-nadziewarka,93638Elektryczna https://multigastro.pl/pl/p/Maszynka-Wilk-do-mielenia-miesa/23653Powodów oprócz przeczytanych na forum nie mam... [Dodano: 13 wrz 2020 - 12:04]Z tego co napisałaś wynika, że jeszcze nie za bardzo poczytałaś.Proponuję najpierw spróbować z tym "sprzętem", który już masz w domu.*Zacznij od kiełbasy białej i np. szynki peklowanej parzonej. * nie pomyślałem - żeby się nie zrazić na początku zainwestuj w wagę (np. jubilerską gramową - bo zwykłą kuchenną zakładam, że masz) oraz termometr z sondą (bardzo pomocny w procesie parzenia i wędzenia) np. taki: https://allegro.pl/oferta/termometr-z-sonda-do-gotowania-pieczenia-wedzarni-8843080150?offerId=8843080150&inventoryUnitId=nmeZai0fBcVZQjzLIRB1fA&adGroupId=NjYxMWZkZDctZWFlYy00NDI2LWJiNTAtOTFmMmE5NzgzZTQ1AA&campaignId=NzUzZTZjYTYtN2JlYy00ODAxLTlmMGYtYTk2MTliYzQ0MGM3AA&sig=e4ab50a695c52c20a91f2c6632346187&utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=ads&gclid=EAIaIQobChMIo_iOlPLl6wIVQxV7Ch1WbAeAEAQYAiABEgJcl_D_BwEMaszynki elektrycznej aktualnie nie mam, bo moje dwie domowe zelmer i jeszcze coś ze standardowego euro rtv odmówiły posłuszeństwa na etapie mielenia mięsa na kotlety.. Stąd pomysł z zakupieniem Wilka.Termometr zakupie, dziękuję za wskazówki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Września 2020 Ręczna https://www.garneczk...dziewarka,93638 Broń Boże Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Września 2020 Czytałam na forum, że dla początkującego, maszynka ręczna i maszynka elektryczna to podstawa. Przyznam, że nie widziałem nigdzie takiego wywodu - ale to, że nie widziałem nie znaczy, że go nie ma. Ja osobiście zamiast tych dwóch zainwestował bym w "lepszego" wilka, ale jak pisałem wcześniej wszystko zależy od "wielkości produkcji docelowej". Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Września 2020 z zakupieniem Wilka może troche silniejszy ? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiniula3city Opublikowano 13 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Września 2020 No to ja już nic nie wiem... [Dodano: 13 wrz 2020 - 12:15] Czytałam na forum, że dla początkującego, maszynka ręczna i maszynka elektryczna to podstawa. Przyznam, że nie widziałem nigdzie takiego wywodu - ale to, że nie widziałem nie znaczy, że go nie ma. Ja osobiście zamiast tych dwóch zainwestował bym w "lepszego" wilka, ale jak pisałem wcześniej wszystko zależy od "wielkości produkcji docelowej".Powodem była różnica mielenia tłuszczu, słoniny etc. Ale z racji tego, że jak wiesz zaczynam lizać temat, ciężko mi doprecyzować..Produkcja własna dla rodziny, znajomych, ale mąż to spory chłop i miłośnik kiełbas więc te kilkadziesiąt kilogramów tygodniowo muszę założyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Września 2020 Ta ręczna chińszczyzna - blee - przy Wilku nigdy nie użyłem ręcznej - lepiej nadziewarkę dedykowaną do kiełbas[Dodano: 13 wrz 2020 - 13:16] zamiast tych dwóch zainwestował bym w "lepszego" wilka, [Dodano: 13 wrz 2020 - 13:22] te kilkadziesiąt kilogramów tygodniowo muszę założyć. może kilka Ale przy kilkudziesieciu na miesiąc to Już wilk 12 lub 22 Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiniula3city Opublikowano 13 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Września 2020 Zatem zainwestuję w Wilka 22. Dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 13 Września 2020 Kilkadziesiąt kilogramów tygodniowo to mała masarnia. Zatem zainwestuję w Wilka 22. To z Ciebie bardzo poważny inwestor.Pamiętaj tylko, że to nie koniec - standardowo do Wilka trzeba jeszcze dokupić dedykowane sitka (które też trochę kosztują) - Muski wcześnie napisał jakie będą potrzebne.Jeśli mąż jest "kiełbasofilem" to niezbędna będzie również dobra nadziewarka. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiniula3city Opublikowano 13 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 13 Września 2020 Kilkadziesiąt kilogramów tygodniowo to mała masarnia. Zatem zainwestuję w Wilka 22. To z Ciebie bardzo poważny inwestor.Pamiętaj tylko, że to nie koniec - standardowo do Wilka trzeba jeszcze dokupić dedykowane sitka (które też trochę kosztują) - Muski wcześnie napisał jakie będą potrzebne.Jeśli mąż jest "kiełbasofilem" to niezbędna będzie również dobra nadziewarka.Jeśli za coś się brać, to tylko na poważnie! Czy możesz mi jeszcze polecić sklep w którym kupie Wilka i dedykowane sitka? Bo z tego co widzę, z Wilkiem problemu nie ma, gorzej z sitkami.. A ja bym chciała wszystko w jednym miejscu kupić i mieć z głowy. Tak szykuje się "mała masarnia" tylko ubojnię w pobliżu pozostanie zlokalizować hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.