Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Dziwny problem z kiełbasą wiejską

kielbasa wiejska

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#21 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8542 postów

Napisano 17 lis 2020 - 18:01

Różnice są tak duże, że aż trudno uwierzyć, iż to tylko różnica w budowie wedzarni.
 Nie ten kolor  :cry:  te temperatury niewiele zmieniły - peklowana i solona  - to  raczej zabawa  :facepalm:

#22 endriu1988

endriu1988
  • Użytkownicy
  • 23 postów

Napisano 17 lis 2020 - 18:01

Wedzarnia z dymogeneratorem - zrębki czeresnia i śliwa wymieszane 1:1, Metalowa wędzarni opalana czeresnia i jabłonia. Ogolnie to juz powtorzone ze 2 razy z takim samym efektem, dlatego stwierdzilem ze zapytam na forum. 



#23 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8542 postów

Napisano 17 lis 2020 - 18:07

Robiłem podobne testy konsystencja inna ale kolor niewiele

#24 Bagno

Bagno
  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4403 postów

Napisano 17 lis 2020 - 18:21

Czy możesz wykonać zdjęcia termometrów z obydwu wędzarni?



#25 endriu1988

endriu1988
  • Użytkownicy
  • 23 postów

Napisano 17 lis 2020 - 18:51

Narazie nie moge, bo przebywam poza domem, za 2 dni wroce to zrobie. Generalnie w drewnianej wedzarni jest sterownik PID z sonda K z dosc dlugim  kablem wiec zawsze ustawiam przy wedzonkach zeby odczyt byl miarodajny, a drugi zwykly  bagnetowy termometr  https://swojskiwyrob...zny-20-cm.html    

W metalowej sa takie 2 tylko z 60cm bagnetem



#26 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12674 postów

Napisano 17 lis 2020 - 19:12

W którym miejscu te dwa bagnetowe są umieszczone.?


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 17 lis 2020 - 19:12


#27 endriu1988

endriu1988
  • Użytkownicy
  • 23 postów

Napisano 17 lis 2020 - 19:19

jeden w polowie wysokosci wedzarni, drugi zaraz pod wedzonkami. Dodam ze wedzarnia metalowa ma miejsce na kije wedzarnicze tylko na gorze wedzarni.



#28 grim_reefer

grim_reefer
  • Użytkownicy
  • 702 postów

Napisano 17 lis 2020 - 19:25

Jestem ciekaw czy uda się wydedukować co było przyczyną tak dużej różnicy.

Mi zdarzyło się wędzić kiełbasę, którą przygotowywał mój tato (peklosól/sól 50/50).
Wędzone było tego samego dnia, w tej samej wędzarni, tylko raz piecyk+rura, a później grzałka i generator. Choć robione z tego samego mięsa, tak samo, to wyszły dwie różne kiełbasy.
Ta na generatorze była delikatniejsza, jaśniejsza. Ta z kanałówki ciemniejsza, bardziej przesiąknięta dymem, ale też bardziej różowa w środku.
Ale to nie była aż taka różnica jak u tutaj.

Zgaduję teraz...
Może tutaj ma wpływ to, że podczas osuszanie w elektrycznej nie ma wogóle dymu, a w opalanej drewnem zawsze jest trochę. Ten dym wnika w mięso zanim zostanie upieczona i zmienia kolor mięsa. Ale żeby aż tak?

#29 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 10860 postów

Napisano 17 lis 2020 - 19:33


Nie ma szans, żeby kiełbasa po prawej była zrobiona na samej soli.

 

Owszem, są.

Jeżeli jest to sól kamienna (zawiera różne domieszki azotanowe i tlenki metali) oraz długie wędzenie w obecności zwiększonej ilości tlenku węgla.

TUTAJ fotorelacja z wykonania takiej kiełbasy.

I jeszcze jedno wykonanie, wcześniejsze, z 2008 roku: TUTAJ


Użytkownik EAnna edytował ten post 17 lis 2020 - 20:07


#30 endriu1988

endriu1988
  • Użytkownicy
  • 23 postów

Napisano 17 lis 2020 - 20:07

Owszem zgadza sie, ale dlaczego ta sama kielbasa jest inna z 2 wedzarni? moze rzeczywiscie lekki dym przy osuszaniu tak dziala?



#31 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 2993 postów

Napisano 17 lis 2020 - 20:13

Ta na generatorze była delikatniejsza, jaśniejsza.

Część z nas, kto używa/-ła paleniska "tradycyjnego" i DG pisze o tej "delikatności".

W tym procesie choćby część "koloru/aromatu" spływa do słoika.

Stąd zawsze będziesz miał różnice przy wędzeniu w dziadkowej i elektrycznej (elektryczna - na pewno wygoda, tradycyjna - chyba mimo wszystko lepszy smak)

 

Pytałem o rodzaj mięsa, bo zauważyłem u siebie że karkówka robi mi się "bardziej czerwona" (co prawda na peklosoli).

A przepis mnie zdziwił, bo trochę ryzykownie (dla mnie) robić na samej soli i jednocześnie "zasalać" tylko kilka godzin.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#32 endriu1988

endriu1988
  • Użytkownicy
  • 23 postów

Napisano 17 lis 2020 - 20:50

Wiem, ze dla niektorych na forum moze wydawac sie to troche ryzykowne, ale nigdy nie bylo problemu. Zawsze swieze mieso z wlasnego uboju lub z zaufanego zrodla. Mieso z karkowki z natury jest bardziej "czerwone".


Sent from my HTC One M8s using Tapatalk





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: kielbasa, wiejska

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych