Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Moja wędzarnia - prezentacja

wędzarnia budowa wędzarni

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
50 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tgt

Tgt

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 55 postów
  • MiejscowośćRusiec

Napisano 14 wrz 2020 - 16:51

Witam wszystkich użytkowników. Poczytałem trochę forum i zbudowałem własny domek dla wędlinek. Jest to drewniany domek z kominem zasilany generatorem dymu dymboxa + grzałka 2,9kw oraz elektroniczny sterownik i przekaźnik.

 

Wędzarnia przeszła jeszcze w trakcie budowy wstępny test i wydała całkiem smaczne wędlinki.

 

Dziękuję za przyjęcie do społeczności

Pozdrawiam

Rafał

Załączone pliki



#2 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10469 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 14 wrz 2020 - 18:23

zbudowałem własny domek dla wędlinek

W dodatku mobilny  :clap: 

Ponieważ je się również oczami, popracuj nad osuszaniem, żeby wspaniały smak  również zapowiadał złoty połysk skórki.

Ma to pewne znaczenie - również zdrowotne  :thumbsup:

Fajnie, że jesteś z nami. Wędź i ciesz się zachwytami degustatorów  :D



#3 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 12172 postów

Napisano 14 wrz 2020 - 19:00

Rafał jeśli pozwolisz to ja, aż taki tolerancyjny jak EAnna nie będę. :D Mam taka wędzarnię i szczere mówiąc trudno jest w niej przypalić wędzonki.A Ty taki efekt zaliczyłeś.W jakiej temperaturze wędziłeś bo przy tego typu wędzarni temperaturę można ustawić dość precyzyjnie.Czy podpiekałeś.?Wydaje mi się ,że trochę przesadziłeś z temperaturą.O osuszaniu pisała już EAnna.Ten kominek pewnie ma służyć do rozpraszania dymu, ale moim zdaniem wystarczyło wpuścić dym do komory przez boczną ścianę ponad grzałką.Wylot dymu wcale nie musi być na środku komory.Trenuj i się nie zrażaj krytycznymi uwagami bo to pozwoli Ci na wyeliminowanie błędów.Od klakierów nic się nie nauczysz.I nie słuchaj,że to wyrób domowy to może nie być perfekcyjny bo to nie prawda.Trenuj bo trening czyni mistrza.Powodzenia.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 14 wrz 2020 - 19:03


#4 Tgt

Tgt

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 55 postów
  • MiejscowośćRusiec

Napisano 14 wrz 2020 - 20:08

Rafał jeśli pozwolisz to ja, aż taki tolerancyjny jak EAnna nie będę. :D Mam taka wędzarnię i szczere mówiąc trudno jest w niej przypalić wędzonki.A Ty taki efekt zaliczyłeś.W jakiej temperaturze wędziłeś bo przy tego typu wędzarni temperaturę można ustawić dość precyzyjnie.Czy podpiekałeś.?Wydaje mi się ,że trochę przesadziłeś z temperaturą.O osuszaniu pisała już EAnna.Ten kominek pewnie ma służyć do rozpraszania dymu, ale moim zdaniem wystarczyło wpuścić dym do komory przez boczną ścianę ponad grzałką.Wylot dymu wcale nie musi być na środku komory.Trenuj i się nie zrażaj krytycznymi uwagami bo to pozwoli Ci na wyeliminowanie błędów.Od klakierów nic się nie nauczysz.I nie słuchaj,że to wyrób domowy to może nie być perfekcyjny bo to nie prawda.Trenuj bo trening czyni mistrza.Powodzenia.

Dziękuję za cenne uwagi.

 

Wędziłem w 50 stopniach przez 5 godzin (temperatura się ładnie po całej komorze rozłożyła i zadymienie też było gęste) ale przegiąłem chyba z parzeniem. Jak je wyjmowałem z wędzarni to kolor był taki ładny.

Wsadziłem to niestety do gotującej wody i chłodziła się woda a to grzało do 72 stopni wewnątrz. Karkówka wyszła bardzo smaczna, ale szynka trochę za sucha.

 

Dym jest wpuszczony z boku, a kominek będzie na kominie (  nie zdążyłem zamontować) jako daszek żeby się nie lał deszcz do środka - tam jego fizyczne miejsce


[Dodano: 14 wrz 2020 - 20:08]

 

zbudowałem własny domek dla wędlinek

W dodatku mobilny  :clap:

Ponieważ je się również oczami, popracuj nad osuszaniem, żeby wspaniały smak  również zapowiadał złoty połysk skórki.

Ma to pewne znaczenie - również zdrowotne  :thumbsup:

Fajnie, że jesteś z nami. Wędź i ciesz się zachwytami degustatorów  :D

 

Dzięki za uwagi i powitanie



#5 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 12172 postów

Napisano 14 wrz 2020 - 20:17

Ten kolor wędzonek to nie jest wina parzenia.Natomiast na przekroju widać przeparzenie.Czym sterujesz grzałki bo wydaje mi się, że masz za wysoką temperaturę w wędzarni,albo wędzonki wiszą za nisko. Ewidentnie miejscami są za ciemne (przypalone).Co do tego komina to moja rada jest taka,żeby z niego zrezygnować a zrobić albo uchylny dach,albo dużą otwierana klapę z tyłu na górze tylnej ściany na wylot dymu lub zrobić otwory na górze w bocznych ścianach.Będzie wtedy lepszy swobodniejszy przepływ dymu.

Użytkownik arkadiusz edytował ten post 14 wrz 2020 - 20:20


#6 Tgt

Tgt

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 55 postów
  • MiejscowośćRusiec

Napisano 14 wrz 2020 - 20:33

Ten kolor wędzonek to nie jest wina parzenia.Natomiast na przekroju widać przeparzenie.Czym sterujesz grzałki bo wydaje mi się, że masz za wysoką temperaturę w wędzarni,albo wędzonki wiszą za nisko. Ewidentnie miejscami są za ciemne (przypalone).Co do tego komina to moja rada jest taka,żeby z niego zrezygnować a zrobić albo uchylny dach,albo dużą otwierana klapę z tyłu na górze tylnej ściany na wylot dymu lub zrobić otwory na górze w bocznych ścianach.Będzie wtedy lepszy swobodniejszy przepływ dymu.

Sterownik c900 z sondą k temperatura się kiwała od 50 do 53 stopni. Mierzyłem ją w trzech miejscach. nad wędzonkami, po środku i z boku . Na koniec wędzenia wewnątrz szynki było 40 stopni. 

Wędzonki były około 60 cm nad grzałką.

Mam jeszcze otwory które są pod daszkiem zostawione przy bocznych  ściankach jest tam około 2 cm ( czyli około 160cm2 z każdej strony). Zostawiłem je specjalnie żeby był podciąg powietrza.

Pierwsze 2 godziny się to suszyło w tej samej temperaturze żeby były suche. Może te 2+5 godzin to za długo było na te małe kawałki?

Komin mogę zlikwidować, alb używać przy osuszaniu tylko żeby był większy przepływ powietrza.

Gdzieś popełniłem błąd. tylko niestety ne wiem jeszcze gdzie. :-), ale dziękuję za zainteresowanie i podpowiedzi.

 

tak to wyglądało przed rozpoczęciem.

Załączone pliki


Użytkownik Tgt edytował ten post 14 wrz 2020 - 20:45


#7 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2497 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 14 wrz 2020 - 21:18

Pierwsze 2 godziny się to suszyło w tej samej temperaturze żeby były suche

 

Te pierwsze 2h były też z dymem?!

Kurcze ja taki kolor miałem jak mi temp. podskoczyła (jeszcze w w beczce) lub źle osuszyłem i za szybko poszedł dym.

A sprawdzałeś te termometry z jakimś wzorcowym?



#8 Tgt

Tgt

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 55 postów
  • MiejscowośćRusiec

Napisano 15 wrz 2020 - 06:18

Pierwsze 2 godziny bez dymu. Trzy termometry były w środku. Wszystkie się bujały plus minus 3 stopnie.
[Dodano: 15 wrz 2020 - 06:18]
Może za szybko z ociekania w lodówce do wędzarni poszły. No na drugi raz po ociekaniu zostawię to na kilka godzin do osuszenia w temp pokojowej i dopiero do wędzarni załaduje. Dzięki za krytykę. Doświadczenie zrobi swoje.

Użytkownik Tgt edytował ten post 15 wrz 2020 - 06:15


#9 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2787 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 15 wrz 2020 - 06:53

Jest możliwe, abyś powiesił jeszcze raz te wędzonki w wędzarni, dokładnie tak jak były (pozycja w wędzarni, wysokość itd) i o ile to możliwe w tych kierunkach jak były?

Chodziarz cześć, to co pamiętasz,

I zrobił foto



#10 Tgt

Tgt

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 55 postów
  • MiejscowośćRusiec

Napisano 15 wrz 2020 - 08:24

Nie bardzo, bo zjedzone.

 

Wisiały centralnie na środku. Drążek jest na wysokości metra od spodu. wędzarnia ma wymiary około 1m szerokość, 80cm głębokość i 1 m wysokość do podstawy dachy

 

od spodu do dołu wędzonek było jakieś 50 do 60 cm.

 

nie było jeszcze komina na dachu, a dym wylatywał otworami pod dachem (80x2cm) z dwóch stron. Odpalone to zostało trochę na pająka, ale działało

 

Cały proces wyglądał tak.

 

peklowanie 14 dni

wyjęcie z wody, opłukanie wieczorem i włożenie do lodówki do ocieknięcia

Rano powiązane i powisiało około godziny, w tym czasie podłączyłem ostatnie kabelki i rozgrzałem trochę wędzarnie

Wsadziłem to do wędzarni na około 2 godziny bez dymu na 50 stopni

po 2 godzinach włączyłem dym na kolejne 5 godzin

zeszło około 2 pełnych pojemności dymogeneratora podczas wędzenia. przepływ powietrza na pompce był początkowo ustawiony na połowę, a po 3 godzinach na minimum.

Do wędzarni zaglądałem 2 razy i było tam ogólnie siwo cały czas

temparatura była mierzona w trzech miejscach i na bank latała między 50 a 53 stopnie. Na jakieś 10 minut dałem 70 stopni aby sprawdzić jak szybko się dogrzeje ( taki teścik)

 

Całość wyjąłem. kolor był ciemny ale szklisty

Wsadziłem to niestety do gotującej wody 100stopni Woda się zaczęła studzić a wędliny grzać do 72 stopni w środku w środku szynki. Polędwiczka się grzała z nimi.

Woda miała kolor lekko brązowawy po parzeniu.

Po wyjęciu z parzenia włożyłem do zimnej kąpieli na 15 minut i wyjąłem do osuszenia. jak ostygło poszło do lodówki i przekroiłem to na następny dzień rano

 

Wyspowiadałem się  ze wszystkiego :-)

oceniajcie i podpowiadajcie bo za tydzień chcę więcej uwędzić i dobrze by było żeby nie popełnić błędu

Załączone pliki


Użytkownik Tgt edytował ten post 15 wrz 2020 - 08:44


#11 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 12172 postów

Napisano 15 wrz 2020 - 08:35

Jeszcze jedna uwaga.Jak masz wyroby sznurowane to niepotrzebnie używasz haków.Powieś za sznurek bezpośrednio na kiju.Będą wisiały wyżej od grzałki możesz wtedy wieszać na dwóch poziomach jak masz dużo towaru do wędzenia.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 15 wrz 2020 - 08:37


#12 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2787 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 15 wrz 2020 - 09:10

Skoro zjedzone to po ptakach
Pytałem dlatego bo pisałeś wcześniej o równym rozłożeniu temperatur, co by mogło sugerować równy rozkład przepływu dymu i ciepla.
A na foto masz tylko jedne drzwi osolone, a reszta wędzarni nówka jasna


Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

#13 Tgt

Tgt

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 55 postów
  • MiejscowośćRusiec

Napisano 15 wrz 2020 - 09:22

Skoro zjedzone to po ptakach
Pytałem dlatego bo pisałeś wcześniej o równym rozłożeniu temperatur, co by mogło sugerować równy rozkład przepływu dymu i ciepla.
A na foto masz tylko jedne drzwi osolone, a reszta wędzarni nówka jasna


Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Te drzwi są bezpośrednio przy wylocie dymu z rurki reszta też jest poddymiona ale nie widać tego tak dokładnie na zdjęciach. W całej wędzarni jest siwo. Jak otwierałem 2 drzwi to trzeba było chwilę odczekać aż się dało cokolwiek zobaczyć wewnątrz.



#14 quadro555

quadro555

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 297 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 15 wrz 2020 - 09:26

Czujkę sterownika umieszczam pośrodku wędzonek. U ciebie jest z boku a źródło ciepła centralnie.



#15 Tgt

Tgt

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 55 postów
  • MiejscowośćRusiec

Napisano 15 wrz 2020 - 09:51

Czujkę sterownika umieszczam pośrodku wędzonek. U ciebie jest z boku a źródło ciepła centralnie.

Ok. poprawi się, choć był termometr między wędzonkami dodatkowy i temperatura była taka sama.

 

Poczytałem jeszcze forum i przychodzą mi do głowy 3 tematy

 

1. wsadzenie zimnych wędlin prawie z lodówki mimo 2 godzin osuszania spowodowało że były zimne i wytrącała się nadal wigoć

2. łącznie 7 godzin w temperaturze 50 stopni to za długo

3. za gęsto dymu było wewnątrz szczególnie na początku wędzenia

 

tak sobie to układam w głowie. Nie wiem czy dobrze myślę.



#16 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2497 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 15 wrz 2020 - 10:11

wsadzenie zimnych wędlin prawie z lodówki mimo 2 godzin osuszania spowodowało że były zimne

Też mi to przyszło do głowy + słabo wygrzana komora + może jeszcze jakaś wilgoć ze świeżych desek

 

Ogólnie zauważyłem że między wędzarnią "tradycyjną a elektryczną" jest spora różnica jeśli chodzi o obsuszanie (przynajmniej u mnie). W tradycyjnej wędzonki/wędliny szybciej mi się osuszają.



#17 grim_reefer

grim_reefer

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 380 postów

Napisano 15 wrz 2020 - 10:22

A ja nieśmiało zadam pytanie.
Masz jakiś inny wlot powietrza niż przez dymogenerator?

#18 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2497 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 15 wrz 2020 - 10:30

Nieszczelne drzwi, nieszczelne drzwiczki paleniska ( w razie potrzeby uchylam) uchylny (niezbyt szczelny) dach i otwory wylotowe po bokach i z przodu.

Ogólnie nie starałem się robić szczelnego termosu.


Użytkownik wróbel75 edytował ten post 15 wrz 2020 - 10:31


#19 grim_reefer

grim_reefer

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 380 postów

Napisano 15 wrz 2020 - 10:45

Nieszczelne drzwi, nieszczelne drzwiczki paleniska ( w razie potrzeby uchylam) uchylny (niezbyt szczelny) dach i otwory wylotowe po bokach i z przodu.
Ogólnie nie starałem się robić szczelnego termosu.

Wybacz nie sprecyzowałem kogo pytam...
Patrząc na wędzarnie @Tgt nie widzę, żeby miał jakikolwiek wlot powietrza, a same drzwi wyglądają na dość szczelne.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2497 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 15 wrz 2020 - 11:08

Wybacz nie sprecyzowałem kogo pytam...

;)







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wędzarnia, budowa wędzarni

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych