Skocz do zawartości

Początki przygody z wędzeniem by PunkRock1986


PunkRock1986

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Wczoraj wystartowałem. Mięso zapeklowane wg. instrukcji z forum :) Trzymajcie kciuki żeby wszystko poszło dobrze ;)

 

http://virtusdepax.ingram.com.pl/ESPACE/IMG_20201006_215356.jpg

Zaparzone przyprawy :

 

http://virtusdepax.ingram.com.pl/ESPACE/IMG_20201006_220432.jpg

http://virtusdepax.ingram.com.pl/ESPACE/7f3407009d9601dda7d5777fcffd5013.0.jpg

http://virtusdepax.ingram.com.pl/ESPACE/IMG_20201006_224624.jpg

http://virtusdepax.ingram.com.pl/ESPACE/IMG_20201006_224730.jpghttp://virtusdepax.ingram.com.pl/ESPACE//IMG_20201006_225408.jpg

Aktualnie temperatura w chłodziarce 9,3 *C - tutaj było zraz po włożeniu więc trochę wyższa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jeszcze kilka postów i będę musiał zejść do 0*C :P

 

Czytałem trochę wcześniej i niektórzy ganią mnie, że nawet na dworze jesienią trzymają marynatę (mimo tego że temp dochodzi do 19 *C). Już nie wiem co robić - każdy po swojemu mi doradza.

 

Dlaczego ma być kiepsko ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temperatura peklowania to zakres 4-8stC  - wyższa temperatura peklowania grozi "zepsuciem" się zalewy szczególnie ,że robiłś z przyprawami .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Już nie wiem co robić - każdy po swojemu mi doradza.

Więc czytaj:

Z uwagi na niebezpieczeństwo przyspieszonego rozwoju drobnoustrojów, peklowanie prowadzi się w temperaturze 4-6°C,

 Cytat pochodzi z TEGOopracowania.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fajnie i celnie to określiłeś "każdy po swojemu doradza". Chodzi aby doradzać zgodnie ze sztuką i wiedzą. Koleżanki i koledzy w skrycie Sibaski tu na forum podają Ci dobre temp. Ja dodam od siebie że jak masz niskie stezenie solanki lub/i długo peklujesz tak z 3 tygodnie to nawet może być niższa 2-4. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fajnie i celnie to określiłeś "każdy po swojemu doradza". Chodzi aby doradzać zgodnie ze sztuką i wiedzą. Koleżanki i koledzy w skrycie Sibaski tu na forum podają Ci dobre temp. Ja dodam od siebie że jak masz niskie stezenie solanki lub/i długo peklujesz tak z 3 tygodnie to nawet może być niższa 2-4.

Ok nie krzyczcie na mnie :tongue: wiem że chcecie dobrze :) Dałem wieczorem chłodziarkę na minimum - rano było 8*C - nie wiem czy da radę mniej  :(  Sprawdzę jeszcze koło południa. Rodzina ma zakaz otwierania chłodziarki bez potrzeby - do odwołania  ;) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dymu jak kolega pisze nie żałujesz, a dużo nie znaczy optymalnie. Ale co te wedzonki mokre są? Takie mam wrażenie. Bo przy tych temp to chyba nie tłuszcz.

 

 

Czy faktycznie to tylko moje wrażenie. Patrze i mam wrażenie że termometry albo wskazują inna temp niż jest faktycznie, albo wcześniej miałeś ciepłej ????. Nic jesteś na miejscu to masz, lepszy osąd sytuacji. Jak dla nie kolor już jest oki, nawet ciut przeciągnięty.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.