Skocz do zawartości

Zimne wędzenie - prośba o pomoc


krzychuzab

Rekomendowane odpowiedzi

Tak z ciekawosci; jaki jest dalszy plan z twoimi wedzonkami ??

 

Tak z drugiej ciekawosci; dlaczego nie majac zielonego pojecia o wedzeniu na zimno chciales wedzic taka MASSE i tak rozne produkty ??.

Poczawszy od kielbas ,szynek , a konczac na serach i rybach ??

 

 

 

Koniec.2 godziny w 35-40 stopni na koniec.

   :facepalm:

Edytowane przez Olek.P
pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak z ciekawosci; jaki jest dalszy plan z twoimi wedzonkami ??

 

Tak z drugiej ciekawosci; dlaczego nie majac zielonego pojecia o wedzeniu na zimno chciales wedzic taka MASSE i tak rozne produkty ??.

Poczawszy od kielbas ,szynek , a konczac na serach i rybach ??

 

 

 

 

Koniec.2 godziny w 35-40 stopni na koniec.

   :facepalm:

Olek. Tylko niektórzy rodzą się z wszechwiedzą. Ja nie.

Różnorodność wynika z tego że na wypełnienie komory składają się trzy osoby. Kawałki są dość małe bo nie chcę stracić 20 kg mięsa na zabawę.

Co do temperatury to część produktów wyciągnąłem przed jej podniesieniem. Dalszy ciąg to degustacja i wnioski na następny raz.

Pozdrawiam i dzięki za wsparcie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Strasznie blade...
A muszą byc czarne czy tylko uwedzone? 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Temperatura wędzenia zimnego to 18-22 st.C.

Zrób sobie w tych warunkach łososiw według tej receptury: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19182-cwędzenie-rybwgczęść-1-wędzenie-ryb-na-gorąco-receptury-i-normy-zużycia/?p=768810

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy można wędzić na zimno jeżeli temperatura zewnetrzna wynosi 30C
A nocą ? 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jak będziesz miał temperaturę 25 st.C to także można przymknąć oko zwłaszcza, że robisz dla siebie, a nie w ilościach handlowych.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.