Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa najprostsza kabanosowa

Kiełbasa

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#21 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2799 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 24 lis 2020 - 13:01

Alinko rozumiem że można ją też podpiekać w wędzarni zamiast w piekarniku tak?

I dobrze zrozumiałem że mięsa nie peklujemy 24-48h tylko wszystko (peklosól + przyprawy) do podgardla i od razu na maszynkę?


Użytkownik wróbel75 edytował ten post 24 lis 2020 - 13:25


#22 Alinka

Alinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1323 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 24 lis 2020 - 13:37

Mięso peklujemy normalnie.
Po tym czasie przed mieleniem do podgardla dajemy wszystkie przyprawy i mieszamy.
Mielimy, wrzucając do gardzieli naprzemiennie jeden kawałek z kl I, jeden z podgardla (tak jak na jednym ze zdjęć widać)
Dla mnie wygodniej było podpiekać w piekarniku
bo wiało w sobotę i pizgało.
Myślę że nie ma znaczenia gdzie ważne żeby nie przeciągnąć temp bo tu mamy delikatne mięsko z polędwicy.
Dlatego ja podpiekałam do 66st i szybkie chłodzenie na dworzu.

Użytkownik Alinka edytował ten post 24 lis 2020 - 13:45


#23 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8453 postów

Napisano 24 lis 2020 - 14:19

Przemieszanie tego farszu nic nie zmienia bo prawie nie ma tam masy wiążącej 😉

#24 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2799 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 24 lis 2020 - 14:57

Zapisane do odtworzenia. :thumbsup:

Dziękuję 



#25 Alinka

Alinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1323 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 24 lis 2020 - 16:10

Przemieszanie tego farszu nic nie zmienia bo prawie nie ma tam masy wiążącej

Waldziu, miałam na myśli wymieszanie kawałków podgardla z przyprawami.
Nic więcej nie mieszałam. Zmielony farsz (formowałam taką kulę w rękach) był wkładany do nadziewarki i ubijany.

#26 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8453 postów

Napisano 24 lis 2020 - 16:21

Nic więcej nie mieszałam
Wiem :thumbsup:  , ale przemieszanie jej nie zmieni tylko wyrówna rozkład chudego i tłustego ;)  

#27 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 12562 postów

Napisano 24 lis 2020 - 16:22

Jeśli wszystko mielisz na jednym sitku to jaki jest cel dodawania przypraw tylko do podgardla a nie do całej masy.Będzie wtedy lepsze wymieszanie przypraw z całą masa a nie tylko z podgardlem.

#28 Alinka

Alinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1323 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 24 lis 2020 - 18:14

W smaku nie czuć że tylko z podgardlem były przyprawy mieszane.
Gdybyś nie wiedział to byś się nie domyślił.
Łatwiej mi tak było ale masz rację też było by dobrze.

#29 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 12562 postów

Napisano 24 lis 2020 - 18:44

Gdybyś nie wiedział to byś się nie domyślił.

 

No uważaj bo przyjadę do Zakopanego żeby się przekonać :D , ale poważnie. Będziesz miała lepszy rozkład przypraw jak zmieszasz z całością mięsa. 


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 24 lis 2020 - 18:45


#30 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8453 postów

Napisano 24 lis 2020 - 18:46

do Zakopanego żeby się przekonać
Do Alinki masz całkiem blisko.......... 

#31 Alinka

Alinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1323 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 24 lis 2020 - 19:27

Gdybyś nie wiedział to byś się nie domyślił.

 
No uważaj bo przyjadę do Zakopanego żeby się przekonać :D , ale poważnie. Będziesz miała lepszy rozkład przypraw jak zmieszasz z całością mięsa.

Arkadiusz, jeśli odbierzesz z Brwinowa to nie musisz do marca czekać.
Nawet i jutro Ci podeślę jeśli tylko kolega będzie do pracy jechał.
Mówisz i masz.

#32 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 12562 postów

Napisano 24 lis 2020 - 20:07

Dziękuję,ale wierzę, że będzie trudno to poznać. :D



#33 markis

markis

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 154 postów
  • MiejscowośćOstróda

Napisano 29 lis 2020 - 19:05

Piękny tłuściutki boczus to trochę inna bajka niż podgardle

Zapewne będzie smaczne ale obawiam się podciekow.
Daj znać jak poszło.

 

Podcieki to taki smalec ? Raz w roku Gocha kupuje kabanosa do wielkanocnego koszyczka, a co się nie zmieści to ja zjem ale nie lubię tego smalcu w kabanosie ... 



#34 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2799 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 03 gru 2020 - 17:21

Alinka, czy polędwicę oczyszczałaś z mizdry?



#35 Alinka

Alinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1323 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 03 gru 2020 - 20:13

Tak, i z warkocza też.

#36 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2799 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 03 gru 2020 - 20:17

Tak, i z warkocza też.

Właśnie skończyłem z podgardlem więc wstrzeliłaś się idealnie :clap: :clap: :clap:

Dzięki.



#37 Alinka

Alinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1323 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 03 gru 2020 - 21:48

U mnie też już zapeklowane
4kg podgardła
3kg szynki
1,4 kg polędwicy
Będzie dym w sobotę.
Nadają ciepełko to mnie nie wypizga jak ostatnio

#38 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2799 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 03 gru 2020 - 22:08

U mnie na próbę:

6,5kg podgardla

5,7 polędwicy

i 20 Ćwiartek kurzych przy okazji

:)

Ja puszczam dym w niedzielę



#39 Alinka

Alinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1323 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 03 gru 2020 - 22:11

Super,zamierzasz w całości powtórzyć mój skład?

#40 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2799 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 03 gru 2020 - 22:18

Super,zamierzasz w całości powtórzyć mój skład?

Dokładnie. :thumbsup:

Gdy robię/odtwarzam któryś przepis to zawsze pierwszy raz staram się odtworzyć 1-1.

Później zaczynam kombinować i wychodzi... gorzej :D


[Dodano: 03 gru 2020 - 22:18]

Peklosól tylko 17g/kg - do pieczonych tak daję.


Użytkownik wróbel75 edytował ten post 03 gru 2020 - 22:16






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Kiełbasa

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych