Skocz do zawartości

Dziwny problem z kiełbasą wiejską


endriu1988

Rekomendowane odpowiedzi

W którym miejscu te dwa bagnetowe są umieszczone.?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem ciekaw czy uda się wydedukować co było przyczyną tak dużej różnicy.

 

Mi zdarzyło się wędzić kiełbasę, którą przygotowywał mój tato (peklosól/sól 50/50).

Wędzone było tego samego dnia, w tej samej wędzarni, tylko raz piecyk+rura, a później grzałka i generator. Choć robione z tego samego mięsa, tak samo, to wyszły dwie różne kiełbasy.

Ta na generatorze była delikatniejsza, jaśniejsza. Ta z kanałówki ciemniejsza, bardziej przesiąknięta dymem, ale też bardziej różowa w środku.

Ale to nie była aż taka różnica jak u tutaj.

 

Zgaduję teraz...

Może tutaj ma wpływ to, że podczas osuszanie w elektrycznej nie ma wogóle dymu, a w opalanej drewnem zawsze jest trochę. Ten dym wnika w mięso zanim zostanie upieczona i zmienia kolor mięsa. Ale żeby aż tak?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie ma szans, żeby kiełbasa po prawej była zrobiona na samej soli.

 

Owszem, są.

Jeżeli jest to sól kamienna (zawiera różne domieszki azotanowe i tlenki metali) oraz długie wędzenie w obecności zwiększonej ilości tlenku węgla.

TUTAJ fotorelacja z wykonania takiej kiełbasy.

I jeszcze jedno wykonanie, wcześniejsze, z 2008 roku: TUTAJ

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ta na generatorze była delikatniejsza, jaśniejsza.

Część z nas, kto używa/-ła paleniska "tradycyjnego" i DG pisze o tej "delikatności".

W tym procesie choćby część "koloru/aromatu" spływa do słoika.

Stąd zawsze będziesz miał różnice przy wędzeniu w dziadkowej i elektrycznej (elektryczna - na pewno wygoda, tradycyjna - chyba mimo wszystko lepszy smak)

 

Pytałem o rodzaj mięsa, bo zauważyłem u siebie że karkówka robi mi się "bardziej czerwona" (co prawda na peklosoli).

A przepis mnie zdziwił, bo trochę ryzykownie (dla mnie) robić na samej soli i jednocześnie "zasalać" tylko kilka godzin.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiem, ze dla niektorych na forum moze wydawac sie to troche ryzykowne, ale nigdy nie bylo problemu. Zawsze swieze mieso z wlasnego uboju lub z zaufanego zrodla. Mieso z karkowki z natury jest bardziej "czerwone".

 

 

Sent from my HTC One M8s using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.