Skocz do zawartości

Kiełbasa z karkówki


jacekw21

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa z karkówki

post-72431-0-90059800-1603459960_thumb.jpgpost-72431-0-97313800-1603459973_thumb.jpgpost-72431-0-22064300-1603459996_thumb.jpgpost-72431-0-64830800-1603460003_thumb.jpgpost-72431-0-83273400-1603460024_thumb.jpgpost-72431-0-01713300-1603460033_thumb.jpgpost-72431-0-79789300-1603460045_thumb.jpgpost-72431-0-41605100-1603460054_thumb.jpgpost-72431-0-00849200-1603460070_thumb.jpgpost-72431-0-00849200-1603460070_thumb.jpgpost-72431-0-59184500-1603460079_thumb.jpgpost-72431-0-05015400-1603460094_thumb.jpgpost-72431-0-73104100-1603460104_thumb.jpgpost-72431-0-24429800-1603460114_thumb.jpg

 

Przepis autorski:

 

SKŁADNIKI
-karkówka 
 
-poklsól 19g /kg
 
-pieprz czarny 3g /kg
 
-czosnek zgnieciony w prasce 5g /kg
 
-gorczyca czarna 2g/kg
 
-gorczyca biała 4g/kg
 
-gałka muszkatołowa 1g /kg
 
-ziele angielskie 1g/kg
 
-woda 10%
 
-jelita wieprzowe jakie zastosowałem to 28/30 mm oraz 24/26 mm
 
WYKONANIE 
 
Z karkówki wycinamy jak najwięcej tłustych kawałków które peklujemy . Resztę mięsa kroimy w kawałki 3-4 cm i też peklujemy. Czas peklowania 48 g. Po peklowaniu chudsze kawałki karkówki rozdrabniamy na szarpaku. Tłuste kawałki 8mm. Rozdrabniałem maszynka nr.8. Mięso mieszamy dodajemy wodę oraz wszystkie przyprawy i wyrabiamy do kleistości . Napełniamy jelita dość ściśle. Osadzanie 1 godz. w pokojowej temp. Osuszanie w wędzarni w 40 st. do chwili aż powierzchnia kiełbaski będzie sucha i ciepła. Wędzenie do koloru w 45-55 stopniach . Parzenie w wodzie w temp .80 st. do 70 stopni w środku kiełbaski .Studzenie w zimnej wodzie kilka minut. Dalsze wychładzanie kiełbasy w lodówce 4-6 st. Kiełbasa jest prosta w wykonaniu i bardzo smaczna, polecam.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

gorczyca dodaje specyficznego smaku

Osobiście też uwielbiam ją w kiełbasie ,fajnie jak strzela pod zębami  ;)  


[Dodano: 24 paź 2020 - 17:45]

 

 

dodaję w granicy 4-5 grama na kilogram 
 

To tak jak ja identycznie do tej wyszło gram więcej ale temu bo dwa gatunki są 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Osobiście też uwielbiam ją w kiełbasie ,fajnie jak strzela pod zębami 

W zasadzie jest to kiełbasa z musztardą  :laugh:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.