Różnice są tak duże, że aż trudno uwierzyć, iż to tylko różnica w budowie wedzarni.Nie ten kolor

Napisano 17 lis 2020 - 18:01
Różnice są tak duże, że aż trudno uwierzyć, iż to tylko różnica w budowie wedzarni.Nie ten kolor
Napisano 17 lis 2020 - 18:01
Wedzarnia z dymogeneratorem - zrębki czeresnia i śliwa wymieszane 1:1, Metalowa wędzarni opalana czeresnia i jabłonia. Ogolnie to juz powtorzone ze 2 razy z takim samym efektem, dlatego stwierdzilem ze zapytam na forum.
Napisano 17 lis 2020 - 18:07
Napisano 17 lis 2020 - 18:21
Czy możesz wykonać zdjęcia termometrów z obydwu wędzarni?
Napisano 17 lis 2020 - 18:51
Narazie nie moge, bo przebywam poza domem, za 2 dni wroce to zrobie. Generalnie w drewnianej wedzarni jest sterownik PID z sonda K z dosc dlugim kablem wiec zawsze ustawiam przy wedzonkach zeby odczyt byl miarodajny, a drugi zwykly bagnetowy termometr https://swojskiwyrob...zny-20-cm.html
W metalowej sa takie 2 tylko z 60cm bagnetem
Napisano 17 lis 2020 - 19:12
W którym miejscu te dwa bagnetowe są umieszczone.?
Użytkownik arkadiusz edytował ten post 17 lis 2020 - 19:12
Napisano 17 lis 2020 - 19:19
jeden w polowie wysokosci wedzarni, drugi zaraz pod wedzonkami. Dodam ze wedzarnia metalowa ma miejsce na kije wedzarnicze tylko na gorze wedzarni.
Napisano 17 lis 2020 - 19:25
Napisano 17 lis 2020 - 19:33
Nie ma szans, żeby kiełbasa po prawej była zrobiona na samej soli.
Owszem, są.
Jeżeli jest to sól kamienna (zawiera różne domieszki azotanowe i tlenki metali) oraz długie wędzenie w obecności zwiększonej ilości tlenku węgla.
TUTAJ fotorelacja z wykonania takiej kiełbasy.
I jeszcze jedno wykonanie, wcześniejsze, z 2008 roku: TUTAJ
Użytkownik EAnna edytował ten post 17 lis 2020 - 20:07
Napisano 17 lis 2020 - 20:07
Owszem zgadza sie, ale dlaczego ta sama kielbasa jest inna z 2 wedzarni? moze rzeczywiscie lekki dym przy osuszaniu tak dziala?
Napisano 17 lis 2020 - 20:13
Ta na generatorze była delikatniejsza, jaśniejsza.
Część z nas, kto używa/-ła paleniska "tradycyjnego" i DG pisze o tej "delikatności".
W tym procesie choćby część "koloru/aromatu" spływa do słoika.
Stąd zawsze będziesz miał różnice przy wędzeniu w dziadkowej i elektrycznej (elektryczna - na pewno wygoda, tradycyjna - chyba mimo wszystko lepszy smak)
Pytałem o rodzaj mięsa, bo zauważyłem u siebie że karkówka robi mi się "bardziej czerwona" (co prawda na peklosoli).
A przepis mnie zdziwił, bo trochę ryzykownie (dla mnie) robić na samej soli i jednocześnie "zasalać" tylko kilka godzin.
Napisano 17 lis 2020 - 20:50
Domowy wyrób wędlin →
Kiełbasy →
Pytania i porady - wątek ogólnyNapisany przez misiek73, 08 wrz 2016 ![]() |
|
![]()
|
|
Domowy wyrób wędlin →
Wędzarnie. Budowa i obsługa →
Moja wędzarnia. Prezentacje i relacje z budowy →
Szara beczka Tomiego ;)Napisany przez tomibass, 22 lis 2015 ![]() |