Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka
Napisano 30 lis 2020 - 20:46
Napisano 30 lis 2020 - 20:51
Wędzarnia w starej piwnicy - dzisiejsze wędzenie zadymienia na piwnicy brak
Napisano 30 lis 2020 - 20:54
Napisano 30 lis 2020 - 21:09
Jak będziesz wedzil wedliny to wstaw
Wędliny też wychodzą dobrze (moim zdaniem) ale jak będę wędził to wstawię zdjęcie.
Napisano 30 lis 2020 - 21:16
Wędzarnia w starej piwnicy - dzisiejsze wędzenie zadymienia na piwnicy brak
Masz kolejny przykład że się da wędzić w piwnicy bez zadymienia.
Napisano 30 lis 2020 - 21:26
To czemu ściany zadymione. A dla mnie to nie dowód. Szkoda że nie przyjoles propozycji dla udowodnienia czyli podejrzewam że do końca nie jest wszystko ok. . Wiem że nie ładnie tak się wpraszać. Sorki za długo w tym pracuje by wierzyć w pierwsza jaskółkę. A potem wychodzi ze no... Hym. No troszkę czasem dymi ale da się wytrzymać. Znam to za autopsji.Masz kolejny przykład że się da wędzić w piwnicy bez zadymienia.Wędzarnia w starej piwnicy - dzisiejsze wędzenie zadymienia na piwnicy brak
Użytkownik januszfeniks edytował ten post 30 lis 2020 - 21:20
Napisano 30 lis 2020 - 21:55
Przepraszam że ze mnie taki niedowierca i uparty człowiek
Napisano 02 gru 2020 - 17:25
Napisano 02 gru 2020 - 21:05
Wszytko można - tylko efekt słaby będzie.
- jak podłączysz do komina będzie cug a nie swobodny przepływ dymu,
- jak otworzysz drzwi to i tak dym pójdzie do pomieszczenia - w trakcie wędzenia trzeba od czasu do czasu zajrzeć i ocenić stan wędzonek.
--
Romii
Napisano 02 gru 2020 - 22:01
Nie ma znaczenia jaką wędzarnię wynajdziesz, nie ma gotowca który "pyk" wstawiasz do piwnicy i jest OK
No chyba ze kupisz gotowca przemysłowego, przeznaczonego do zamkniętych pomieszczeń wraz z urządzeniami towarzyszącymi
Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 02 gru 2020 - 22:02
Napisano 03 gru 2020 - 10:23
Nie ma znaczenia jaką wędzarnię wynajdziesz, nie ma gotowca który "pyk" wstawiasz do piwnicy i jest OK
No chyba ze kupisz gotowca przemysłowego, przeznaczonego do zamkniętych pomieszczeń wraz z urządzeniami towarzyszącymi
A to nie jest taki właśnie gotowiec?
W karcie technicznej piszą
"urządzenie, które jest używane w barach, restauracjach, zajazdach, hotelach, karczmach, gospodarstwach agroturystycznych, a także domowych"
Napisano 11 gru 2020 - 08:45
Napisano 15 gru 2020 - 19:24
Jak będziesz wedzil wedliny to wstaw. Wedliny pokażą i błędy w samym wedzenia jak i wędzarni.
osuszanie
IMG_20201213_1716301.jpg 76,84 KB
6 Ilość pobrań
pod koniec wędzenia
IMG_20201213_2143551.jpg 60,35 KB
5 Ilość pobrań
Napisano 07 lut 2021 - 17:37
Kilkanaście lat temu jak budowałem swój dom to interesowałem się wentylacją mechaniczną tzw. wymuszoną za pomocą wentylatorów nawiewnych (czyste powietrze do pomieszczeń mieszkalnych) i wyciągowych (z "brudnych" pomieszczeń: łazienka, kuchnia, przedsionek) ale "do brzegu..." pamiętam jak mi ktoś tłumaczył że wentylatory nawiewne i wyciągowe muszą być podłączone NIEZALEŻNIE, chociażby po to, aby przy otwieraniu kominka ustrzec się właśnie cofaniu dymu, polegało to na tym, że gdy ma się otworzyć kominek to WYŁĄCZA się wentylator wyciągowy, a nawiewny działa dalej "podnosząc ciśnienie" powietrza w pomieszczeniach i przy otwarciu drzwi kominka nie "cofa dymu" -oczywiście ten wzrost ciśnienia jest minimalny, bo nie ma totalnie szczelnych domów, ale wystarczający, aby uzyskać odpowiedni efekt.
Można pomyśleć i nad takim układem w pomieszczeniu gdzie stoi wędzarnia.
Ale wg mnie ważniejszym zadaniem jest chyba przed otwarciem wędzarni pozbycie się dymu z wnętrza komory, bo raczej nie będziemy w stanie uzyskać takiego "nadciśnienia" w pomieszczeniu, aby żadna ilość dymu się nie wydostała.
Czyli trzeba by było najpierw wyłączyć/odłączyć/zatkać wylot dymogeneratora, chwilę odczekać, aż dym z komory wędzarniczej uleci, i dopiero w takim momencie otwierać wędzarnię.
Obecnie jestem też na etapie rozkminy pt. "czy da się używać wędzarni w pomieszczeniu" na razie "kombinuję" teoretycznie, ALE jak zrealizuję przedsięwzięcie to podzielę się wnioskami z działania wędzarni w pomieszczeniu.
W moim przypadku zaletą jest to, że na wędzarnię która ma być użyta w pomieszczeniu przerabiam lodówkę gastronomiczną z szklanymi drzwiami -czyli mam szczelny system wędzarnia-drzwi i podczas procesu przez żadne szpary dym się nie ma prawa wydostać, ale czy będzie to działać to czas pokaże, najwyżej wędzarnia zostanie przeniesiona na podwórko
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych