Romii Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 23 Listopada 2020 Romii możesz wrzucić fotkę? Chodzi mi po głowie ta drewniana do oscypków, ale rozum się jeszcze opiera i podpowiada że niepotrzebnie wywalę kasę Nie używam tej drewnianej tylko taką cylindryczną do sera podobną do tej https://serowar.pl/pl/p/Forma-Formaggio-uniwersalna-forma-serowarska/7710.8kg - żeby się za bardzo nie parzyć i żeby odciekało we wszystkie strony ;-). Moje serki mają około 200-250 gram. Po formowaniu są płaskie, poźniej wrzucam je w standardową siatkę 125/36 i same podczas wędzenia nabierają kształtu wrzecionowatego . A jak nie mają idealnego kształtu to trudno, zjadamy je nie-idealne.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 23 Listopada 2020 Na razie wypróbuję najtańszą opcję sverige bo inwestycja - 0zł. Mam szarą w domu Ale dziękuję. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 23 Listopada 2020 taka rura 50 mm jest ciut przy mala moim zdaniem serki, beda bardzo malenkie , te co ja robilam nie w chodza przez taka rurke bo taka posiadam , Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 23 Listopada 2020 aka rura 50 mm jest ciut przy mala moim zdaniem serki, beda bardzo malenkie , te co ja robilam nie w chodza przez taka rurke bo taka posiadam , OK - doinwestuję serowarnię i kupię 80. Bo używana odpada Wtedy będę miał porównanie Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zależy co kto lubi Electro Oto cytat z ogłoszenia : Możliwość wyboru jednej z następujących form: foremka mała pozwalająca na uzyskanie 2 małych serków foremka średnia (średnica 5-6 cm) pozwala na uzyskanie gałki o masie 250-350 g foremka duża (średnica 7-8 cm) pozwala na uzyskanie gałki o masie 400-700 g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 23 Listopada 2020 @sverige2, co innego foremka co innego rurka do naciagania siatki ale kazdy robi jak uwaza , ja mam taka rurke i nie udalo mi sie wepchnac moich a juz wezszych nie chcialam miec Wagowo sa takie ok 230-250 g Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 23 Listopada 2020 (edytowane) Electro, to niestety absolutnie dokładnie to samo, chodzi o wagę, ok 350g.- 400g. tyle że bez tych ozdobnych rzeźbień. Ponieważ miałem, i jak pisałem oddałem foremkę synowi, wolę "rurkę" i siatkę, więc mam porównanie i wiem o czym piszę .Dowolność jest jednak pełna, i możesz mieć odmienne zdanie, to Ty wybierasz i decydujesz . Edytowane 23 Listopada 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 23 Listopada 2020 to Ty wybierasz i decydujesz Coś się pokiełbasiło, przecież to ja wybieram :D Spoko, przecież można dobrać jeszcze długość wałka do wagi gołki.Nie ma sensu się kłócić o takie pierdoły. Podaliście MOŻLIWOŚCI a zainteresowani dobiorą dla siebie "złoty środek" Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 23 Listopada 2020 @wróbel75, jasne , ja nawet myslalam zeby sobie zrobic kulki golkowe srednicy kulek salatkowych mozzarelli , wedzone korale Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 23 Listopada 2020 Dokładnie tak Wóbelku, ale ta średnica rurki fi 50 jest nieomal identyczna jak tej foremki drewnianej. Dobieramy więc tylko odpowiednią długość i tyle. Ktoś chce większej średnicy rurę, "nie ma problema", jego wybór. Ponieważ rurka jest gładka i nie posiada wycięć ozdobnych więc wagowo serki wychodzą identyczne. Piszę to na podstawie własnego doświadczenia i porównań. Jednak nie rura i jej średnica jest tu najbardziej istotna, a sam pomysł rozwiązania . Ubijanie łatwe, proste i przyjemne, tudzież "ubieranie łoscypka" w siateczkę równie bezproblemowe i zachowujące walcowaty kształt . Jednak kto woli "kotlety", jego rzecz, mamy przecież demokrację . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 23 Listopada 2020 @sverige2, hehe nalozylam siatke bez pomocy rurki i nie mam kotletow Ja wole nakladac juz zimne bo siatka mi sie nie wcina tak jak na cieplo ,ale moze to tylko moje odczucie bo nie robie ich dosc czesto. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 23 Listopada 2020 Jednak nie rura i jej średnica jest tu najbardziej istotna, a sam pomysł rozwiązania Lepiej bym tego nie wyraził. Przecież jak by co to jest jeszcze średnica 110 czy 150 [Dodano: 23 lis 2020 - 19:40] @sverige2, hehe nalozylam siatke bez pomocy rurki i nie mam kotletow Ja wole nakladac juz zimne bo siatka mi sie nie wcina tak jak na cieplo ,ale moze to tylko moje odczucie bo nie robie ich dosc czesto. A ja ostatnio nie zakładałem siatki, a wędziłem na kratce i wyszedł też fajny wzorek. Najważniejsze aby były okrągłe, a upiększanie to już inna bajka. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 23 Listopada 2020 (edytowane) Racja Electro, dla tego napisałem że demokracja działa i każdy robi jak uważa . Jednak aby siatka się zbytnio nie wbjała w gorącego "łoscypka", to po ubiciu w rurce, wkładamy do naczynia z zimną wodą aby się schłodził. W tym czasie nabijamy następną rurkę, bo przecież rurek mamy uciętych kilka sztuk. kosztują śmieszne grosze. I takm to sposobem "łoscypki wychodzą śliczniutki i kształtne, ale "kotlety" ciągle są do wyboru . Edytowane 23 Listopada 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 23 Listopada 2020 @sverige2, Ja mam jedna ktora uzywam tez do czego innego , mieszkam w bloku i ilosc miejsca jest ograniczona mimo ze mamy 82 m2 na 2 osoby +pies Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 23 Listopada 2020 @sverige2, Ja mam jedna którą używam też do czego innego, Pełna demokracja, i tak trzymać Electro, używać, używać, używać !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 23 Listopada 2020 (edytowane) Electro oscypkowy Labneh. Arabscy górale będą Ci zazdrościły pomysłu :D Zanim odpowiedziałem to widzę że już usunęłaś [Dodano: 23 lis 2020 - 20:09] ilosc miejsca jest ograniczona Ech, masz rację. Idę właśnie dorabiać półki/regały w swojej kuchni Edytowane 23 Listopada 2020 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 23 Listopada 2020 @wróbel75, polek nie ma jak dorobic u mnie , jeden pokoj mam w polkach do tego jeszcze zarazalka ,,,a gadzetow wciaz przybywa Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 23 Listopada 2020 Jednak aby siatka się zbytnio nie wbjała w gorącego "łoscypka", to po ubiciu w rurce, wkładamy do naczynia z zimną wodą aby się schłodził. Prościej ubić, wyjąć z rurki, schłodzić w wodzie i dopiero "zasiatkować". Wtedy nic się nie wbije i ładnie siateczka po wędzeniu schodzi.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 23 Listopada 2020 Jednak aby siatka się zbytnio nie wbjała w gorącego "łoscypka", to po ubiciu w rurce, wkładamy do naczynia z zimną wodą aby się schłodził.Prościej ubić, wyjąć z rurki, schłodzić w wodzie, i dopiero "zasiatkować". Wtedy nic się nie wbije i ładnie siateczka po wędzeniu schodzi.--Romii Właśnie cały "myk" tego wynalazku polega na tym że robimy tak jak z szynkami, etc. a więc nabijamy bezpośredni po ubiciu skrzepu w rurce, płynnie taki śliski i mokry schłodzony "łoscypek" do siatki. Schładzamy go razem z rurką, i nie utrudniamy sobie pracy. Z 10 litrów mleka jest ledwie kilka oscypków, więc spokojnie mogą się w garnku, misce czy zlewie zmieścić i chłodzić się przed wsunięciem ich w siatkę. Ale nie każdy musi oczywiście korzystać z tego "patentu", i może robić tak, jak mu tylko w duszy gra, istnieje całkowita dowolność w tym względzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 24 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 24 Listopada 2020 Pierwsze koty za płoty i niestety nie bardzo udane. Serki wyglądają jak wyglądają dodatkowo są twarde w konsystencji i mają dziwny kolor na przekroju. przeleżały 24 godziny w solance 9% w środku są nie słone. Nie wiem, może przyczyna jest w złej podpuszczce lub w za dużej jej ilości. Podpowiedzcie coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 24 Listopada 2020 może przyczyna jest w złej podpuszczce lub w za dużej jej ilości. W jakiej temperaturze i po jakim czasie uzyskałeś skrzep "podchodzący serwatką" w miejscu nacięcia? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 24 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 24 Listopada 2020 (edytowane) A nie przegrzałeś skrzepu podczas ugniatania? Bo tak trochę wygląda jak "ugotowany". Edytowane 24 Listopada 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 24 Listopada 2020 Ja "gniotę" oscypki w 60-65 st C - mam specjalny łyżko-cedzak do tego celu W solance 8% trzymam nie dłużej niż 7 godzin ale moje oscypki są stosunkowo małe bo skrzep z 5 litrów mleka dzielę na 6 części więc oscypki mają średnio ok 115 gramów - akurat tyle ile wygodnie się w moich dłoniach wygniata. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 25 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 25 Listopada 2020 Temperatura przy której dałem pod puszkę to 37 stopni ,niestety po pół godzinie skrzepu praktycznie nie było i tu upatruje mojego pierwszego błędu gdyż zamieszałem mleko i dodałem drugą porcję podpuszczki. Skrzep po następnej pół godziny się wytworzył ale był dziwny. Serki grzalem w wodzie o temperaturze 65 do nawet 70 stopni około 5 razy. Pociecha w tym ,że pięknie skrzypią i z patelni całkiem smaczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 25 Listopada 2020 (edytowane) przeleżały 24 godziny w solance 9% w środku są nie słoneJa swoje (od 100 do 200g) trzymałem w solance 7% przez kilka godzin (ok.7-8h) i były za słone. Żeby się środek dosolił (i wyrównało stężenie) to trzeba chyba odczekać jak przy normalnych serach kilka-kilkanaście dni. niestety po pół godzinie skrzepu praktycznie nie byłoJa bym poczekał jeszcze z 30 min. i obserwował co się dzieje. Serki wyglądają jak wyglądająDlatego myślałem o formie. Ale przed zakupem wypróbuję "rurę serowarską" Serki grzalem w wodzie o temperaturze 65 do nawet 70 stopni około 5 razy.To je chyba ugotowałeś ale nie znam się na tym. Ja robiłem w temp. 55'C i moczyłem 2-3 razy. Pociecha w tym ,że pięknie skrzypią i z patelni całkiem smaczneNo i gitara Edytowane 25 Listopada 2020 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.