Bossky Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Listopada 2020 Postanowiłem do wędzenia kiełbas dorzucić filet z kurczaka. Ponieważ te piersi chciałbym uprzednio sparzyć i zaromatyzowac metoda inspirowana przepisem na "Weekendowy kurczak aromatyczny Dziadka" gdzie parzy się wraz z warzywami narodziła się wątpliwość: Czy mogę mięso sparzyć owinięte w folię celulozową? Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Listopada 2020 Wędź bez folii. Najlepiej zostaw skórę i kości przy piersi. Po uwędzeniu wytnij pierś, kości obgryź ( ja tak robię), skórę zjedz lub daj kotu/psu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Listopada 2020 @Bossky, jak masz psa z alergia pokarmowa to skory z kurczaka nie polecam , bo zazwyczaj kurczak najbardziej uczula , Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Listopada 2020 @electra napisałem w pewnej kolejności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 21 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Listopada 2020 Wędź bez folii. Najlepiej zostaw skórę i kości przy piersi. Po uwędzeniu wytnij pierś, kości obgryź ( ja tak robię), skórę zjedz lub daj kotu/psu.Dobry to sposób jednak psa i kota nie mam a kości ogryzać lubię. A i na skórę bym spojrzał Ale. Ale mam filet. Chciałbym uformować jego kształt i tak sparzyć z warzywami. Ponieważ wędzić można w tej folii to zaintrygowało mnie czy i parzyć można. Czy smak warzyw przedostanie się podobnie jak dym do mięsa. No i kwestia temperatury rzędu 80 stopni. Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Listopada 2020 Ponieważ wędzić można w tej folii to zaintrygowało mnie czy i parzyć można. Raczej nie, bo ograniczysz dostęp składników aromatyzujacych.Wędzenie to co innego. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Listopada 2020 Czy mogę mięso sparzyć owinięte w folię celulozową? Albo nie doczytałem albo nie zrozumiałem, po sparzeniu i wędzeniu jeszcze raz chcesz parzyć? Możesz tylko po co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Listopada 2020 (edytowane) A dlaczego piersi chcesz najpierw parzyć.? Kurczak to nie piersi.Inna technologia.W przypadku piersi najpierw moczy się w solance ew. z przyprawami a później wędzi i na końcu parzy.Jeśli z tych piersi chcesz zrobić baton i do tego Ci potrzebna folia celulozowa to odradzam.Może być problem ze sklejeniem chyba ,że wpierw je uplastycznisz,albo ew. dodasz masę wiążącą z ud kurczaka lub indyka. Edytowane 21 Listopada 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 21 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Listopada 2020 Czy mogę mięso sparzyć owinięte w folię celulozową? Albo nie doczytałem albo nie zrozumiałem, po sparzeniu i wędzeniu jeszcze raz chcesz parzyć? Możesz tylko po co Chcę sparzyć z warzywami przed wędzeniem tak jak robi się wędzonego kurczaka.@ arkadiusz to nie baton a wędzonka z fileta Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Listopada 2020 (edytowane) Kurczak to nie piersi Zupełnie inna technologia.Tu robi się akurat odwrotnie niż kurczaka czy udka z niego choć i w przypadku udek czy kurczaka najpierw można wędzić i później parzyć tylko skórka będzie nieco twardawa.Jak nie chcesz zrobić z tych piersi batom to po co Ci ta folia ?.Możesz też zrobić tak .Solanka czysta,wędzenie ,parzenie razem z czym tam sobie uważasz i gotowe. Edytowane 21 Listopada 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 21 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Listopada 2020 (edytowane) Kurczak to nie piersi Zupełnie inna technologia.Tu robi się akurat odwrotnie niż kurczaka czy udka z niego.Jak nie chcesz zrobić z tych piersi batom to po co Ci ta folia.Możesz też zrobić tak .Solanka czysta,wędzenie ,parzenie razem z czym tam sobie uważasz i gotowe.Dlatego chciałem tak ,gdyż ten sposób pozwala podczas parzenia aromatyzować mięso warzywami(inspiracja z przepisu Dziadka) Gdy zrobiłem tak kurczaka to był znakomity a pierś na nim najbardziej mi smakowała. Teraz chciałem zrobić tak tylko pierś. I tak zrobię. Tyle że tylko obwiązane sznurkiem ciasno przed parzeniem. Pod sznurek chciałem dać folię celulozową (na forum ktoś tak "spakował" do wędzenia filet z indyka) Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Edytowane 21 Listopada 2020 przez Bossky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Listopada 2020 A rób jak chcesz tylko pamiętaj ,że jak wpierw sparzysz piersi i zamkniesz przestrzenie miedzykomórkowe a póżniej będziesz wędzil to dym będzie miał utrudnioną drogę do wnętrza wyrobu .Dałem Ci dwa sposoby jak można to zrobić zgodnie z technologią,ale jak wiesz lepiej to jak to mówił klasyk "róbta jak chceta".Ja tego jadł nie będę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Listopada 2020 jak wpierw sparzysz piersi i zamkniesz przestrzenie miedzykomórkowe a póżniej będziesz wędzil to dym będzie miał utrudnioną drogę do wnętrza wyrobu W całym kurczaku weekendowym DZIADKA jest podobnie.W tym "daniu" odgrywa rolę aromatyzowanie podczas parzenia zaś wędzenie jest zapewne powierzchowne.Jednak to wystarczy do tego, aby kurczak był smakowity.Zawinięcie w folię celulozową zmniejszy trochę powierzchowne przesuszenie, co dla piersi jest dosyć istotne. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 21 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Listopada 2020 A rób jak chcesz tylko pamiętaj ,że jak wpierw sparzysz piersi i zamkniesz przestrzenie miedzykomórkowe a póżniej będziesz wędzil to dym będzie miał utrudnioną drogę do wnętrza wyrobu .Dałem Ci dwa sposoby jak można to zrobić zgodnie z technologią,ale jak wiesz lepiej to jak to mówił klasyk "róbta jak chceta".Ja tego jadł nie będę.Nie chcę się upierac Moje pytanie z pierwszego postu brzmiało: czy można parzyć w folii celulozowej a nie czy mogę najpierw parzyć a potem wędzić. A co do zamknięcia przestrzeni międzykomórkowych. Czemu robiąc tak kurczaka(najpierw parząc) one się nie zamknęły i były baardzo smaczne i uwedzone.? Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka[Dodano: 21 lis 2020 - 21:03]EAnna była szybsza odemnie Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 21 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Listopada 2020 Dziękuję wszystkim za podpowiedzi Postanowione. Zrobię z folią i bez i się porówna. Temat do zamknięcia. Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Listopada 2020 Zrobię z folią i bez i się porówna.Temat do zamknięcia Chyba jeszcze nie - jak się porówna, to się decyduje - zamknąć czy nie Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 24 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Listopada 2020 (edytowane) No więc badania przeprowadzone . Wnioski są takie: 1. Z folią łatwiej ukształtować i zasznurować wędzonkę choć to zapewne kwestia umiejętności. 2. Soczystość porównywalna choć obie nieco przeciągnięte . 3. W folii mniej aromatyczna. Podsumowanie Czy można parzyć w folii celulozowej? Tak jeśli ma to na celu jedynie obróbkę termiczną bez aromatyzowania (warzywa przyprawy grzyby itd itp) Zatem przychylam się do wszystkich podpowiedzi w których odradzano mi te wygibasy z folią celulozową Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Edytowane 24 Listopada 2020 przez Bossky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 24 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Listopada 2020 Mogłeś pod folię dać te warzywa. Nie wiem, jak estetycznie by to wyszło, ale miałbyś niezły koncentrat smakowy pod folią podczas parzenia. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 24 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Listopada 2020 Mogłeś pod folię dać te warzywa. Nie wiem, jak estetycznie by to wyszło, ale miałbyś niezły koncentrat smakowy pod folią podczas parzenia.Miał być koniec kombinacji z folią ale kusisz i kto wie.... Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 24 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Listopada 2020 Szkoda foli kolagenowej.Po drugie taki "cukierek" nie jest szczelny, wiec i tak cos wpłynie lub wypłynie.To się robi normalne w woreczku próżniowym.Wkładasz /mieszasz co ma byc i parzysz razem. Trzeba tylko wkładać takie rzeczy razem co mają podobny czas parzenia. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Listopada 2020 (edytowane) Folie stosuje się po to żeby z kilku takich samych elementów np. fileta indyczego zrobić ładny jeden baton sznurowany lub w siatce.Od czasu do czasu robiąc blok ozorkowy wykładam folią mandolinę bo po obróbce termicznej łatwo się wyciąga i zachowuje ładnie ksztalt mandoliny.Folia ma jednak tą wadę ,że pomimo, że przepuszcza dym to jego nasycenie jest mniej wyczuwalne niż bez foli i trzeba dłużej wędzić Edytowane 24 Listopada 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 24 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 24 Listopada 2020 Szkoda foli kolagenowej.Po drugie taki "cukierek" nie jest szczelny, wiec i tak cos wpłynie lub wypłynie.To się robi normalne w woreczku próżniowym.Wkładasz /mieszasz co ma byc i parzysz razem. Trzeba tylko wkładać takie rzeczy razem co mają podobny czas parzenia.Zgadza się.Woreczek wydaje się tutaj lepszym rozwiązaniem. Warzywa w woreczku zapakowane wraz z mięsem nie rozwodnią się w całej wodzie użytej do parzenia. Intensywność smaków jest nieporównywalnie większa. O rany, Zlep znowu zaczyna o woreczkach . Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 24 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 24 Listopada 2020 (edytowane) Tylko dopytam gdyż temat dla mnie ciekawy . Toshiba napisał "folię kolagenową" Czy to to samo co folia celulozowa?@arkadiusz właśnie ze względu na łatwość nadawania kształtu oraz zapobieganie "wrzynania" się sznurka w filet wymyśliłem sobie tę folię. Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Edytowane 24 Listopada 2020 przez Bossky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 24 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 24 Listopada 2020 (edytowane) Nie, to nie to samo, co już sama nazwa sugeruje, ale praktycznie do naszych zastosowań jedno może zastąpić drugie, przy czym lepsza jest kolagenowa (więcej zastosowań, choć nie dla wszystkich, w zależności co robisz.).Obydwie raczej do szczelnego parzenia się nie stosuje, bo są nieszczelne, no chyba ze, o to właśnie chodzi w zamiarze użycia.Jak chcesz parzyć (tylko parzyć) szczelnie, to woreczek lub poliamid. Do wędzenia wole kolagenowe osłonki / folie, lepiej dym przewodzą. Nie zapominaj jeszcze o osłonkach / foliach białkowych, ale to kolejne zagadnienie.Do jednych produktów lepsze, do innych gorsze rozwiązanie. Na koniec oczywiście różnice przygotowania folii do użycia, temperatury przewidywanego dalszego procesu no i cenie tez trzeba wziąć pod uwagę. Edytowane 24 Listopada 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 24 Listopada 2020 (edytowane) Do wędzenia wole kolagenowe osłonki / folie, lepiej dym przewodzą. Nie zapominaj jeszcze o osłonkach / foliach białkowych, ale to kolejne zagadnienie.A jaka jest różnica od strony materiałowej oraz od strony zastosowań? Edytowane 24 Listopada 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.