Jump to content

Recommended Posts

Kiełbasa grillowa -wędzona

post-72431-0-75909500-1601714425_thumb.jpgpost-72431-0-92899400-1601714451_thumb.jpgpost-72431-0-95331500-1601714462_thumb.jpgpost-72431-0-90310700-1601714478_thumb.jpgpost-72431-0-55995400-1601714498_thumb.jpgpost-72431-0-55166200-1601714508_thumb.jpgpost-72431-0-79006100-1601714520_thumb.jpgpost-72431-0-09387900-1601714534_thumb.jpgpost-72431-0-79248900-1601714545_thumb.jpgpost-72431-0-39324100-1601714559_thumb.jpgpost-72431-0-45215100-1601714571_thumb.jpgpost-72431-0-89589700-1601714585_thumb.jpgpost-72431-0-11858500-1601714600_thumb.jpgpost-72431-0-68125100-1601714617_thumb.jpg

 

Przepis autorski:

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE
 
Rozdrabnianie było na maszynce nr. 8 
 
-2,5 kg szynka 1 kl. /szarpak
 
-2,5 kg łopatka 2 kl. /8 mm 
 
- 1,5 kg boczek /10 mm
 
-1,5 kg karkówka /16 mm
 
-0,6/0,7 kg ser żółty twardy/ w kostkę około 0,5 cm
 
 PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-15-16 g/kg sól warzona nie jodowana
 
-2 g/kg pieprz czarny drobno mielony
 
-2 g/kg pieprz ziołowy białowieski
 
-1 g/kg papryka chili jalapeno grys czerwona ostra
 
-1 g/kg majeranek
 
-5 g/kg gorczyca ziarno
 
-4-5 g/kg czosnek zgnieciony przez praskę 
 
-8% woda
 
-jelita wieprzowe 24/28 max 30
 
WYKONANIE
 
Kupione mięso rozdrabniamy, dodajemy przyprawy i wodę, pamiętając aby wcześniej do wody dodać czosnek. Dokładnie wyrabiamy do kleistości. Następnie dodajemy ser i ponownie dokładnie mieszamy, aby ser równomiernie połączył się z masą mięsną. Napełniamy jelita i odkręcamy odcinki na taką długość jaka nam pasuje. Odwieszamy na kije wędzarnicze, osuszamy-wygrzewamy komorę wędzarniczą, osuszamy kiełbaskę bez dymu na samym żarze w temp. 40-50 st. i wędzimy w temp. 50-60 st. do koloru jaki nam odpowiada. Następnie grillujemy, można też taką kiełbaskę sparzyć w wodzie w temp. 75 st. do 68 w środku. Co także robiłem i pokazałem na zdjęciach. Jeśli ktoś nie chce może takiej kiełbaski nie wędzić, również znakomicie smakuje nie wędzona z grilla czy z wody. Kiełbaska jest bardzo smaczna na ciepło i zimno. Polecam. Smacznego.

 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17658-kie%C5%82basa-grillowa-w%C4%99dzona/
Share on other sites

 

 

Dasz radę podpowiedzieć jaki konkretnie ser,

Niestety nie mam pojęcia brałem po prostu twardy i na prawdę był twardy .Może jak będę w tym sklepie i on będzie to zobaczę nazwę . 

:) w Nieporęcie, 03 paź Bagno i Muski do tego typu kiełbki stosowali "Grand Radamer"... z Makro

Misie wydaje misie... do odgrzebania... Muski będzie wiedział na 100%

Sympatycznie to Jacek spreparowałeś, te zeserowe na ruszcie są Klasssunia :D

Edited by ziezielony
  • 4 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.