Jump to content

Recommended Posts

Po kilku miesiącach spędzonych na forum postanowiłem założyć swój temat.

Dziś wędziłem i piekłem żywiecką w/g Kostka. 

 

post-100423-0-80165200-1605552474_thumb.jpg post-100423-0-17225700-1605552498_thumb.jpg

 

Wrodzone łakomstwo zmusiło mnie do "uruchomienia" jednego batonu ;). Reszta trafiła na strych do podsuszania.

A w sobotę zrobiłem trochę zimnych nóżek. 4 słoiczki sterylizowałem w szybkowarze, bez dodatków a resztę w foremki do bezpośredniej konsumpcji .

 

post-100423-0-94851000-1605552820_thumb.jpg

 

Pozdrawiam Piotr.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/
Share on other sites

  • Replies 71
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Dzięki za dobre słowo :). Dziś robiłem przemeblowanie w kotłowni i przymiarkę wstawienia do niej Borniaka. Wyjmę i zaślepię okno , zrobię  otwór ,spaliny wyprowadzę spiro i będę wędził zimą  :devil: .

Zdjęcie żywieckiej w Twoim wykonaniu spowodowało, że żywiecka będzie próbowana jak tylko będę mógł wędzić.

 @quadro już teraz mogę powiedzieć że ta kiełbasa trafia na stałe w moje menu. Jak podeschnie wrzucę jeszcze jej foto.

 

Pozdrawiam Piotr.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-684241
Share on other sites

 

 

Po kilku miesiącach spędzonych na forum postanowiłem założyć swój temat.

 

Kiełbasa i nóżki prima :clap::thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-684431
Share on other sites

Dziś trochę luzu to zrobiłem 10 słoików pasztetu a że wczoraj nastawiłem podmłodę to i pszenny chleb na niej upiekłem. Rzadki to "gość" w moim domu, bo codziennym chlebem jest "foremkowy" żytni z małym dodatkiem mąki pszennej. 

 

post-100423-0-91453300-1605713537_thumb.jpg post-100423-0-72178100-1605713571_thumb.jpg

 

Trochę nie foremny , o rustykalnym wyglądzie, z miodem lipowym przepyszny  :devil:

 

 

Pozdrawiam Piotr.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-684463
Share on other sites

Wczorajszy dzień spędziłem wędząc i podwędzając .

Wędziłem polędwicę . Borniaka wstawiłem do kotłowni bo na dworze już nie jest fajnie. Plan z przedłużenia komina "spiro" i wypuszczeniu dymu przez okienko, wziął w łeb. Dym się cofał a nawet wylatywał przez DG. Czyli dugą stroną  :devil: . Przestawiłem wędzarnię ,okienko otwarte na max., uchylone drzwi i "do boju". Wiatr wiał tak że wszystko wywiewało na zewnątrz. Czujnik czadu nawet nie pisnął.

Wynik zadawalający. 

 

post-100423-0-81967800-1606124971_thumb.jpg te do spożycia tylko wędzone , takie lubię najbardziej.

 

Doświadczalnie i na prośbę żony jedna polędwica podpiekana . Bałem się że będzie wiór nie do zjedzenia , ale nie jest tak żle. Zachowała trochę soczystości , grunt że Jej smakuje.

 

post-100423-0-04464200-1606125295_thumb.jpg  post-100423-0-89239200-1606125331_thumb.jpg

 

Jeszcze trzy sztuki do parzenia ale . Narazie w "vacu" trafiły do zamrażarki.

Po 6 dniach podsuszania , podwędziłem jeszcze żywiecką , dziś rano jadłem ją na śniadanie. Jest super i szczerze ją polecam.

 

post-100423-0-09267000-1606125573_thumb.jpg

 

 

 


[Dodano: 23 lis 2020 - 11:05]

 

 

Piękny chlebuś. Czuję jak pachnie Nie zapomnij podać przepisu.

 

 

Alinko przepis zaczerpnięty z książki Piotra Kucharskiego - Chleb domowa piekarnia.

Edited by Pepuś

Pozdrawiam Piotr.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-685129
Share on other sites

 

Narazie w "vacu" trafiły do zamrażarki.

Nie musisz tego mrozić  

 

Jeśli mogę się wtrącić. Mrozić nie ma potrzeby jeżeli się mniej więcej wie kiedy będzie parzenie. Ja osobiście mam zamrożone szyneczki wieprzowe i indycze piersi , uwędzone około miesiąca temu. Spokojnie czekają na parzenie przed świętami. 2 miesiące nie chciał bym trzymać surowego, uwędzonego mięsa w vacum. Za duże dla mnie ryzyko. Jak będzie coś nie halo z mięsem to już nie będzie czasu na wędzenie. :D .

P.S. mówiłem Piotrze, że pomysł z rurą nie będzie dobry. 

P.S.2 Ta obsypka na polędwicy to pieprz czy coś jeszcze. I dodatkowe pytanie, mięso peklowane z przyprawą czy obsypane przed wędzeniem.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-685220
Share on other sites

 

 

Ta obsypka na polędwicy to pieprz czy coś jeszcze. I dodatkowe pytanie, mięso peklowane z przyprawą czy obsypane przed wędzeniem.
 

Od pewnego czasu mięso zawsze pekluję tylko na peklosoli bez żadnych przypraw. Ta jedna polędwica była "wytarzana" i "wyklepana" w młotkowanym białym pieprzu , przed osuszaniem.

Już myślę o wyciągu nad Borniakiem w kotłowni. Znajdę coś z "demobilu" i będzie dobrze. Może przyznany mi zostanie tytuł "druciarza miesiąca"  :devil:  :laugh: . Byle do wiosny.

Pozdrawiam Piotr.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-685224
Share on other sites

 

 

Jak długo i w jakiej temperaturze wędziłeś ? Masz wstawioną miskę z wodą w Borniaku ?
 

Polls wędziłem w przedziale temp. 42-49 stopni. na RGN-ie miałem ustawione 44 stopnie , przez 4 godziny. W Borniaku mam miskę pod DG z wodą , drugą pod ociekaczem też wypełnioną do połowy wodą. Jak podpiekam na ociekaczu stawiam jeszcze 3 jak najbliżej grzałki.

Pozdrawiam Piotr.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-685431
Share on other sites

Dopiero tu zajrzałam Pepuś

 

Zaglądaj Halinko zaglądaj :)

 

A dziś, kolejny, chleb na podmłodzie. Pszenny z 20% dodatkiem mąki żytniej i łyżeczką kminku. Pierwszy raz piekłem w naczyniu żaroodpornym. Pieczony "luzem" wychodził w nie kontrolowanej formie.

Z naczynia jest bardziej kształtny , odpada zaparowanie piekarnika. Skóra jest inaczej wypieczona , od dziś ten rodzaj chleba będę tak piekł.

 

post-100423-0-71557900-1606673902_thumb.jpg  post-100423-0-73446300-1606673944_thumb.jpg

Pozdrawiam Piotr.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-685942
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.