fantomek Opublikowano 18 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Października 2020 Zainspirował mnie przepis kolegi kwasiora który zrobił w słoiku boczek surowy w przy prawach. Co sądzicie? Ja chciałbym tożsamości, spróbować z surowymi kawałkami karkówki po przyprawieniu. Ktoś próbował? Oto link do kwasiora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Października 2020 (edytowane) TUTAJalboTUTAJ.Możesz użyć karkówki. Edytowane 18 Października 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 18 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Października 2020 Karkówka zrobiona kilka tygodni temu Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 18 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Października 2020 To mieszanka różnych mięs . Rób z karkówki lub z czego chcesz. Twoje smaki mają się liczyć. Taki słoiczek na czarną godzinę zawsze się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 18 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Października 2020 Koledzy mielone czy w kawałkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 18 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Października 2020 U mnie kawałki takie jak do peklowania na kiełbasę kostka o boku 4 cm, oczywiście miarką nie mierzę .Jak miałem skórki to dodawałem drobno pokrojone ponieważ chciałem mieć pewność, że będą miękkie tak jak mięso. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Października 2020 Może być tak i tak.Do mielonej dodał bym 15% wody i 3% mąki ziemniaczanej i peklował dawką 23g/ kg Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 18 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Października 2020 Dzięki arkadiusz. A czosnek dajecie? Czy cebulę zeszkloną można? I ile czasu po pasteryzacji może stać taki smakołyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 18 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Października 2020 (edytowane) TUTAJalboTUTAJ.Możesz użyć karkówki.A dziczyznę też tak robiłeś? Jako myśliwy częściej dysponuję dziczyzną, niż wieprzowiną, więc jestem bardzo zainteresowany No i gdzie można kupić te przyprawy, o których mowa w filmie "kwasiora"? Edytowane 18 Października 2020 przez siwydymek Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 18 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Października 2020 U niego w sklepie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 18 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Października 2020 i peklował dawką 23g/ kg Sporo Arku 23 g /kg powiedziałbym nawet bardzo dużo .Do pasteryzacji osobiście daje max 18g/kg ,a do sterylizacji 14g/kg. Ale z drugiej strony każdy powinien znać swój próg słoności i wiedzieć ile dać aby mu pasowało.[Dodano: 18 paź 2020 - 16:38] spróbować z surowymi kawałkami karkówki po przyprawieniu. Ktoś próbował? Próbował. W linku znajdziesz karkówkę i boczek ,jeśli będzie Ci pasował przepis spróbuj .https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Października 2020 (edytowane) W słoiki daję peklosoli 14-15 g/kg za to pieprzu 3-4g Edytowane 18 Października 2020 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Października 2020 Dawka peklosoli zależy od ilości dodanej wody. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 18 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Października 2020 W słoiki daję peklosoli 14-15 g/kg za to pieprzu 3-4g Moje dawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Października 2020 (edytowane) Dziczyzny jeszcze nie robiłem,ale ponieważ jest to chude mięso to dał bym coś tłustego z wp, żeby suchy wiórek nie wyszedł.Chyba Zbójszek coś puszkował z dziczyzny.A z tą słonością Jacku to kto by się spodziewał, że jak dasz 25g/kg peklosoli do salami to wcale nie będzie za słona.Wszystko zależy od dodatków i progu sloności i nie ma jednej słusznej dawki.W tych proporcjach wody do mięsa ta dawka wcale nie jest taka wysoka jak by się wydawało.Ostatnia moja mielonka z indyka byla tak zapeklowana i zapewniam Cię,że słone nie jest co potwierdza 10 osób ,które ją jedzą.Za to tyle pieprzu nigdy bym w życiu nie dodał do mielonki. Edytowane 18 Października 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 18 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Października 2020 Dawka peklosoli zależy od ilości dodanej wody. Arku. Czy możesz rozwinąć myśl. Mam na myśli wyroby mięsne w słoikach. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 18 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Października 2020 Jacekw21, arkadiusz czapka z głowy jakie Wy, cuda wyprawiacie. Normalnie samowystarczalni) w sklepie na zakupach wędlin etc to chyba wieki nie byliście) droga taka zabawka do konserw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Października 2020 (edytowane) Dziczyzny jeszcze nie robiłem,ale ponieważ jest to chude mięso to dał bym coś tłustego z wpSłoikowałem płowe dzikie 50%/50 wieprzowe zwykle boczek . Warte grzechu Arek u mnie przy 23 g/kg(słoikowe) nikt by nie jadł , nawet jak by to była sama woda zaprawiona 2,3% solą , ale tak jak piszesz o gustach nie dyskutujemy - co do pikantnego to mnie znasz Edytowane 18 Października 2020 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Października 2020 (edytowane) Mięso potrzebuje większej dawki peklosoli gdy do wyrobu dodamy 15-20% wody i skrobię ziemniaczaną,która tą wodę utrzymuje w wyrobie.Wynika to z moich doświadczeń z różnymi typami mielonek tak w słoikach jak w prasach.P.SA założysz się Waldku ,że tak nie jest.?Nie teoretyzujmy.We wtorek będę w Nadarzynie to mogę coś podrzucić na degustację.Może ostatnią mielonkę z indyka w termokurczliwej.? Edytowane 18 Października 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 18 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 18 Października 2020 (edytowane) A dziczyznę też tak robiłeś?Ja robiłem tuszonkę z mięsa dzika. Kawałki mięsa takie około 4 x 4 cm. Do każdego słoika dawałem po kawałku podgardla. Wody nie dodawałem.Tuszonkę robiłem wg przepisu na klasyczną tuszonkę rosyjską. Do każdego słoika kawałek liścia laurowego, 3 ziarna pieprzu, i cebula, Ja dawałem suszoną. I sól w ilości 11.5 g na 1 kg mięsa. Słoiki o poj. 346 ml.Pasteryzacja przez 4 godz we wrzącej wodzie.Wyszło bardzo dobre, nie za słone, nie za mało słone i mięciutkie mięsko. Edytowane 18 Października 2020 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 18 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 18 Października 2020 ak dasz 25g/kg peklosoli do salami to wcale nie będzie za słona. Raczej nie wyobrażam sobie salami np. 18 g wiadomo salami lubi sól .[Dodano: 18 paź 2020 - 23:39] zależy od dodatków i progu sloności i nie ma jednej słusznej dawki. Oczywiście zgadzam się , np osobiście lubię jak coś jest pikantne to musi być już troszkę bardziej słone ,ale to ja tak lubię może są co lubią odwrotnie. [Dodano: 18 paź 2020 - 23:43] droga taka zabawka do konserw? To zależy co chcesz mieć, możesz tracić gdzieś i kupić coś za 300 zł i będzie zamykać możesz kupić za 1000 i będziesz miał jakieś problemy a możesz i ich nie mieć. Na temat zamykarek jest obszerny temat na forum . [Dodano: 18 paź 2020 - 23:47] Mięso potrzebuje większej dawki peklosoli gdy do wyrobu dodamy 15-20% wody i skrobię ziemniaczaną,która tą wodę utrzymuje w wyrobie. U siebie, dla mnie nie zauważyłem potrzeby dodawania więcej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 18 Października 2020 Dodano: 18 paź 2020 - 23:47] arkadiusz, dnia 18 Paź 2020 - 21:30, napisał: Mięso potrzebuje większej dawki peklosoli gdy do wyrobu dodamy 15-20% wody i skrobię ziemniaczaną,która tą wodę utrzymuje w wyrobie. U siebie, dla mnie nie zauważyłem potrzeby dodawania więcej . Arek nie proponuje żadnych cudów.Dodając 15% wody + 3% mąki ziemniaczanej Do mielonej dodał bym 15% wody i 3% mąki ziemniaczanej i peklował dawką 23g/ kg Zawyża ilość soli o 15% w stosunku do standardu, czyli 20g/kg. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 19 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Października 2020 (edytowane) Ja robiłem tuszonkę z mięsa dzika. Kawałki mięsa takie około 4 x 4 cm. Do każdego słoika dawałem po kawałku podgardla. Wody nie dodawałem.Tuszonkę robiłem wg przepisu na klasyczną tuszonkę rosyjską. Do każdego słoika kawałek liścia laurowego, 3 ziarna pieprzu, i cebula, Ja dawałem suszoną. I sól w ilości 11.5 g na 1 kg mięsa. Słoiki o poj. 346 ml.Pasteryzacja przez 4 godz we wrzącej wodzie.Wyszło bardzo dobre, nie za słone, nie za mało słone i mięciutkie mięsko.Dzięki za przepis Edytowane 19 Października 2020 przez siwydymek Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.