jkk1 Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Września 2008 przeglądałem forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem;zrobiliśmy z żoną kiełbaskę "palcówkę", osadzała się przez noc, rano miała trafić do wędzarki, ale jelito "złapało" dziwny zapach , czy da się jakoś odratować w/w kiełbaskę ??czy można coś innego zrobić z zawartości jelit ?? (brzydki zapach jest tylko z zewnątrz) Cytuj ...::: A ŻWIREK KRĘCI Z MUCHOMORKIEM :::... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Września 2008 (brzydki zapach jest tylko z zewnątrz)Zależy jaki? Jeśli jest to zapach typowy dla użytych osłonek naturalnych- kiełbaśnice to: szybko do wędzarni i wędzić. Gorzej jeśli jest to zapach gnilny, wówczas proszę przemyśleć przydatność waszego wyrobu do konsumpcji. Dopiero po obróbce termicznej degustacja i ocena: dobre, czy złe? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Września 2008 Spróbuj obmyć jelito w słonej wodzie i jesli zapach zginie, natychmiast, po wytarciu ręcznikiem, do wędzarni (osuszanie, wędzenie). Możesz, do czego bym, zachęcał, wyjąc farsz z jelit, wymieszać go bardzo dokładnie z niewielką ilością wody, a nastepnie nadziać w jelita, które uprzednio musza zostać bardzo dokładnie wymoczone i umyte. Te jelita, które posiadasz, albo są w pierwszej fazie psucia, albo po prostu "po dziadowski" przygotowane, lub nieodpowiednio przechowywane. Radzę zmienić na nowe. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkk1 Opublikowano 6 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Września 2008 Dzięki za odpowiedzi, przydadzą się pewnie w przyszłości jak również innym forumowiczom, 1. po obróbce termicznej brak złego zapachu, smak prawidłowy,2. nie da się przełożyć do innych jelit, gdzyż kiełbasa w panice została już zamrożona , ale w 99% jestem pewien iż jest to wina jelit.Pozdrawiam. Cytuj ...::: A ŻWIREK KRĘCI Z MUCHOMORKIEM :::... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Września 2008 jkk1 Niestety internet nie daje jeszcze możliwości przesyłania zapachu i ciężko jest stwierdzić czu faktycznie jest to wina jelit czy nie.Z doświadczenia wiem że dla osoby nie obytej z jelitami zawsze wydaje im się że śmierdzą a w rzeczywistości jest to ich normalny zapach.Jeszce gorzej jest z jelitami baranimi bo to nie śmierdzą tylko cuchną baranem ale to też ich normalny zapach. Jeśli twoje jelita nie targają się w rękach i nie są czarne to są dobre.Ważne jest też przygotowanie jelit przed produkcją. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkk1 Opublikowano 6 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Września 2008 dzięki Miro za odpowiedź, ale jednak jestem pewien że to jelita, pracowałem ponad 9 lat w hurtowni mięsnej i znam "normalny" "zapach" jelit, ale to co mam w domu wali zgnilizną, po prostu po raz kolejny nadziałem się na jakość wyrobów sprzedawanych przez Białostocki PSS Społem.pozdrawiam. Cytuj ...::: A ŻWIREK KRĘCI Z MUCHOMORKIEM :::... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Września 2008 Jeszce gorzej jest z jelitami baranimi bo to nie śmierdzą tylko cuchną baranemMiro, od czasu do czasu używam baranich jelit kupionych prawie rok temu w Twoim sklepie. Przechowuję je w komorze zerowej lodówki i starannie myję przez wielokrotne przepłukiwanie przed użyciem. Nigdy dotychczas nie stwierdzilam zapachu odbiegajacego od zapachu jelit wieprzowych. Zapewniam, że węch mam bardzo, a nawet za bardzo wrażliwy (z tego powodu nie zapisywałam się na wycieczkę do zakładów mięsnych :lol: ). Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Września 2008 Witam Jeśli twoje jelita nie targają się w rękach Bardzo proszę wyjaśnienie tego określenia Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Września 2008 Witam Jeśli twoje jelita nie targają się w rękach Bardzo proszę wyjaśnienie tego określenia Pozdrawiam Targać = czochrać :grin: Jak czochrach jelitami (starymi) to się potargają. :rolleyes: inaczej drzeć się, przerywać itd :lol: po prostu zniszcza się. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Września 2008 Wyjaśniam co po mojemu znaczy "targają". Normalne ( czytaj dobre ) jelito wieprzowe czy baranie podczas napełniania powinno być na tyle elastyczne że wytrzyma zarówno nadziewanie jak i parzenie czy wędzenie.Oczywiście wszystko w granicach rozsądku. Jelito stare, zleżałe podczas nadziewania zachowuje się jak mokry papier.Nawet delikatne próby nadziania jelita kończą się jego uszkodzeniem i rozerwaniem. Próbę czy jelito jest mocne czy słabe można zrobić przy pomocy wody.Kawałek namoczonego jelita ( w zimnej wodzie ) związujemy na jednym końcu i napełniamy wodą z kranu.Chwytamy w dłoń kawałek napełnionego jelita i staramy się je ścisnąć.Jeśli pod delikatnym ściskiem jelito pęknie znaczy to że jest stare jeśli jest w stanie wytrzymać większy nacisk można powiedzieć że nadaje się do produkcji. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Września 2008 Jeśli pod delikatnym ściskiem jelito pęknie znaczy to że jest stare jeśli jest w stanie wytrzymać większy nacisk można powiedzieć że nadaje się do produkcji.Bywa czasami tak, że świeże jelito już pęka w czasie czyszczenia (szlamowania). Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Września 2008 Witam Normalne ( czytaj dobre ) jelito wieprzowe czy baranie podczas napełniania powinno być na tyle elastyczne że wytrzyma zarówno nadziewanie jak i parzenie czy wędzenie. Oczywiście wszystko w granicach rozsądku. Wszystko jasne :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.