Maxell Posted September 23, 2020 Report Share #1 Posted September 23, 2020 (edited) Niezwykły chleb, ze zwykłej mąki szymanowskiej typ 480. Zaczyn: 2 szklanki ciepłej wody, łyżka cukru, 50 g świeżych drożdży, 4 łyżki mąki. Wszystko razem łączymy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut.Ciasto: 1 kg mąki, łyżka soli kamiennej, 5 łyżek oleju i wyrośnięty zaczyn.Po wyrośnięciu zaczynu, dolewamy go do pozostałych składników i dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem z hakami do ciasta, gdy wszystko się połączy wówczas wyrabiamy ręcznie żeby ciasto odchodziło od ręki, przykrywamy i odstawiamy na minimum 30 min.***gdyby ciasto było za suche, to dolewamy 3 łyż. wody, jeżeli za miękkie dodajemy 1 łyż. mąki. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wtedy zagniatamy je chwilę, żeby wycisnąć powietrze. Jeżeli chcemy upiec bułki, to urywamy 50-60 g kawałki ciasta i z nich wyrabiamy bułki, które układamy na blachę z papierem do pieczenia. Na blaszce bułki rozpłaszczamy i przykrywamy szmatką... same wyrosną w kilkanaście minut. Pozostałe ciasto wyrabiamy na chleb formując ręcznie na ulubiony kształt i też przykrywamy.Teraz nastawiamy piekarnik na 200 st. C, żeby był dobrze rozgrzany. Żeby była super chrupiąca skórka, możemy zrobić mączną pomadę, którą posmarujemy pieczywo. Pomada: pół szklanki wody, łyżka mąki, szczypta soli- mieszamy i zagotowujemy, przy pomocy pędzla gorącym smarujemy pieczywo przed włożeniem do piekarnika. Bułki pieczemy w temperaturze 200 st. C przez ~20 minut. Chleb wypiekamy około 50 minut w 200 st. C, potem sprawdzamy stukając w spód i jak jest głuchy odgłos tzn., że chleb się upiekł, a jak nie to dopiekamy na samej kratce ~5 min. Potem chleb studzimy minimum godzinę na kratce/desce/szmatce... bułki natomiast można kroić po 10 minutach od wyjęcia z pieca. Smacznego ! Autor: Dariusz Podlasek Edited September 23, 2020 by Maxell Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17620-chleb-szymanowski-z-m%C4%85ki-typu-480/ Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.