Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Marchewka w słoikach

marchew

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1456 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 30 wrz 2020 - 08:33

Ktoś robi lub robił marchewkę w słoikach na zimę? Będę miał trochę swojej, część już ususzyłem a resztę nie jestem w stanie przechować aby nie zwiędła. Podpowie ktoś jakiś przepis? 



#2 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8470 postów

Napisano 30 wrz 2020 - 08:41

marchewkę w słoikach na zimę?
Marynowałem marchewkę w słoikach przy okazji marynaty papryki, Ale to niewielkie ilości

#3 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6451 postów

Napisano 30 wrz 2020 - 08:48

Ktoś robi lub robił marchewkę w słoikach na zimę? Będę miał trochę swojej, część już ususzyłem a resztę nie jestem w stanie przechować aby nie zwiędła. Podpowie ktoś jakiś przepis?

Też jestem ciekaw.

#4 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5675 postów

Napisano 30 wrz 2020 - 09:12

Myślę ,że bezpieczniej jest zamrozić choć w internecie jest sporo przepisów na marchewkę w słoikach https://www.google.c...zimę w słoikach


Użytkownik chudziak edytował ten post 30 wrz 2020 - 09:13


#5 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1456 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 30 wrz 2020 - 09:31

No niby są w tym Internecie ale jedne z cukrem, drugie z solą. Nawet z gałką znalazłem. Komuś się popsuły po 2 tygodniach :( Chciałbym taką recepturę sprawdzoną, że zadziałała :D



#6 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5117 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 30 wrz 2020 - 21:03

JA czasem bawie sie w takie wekowanie. MAm w swoich zbiorach kilka przepisow na weki z marchwi( aby miec na pozniej, bo u nas nie ma piwnic). jednak wlasnie sprawdzilam, i kazda receptura wnosi,ze powinno sie takie sloje wekowac w garnku cisnieniowym, nie  jak normalna metoda w kapieli wodnej. Jesli chcesz to podesle Tobie i wrzucisz sobie na tlumacza.

 

 Mozesz tez zblanszowac i zamrozic. 

 A jesli chodzi o przepisy smakowe wekowanej marchwi, to dzem, i po wietnamsku robilam . NAm smakowalo.I spokojnie wytrzymuje caly sezona. CZasem jakis zablakany sloik w szafce sie znajdzie, wtedy mamy niespodzianke. MArchew po wietmansku jest u mnie w domu robiona razem z Daikon .  Przez to kiedy sloik sie otworzy ma tem specyficzny zapach jaki robi ta rzodkiew, ale smak jest bardzo dobry. NA kanapki czy do obiadu bardzo smaczne.



#7 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10788 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 30 wrz 2020 - 21:08

kazda receptura wnosi,ze powinno sie takie sloje wekowac w garnku cisnieniowym,

Czyli sterylizować :thumbsup: 

Trudno się dziwić, skoro marchew jest ulubionym pokarmem bakterii fermentujących i powoduje w pierwszej kolejności skiśnięcie np. rosołu   :facepalm:



#8 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5117 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 30 wrz 2020 - 21:16

Aniu, wszedzie tlumacza, ze zywnosc o niskiej kwasowosci nie powinna byc wekowana w kapieli nwodnej. 

 Dlatego takie warzywa dobrze sie wekuja ta metoda w zalewach octwoych. I wtedy nie ma problemu.



#9 ryszpak

ryszpak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1026 postów
  • MiejscowośćTerra ubi leones ( Kurpie ;) )

Napisano 01 paź 2020 - 06:27

Znajoma robi z tego przepisu i sobie chwali

https://mojewypiekii...pryki-i-cebuli/

 

ale ja nigdy nie próbowałem.



#10 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6283 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 01 paź 2020 - 11:17

@piksiak, moze nie na zime ale tak do zjedzenia , u nas robia marchewke na styl "gravad lax"



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#11 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1456 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 04 lis 2020 - 10:38

Zrobiłem tak:

Kilka słoików: pokroiłem marchewkę w kostkę, ugotowałem (30 min.) Wsadziłem do słoików i zalałem wodą w której gotowała się marchewka. Potem pasteryzacja 20 minut.

Na 3 słoiki zabrakło tej wody z gotowania więc: zagotowałem litr wody i dodałem łyżkę soli. Zalałem marchewkę. Potem pasteryzacja 20 minut

 

Marchewkę ze słoika zalanego solanką jadłem po 2 tygodniach. Przepyszna (marchewka w zasmażce) ale czas jest na razie za krótki - zobaczymy później co będzie.







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: marchew

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych