Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Projekt komory wędzarniczej Swatka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#21 Swatek

Swatek
  • Użytkownicy
  • 119 postów

Napisano 04 paź 2020 - 20:05

Ad kipi.

No problem :) 

Ad tytan58

Trochę masz racji, ale ja w takiej komorze (teraz mam prowizoryczną) praktykuję podsuszanie np krakowskiej po wędzeniu. Nienawidzę much i wszelkiego robactwa, więc spokojny jestem jak wszystko wisi zabezpieczone siatką :)  Każdy ma swoje zboczenia :D

Przy założeniu włączonej grzałki te dolne otwory rzeczywiście mają sens :)



#22 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 10889 postów

Napisano 04 paź 2020 - 21:05

w takiej komorze (teraz mam prowizoryczną) praktykuję podsuszanie np krakowskiej po wędzeniu.

Nie wiem, jak wygląda Twoja komora do osuszania i jakie ma możliwości.

  • Suszenie kiełbasy po wędzeniu powinno odbywać się w temp. kilkunastu stopni (najlepiej 14o)
  •  Osuszanie przed wędzeniem ma na celu likwidację skroplin z pary wodnej zawartej w powietrzu, które wydzielają się na chłodniejszych powierzchniach. Ten proces wymaga temperatury zbliżonej do temperatury wędzenia i wzmożonej wentylacji. Powierzchnia wyrobu powinna się podgrzać na tyle, aby przy istniejącej wentylacji nie dochodziło do wytwarzania skroplin.


#23 Swatek

Swatek
  • Użytkownicy
  • 119 postów

Napisano 04 paź 2020 - 21:45

EAnna

Dziękuję za podpowiedzi.

1. W kwestii tej temperatury suszenia po wędzeniu, to nie wiedziałem :mellow: Muszę w takim razie pokombinować jak pogodzić stałą temperaturę z przepływem powietrza. Zarysowuje się cosik w kształcie dojrzewalni :)

2. Faktycznie, teraz to wszystko ma sens :) W takim razie rzeczywiście zrobię też te dolne otwory.

Pozdrawiam

Tomek



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#24 highway

highway
  • Użytkownicy
  • 36 postów

Napisano 27 gru 2020 - 13:05

Nienawidzę much i wszelkiego robactwa, więc spokojny jestem jak wszystko wisi zabezpieczone siatką :) 


Do zabezpieczenia przed muchami spokojnie wystarczy siatka okienna na komary zamontowana na otworach.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych