Witam serdecznie.
Mam do Was prośbę o rzucenie w wolnej chwili okiem na projekt komory wędzarniczej.
Poprzednia mi się w głupi sposób spaliła. Swoją drogą jest to dobry temat do planowanego przez Kol Maxela wątku, o popełnionych przez nas błędach
Projekt jest robiony w SketchUp, ale załączone pliki są w pdf. Takie są „otwieralne” dla wszystkich.
Założenia:
- całość wykonana z „podłogówki” sosnowej o gr. 20mm. Nie zakładam docieplenia, bo nie podpiekam w komorze. Wędzę w maks 50 stopniach.
W razie „W”, mogę wstawić wełnę gr. 20mm na wszystkie płaszczyzny, pomiędzy poprzeczkami. Zmianie ulegnie wtedy tylko mocowanie kijów.
- wysokość wynika z zaleceń ś.p. Kol Andyandy, a więc minimum 1,3 m,
- szerokość wewnątrz to 0,8m.
Taką mam dociętą (choć wciąż nie skręconą komorę do podsuszania i późniejszego dosuszania. Te same kije będę mógł w tym układzie przenieść do komory, bez żadnych kombinacji.
Te rzeczy widoczne są na rysunku: „Komora.1”
- „zasilanie” dymem via dymogenerator. Wiem, że duża część „zadymiarzy” preferuje paleniska. Próbowałem i wiem, że wymaga to sporo czasu i wprawy. Kręci mnie, więc pewnie wrócę do tego, ale może wtedy, jak już w końcu będę miał więcej wolnego czasu.
Wlot domogeneratora widoczny jest jako ten większy, centralny otwór nad podłogą (na „plechach” komory). Te mniejsze, po bokach, to w założeniu wejścia końcówek grzałki komory.
Te rzeczy widoczne są na rysunku: „Komora.2” i „Komora.3”
- odprowadzenie dymu przez 8 otworów fi 60mm.
Zastanawiałem się nad wariantem z uchylnych daszkiem, albo poprzez kominek, centralnie umieszczony w dachu. Wybrałem te otwory, kierując się lepszym (chyba…) rozprowadzeniem dymu wewnątrz.
- kije (fi 20) opierane na profilowanych listwach (20mm x 20mm). Listwy te umieszczone mają być w 2cm długości ceownikach ALU, widocznych na rysunkach.
Wariantem B, jest rezygnacja z ceowników, i umieszczenie listew dystansowych, jako podpór pod listwy, na których z kolei leżeć będą kije wędzarnicze.
Pokazane jest to na rysunku: „Komora.4”
Będę wdzięczny za WSZELKIE Wasze porady, sugestie etc.
Pozdrawiam
Tomek