jacekw21 Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Października 2020 Kiełbasa z karkówki Przepis autorski: SKŁADNIKI-karkówka -poklsól 19g /kg -pieprz czarny 3g /kg -czosnek zgnieciony w prasce 5g /kg -gorczyca czarna 2g/kg -gorczyca biała 4g/kg -gałka muszkatołowa 1g /kg -ziele angielskie 1g/kg -woda 10% -jelita wieprzowe jakie zastosowałem to 28/30 mm oraz 24/26 mm WYKONANIE Z karkówki wycinamy jak najwięcej tłustych kawałków które peklujemy . Resztę mięsa kroimy w kawałki 3-4 cm i też peklujemy. Czas peklowania 48 g. Po peklowaniu chudsze kawałki karkówki rozdrabniamy na szarpaku. Tłuste kawałki 8mm. Rozdrabniałem maszynka nr.8. Mięso mieszamy dodajemy wodę oraz wszystkie przyprawy i wyrabiamy do kleistości . Napełniamy jelita dość ściśle. Osadzanie 1 godz. w pokojowej temp. Osuszanie w wędzarni w 40 st. do chwili aż powierzchnia kiełbaski będzie sucha i ciepła. Wędzenie do koloru w 45-55 stopniach . Parzenie w wodzie w temp .80 st. do 70 stopni w środku kiełbaski .Studzenie w zimnej wodzie kilka minut. Dalsze wychładzanie kiełbasy w lodówce 4-6 st. Kiełbasa jest prosta w wykonaniu i bardzo smaczna, polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Października 2020 Ładnie wygląda. Prawie jak kiełbasa mego Taty, tylko z dodatkiem gorczycy. W twoim wykonaniu gorczyca w calosci, czy mielona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 23 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Października 2020 W twoim wykonaniu gorczyca w calosci, czy mielona? Ziarno 2g/kg czarna i biała ziarno 4 g/kg na przekroju jest widoczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pontiak Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Października 2020 jeżeli nawet w jakimś przepisie na kiełbasę nie ma gorczycy to ja i tak dodaję bo lubię wg mnie gorczyca dodaje specyficznego smaku wyrobom [Dodano: 24 paź 2020 - 15:33]dodaję w granicy 4-5 grama na kilogram Cytuj ,,carpe diem,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 24 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Października 2020 gorczyca dodaje specyficznego smaku Osobiście też uwielbiam ją w kiełbasie ,fajnie jak strzela pod zębami [Dodano: 24 paź 2020 - 17:45] dodaję w granicy 4-5 grama na kilogram To tak jak ja identycznie do tej wyszło gram więcej ale temu bo dwa gatunki są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Października 2020 Osobiście też uwielbiam ją w kiełbasie ,fajnie jak strzela pod zębami W zasadzie jest to kiełbasa z musztardą Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 27 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Października 2020 W zasadzie jest to kiełbasa z musztardą Dobrze powiedziane i do tego jeszcze musztarda francuska i wszystko w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 31 Października 2020 Gorczycę trzeba wcześniej namoczyć,czy wystarczy wypłukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 31 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 31 Października 2020 Gorczycę trzeba wcześniej namoczyć,czy wystarczy wypłukać? Osobiście prosto z paczki sypię do mięsa ,nie moczę nie płuczę nie prażę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Listopada 2020 Karkówkę kupuję najczęściej z kością, a potem zostaje mi trochę ścięgnistego. Można dodać po zmieleniu na sitku 2,5 czy lepiej odłożyć do czego innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.