Pepuś Posted November 16, 2020 Report Share #1 Posted November 16, 2020 Po kilku miesiącach spędzonych na forum postanowiłem założyć swój temat.Dziś wędziłem i piekłem żywiecką w/g Kostka. Wrodzone łakomstwo zmusiło mnie do "uruchomienia" jednego batonu . Reszta trafiła na strych do podsuszania.A w sobotę zrobiłem trochę zimnych nóżek. 4 słoiczki sterylizowałem w szybkowarze, bez dodatków a resztę w foremki do bezpośredniej konsumpcji . Quote Pozdrawiam Piotr. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/ Share on other sites More sharing options...
cezar Posted November 16, 2020 Report Share #2 Posted November 16, 2020 Ładnìe wygląda Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-684224 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted November 16, 2020 Report Share #3 Posted November 16, 2020 !!! Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-684225 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted November 16, 2020 Report Share #4 Posted November 16, 2020 Krakowską wg Kostka już miewałem na tapecie. Zdjęcie żywieckiej w Twoim wykonaniu spowodowało, że żywiecka będzie próbowana jak tylko będę mógł wędzić. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-684230 Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted November 16, 2020 Report Share #5 Posted November 16, 2020 Zgrabna kiełbaska Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-684238 Share on other sites More sharing options...
Pepuś Posted November 16, 2020 Author Report Share #6 Posted November 16, 2020 Dzięki za dobre słowo . Dziś robiłem przemeblowanie w kotłowni i przymiarkę wstawienia do niej Borniaka. Wyjmę i zaślepię okno , zrobię otwór ,spaliny wyprowadzę spiro i będę wędził zimą .Zdjęcie żywieckiej w Twoim wykonaniu spowodowało, że żywiecka będzie próbowana jak tylko będę mógł wędzić. @quadro już teraz mogę powiedzieć że ta kiełbasa trafia na stałe w moje menu. Jak podeschnie wrzucę jeszcze jej foto. Quote Pozdrawiam Piotr. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-684241 Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted November 17, 2020 Report Share #7 Posted November 17, 2020 Piękna kiełba. Na pewno smakuje. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-684265 Share on other sites More sharing options...
Alinka Posted November 17, 2020 Report Share #8 Posted November 17, 2020 Żywiecka, moja ulubiona kiełbaska.Jeśli ja zrobiłeś całkowicie wg przepisu Jackato wiem jak smakuje. Jest poprostu przepychotka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-684369 Share on other sites More sharing options...
Radek. Posted November 18, 2020 Report Share #9 Posted November 18, 2020 Po kilku miesiącach spędzonych na forum postanowiłem założyć swój temat. Kiełbasa i nóżki prima . Quote Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-684431 Share on other sites More sharing options...
Pepuś Posted November 18, 2020 Author Report Share #10 Posted November 18, 2020 Dziś trochę luzu to zrobiłem 10 słoików pasztetu a że wczoraj nastawiłem podmłodę to i pszenny chleb na niej upiekłem. Rzadki to "gość" w moim domu, bo codziennym chlebem jest "foremkowy" żytni z małym dodatkiem mąki pszennej. Trochę nie foremny , o rustykalnym wyglądzie, z miodem lipowym przepyszny Quote Pozdrawiam Piotr. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-684463 Share on other sites More sharing options...
Alinka Posted November 18, 2020 Report Share #11 Posted November 18, 2020 Piękny chlebuś. Czuję jak pachnieNie zapomnij podać przepisu. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-684483 Share on other sites More sharing options...
Pepuś Posted November 23, 2020 Author Report Share #12 Posted November 23, 2020 (edited) Wczorajszy dzień spędziłem wędząc i podwędzając .Wędziłem polędwicę . Borniaka wstawiłem do kotłowni bo na dworze już nie jest fajnie. Plan z przedłużenia komina "spiro" i wypuszczeniu dymu przez okienko, wziął w łeb. Dym się cofał a nawet wylatywał przez DG. Czyli dugą stroną . Przestawiłem wędzarnię ,okienko otwarte na max., uchylone drzwi i "do boju". Wiatr wiał tak że wszystko wywiewało na zewnątrz. Czujnik czadu nawet nie pisnął.Wynik zadawalający. te do spożycia tylko wędzone , takie lubię najbardziej. Doświadczalnie i na prośbę żony jedna polędwica podpiekana . Bałem się że będzie wiór nie do zjedzenia , ale nie jest tak żle. Zachowała trochę soczystości , grunt że Jej smakuje. Jeszcze trzy sztuki do parzenia ale . Narazie w "vacu" trafiły do zamrażarki.Po 6 dniach podsuszania , podwędziłem jeszcze żywiecką , dziś rano jadłem ją na śniadanie. Jest super i szczerze ją polecam. [Dodano: 23 lis 2020 - 11:05] Piękny chlebuś. Czuję jak pachnie Nie zapomnij podać przepisu. Alinko przepis zaczerpnięty z książki Piotra Kucharskiego - Chleb domowa piekarnia. Edited November 23, 2020 by Pepuś Quote Pozdrawiam Piotr. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-685129 Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted November 23, 2020 Report Share #13 Posted November 23, 2020 Narazie w "vacu" trafiły do zamrażarki. Nie musisz tego mrozić Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-685180 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted November 23, 2020 Report Share #14 Posted November 23, 2020 Narazie w "vacu" trafiły do zamrażarki.Nie musisz tego mrozić Jeśli mogę się wtrącić. Mrozić nie ma potrzeby jeżeli się mniej więcej wie kiedy będzie parzenie. Ja osobiście mam zamrożone szyneczki wieprzowe i indycze piersi , uwędzone około miesiąca temu. Spokojnie czekają na parzenie przed świętami. 2 miesiące nie chciał bym trzymać surowego, uwędzonego mięsa w vacum. Za duże dla mnie ryzyko. Jak będzie coś nie halo z mięsem to już nie będzie czasu na wędzenie. .P.S. mówiłem Piotrze, że pomysł z rurą nie będzie dobry. P.S.2 Ta obsypka na polędwicy to pieprz czy coś jeszcze. I dodatkowe pytanie, mięso peklowane z przyprawą czy obsypane przed wędzeniem. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-685220 Share on other sites More sharing options...
Pepuś Posted November 23, 2020 Author Report Share #15 Posted November 23, 2020 Ta obsypka na polędwicy to pieprz czy coś jeszcze. I dodatkowe pytanie, mięso peklowane z przyprawą czy obsypane przed wędzeniem. Od pewnego czasu mięso zawsze pekluję tylko na peklosoli bez żadnych przypraw. Ta jedna polędwica była "wytarzana" i "wyklepana" w młotkowanym białym pieprzu , przed osuszaniem.Już myślę o wyciągu nad Borniakiem w kotłowni. Znajdę coś z "demobilu" i będzie dobrze. Może przyznany mi zostanie tytuł "druciarza miesiąca" . Byle do wiosny. Quote Pozdrawiam Piotr. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-685224 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted November 23, 2020 Report Share #16 Posted November 23, 2020 tytuł "druciarza miesiąca" Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-685239 Share on other sites More sharing options...
Pepuś Posted November 23, 2020 Author Report Share #17 Posted November 23, 2020 tytuł "druciarza miesiąca" Za okap z grubej tektury z pudła po zamrażarce Quote Pozdrawiam Piotr. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-685244 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted November 23, 2020 Report Share #18 Posted November 23, 2020 ???? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-685247 Share on other sites More sharing options...
Pools Posted November 24, 2020 Report Share #19 Posted November 24, 2020 te do spożycia tylko wędzone , takie lubię najbardziej. Wyglądają bardzo ładnie :-) Jak długo i w jakiej temperaturze wędziłeś ?Masz wstawioną miskę z wodą w Borniaku ? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-685394 Share on other sites More sharing options...
Pepuś Posted November 25, 2020 Author Report Share #20 Posted November 25, 2020 Jak długo i w jakiej temperaturze wędziłeś ? Masz wstawioną miskę z wodą w Borniaku ? Polls wędziłem w przedziale temp. 42-49 stopni. na RGN-ie miałem ustawione 44 stopnie , przez 4 godziny. W Borniaku mam miskę pod DG z wodą , drugą pod ociekaczem też wypełnioną do połowy wodą. Jak podpiekam na ociekaczu stawiam jeszcze 3 jak najbliżej grzałki. Quote Pozdrawiam Piotr. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-685431 Share on other sites More sharing options...
Pools Posted November 26, 2020 Report Share #21 Posted November 26, 2020 Dziękuję za informacje :-) Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-685613 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted November 26, 2020 Report Share #22 Posted November 26, 2020 Dopiero tu zajrzałam Pepuś, ale smacznie tu u Ciebie Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-685638 Share on other sites More sharing options...
Pepuś Posted November 29, 2020 Author Report Share #23 Posted November 29, 2020 Dopiero tu zajrzałam Pepuś Zaglądaj Halinko zaglądaj A dziś, kolejny, chleb na podmłodzie. Pszenny z 20% dodatkiem mąki żytniej i łyżeczką kminku. Pierwszy raz piekłem w naczyniu żaroodpornym. Pieczony "luzem" wychodził w nie kontrolowanej formie.Z naczynia jest bardziej kształtny , odpada zaparowanie piekarnika. Skóra jest inaczej wypieczona , od dziś ten rodzaj chleba będę tak piekł. Quote Pozdrawiam Piotr. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-685942 Share on other sites More sharing options...
ReniaS Posted November 29, 2020 Report Share #24 Posted November 29, 2020 (edited) Pięknie wypieczony ten chlebek, apetycznie wygląda Można prosić o przepis... Edited November 29, 2020 by ReniaS Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-685943 Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted November 29, 2020 Report Share #25 Posted November 29, 2020 Super chleb. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-685945 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.