Witam wędzarniczą Brać !
Przejrzałem na razie z braku czasu kilka projektów. Poczytałem trochę na forum.Mało tego,ale mam kilka pytań.Jak wcześniej wspomniałem nie wyżywajcie się na nowicjuszu z powodu jego ciemnoty.
Planowałem zbudować wędzarnię z paleniskiem oddalonym od wędzarni ok. 1,5 m. Czy to odpowiednia odległość? Widzę też,że jest tendencja,żeby jednak budować palenisko pod wędzarnią.Która opcja jest ,, zdrowsza" ? Czy w obydwu montujemy deflektor ? Jeśli ujście dymu chcę dać do komina,to czy potrzebuję zamontować szyber ? Jak zmierzyć prędkość przepływu dymu ? Jaką średnicę przewodu dać między paleniskiem,a wędzarnią , a jaką od wędzarni do komina ? Czy długość przewodu od wędzarni do komina też ma znaczenie, a jeśli tak to jaka jest tolerancja ? Nie bardzo rozumiem sprawy zależności powierzchni paleniska do powierzchni wędzarni.
Na razie tyle mi przychodzi do głowy.
Na pewno się jeszcze odezwę