jacekw21 Posted October 3, 2020 Report Share #1 Posted October 3, 2020 Kiełbasa grillowa -wędzona Przepis autorski:SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie było na maszynce nr. 8 -2,5 kg szynka 1 kl. /szarpak -2,5 kg łopatka 2 kl. /8 mm - 1,5 kg boczek /10 mm -1,5 kg karkówka /16 mm -0,6/0,7 kg ser żółty twardy/ w kostkę około 0,5 cm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE-15-16 g/kg sól warzona nie jodowana -2 g/kg pieprz czarny drobno mielony -2 g/kg pieprz ziołowy białowieski -1 g/kg papryka chili jalapeno grys czerwona ostra -1 g/kg majeranek -5 g/kg gorczyca ziarno -4-5 g/kg czosnek zgnieciony przez praskę -8% woda -jelita wieprzowe 24/28 max 30 WYKONANIE Kupione mięso rozdrabniamy, dodajemy przyprawy i wodę, pamiętając aby wcześniej do wody dodać czosnek. Dokładnie wyrabiamy do kleistości. Następnie dodajemy ser i ponownie dokładnie mieszamy, aby ser równomiernie połączył się z masą mięsną. Napełniamy jelita i odkręcamy odcinki na taką długość jaka nam pasuje. Odwieszamy na kije wędzarnicze, osuszamy-wygrzewamy komorę wędzarniczą, osuszamy kiełbaskę bez dymu na samym żarze w temp. 40-50 st. i wędzimy w temp. 50-60 st. do koloru jaki nam odpowiada. Następnie grillujemy, można też taką kiełbaskę sparzyć w wodzie w temp. 75 st. do 68 w środku. Co także robiłem i pokazałem na zdjęciach. Jeśli ktoś nie chce może takiej kiełbaski nie wędzić, również znakomicie smakuje nie wędzona z grilla czy z wody. Kiełbaska jest bardzo smaczna na ciepło i zimno. Polecam. Smacznego. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17658-kie%C5%82basa-grillowa-w%C4%99dzona/ Share on other sites More sharing options...
eMKa Posted October 3, 2020 Report Share #2 Posted October 3, 2020 Dasz radę podpowiedzieć jaki konkretnie ser, bo twardych na rynku jest sporo, a zawartość tłuszczu też różna. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17658-kie%C5%82basa-grillowa-w%C4%99dzona/#findComment-679375 Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted October 3, 2020 Author Report Share #3 Posted October 3, 2020 Dasz radę podpowiedzieć jaki konkretnie ser, Niestety nie mam pojęcia brałem po prostu twardy i na prawdę był twardy .Może jak będę w tym sklepie i on będzie to zobaczę nazwę . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17658-kie%C5%82basa-grillowa-w%C4%99dzona/#findComment-679378 Share on other sites More sharing options...
beatag Posted October 3, 2020 Report Share #4 Posted October 3, 2020 Taką sparzoną też można grilować.Ja jak robię więcej jak na jednego grila to część wedze i parzę ,część tylko parzę . Takiej tylko wędzonej powiem szczerze jeszcze nie grilowałam. Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17658-kie%C5%82basa-grillowa-w%C4%99dzona/#findComment-679437 Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted October 5, 2020 Author Report Share #5 Posted October 5, 2020 Taką sparzoną też można grilować. Pewnie że można Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17658-kie%C5%82basa-grillowa-w%C4%99dzona/#findComment-679611 Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted October 6, 2020 Report Share #6 Posted October 6, 2020 (edited) w Nieporęcie, 03 paź Bagno i Muski do tego typu kiełbki stosowali "Grand Radamer"... z MakroMisie wydaje misie... do odgrzebania... Muski będzie wiedział na 100%Sympatycznie to Jacek spreparowałeś, te zeserowe na ruszcie są Klasssunia Edited October 6, 2020 by ziezielony Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17658-kie%C5%82basa-grillowa-w%C4%99dzona/#findComment-679795 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 6, 2020 Report Share #7 Posted October 6, 2020 Muski będzie wiedział na 100% Potwierdzam Grand Edamer 20% Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17658-kie%C5%82basa-grillowa-w%C4%99dzona/#findComment-679798 Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted October 6, 2020 Report Share #8 Posted October 6, 2020 Muski nie pamiętam co było "przed" ale to drugie na pewno było "Radamer"...Kurde, niejako zagubion jestem.... Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17658-kie%C5%82basa-grillowa-w%C4%99dzona/#findComment-679803 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 6, 2020 Report Share #9 Posted October 6, 2020 "Radamer"... Też jest OK Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17658-kie%C5%82basa-grillowa-w%C4%99dzona/#findComment-679805 Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted October 6, 2020 Author Report Share #10 Posted October 6, 2020 Sympatycznie to Jacek spreparowałeś, te zeserowe na ruszcie są Klasssunia Dziękuje Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17658-kie%C5%82basa-grillowa-w%C4%99dzona/#findComment-679818 Share on other sites More sharing options...
Adam1109 Posted September 3 Report Share #11 Posted September 3 W dniu 5.10.2020 o 12:23, jacekw21 napisał(a): Pewnie że można Jak długo parzyć? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17658-kie%C5%82basa-grillowa-w%C4%99dzona/#findComment-1032719 Share on other sites More sharing options...
tytan58 Posted September 3 Report Share #12 Posted September 3 W dniu 3.10.2020 o 10:50, jacekw21 napisał(a): można też taką kiełbaskę sparzyć w wodzie w temp. 75 st. do 68 w środku. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17658-kie%C5%82basa-grillowa-w%C4%99dzona/#findComment-1032779 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.