Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Projekt komory wędzarniczej Swatka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 Swatek

Swatek
  • Użytkownicy
  • 119 postów

Napisano 03 paź 2020 - 01:18

Witam serdecznie.

Mam do Was prośbę o rzucenie w wolnej chwili okiem na projekt komory wędzarniczej.

Poprzednia mi się w głupi sposób spaliła. Swoją drogą jest to dobry temat do planowanego przez Kol Maxela wątku, o popełnionych przez nas błędach :D

Projekt jest robiony w SketchUp, ale załączone pliki są w pdf. Takie są „otwieralne” dla wszystkich.

Założenia:

- całość wykonana z „podłogówki” sosnowej o gr. 20mm. Nie zakładam docieplenia, bo nie podpiekam w komorze. Wędzę w maks 50 stopniach.

W razie „W”, mogę wstawić wełnę gr. 20mm na wszystkie płaszczyzny, pomiędzy poprzeczkami. Zmianie ulegnie wtedy tylko mocowanie kijów.

- wysokość wynika z zaleceń ś.p. Kol Andyandy, a więc minimum 1,3 m,

- szerokość wewnątrz to 0,8m.

Taką mam dociętą (choć wciąż nie skręconą ;)  komorę do podsuszania i późniejszego dosuszania. Te same kije będę mógł w tym układzie przenieść do komory, bez żadnych kombinacji.

Te rzeczy widoczne są na rysunku: „Komora.1”

- „zasilanie” dymem via dymogenerator. Wiem, że duża część „zadymiarzy” preferuje paleniska. Próbowałem i wiem, że wymaga to sporo czasu i wprawy. Kręci mnie, więc pewnie wrócę do tego, ale może wtedy, jak już w końcu będę miał więcej wolnego czasu.

Wlot domogeneratora widoczny jest jako ten większy, centralny otwór nad podłogą (na „plechach” komory). Te mniejsze, po bokach, to w założeniu wejścia końcówek grzałki komory.

Te rzeczy widoczne są na rysunku: „Komora.2” i „Komora.3”

- odprowadzenie dymu przez 8 otworów fi 60mm.

Zastanawiałem się nad wariantem z uchylnych daszkiem, albo poprzez kominek, centralnie umieszczony w dachu. Wybrałem te otwory, kierując się lepszym (chyba…) rozprowadzeniem dymu wewnątrz.

- kije (fi 20) opierane na profilowanych listwach (20mm x 20mm). Listwy te umieszczone mają być w 2cm długości ceownikach ALU, widocznych na rysunkach.

Wariantem B, jest rezygnacja z ceowników, i umieszczenie listew dystansowych, jako podpór pod listwy, na których z kolei leżeć będą kije wędzarnicze.

Pokazane jest to na rysunku: „Komora.4”

Będę wdzięczny za WSZELKIE Wasze porady, sugestie etc.

Pozdrawiam

Tomek

Załączone pliki



#2 jacekw21

jacekw21
  • **VIP**
  • 1109 postów

Napisano 03 paź 2020 - 06:54

Odradzam żłobienia na listwach na kołki ,nie sprawdza się i jest uciążliwe ,wędzonki kiełbasa są różnej gr. i ustalone wcześniej odległości rzadko pasują 



#3 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12703 postów

Napisano 03 paź 2020 - 07:49

Wyrzucił bym dwie pionowe listwy ramiaka z przodu. Chodzi o to, żeby z przodu komory nie było pionowych belek bo to utrudnia wkładanie kijów do wędzarni.W tym przypadku kije będą szersze od wejścia do komory a powinna być równa szerokość kijów i wejścia do komory.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 03 paź 2020 - 07:52


#4 eMKa

eMKa
  • Użytkownicy
  • 188 postów

Napisano 03 paź 2020 - 08:07

jacekw21 dobrze radzi, pozatym boczne listwy podpierające kije też muszą być zabezpieczane przed wysunieciem, chyba że szerokie listwy

Wejście rurki dymogeneratora ma byc tak wysoko by podlozyc cos na skropliny, ja mam wyzej niż deflektor w bocznej ścianie, łatwy dostęp w czsie wędzenia (przesunąć słoik itp) 

Na podłodze i bokiach na wysokość deflektora blacha dla utrzymania czystości  i bezpieczeństwa

Brak otworów wentylacyjnych na dole do zasysania powietrza, te 130 cm też bym dyskutowal.Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - wejścia grzałki ? 

Chyba przewodów do grzałki, ja mam w podłodze

A tak nie czepiając sie, na Forum jest sporo sprawdzonych rozwiazań - poczytaj



#5 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12703 postów

Napisano 03 paź 2020 - 08:32

Brak otworów wentylacyjnych na dole do zasysania powietrza,
 

O ile będzie szczelna.Jak wędzarnia nie będzie szczelna to nie potrzeba żadnych otworów do zasysania powietrza.



#6 eMKa

eMKa
  • Użytkownicy
  • 188 postów

Napisano 03 paź 2020 - 09:05

 

Brak otworów wentylacyjnych na dole do zasysania powietrza,
 

O ile będzie szczelna.Jak wędzarnia nie będzie szczelna to nie potrzeba żadnych otworów do zasysania powietrza.

 

:rolleyes:



#7 Maxell

Maxell
  • Moderatorzy
  • 30944 postów

Napisano 03 paź 2020 - 16:49

Brak otworów wentylacyjnych na dole do zasysania powietrza,

Otwory się przydadzą choćby podczas osuszania. Jeśli będą zamykane, to mogą być.



#8 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12703 postów

Napisano 03 paź 2020 - 17:37

Otwory się przydadzą choćby podczas osuszania.

Jedyny otwór jaki posiada moja komora (nie jest szczelna) na dole to otwór na rurkę dymową a do osuszania to najlepsza byłaby grzałka z wentylatorem albo sam wentylator.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 03 paź 2020 - 17:48


#9 Maxell

Maxell
  • Moderatorzy
  • 30944 postów

Napisano 03 paź 2020 - 17:57

Jedyny otwór jaki posiada moja komora (nie jest szczelna) na dole to otwór na rurkę dymową

To Twoja komora, a Kolega zrobi sobie komorę z dolnymi otworami, które również przy użyciu wentylatora, znacznie ułatwią proces osuszania.



#10 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12703 postów

Napisano 03 paź 2020 - 18:13

Kolega prosił o opinię i żeby tylko nie narzekał jak będzie niska temperatura na dworze i duży wiatr, że nie może osiągnąć odpowiedniej temperatury w komorze bo mu wieje od spodu.A Borniak ma otwory.?


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 03 paź 2020 - 18:14


#11 Swatek

Swatek
  • Użytkownicy
  • 119 postów

Napisano 03 paź 2020 - 20:17

Na wstępie dziękuję wszystkim za rady :)

Ad Jacek

Pewnie masz rację. Choć dlatego właśnie zaplanowałem je tak gęsto (podobnie zresztą jak ilość ceowników w pionie) Nie chodziło mi oczywiście o zapełnienie wszystkiego :D , tylko właśnie możliwość regulacji w ten sposób odległości między wyrobami w pionie i poziomie.

Wg Ciebie bez tych wyżłobień kije będą wystarczająco stabilne?

Ad arkadiusz

Też masz rację :) Muszę to jeszcze przemyśleć.

Ad eMKa

Myślę, że jak się włoży listwy 20mm x 20mm w ceownik 21mm x 21mm i będzie dociśnięte obciążonymi kijami, to wystarczy, ale może masz rację. Sprawę załatwią chociażby wkładane od góry zawleczki.

Dolna krawędź rury dymowej jest to 60mm nad dnem. Mam taką płaską kuwetę i myślałem ją zastosować.

Z tą blachą na dnie to jednak masz dobry pomysł :thumbsup:

Te 135 cm wysokości wzięłi mi sie po prostu z tego, że deski, które wybrałem mają 200 cm długości. W takim układzie wysokość + głebokość powoduje brak odpadów. Wiem, wiem... To dość miałki argument, skoro robi się coś na lata.

Tyle, że chyba będę musiał tych komór zrobić kilka (rodzinka, znajomi :facepalm:) i chciałem uniknąć sterty odpadów.

Z tą grzałką to już nieaktualne :) Kombinuję w inną stronę. Jak się pomysł skrystalizuje, to się podzielę :)

Zastanowiliście mnie tymi otworami na dole. Wychodziłem z założenia, że wyleci tyle, ile wleci :D W sensie, że żadne dodatkowe powietrze, poza dymem tłoczonym z dymogeneratora nie jest wręcz wskazane.

Pod kątem osuszania te 200 l/h to za mało? :mellow:

Tym niemniej oczywiście mogę zrobić analogiczne otwory na dole.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za rady :)

Pozdrawiam

Tomek



#12 Swatek

Swatek
  • Użytkownicy
  • 119 postów

Napisano 04 paź 2020 - 01:01

Powyższe Wasze zastrzeżenia zostały przyjęte do realizacji :)

Interesują mnie jeszcze dwie kwestie:

1. Deflektor. Głowię się nad jego wymiarami, w stosunku do wymiarów komory w rzucie.

Druga sprawa to otwory.

Kol. Miro przekonuje, że powinny być, więc tak zrobiłem. Ilość to 48 szt, fi 8mm. Tak jest wg Was OK?

Roboczo pokazałem zagięcie o 45 stopni górnej blachy. Chodziło mi o to, że nadmuch z DG jest od tyłu, więc należałoby część dymu "zatrzymać" i skierować bardziej równomiernie na boki i do tyłu.

Ma to wg Was sens?

2. Last but not least :)

Zdziwiłem się, że nikt nie wspomniał o dociepleniu komory. Czytając forum widzę, że kwestia ta jest często podnoszona. Co prawda nie praktykuję pieczenia w komorze, więc interesuje mnie temperatura do 50 stopni. Przy takim założeniu te deski 20mm wg Was wystarczą?

Pozdrawiam

Tomek



#13 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12703 postów

Napisano 04 paź 2020 - 08:30

Ma to wg Was sens?

Moim zdaniem nie ma sensu.

Zdziwiłem się, że nikt nie wspomniał o dociepleniu komory.

Nikt nie wspomniał bo z góry założyłeś ,że nie będziesz ocieplał, ale ja bym to jednak zrobił. Będzie się szybciej nagrzewała, lepiej trzymała temperaturę i mniej mocy będzie potrzeba do utrzymania odpowiedniej temperatury.Ja mam dwie grzałki 2000 W i nieocieploną komorę i jak chce podpiekać zimowa porą w wędzarni to musze dołożyć jeszcze jedną grzałkę 1700W. bo trudno mi jest utrzymać 90º C temperatury.



#14 krzychuzab

krzychuzab
  • Użytkownicy
  • 495 postów

Napisano 04 paź 2020 - 09:40

Powyższe Wasze zastrzeżenia zostały przyjęte do realizacji :)

Interesują mnie jeszcze dwie kwestie:

1. Deflektor. Głowię się nad jego wymiarami, w stosunku do wymiarów komory w rzucie.

Druga sprawa to otwory.

Kol. Miro przekonuje, że powinny być, więc tak zrobiłem. Ilość to 48 szt, fi 8mm. Tak jest wg Was OK?

Roboczo pokazałem zagięcie o 45 stopni górnej blachy. Chodziło mi o to, że nadmuch z DG jest od tyłu, więc należałoby część dymu "zatrzymać" i skierować bardziej równomiernie na boki i do tyłu.

Ma to wg Was sens?

2. Last but not least :)

Zdziwiłem się, że nikt nie wspomniał o dociepleniu komory. Czytając forum widzę, że kwestia ta jest często podnoszona. Co prawda nie praktykuję pieczenia w komorze, więc interesuje mnie temperatura do 50 stopni. Przy takim założeniu te deski 20mm wg Was wystarczą?

Pozdrawiam

Tomek

Defektor zawsze możesz dodatkowko nawiercić jak zaobserwujesz sposób rozchodzenia się dymu w komorze.

nie docieplaj. Daj dwie warstwy desek z pustką w środku. 



#15 Atrax

Atrax
  • Użytkownicy
  • 253 postów

Napisano 04 paź 2020 - 10:10


mam dwie grzałki 2000 W i nieocieploną komorę i jak chce podpiekać zimowa porą w wędzarni to musze dołożyć jeszcze jedną grzałkę 1700W. bo trudno mi jest utrzymać 90º C temperatury.
 

Arkadiusz jakiej wielkości masz komorę ??

Użytkownik EAnna edytował ten post 04 paź 2020 - 10:12


#16 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12703 postów

Napisano 04 paź 2020 - 10:54

Arkadiusz jakiej wielkości masz komorę ??

Dużą  :D

 

Daj dwie warstwy desek z pustką w środku. 

Dylatacja to jest jeden ze sposób na docieplenie.



#17 Swatek

Swatek
  • Użytkownicy
  • 119 postów

Napisano 04 paź 2020 - 14:10

Dzięki za odpowiedzi.

