Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzarnia w domu lub w piwnicy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#1 miodosytnik

miodosytnik
  • Użytkownicy
  • 27 postów

Napisano 25 lis 2020 - 21:24

Zamierzam kupić gotową wędzarnię ale taką by mogła bez wyziewów dymu pracować w kuchni a jeżeli takiej nie ma to taką by mogła pracować w piwnicy w starym wielorodzinnym budynku mieszkalnym . w budynku jest do dyspozycji kilka przewodów kominowych  (14x14) po nieczynnych piecach kaflowych. jakieś propozycje?

 



#2 januszfeniks

januszfeniks
  • **VIP**
  • 1801 postów

Napisano 25 lis 2020 - 21:28

Tylko wyciąg elektryczny.

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka

#3 miodosytnik

miodosytnik
  • Użytkownicy
  • 27 postów

Napisano 29 lis 2020 - 10:12

Tylko wyciąg elektryczny.

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka

Gdzie taki znajde



#4 januszfeniks

januszfeniks
  • **VIP**
  • 1801 postów

Napisano 29 lis 2020 - 10:29

Wpisz w net. Wysypie Ci się wszystko.
Tylko byś musiał albo z desek albo z metalu wykonać taki okap nad drzwiami wędzarni.
Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik januszfeniks edytował ten post 29 lis 2020 - 10:32


#5 miodosytnik

miodosytnik
  • Użytkownicy
  • 27 postów

Napisano 29 lis 2020 - 10:38

Nie rozumiem.

Wędzarnia powinna być z wyciągiem czy wyciąg oprócz wędzarni. Naprawdę nie wiem czego mam szukać.



#6 emka24

emka24
  • Użytkownicy
  • 98 postów

Napisano 29 lis 2020 - 10:56

Myślę, że piszecie o różnych sytuacjach. @miodosytnik, ma na myśli podłączenie wędzarni w piwnicy do przewodu kominowego na sztywno. @januszfeniks, podpowiada zaś, że takie podłączenie jest błędne i że dym z wędzarni ma wychodzić swobodnie na pomieszczenie a wyłapywać go na zewnątrz powinien wyciąg np. kuchenny.

Chyba się nie mylę.



#7 januszfeniks

januszfeniks
  • **VIP**
  • 1801 postów

Napisano 29 lis 2020 - 11:00

Już korektuje. Przewód dymowy czyli komin oddzielna sprawa. A okap z wyciągiem zewnętrznym to druga sprawa.. Inaczej przy otwartych drzwiach dym wyjdzie na pomieszczenie. Nie wiem jak układ pomieszczeń ale może wychodzić klatka schodowa do domu. Chyba że piwnica ma oddzielne wejście. To ułatwia sprawę. Ale jeśli chcesz w miarę komfortowo pracować to taki wyciąg ułatwi Ci prace.

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik januszfeniks edytował ten post 29 lis 2020 - 11:04


#8 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 10889 postów

Napisano 29 lis 2020 - 11:30

Przewód dymowy czyli komin oddzielna sprawa. A okap z wyciągiem zewnętrznym to druga sprawa..

Osobiście znam wędzarnię usytuowaną w piwnicy starego domu, która jest podłączona do komina (powyżej są jeszcze trzy kondygnacje).

Z piwnicy wychodzą drzwi na ogród, palenisko otwarte, wędzarnia bezpośrednia.

W pomieszczeniu czuć wędzenie ale nie ma dymu.

Jestem oczarowana funkcjonalnością i skutecznością tej wędzarni.



#9 januszfeniks

januszfeniks
  • **VIP**
  • 1801 postów

Napisano 29 lis 2020 - 11:55

Wszystko zależy jakie kominy itp. Nie wszystko Ranna jest takie same. Kwestja też obsługi.

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka

#10 Henio

Henio
  • Użytkownicy
  • 3513 postów

Napisano 30 lis 2020 - 06:27

Miałem wedzarnie w piwnicy podłączona do komina , niestety zapach wędzonek czuć było na klatce i zawsze się znajdzie ktoś komu to nie ,,pasi,,

Wedzilem też w takiej na zlocie w Parzecach , ale tam było osobne wejście z zewnątrz . Wędzenie w takich wedzarniach to wyższa szkoła jazdy że względu na cug . Ostatnie wędzonki miałem dokończyć następnego dnia ale koledzy chcieli mi pomóc i dołożyli do pieca . Wczesny Madej to był pikuś .

#11 jac007

jac007
  • Użytkownicy
  • 1502 postów

Napisano 30 lis 2020 - 07:54

Mam wędzarnię w piwnicy i nie ma problemów.



#12 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3327 postów

Napisano 30 lis 2020 - 09:06

Przy prawidłowej instalacji wędzarni wraz z urządzeniami towarzyszącymi i prawidłowym użytkowania, nie ma prawa nic dymić.

W końcu to, "to samo", co kominek w pokoju lub piec w piwnicy, jednemu dymi na cały dom przy każdym otwarciu drzwiczek, a drugi nawet nie, że ma piec w piwnicy.


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 30 lis 2020 - 09:08


#13 januszfeniks

januszfeniks
  • **VIP**
  • 1801 postów

Napisano 30 lis 2020 - 09:13

Przy prawidłowej instalacji wędzarni wraz z urządzeniami towarzyszącymi i prawidłowym użytkowania, nie ma prawa nic dymić.
W końcu to, "to samo", co kominek w pokoju lub piec w piwnicy, jednemu dymi na cały dom przy każdym otwarciu drzwiczek, a drugi nawet nie, że ma piec w piwnicy.

Tu się nie zgodzę że to to samo. Całkiem inne konstrukcje w caciaganiu dymu itp. Płaskie stropy, duże drzwiczki. Tu był bym ostrożny z opinia. .

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka


Użytkownik EAnna edytował ten post 30 lis 2020 - 21:02


#14 jac007

jac007
  • Użytkownicy
  • 1502 postów

Napisano 30 lis 2020 - 16:51

Tu się nie zgodzę że to to samo. Całkiem inne konstrukcje w caciaganiu dymu itp. Płaskie stropy, duże drzwiczki. Tu był bym ostrożny z opinia. .

 

 Piszesz jako praktyk czy teoretyk.


Użytkownik EAnna edytował ten post 30 lis 2020 - 21:03


#15 januszfeniks

januszfeniks
  • **VIP**
  • 1801 postów

Napisano 30 lis 2020 - 17:05

 

Tu się nie zgodzę że to to samo. Całkiem inne konstrukcje w caciaganiu dymu itp. Płaskie stropy, duże drzwiczki. Tu był bym ostrożny z opinia. .

Piszesz jako praktyk czy teoretyk.

A jak sądzisz? Myślisz że bym mędrkował po próżnicy czy raczej uważasz że mój post jest bzdurny?

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka


Użytkownik EAnna edytował ten post 30 lis 2020 - 21:03


#16 jac007

jac007
  • Użytkownicy
  • 1502 postów

Napisano 30 lis 2020 - 18:07

Dla mnie ten post jest bzdurny gdyż posiadam wędzarnię w piwnicy i można wędzić bez problemów dodam że wędzarnia ma już ponad 30 lat.



#17 januszfeniks

januszfeniks
  • **VIP**
  • 1801 postów

Napisano 30 lis 2020 - 18:16

Dla mnie ten post jest bzdurny gdyż posiadam wędzarnię w piwnicy i można wędzić bez problemów dodam że wędzarnia ma już ponad 30 lat.

Ja a był bym ostrożny z wypowiedzią taka. Może zacznijmy od tego by porównać np Twoja wędzarnię. Przekroje kominów itp do innej. Bo nic nie jest takie same. I na tej podstawie oceńmy całość. Z jednej strony takie posty mnie po prostu WKU.... A. Jestem czynnie w praktyce w budowie Kominkow od ponad 25 lat. To raz... Dwa od dobrych kilkunastu lat w temacie wędzarni. Uważasz że jestem debil i nie wiem co pisze?!! Jeśli kominek potrafi dymić bo przekrój otworu frontu kominka nie jest adekwatny do przekroju komina to co dopiero taka wedzarnia kiedy ciąg nie jest wskazany. I proszę nie przyrównywać jak ktoś tu wspomniał kominka z wkładem do wędzarni. Tu są też inne zasady działania. I jeszcze raz. Nie mam zdrowia tłumaczyć innym że mam farb lub nie nam bo ktoś wykonał że szwagrem wędzarnię 100 lat temu i wszelką wiedzą w tym na wieki. Dlatego wypisałem się z grupy facebukowej bo tam dopiero było szwagrów myślicieli. U innych dymi pierdzi i podskakuje a w wypadku szwagra to śmiga że mucha nie siada. Jeśli więc jesteś taki Ensztain to proszę mi podać jaki przekrój powinien być komina do tego kominka. Bo u Ciebie śmiga to znaczy że ha pisze bzdury a Waszmosc wiesz. Załączony plik  DSCF9904.jpg   58 KB   5 Ilość pobrań

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka

#18 jac007

jac007
  • Użytkownicy
  • 1502 postów

Napisano 30 lis 2020 - 19:20

Jeśli więc jesteś taki Ensztain to proszę mi podać jaki przekrój powinien być komina do tego kominka. Bo u Ciebie śmiga to znaczy że ha pisze bzdury a Waszmosc wiesz.

 

Nie interesuje mnie przekrój komina do tego kominka w tym temacie      jak waszmość  nie zauważył, piszemy  o wędzarni a nie o kominku.


Użytkownik EAnna edytował ten post 30 lis 2020 - 22:14


#19 januszfeniks

januszfeniks
  • **VIP**
  • 1801 postów

Napisano 30 lis 2020 - 19:26

Jeśli więc jesteś taki Ensztain to proszę mi podać jaki przekrój powinien być komina do tego kominka. Bo u Ciebie śmiga to znaczy że ha pisze bzdury a Waszmosc wiesz.

Nie interesuje mnie przekrój komina do tego kominka w tym temacie jak waszmość nie za uwarzył piszemy o wędzarni a nie o kominku.
No cóż a to istotne. Wyobraź sobie kolego że w wędzarniach przemysłowych są montowane duże w przepustowości wyciągi bo inaczej przy otwieraniu drzwi nikt w pomieszczeniu by nie wytrzymał. . A u Ciebie przy otwarciu drzwi dym nie wybija. Cud!!! Bo jeśli kominek potrafi podbijać z przekrojem komina np przy wietrze lub innej pogodzie to Twoja wedzarnia jest cudem. Możesz pisać takie rzeczy Kowalskiemu. Ale mam propozycję. W sezonie dużo jeżdżę po Polsce. Jeśli było by możliwe odwiedzenia Cię i wstąpić samemu się przekonać jak naprawdę jest... Wówczas przeproszę i przyznam rację publicznie. Zgoda?!

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik januszfeniks edytował ten post 30 lis 2020 - 19:31


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3327 postów

Napisano 30 lis 2020 - 20:39

Jak zwykle dyskusja zmierza donikąd , można zrobić wędzarnie która nie dymi po otwarciu o ile proces otwierania (przygotowania do otwarcia) prawidłowo działa, można tez zrobić system przechwytywania dymu który jednak się wydostanie, można to wszystko jeszcze wspomóc układem różnicy ciśnień, który wypchnie dym do komina nie pozwalając mu się rozprzestrzenić po pomieszczeniu i to wszystko jest wykonalne w miarę niewielkim nakładem pracy i środków o ile zrobi się to dobrze

ale można tez wszystkiemu zaprzeczyć bo....

Wiec nie ma sensu dalej cokolwiek pisać 


Użytkownik EAnna edytował ten post 30 lis 2020 - 22:17
lit.





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych