Jump to content

Recommended Posts

Niezwykły chleb, ze zwykłej mąki szymanowskiej typ 480.
 
post-39694-0-12677600-1600870303_thumb.jpg
 

Zaczyn: 2 szklanki ciepłej wody, łyżka cukru, 50 g świeżych drożdży, 4 łyżki mąki. Wszystko razem łączymy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut.
Ciasto: 1 kg mąki, łyżka soli kamiennej, 5 łyżek oleju i wyrośnięty zaczyn.
Po wyrośnięciu zaczynu, dolewamy go do pozostałych składników i dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem z hakami do ciasta, gdy wszystko się połączy wówczas wyrabiamy ręcznie żeby ciasto odchodziło od ręki, przykrywamy i odstawiamy na minimum 30 min.
***gdyby ciasto było za suche, to dolewamy 3 łyż. wody, jeżeli za miękkie dodajemy 1 łyż. mąki.
 
post-39694-0-06891800-1600870328_thumb.jpg
 
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wtedy zagniatamy je chwilę, żeby wycisnąć powietrze.
 
post-39694-0-23743200-1600870336_thumb.jpg
post-39694-0-51356100-1600870343_thumb.jpg
 
Jeżeli chcemy upiec bułki, to urywamy 50-60 g kawałki ciasta i z nich wyrabiamy bułki, które układamy na blachę z papierem do pieczenia.
 
post-39694-0-76393700-1600870350_thumb.jpg
post-39694-0-26036700-1600870360_thumb.jpg
 
Na blaszce bułki rozpłaszczamy i przykrywamy szmatką... same wyrosną w kilkanaście minut. Pozostałe ciasto wyrabiamy na chleb formując ręcznie na ulubiony kształt i też przykrywamy.
Teraz nastawiamy piekarnik na 200 st. C,  żeby był dobrze rozgrzany.
 
post-39694-0-69914200-1600870366_thumb.jpg
 
Żeby była super chrupiąca skórka, możemy zrobić mączną pomadę, którą posmarujemy pieczywo. Pomada: pół szklanki wody, łyżka mąki, szczypta soli- mieszamy i zagotowujemy, przy pomocy pędzla gorącym smarujemy pieczywo przed włożeniem do piekarnika.
 
post-39694-0-10482100-1600870374_thumb.jpg
post-39694-0-45287100-1600870956_thumb.jpg
post-39694-0-35858400-1600870963_thumb.jpg
Bułki pieczemy w temperaturze 200 st. C przez ~20 minut.
 
post-39694-0-05811500-1600870969_thumb.jpg
post-39694-0-75350700-1600870974_thumb.jpg
 
Chleb wypiekamy około 50 minut w 200 st. C, potem sprawdzamy stukając w spód i jak jest głuchy odgłos tzn., że chleb się upiekł, a jak nie to dopiekamy na samej kratce ~5 min.
 
post-39694-0-61900300-1600870411_thumb.jpg
 
Potem chleb studzimy minimum godzinę na kratce/desce/szmatce... bułki natomiast można kroić po 10 minutach od wyjęcia z pieca.
 
post-39694-0-74202600-1600870421_thumb.jpg
 
Smacznego !
 
Autor: Dariusz Podlasek
 
 

 

Edited by Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17620-chleb-szymanowski-z-m%C4%85ki-typu-480/
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.