arkadiusz Opublikowano 17 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 17 Listopada 2020 (edytowane) W którym miejscu te dwa bagnetowe są umieszczone.? Edytowane 17 Listopada 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriu1988 Opublikowano 17 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 17 Listopada 2020 jeden w polowie wysokosci wedzarni, drugi zaraz pod wedzonkami. Dodam ze wedzarnia metalowa ma miejsce na kije wedzarnicze tylko na gorze wedzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 17 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 17 Listopada 2020 Jestem ciekaw czy uda się wydedukować co było przyczyną tak dużej różnicy. Mi zdarzyło się wędzić kiełbasę, którą przygotowywał mój tato (peklosól/sól 50/50).Wędzone było tego samego dnia, w tej samej wędzarni, tylko raz piecyk+rura, a później grzałka i generator. Choć robione z tego samego mięsa, tak samo, to wyszły dwie różne kiełbasy. Ta na generatorze była delikatniejsza, jaśniejsza. Ta z kanałówki ciemniejsza, bardziej przesiąknięta dymem, ale też bardziej różowa w środku. Ale to nie była aż taka różnica jak u tutaj. Zgaduję teraz...Może tutaj ma wpływ to, że podczas osuszanie w elektrycznej nie ma wogóle dymu, a w opalanej drewnem zawsze jest trochę. Ten dym wnika w mięso zanim zostanie upieczona i zmienia kolor mięsa. Ale żeby aż tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 17 Listopada 2020 (edytowane) Nie ma szans, żeby kiełbasa po prawej była zrobiona na samej soli. Owszem, są.Jeżeli jest to sól kamienna (zawiera różne domieszki azotanowe i tlenki metali) oraz długie wędzenie w obecności zwiększonej ilości tlenku węgla.TUTAJ fotorelacja z wykonania takiej kiełbasy.I jeszcze jedno wykonanie, wcześniejsze, z 2008 roku: TUTAJ Edytowane 17 Listopada 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriu1988 Opublikowano 17 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 17 Listopada 2020 Owszem zgadza sie, ale dlaczego ta sama kielbasa jest inna z 2 wedzarni? moze rzeczywiscie lekki dym przy osuszaniu tak dziala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 17 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 17 Listopada 2020 Ta na generatorze była delikatniejsza, jaśniejsza. Część z nas, kto używa/-ła paleniska "tradycyjnego" i DG pisze o tej "delikatności".W tym procesie choćby część "koloru/aromatu" spływa do słoika.Stąd zawsze będziesz miał różnice przy wędzeniu w dziadkowej i elektrycznej (elektryczna - na pewno wygoda, tradycyjna - chyba mimo wszystko lepszy smak) Pytałem o rodzaj mięsa, bo zauważyłem u siebie że karkówka robi mi się "bardziej czerwona" (co prawda na peklosoli).A przepis mnie zdziwił, bo trochę ryzykownie (dla mnie) robić na samej soli i jednocześnie "zasalać" tylko kilka godzin. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriu1988 Opublikowano 17 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 17 Listopada 2020 Wiem, ze dla niektorych na forum moze wydawac sie to troche ryzykowne, ale nigdy nie bylo problemu. Zawsze swieze mieso z wlasnego uboju lub z zaufanego zrodla. Mieso z karkowki z natury jest bardziej "czerwone". Sent from my HTC One M8s using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.