Pepuś Opublikowano 19 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Jesiotr pyszny Oj tak Halinko. Dziś po porcjowałem jednego . Przy okazji trochę zjadłem . 2 szt będą na prezent więc muszę je pilnować . Trochę dziwnie wyglądają bez płetwy ogonowej , ale inaczej nie wchodziły do wędzarni . Nosem dotykały dachu a płetwa leżała na spodzie , więc skróciłem je o 15-20 cm. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 7 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 7 Lutego 2021 By nie wyjść z wprawy to trochę po wędziłem. Kilka polędwiczek wieprzowych i ćwiartki z kuraka ( żona nie odpuszcza i gna do wędzenia ) Coraz częściej piekę chleb z " gara " 50/50 pszenno-żytni . Teraz już na dwa naczynia . Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 8 Lutego 2021 (edytowane) Niech goni, gorzej gdyby wzbraniała. Pepusiu, znajdę gdzieś przepis na ten cudny chlebek ? Edytowane 8 Lutego 2021 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 8 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 8 Lutego 2021 (edytowane) Pepusiu, znajdę gdzieś przepis na ten cudny chlebek ? Zaczyn:125 ml. ciepłej wody25g. świeżych drożdżyŁyżka mąki pszennejŁyżeczka cukru. Ciasto właściwe :300g mąki pszennej typ 650 , 300g mąki żytniej 580 250 ml ciepłej wody Łyżka olejuPłaska łyżka soliJak ktoś lubi to np. kminku łyżeczka Składniki na zaczyn mieszamy i odstawiamy na 15 min. Do miski wszystkie składniki na ciasto właściwe i podrośnięty zaczyn. Ten chleb wyrabiam ręcznie w misce do połączenia składników. Gdy ciasto stanowi jednolitą masę ( zwartą i odchodzącą od ręki) , przykrywam miskę folią i wstawiam do lodówki . Po 5-6 godz. ciasto ląduje na blacie. Lekko je przerabiam i formuję bochenek. Przykrywam lnianą ściereczką i pozostawiam na 30 min. Naczynie żaroodporne wstawiam do piekarnika 230* i rozgrzewam przez 20-25 min. Cechuję bochenek lub nie . Przekładam do gorącego naczynia . Piekę pod przykryciem 30 min. w temp. 230* , zdejmuję pokrywę i piekę jeszcze 25 min w temp 200*. Upieczony bochenek trafia na kratkę do wystygnięcia. Smacznego. Edytowane 8 Lutego 2021 przez Pepuś Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 8 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 8 Lutego 2021 Piękne wyniki, jak mają tak wyglądać wyroby to niech żona gna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 8 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 8 Lutego 2021 Przekładam do gorącego naczynia . Piekę pod przykryciem 30 min. w temp. 230* Uprzedzam, że chleba nie piekłem i dlatego 3 niezbyt mądre pytania pozwolę sobie zadać. 1. Naczynie jest gorące, więc jakaś specjalna technika wkładania ciasta? 2. Naczynia żaroodporne to bym znalazł, ale niestety pokrywki się chyba pobiły , mogę przykryć ciasto folią ?3. Jak duże naczynie na tą ilość ciasta z przepisu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 8 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 8 Lutego 2021 żona nie odpuszcza i gna do wędzenia To jest chyba jedno z nielicznych hobby gdzie żony nas nie ganią tylko popędzają i są zadowolone (z reguły ) że działamy Wyroby pierwsza klasa Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 8 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 8 Lutego 2021 Piękne wyniki, jak mają tak wyglądać wyroby to niech żona gna. Dzięki Woytas , z tymi polędwiczkami to się zgraliśmy Uprzedzam, że chleba nie piekłem i dlatego 3 niezbyt mądre pytania pozwolę sobie zadać. Z miłą chęcią pozwolę sobie odpowiedzieć 1- Naczynie stoi na desce, a ja chleb wkładam do nie go i już. Bochenek jest zwarty i nie ma z tym problemu.2- Nie wiem , miałem ten sam problem . Kupiłem naczynia z pokrywkami. 3- Piekę w tym https://www.action.com/pl-pl/p/naczynie-aroodporne-cook-share2/ Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 8 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 8 Lutego 2021 A te polędwiczki wg jakiego przepisu robiłeś? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 8 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 8 Lutego 2021 A te polędwiczki wg jakiego przepisu robiłeś? 21 dni peklowane w woreczkach próżniowych 22g peklosoli na kg.Wędzone do koloru nie pełne 4 godz. w temp 42* w Borniaku. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 8 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 8 Lutego 2021 Ładne polędwiczki! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 8 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 8 Lutego 2021 21 dni peklowane w woreczkach próżniowych 22g peklosoli na kg. Wędzone do koloru nie pełne 4 godz. w temp 42* w Borniaku. Dzięki Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 9 Lutego 2021 @quadro555, ja robiac z 750 g maki mam garnek zeliwny 3 l i wystarcza Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 9 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 9 Lutego 2021 Przemierzyłem to naczynie i w dolną część wchodzi 3l Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 9 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 9 Lutego 2021 Przemierzyłem to naczynie i w dolną część wchodzi 3l ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 13 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 13 Lutego 2021 Dziś naszła mnie chęć na drożdżówki . Pierwszy z brzegu przepis z netu , mała modyfikacja " wsadu z jabłek" i są.Przepis z którego korzystałem : https://www.kwestiasmaku.com/przepis/drozdzowki-z-jablkami-i-kruszonka. Do jabłek dodałem miód , rodzynki , skórkę pomarańczową i dużo cynamonu. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 13 Lutego 2021 Smakowicie wyglądają a poza tym nie ma to jak świeżutkie, jeszcze ciepłe ciasto drożdżowe Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 14 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 14 Lutego 2021 Smakowicie wyglądają a poza tym nie ma to jak świeżutkie, jeszcze ciepłe ciasto drożdżowe @chudziak dzięki . Z 18 szt. zostały 4, to świadczy o tym jakie "wyszły" . Na kg jabłek dałem 2 łyżeczki cynamonu i obawiałem się czy nie za dużo . Ale jest ok. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetes Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Pepuś gdzie kupujesz takie piękne jesiotry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Pepuś gdzie kupujesz takie piękne jesiotry? One osiągalne są tylko w grudniu. Właściciel nie odławia w ciągu roku . Reszta na pw. by nie było że reklamuję. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Reszta na pw. by nie było że reklamuję. To akurat możesz reklamować. Na pewno takie informacje będą do wykorzystania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 To akurat możesz reklamować. Na pewno takie informacje będą do wykorzystania Proszę bardzo . Chów i hodowla rybul. Strykowska 188Łódź Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.