Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Moja wędzarnia - prezentacja

wędzarnia budowa wędzarni

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
50 odpowiedzi w tym temacie

#21 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2787 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 15 wrz 2020 - 11:49

Te drzwi są bezpośrednio przy wylocie dymu z rurki reszta też jest poddymiona ale nie widać tego tak dokładnie na zdjęciach.

 

to nie to

 

 

W całej wędzarni jest siwo. Jak otwierałem 2 drzwi to trzeba było chwilę odczekać aż się dało cokolwiek zobaczyć wewnątrz

 

No to jest odpowiedz + okopcona tylko mała cześć wędzarni sugeruje raczej, ze napełniłeś wędzarnie dymem jak garnek, ale dym uchodził gorą raczej na skorek jego nadmiaru, a nie cyrkulacji

moim zdaniem odpowiedz jest w cyrkulacji ( a raczej jej braku)

 

 

A ja nieśmiało zadam pytanie. Masz jakiś inny wlot powietrza niż przez dymogenerator?

 

To pytanie własnie chciałem zadać jako kolejne  :laugh:

 

PS

Mała ilość wędzonek + w miarę suche drewno /ściany/ ( + prawdopodobnie częste zaglądanie do wędzarni  :laugh:  :laugh: ) uchroniło Cie od ukiszenia wędzonek  :)


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 15 wrz 2020 - 11:56


#22 Tgt

Tgt

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 55 postów
  • MiejscowośćRusiec

Napisano 15 wrz 2020 - 12:16

A ja nieśmiało zadam pytanie.
Masz jakiś inny wlot powietrza niż przez dymogenerator?

nie ma.


[Dodano: 15 wrz 2020 - 12:16]

 

Te drzwi są bezpośrednio przy wylocie dymu z rurki reszta też jest poddymiona ale nie widać tego tak dokładnie na zdjęciach.

 

to nie to

 

 

W całej wędzarni jest siwo. Jak otwierałem 2 drzwi to trzeba było chwilę odczekać aż się dało cokolwiek zobaczyć wewnątrz

 

No to jest odpowiedz + okopcona tylko mała cześć wędzarni sugeruje raczej, ze napełniłeś wędzarnie dymem jak garnek, ale dym uchodził gorą raczej na skorek jego nadmiaru, a nie cyrkulacji

moim zdaniem odpowiedz jest w cyrkulacji ( a raczej jej braku)

 

 

A ja nieśmiało zadam pytanie. Masz jakiś inny wlot powietrza niż przez dymogenerator?

 

To pytanie własnie chciałem zadać jako kolejne  :laugh:

 

PS

Mała ilość wędzonek + w miarę suche drewno /ściany/ ( + prawdopodobnie częste zaglądanie do wędzarni  :laugh:  :laugh: ) uchroniło Cie od ukiszenia wędzonek  :)

 

Dzięki za info. Już boruje dziurki.

Mam tylko prośbę jeśli można o podpowiedź gdzie je zrobić oraz jakiej powierzchni powinny być



#23 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2787 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 15 wrz 2020 - 12:19

pod grzałką

50 - 100 % przekroju komina



#24 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8165 postów

Napisano 15 wrz 2020 - 12:21

zbudowałem własny domek dla wędlinek
Świetny pomysł z ta paletą i kółkami  :thumbsup:  

#25 tytan58

tytan58

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 186 postów
  • Miejscowośćgliwice

Napisano 15 wrz 2020 - 12:38

gdzie je zrobić oraz jakiej powierzchni powinny być

 

 

Najlepiej na środku pod grzałkami,tu zobacz;

 

Osłony grzałek też masz zbyt ciasno ,lepiej jak są większe odstępy jak na foto.

Załączone pliki

  • Załączony plik  wlot.jpg   49,29 KB   4 Ilość pobrań

Użytkownik tytan58 edytował ten post 15 wrz 2020 - 12:40


#26 Tgt

Tgt

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 55 postów
  • MiejscowośćRusiec

Napisano 15 wrz 2020 - 12:51

dzięki za podpowiedzi. tak się zrobi :-)



#27 Tgt

Tgt

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 55 postów
  • MiejscowośćRusiec

Napisano 16 wrz 2020 - 18:36

dopływ powietrza wyborowany. Podpowiedzcie mi proszę jeszcze dwie sprawy.

 

Jak ustawić dymogenerator, czy ma dawać do środka dużo dymu czy na tyle żeby  po otwarciu drzwiczek było widać wędzony towar.

Ile czasu powinno trwać samo wędzenie w dymie w temperaturze około 50 stopni i czy to dobra temperatura?

Załączone pliki


Użytkownik Tgt edytował ten post 16 wrz 2020 - 18:37


#28 quadro555

quadro555

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 297 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 16 wrz 2020 - 18:46

Temperatura wędzenia ok
Wędź do koloru nie na czas
Za dużo dymu to zły pomysł, lepiej dłuższy czas i mniej dymu.

#29 Tgt

Tgt

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 55 postów
  • MiejscowośćRusiec

Napisano 16 wrz 2020 - 19:38

Temperatura wędzenia ok
Wędź do koloru nie na czas
Za dużo dymu to zły pomysł, lepiej dłuższy czas i mniej dymu.

Dziękuję



#30 Tgt

Tgt

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 55 postów
  • MiejscowośćRusiec

Napisano 19 wrz 2020 - 08:06

Wędzarnia po modyfikacjach. Dziś kiełbasa na testy poszła. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Od wisiała się przez noc teraz się do susza i zaraz idzie w dym 😀🙏. Oby tym razem wyszło lepiej. 3 termometry temperatura 50 stopni plis minus 2

Załączone pliki



#31 Tgt

Tgt

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 55 postów
  • MiejscowośćRusiec

Napisano 19 wrz 2020 - 09:09

I się dymi

Załączone pliki



#32 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2787 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 19 wrz 2020 - 09:33

I się dymi Załączone miniatury
 

Ale "zadyma"  :laugh:   :laugh:

Weź tylko pod uwagę, że to tak nie działa, ze czym więcej dymu, tym lepiej. :laugh:  :thumbsup:

Żebyś teraz nie przegiął w druga stronę  :)



#33 Tgt

Tgt

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 55 postów
  • MiejscowośćRusiec

Napisano 19 wrz 2020 - 10:41

Staram się zapanować nad tym dymogenerator em. Ustawiłem to tak żeby po otwarciu drzwi od razu było widać wędliny. Tamto pierwsze zdjęcie z samego początku jest. Teraz jest tak.
[Dodano: 19 wrz 2020 - 10:41]
A dokładniej tak. Zdjęcie przez komin z zamkniętymi drzwiami.

Załączone pliki



#34 Tgt

Tgt

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 55 postów
  • MiejscowośćRusiec

Napisano 19 wrz 2020 - 14:36

I po wędzeniu.
[Dodano: 19 wrz 2020 - 14:36]
Nawet drugie drzwi się dowędziły . Dzięki jeszcze raz za krytykę i pomoc

Załączone pliki



#35 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10469 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 19 wrz 2020 - 18:46

I po wędzeniu.

Czy jelito odchodzi od kiełbasy? 



#36 Tgt

Tgt

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 55 postów
  • MiejscowośćRusiec

Napisano 19 wrz 2020 - 19:56

Z lekkim oporem ale da się oddzielić. Lekko suche wyszły te skórki, ale smak super. Ogólnie jest prawie nie wyczuwalne podczas jedzenia. Chyba za długo się osadzały, bo przez noc około 9 godzin.

#37 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10469 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 19 wrz 2020 - 20:04

Chyba za długo się osadzały, bo przez noc około 9 godzin.

Dlatego o to zapytałam, żeby Cię naprowadzić   :frantics:  



#38 Tgt

Tgt

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 55 postów
  • MiejscowośćRusiec

Napisano 19 wrz 2020 - 21:03

Dzięki. Wędzenie to jednak sport dla cierpliwychbi trzeba trzymać się pewnych zasad. No nic trzeba trochę towaru przerobić i auczyc się wędzarnie obsługiwać.

#39 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10469 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 19 wrz 2020 - 21:36

No nic trzeba trochę towaru przerobić i

...i ...nabywa się doświadczenia :D

 Wędliniarstwo to wspaniałe, wciągające hobby; uzależnia ale ile daje korzyści dla nas i bliskich :D



#40 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13365 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 20 wrz 2020 - 07:24

No nic trzeba trochę towaru przerobić i auczyc się wędzarnie obsługiwać.

 

No i coraz więcej rozumiesz . :thumbsup:  :clap:   Każdy z nas , który rozpoczynał od podstaw tak miał . Prawdą jednak jest , że mieliśmy trochę gorzej .

 

Teraz już wszystko jest na forum . :laugh: :) 

 

Pozdrawiam







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wędzarnia, budowa wędzarni

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych