Wróbel75 więc jak oceniasz jaka wydajności pompki l/h wędziłem i ogólnie jak wielka masz komorę i jaką pompkę
Fantomek o mojej wędzarni masz tutaj:
https://wedlinydomow...kopomna-chwila/
wymiary samej komory wewnątrz 95cm*95cm wysokość 130cm
Pompka z którą kupiłem DG: https://allegro.pl/o...AyABEgJBi_D_BwE
Pompka którą teraz kupiłem: https://www.plantica...ASABEgJOJ_D_BwE
Ale na tej nowej też miałem problemy (już myślałem że komora jest za duża dla DG) i nie wiem czy ta pierwsza by nie wystarczyła. W nowej jest ten plus że można dowolnie regulować powietrzem.
Obecnie jeden nadmuch jest wyłączony a drugi na 2 kropce.
Zrębki KL10 (olcha/buk) często mieszane z owocowymi KL 04
Tytuł wątku brzmi "Generator zimnego wędzenia".
W sumie masz rację ale ogólnie te DG są do wędzenia (zimnego/ciepłego/gorącego)
Czy tak właśnie wędziłeś? Co wędziłeś i jaką miałeś temperaturę w komorze?
Osobiście wędzę tylko na ciepło i gorąco od 40'C (np.sery) do 60'C (mięsa/wędliny). Jeszcze nie wędziłem zimnym dymem choć bywało w tradycyjnym palenisku że mi wygasało i wyziębiała się komora - ale to się nie liczy
. Ale to o czym piszę od weekendu (czyli poprawa) było wędzone w temp. 55'C-60'C.
Czy parzysz po zimnym wędzeniu? Jeśli tak, to jakie wyroby?
Na to Ci nie odpowiem, bo tak jak pisałem nie wędziłem (jeszcze) na zimno
To fotka polędwic a'la łososiowych wędzonych tydzień temu i w tą sobotę
Po lewej z przed tygodnia po prawej dwudniowa. Tak wyglądają i to nie jest wina flesza itp.
1 085.jpg 45,77 KB
9 Ilość pobrań