Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa najprostsza kabanosowa

Kiełbasa

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#1 Alinka

Alinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1323 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 21 lis 2020 - 22:02

Najprostsza kiełbasa świata
Z polędwicy i podgardla.
Bez mieszania, bez wyrabiania, w typie i smaku kabanosów.

Wędzona w ok 45-55st i podpiekana w piekarniku w 85st do 66st wewnątrz.
Po prostu pyszna
na gorąco prosto z piekarnika... przepychotka
A na deser troszku boczurkajutro niedziela więc będzie czym dzień święty święcić.

Amen

Polędwica 50%
Podgardle 50% bez skóry i gruczołów, z przerostami.
Peklosól 18g/kg
Pieprz 2,5g
Czosnek suszony 2 g/kg
Kminek mielony 1,5 g/kg
Gałka 1,5 g/kg
Cukier 2g/kg
Jelita 26/28
Przyprawy dodane do podgardla. Mielone naprzemiennie, chude, tłuste.

Maszynka Mesko 8, sitko 8mm

Farsz nie mieszany, nie wyrabiany, bez wody.

Cudowny, charakterystyczny dla kabanosów, pyk przy złamaniu
Przekrój na ciepło

Załączone pliki


Użytkownik Alinka edytował ten post 22 lis 2020 - 15:43


#2 cezar

cezar

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1020 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 21 lis 2020 - 23:32

Przepychota

#3 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1751 postów

Napisano 21 lis 2020 - 23:54

Jakie oczko? 10 mm.



#4 Alinka

Alinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1323 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 22 lis 2020 - 00:33

Nie. Chyba ósemka bo osiem mm średnicy ma oczko. Maszynka też 8. Takie

Załączone pliki


Użytkownik Alinka edytował ten post 22 lis 2020 - 00:35


#5 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3202 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 22 lis 2020 - 08:41

Whot it is "boczurka". Słownik z tel wpisał mi żurek. No powiem na bogato.


Ps.
Jak piszesz podgardla to zaznacz bez skóry i gruczołów bo początkujący zmieli podgardle ze sklepu.
Gdzie jeste Zakrzów bo znam kilka, a odpalam maszynę i jadę 🚴 na takie pyszności. 😁

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 22 lis 2020 - 08:43


#6 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6198 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 22 lis 2020 - 08:42

Wygląda przesmaczniście, pogratulować :thumbsup: :clap:, będzie wykonana na 1000%, jednak jak parzymy ten "cymesik", czy tak jak tradycyjnie normalne typowe kiełbaski, czyli woda ok. 75stoni C. czas parzenia ok. 20 - 25 min :D ?  Pozdrawiam.



#7 quadro555

quadro555

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 438 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 22 lis 2020 - 09:06

jednak jak parzymy ten "cymesik",
 

podpiekana w piekarniku w 85st do 66st wewnątrz.
 

:)



#8 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6198 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 22 lis 2020 - 10:10

Dzięki bardzo, kiełbaska będzie robiona już, teraz, zaraz, natychmiast :D, peklowanie w poniedziałek z raniutka, ale żeś mi "smaka" narobiła Alinko :D  :thumbsup: .



#9 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1276 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 22 lis 2020 - 11:48

Wygląda przepysznie i tak pewnie smakuje. Ląduje w moich przepisach.



#10 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10761 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 22 lis 2020 - 12:10

podpiekana w piekarniku w 85st do 66st wewnątrz.

Znasz się na rzeczy Alinko  :thumbsup:  :clap: 

Zamawiam kęseczek (na jeden gryz) takiej kiełbaski do Zakopanego  :D



#11 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30884 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 22 lis 2020 - 12:12

Przywieź więcej, gdyż inaczej będziesz prześladowana przez smakoszy. :D



#12 Alinka

Alinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1323 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 22 lis 2020 - 12:32

Oczywiście, przywiozę po kęsie dla wszystkich.
Doczekać się nie mogę, niech tylko ten świrus się skończy.

#13 Stalesz

Stalesz

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 22 postów
  • MiejscowośćZałom

Napisano 22 lis 2020 - 12:44

Kiełbasa z podgardla ?



#14 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8453 postów

Napisano 22 lis 2020 - 13:05

polędwicy i podgardla
Podobną kiełbasę zawiozłem na degustację do Radawy -  Tylko dałem 30% podgardla dość tłustego i mielenie polędwicy na 8 a podgardle na 6 mm (wilkiem) i odrobinę inne przyprawy . Bardzo delikatna  no i oczywiście bez wiązania i bez peklowania - miała iść na grilla ale się nie doczekała  :facepalm:  

#15 ReniaS

ReniaS

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów
  • MiejscowośćJanikowo

Napisano 22 lis 2020 - 14:25

kiełbasa świata

:thumbsup:

Alinko, bardzo apetyczny wygląd!

Pyszności  :thumbsup:



#16 Alinka

Alinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1323 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 22 lis 2020 - 15:46

Whot it is "boczurka". Słownik z tel wpisał mi żurek. No powiem na bogato.


Ps.
Jak piszesz podgardla to zaznacz bez skóry i gruczołów bo początkujący zmieli podgardle ze sklepu.
Gdzie jeste Zakrzów bo znam kilka, a odpalam maszynę i jadę na takie pyszności.

 

Dodałam w poście. Dzięki za cenne uwagi.

Zakrzew leży na Mazowszu, między Łodzią a Warszawą, w powiecie sochaczewskim :D

Maciek zapraszam :)


[Dodano: 22 lis 2020 - 15:41]

Dzięki bardzo, kiełbaska będzie robiona już, teraz, zaraz, natychmiast :D, peklowanie w poniedziałek z raniutka, ale żeś mi "smaka" narobiła Alinko :D  :thumbsup: .

Mam nadzieję że podzielisz się opinią


[Dodano: 22 lis 2020 - 15:46]

Kiełbasa z podgardla ?

Nie z podgardla lecz z podgardlem.

Co cię tak dziwi bo ja nie panimaju?



#17 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6198 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 22 lis 2020 - 16:05

Rozumiem Alinko że polędwica do wyrobu kiełbaski, to schab wykrojony i oddzielony od kości :D



#18 Alinka

Alinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1323 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 22 lis 2020 - 16:30

 

polędwicy i podgardla
Podobną kiełbasę zawiozłem na degustację do Radawy -  Tylko dałem 30% podgardla dość tłustego i mielenie polędwicy na 8 a podgardle na 6 mm (wilkiem) i odrobinę inne przyprawy . Bardzo delikatna  no i oczywiście bez wiązania i bez peklowania - miała iść na grilla ale się nie doczekała  :facepalm:  

 

 

Waldziu, nie mam wilka więc zawsze wybieram sitko z większymi dziurkami

żeby nie miażdzyć zbytnio mięska.

Co do przypraw to dawki są uśrednione w stosunku do kilku przepisów z forum

ponieważ rozbieżniści były bardzo duże np kminek od 0,6g do 3g; gałka od 0,5g do 2g.

Smak idealnie dla mnie i moich bliskich.

Bez wiązania, bez wyrabiania....idealne rozwiązanie dla moich słabych rąk.

Polecam wszystkim którzy mają problem z wyrabianiem farszu do kleistości.


[Dodano: 22 lis 2020 - 16:30]

Rozumiem Alinko że polędwica do wyrobu kiełbaski, to schab wykrojony i oddzielony od kości :D

Tak, dobrze rozumiesz aczkolwiek dwa tygodnie temu robiłam z szynki i też wyszła super



#19 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6198 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 22 lis 2020 - 16:37

OK. Dzięki Alinko :thumbsup: , tak przypuszczałem, jeżeli nie byłoby zaś jutro odpowiedniego podgardla, to zastosuję piękny tłuściutki boczuś.  polędwicę super jakości mają zawsze :D .



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 quadro555

quadro555

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 438 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 22 lis 2020 - 19:28

Piękny tłuściutki boczus to trochę inna bajka niż podgardle
😁
Zapewne będzie smaczne ale obawiam się podciekow.
Daj znać jak poszło.





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Kiełbasa

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych