Skocz do zawartości

Pepuśowe wyroby


Pepuś

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Jesiotr pyszny
 

 

Oj tak Halinko. Dziś po porcjowałem jednego . Przy okazji trochę zjadłem . 2 szt będą na prezent więc muszę je pilnować  :devil: . Trochę dziwnie wyglądają bez płetwy ogonowej , ale inaczej nie wchodziły do wędzarni . Nosem dotykały dachu a płetwa leżała na spodzie , więc skróciłem je o 15-20 cm.

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

By nie wyjść z wprawy to trochę po wędziłem. Kilka polędwiczek wieprzowych i ćwiartki z kuraka ( żona nie odpuszcza i gna do wędzenia )

 

post-100423-0-63662800-1612729349_thumb.jpg post-100423-0-67696900-1612729386_thumb.jpg post-100423-0-61154600-1612729431_thumb.jpg

 

Coraz częściej piekę chleb z " gara " 50/50 pszenno-żytni . Teraz już na dwa naczynia .

 

post-100423-0-77647500-1612729643_thumb.jpg

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pepusiu, znajdę gdzieś przepis na ten cudny chlebek ?

 

 

Zaczyn:

125 ml. ciepłej wody

25g. świeżych drożdży

Łyżka mąki pszennej

Łyżeczka cukru.

 

Ciasto właściwe :

300g mąki pszennej typ 650 , 300g mąki żytniej 580 

250 ml ciepłej wody 

Łyżka oleju

Płaska łyżka soli

Jak ktoś lubi to np. kminku łyżeczka

 

Składniki na zaczyn mieszamy i odstawiamy na 15 min. Do miski wszystkie składniki na ciasto właściwe i podrośnięty zaczyn. Ten chleb wyrabiam ręcznie w misce do połączenia składników. Gdy ciasto stanowi jednolitą masę ( zwartą i odchodzącą od ręki) , przykrywam miskę folią i wstawiam do lodówki . Po 5-6 godz. ciasto ląduje na blacie. Lekko je przerabiam i formuję bochenek. Przykrywam lnianą ściereczką i pozostawiam na 30 min. Naczynie żaroodporne wstawiam do piekarnika 230* i rozgrzewam przez 20-25 min. Cechuję bochenek lub nie :) . Przekładam do gorącego naczynia . Piekę pod przykryciem 30 min. w temp. 230* , zdejmuję pokrywę i piekę jeszcze 25 min w temp 200*. Upieczony bochenek trafia na kratkę do wystygnięcia. 

Smacznego.

Edytowane przez Pepuś

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przekładam do gorącego naczynia . Piekę pod przykryciem 30 min. w temp. 230*
 

Uprzedzam, że chleba nie piekłem i dlatego 3 niezbyt mądre pytania pozwolę sobie zadać. 

1. Naczynie jest gorące, więc jakaś specjalna technika wkładania ciasta? 

2. Naczynia żaroodporne to bym znalazł, ale niestety pokrywki się chyba pobiły , mogę przykryć ciasto folią ?

3. Jak duże naczynie na tą ilość ciasta z przepisu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

żona nie odpuszcza i gna do wędzenia

To jest chyba jedno z nielicznych hobby gdzie żony nas nie ganią tylko popędzają i są zadowolone (z reguły :D) że działamy :cool: 

Wyroby pierwsza klasa :thumbsup::clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piękne wyniki, jak mają tak wyglądać wyroby to niech żona gna.

 

 

 

Dzięki Woytas , z tymi polędwiczkami to się zgraliśmy  :)

 

 

Uprzedzam, że chleba nie piekłem i dlatego 3 niezbyt mądre pytania pozwolę sobie zadać. 

  

 

 

Z miłą chęcią pozwolę sobie odpowiedzieć  :devil:

1- Naczynie stoi na desce, a ja chleb wkładam do nie go i już. Bochenek jest zwarty i nie ma z tym problemu.

2- Nie wiem , miałem ten sam problem . Kupiłem naczynia z pokrywkami. 

3- Piekę w tym https://www.action.com/pl-pl/p/naczynie-aroodporne-cook-share2/

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

21 dni peklowane w woreczkach próżniowych 22g peklosoli na kg. Wędzone do koloru nie pełne 4 godz. w temp 42* w Borniaku.

Dzięki :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@quadro555, ja robiac z 750 g maki mam garnek  zeliwny 3 l i wystarcza 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś naszła mnie chęć na drożdżówki . Pierwszy z brzegu przepis z netu , mała modyfikacja " wsadu z jabłek" i są.

Przepis z którego korzystałem : https://www.kwestiasmaku.com/przepis/drozdzowki-z-jablkami-i-kruszonka.

Do jabłek dodałem miód , rodzynki , skórkę pomarańczową i dużo cynamonu.

 

post-100423-0-21124400-1613234979_thumb.jpg post-100423-0-35563600-1613235009_thumb.jpg post-100423-0-34443600-1613235036_thumb.jpg

 

 

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Smakowicie wyglądają  a poza tym nie ma to jak świeżutkie, jeszcze ciepłe ciasto drożdżowe
 

 

@chudziak dzięki :). Z 18 szt. zostały 4, to świadczy o tym jakie "wyszły"  :devil: . Na kg jabłek dałem 2 łyżeczki cynamonu i obawiałem się czy nie za dużo . Ale jest ok. 

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 

 

Reszta na pw. by nie było że reklamuję.

To akurat możesz reklamować. Na pewno takie informacje będą do wykorzystania. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.