Arkadiusz, to nie jest tak, że przyjąłem już wszystkie założenia :) Wtedy nie byłoby sensu zawracać Wam....głowy :tongue: 

To co pokazałem to jest wyłącznie jakiś mój punkt wyjścia, a otwarty jestem, i to szeroko :D na wszelkie sugestie i podpowiedzi doświadczonych kolegów.

Pomoże to mnie ale i innym, którzy podejmą się takiego zadania. Taka przecież jest rola forum :)

W takim razie chyba ocieplę wełną 2cm (zmieści się pomiędzy poprzecznymi deskami, a na to położę blachę.

Interesuje mnie jeszcze bardzo ta kwestia dolnych otworów. Widzę, że np. Kol. Maxel zdecydowanie to doradza.

Nie jestem temu absolutnie przeciwny, bo w końcu pytam po to, żeby słuchać :)

Tym niemniej robiąc to, chciałbym wiedzieć po co to robię :) Ot, taka fanaberia :D 

Obsuszanie będę przeprowadzał w osobnej komorze, o której wspominałem w pierwszym poście. Sklejki są docięte, czekają na swoją kolejkę. Nie chcę zaśmiecać wątku, więc opiszę to gdzie indziej.

Nawet jednak gdybym obsuszał w komorze wędzarniczej, to nie bardzo rozumiem ich sens.

Jeżeli otworzyłbym otwory górne i dolne, to ruch powietrza i tak byłby minimalny, bo przecież żadnego "cugu" tam nie będzie.

Jeżeli włączę pompkę DG, to wręcz część tak tłoczonego powietrza ucieknie tymi dolnymi otworami, nie owiewając wędzonek.

Podczas samego wędzenia tym bardziej część dymu uciekłaby dolnymi otworami, więc tym bardziej bez sensu :cry:

Więc powtórzę jeszcze raz. Nie polemizuję, tylko staram się zrozumieć :)

Pozdrawiam

Tomek



#18 kipi

kipi
  • Użytkownicy
  • 199 postów

Napisano 04 paź 2020 - 16:17

Cześć, jestem na etapie budowy swojej wędzarni i zastnawiam się nad jej wymiaramia. Trochę postudiowałem forum ale wciąż mam jednak pewne dylematy. Z tego co poczytałem to skłaniałbym się do tego aby:

- dolot powietrza z zewnątrz był centralnie na środku podłogi pod deflektorem - stamtąd wychodziła by rura śr. 10cm pod kątem z założonym w niej wentylatorem (tylko do osuszania produktów przed wędzeniem) a przy wędzeniu wentylator wyłączony

- ścianki (jeszcze nie wiem jakiej grubości) myślałem nie docieplać wełną - powinno wystarczyć powietrze jako izolator (dwie warstwy boazerii sosnowej oddzielonej powietrzem)

- co do góry to jednak przemawia do mnie lekko pod skosem sufit ku tylnej ściance aby ew. wilgoć nie kapała na wyroby lecz ściekała po ściance na dół (czy to dobry tok myślenia?)

 

@Swatek przepraszam że się wcinam ale sądzę że jednak lepiej będzie skupić uwagę doświadczonych użytkowników na jednym temacie niż na kilku, ale jeśli sobie tego nie życzysz usunę post i założę swój wątek.



#19 Atrax

Atrax
  • Użytkownicy
  • 253 postów

Napisano 04 paź 2020 - 17:09

W moim wędzoku mam właśnie centralnie w podłodze kolanko z wentylatorem. Przy osuszaniu sprawdza się wyśmienicie. I żaden dym nie ucieka tym otworem

Załączone pliki



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 tytan58

tytan58
  • Użytkownicy
  • 370 postów

Napisano 04 paź 2020 - 18:16

Obsuszanie będę przeprowadzał w osobnej komorze,

 

 Moim zdaniem osobna komora do osuszania  jest zbędna  i niepotrzebne koszty.

 

Nawet jednak gdybym obsuszał w komorze wędzarniczej, to nie bardzo rozumiem ich sens. Jeżeli otworzyłbym otwory górne i dolne, to ruch powietrza i tak byłby minimalny, bo przecież żadnego "cugu" tam nie będzie.

 

Będzie ruch powietrza i to nie mały, bo osuszamy w temperaturze 40 -45 i ciepłe powietrze wymusza ten ruch.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych