Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzarnia w domu lub w piwnicy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#21 januszfeniks

januszfeniks
  • **VIP**
  • 1801 postów

Napisano 30 lis 2020 - 20:46

TOSHIBA tu nie chodzi o zaprzeczanie bo.... Palac w palenisku siła rzeczy jest ze dym otwierając drzwiczki paleniska czy komory zawsze odbije dym tak jak w kominku. Piszę tu o kominku z wkładem. Gdzie można temu zaradzi ale. W zależności od pogody itp. Jeśli dym potrafi odbić z zamkniętego kominka przy wietrze i wtłoczyć do pomieszczenia to tym bardziej w wędzarni. Zapodałem ofertę że chętnie naocznie bym ten cud zobaczył na własne oczy. Czy to zła oferta? Daje możliwość udowodnienie że ktoś z nas się myli. Więc nie pisz proszę że to bezsens dyskusji. To Twoja strona a moja pozostaw dla mnie bym prosił.

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka

#22 L.Przemek

L.Przemek
  • Użytkownicy
  • 884 postów

Napisano 30 lis 2020 - 20:51

Wędzarnia w starej piwnicy - dzisiejsze wędzenie zadymienia na piwnicy brak :)

Załączone pliki



#23 januszfeniks

januszfeniks
  • **VIP**
  • 1801 postów

Napisano 30 lis 2020 - 20:54

Jak wygrzać i do tego wysokość komina to zasowa do przodu. Pytanie co z temperatura w tym wypadku. Na kiełbasie często nie widać pewnych efektów. Jak będziesz wedzil wedliny to wstaw. Wedliny pokażą i błędy w samym wedzenia jak i wędzarni.

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka

#24 L.Przemek

L.Przemek
  • Użytkownicy
  • 884 postów

Napisano 30 lis 2020 - 21:09

Jak będziesz wedzil wedliny to wstaw

Wędliny też wychodzą dobrze (moim zdaniem) ale jak będę wędził to wstawię zdjęcie.



#25 jac007

jac007
  • Użytkownicy
  • 1502 postów

Napisano 30 lis 2020 - 21:16

Wędzarnia w starej piwnicy - dzisiejsze wędzenie zadymienia na piwnicy brak

 

Masz kolejny przykład że się da wędzić w piwnicy bez zadymienia.



#26 januszfeniks

januszfeniks
  • **VIP**
  • 1801 postów

Napisano 30 lis 2020 - 21:26

Wędzarnia w starej piwnicy - dzisiejsze wędzenie zadymienia na piwnicy brak

Masz kolejny przykład że się da wędzić w piwnicy bez zadymienia.
To czemu ściany zadymione. A dla mnie to nie dowód. Szkoda że nie przyjoles propozycji dla udowodnienia czyli podejrzewam że do końca nie jest wszystko ok. . Wiem że nie ładnie tak się wpraszać. Sorki za długo w tym pracuje by wierzyć w pierwsza jaskółkę. A potem wychodzi ze no... Hym. No troszkę czasem dymi ale da się wytrzymać. Znam to za autopsji. .

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka
[Dodano: 30 lis 2020 - 22:26]
Przepraszam że ze mnie taki niedowierca i uparty człowiek. Ale doświadczenia nauczyły mnie ze nie wszystko jest tak jak się czasem przekazuje z drugiej teki. Ja muszę dotknąć, pomacać i zobaczyć. Wówczas jestem na sto procent pewny. A tak to tylko gdybania często naciągane poprzez np charakter drugiej strony.

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik januszfeniks edytował ten post 30 lis 2020 - 21:20


#27 L.Przemek

L.Przemek
  • Użytkownicy
  • 884 postów

Napisano 30 lis 2020 - 21:55

Przepraszam że ze mnie taki niedowierca i uparty człowiek
 

:yes:  :thumbsup: 



#28 miodosytnik

miodosytnik
  • Użytkownicy
  • 27 postów

Napisano 02 gru 2020 - 17:25

A taką można podłączyć bezpośrednio do komina?

https://allegro.pl/o...stat-8920283017



#29 Romii

Romii
  • Użytkownicy
  • 524 postów

Napisano 02 gru 2020 - 21:05

Wszytko można - tylko efekt słaby będzie. 

- jak podłączysz do komina będzie cug a nie swobodny przepływ dymu,

- jak otworzysz drzwi to i tak dym pójdzie do pomieszczenia - w trakcie wędzenia trzeba od czasu do czasu zajrzeć i ocenić stan wędzonek.

--

Romii



#30 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3327 postów

Napisano 02 gru 2020 - 22:01

Nie ma znaczenia jaką wędzarnię wynajdziesz, nie ma gotowca który "pyk" wstawiasz do piwnicy i jest OK

No chyba ze kupisz gotowca przemysłowego, przeznaczonego do zamkniętych pomieszczeń wraz z urządzeniami towarzyszącymi


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 02 gru 2020 - 22:02


#31 miodosytnik

miodosytnik
  • Użytkownicy
  • 27 postów

Napisano 03 gru 2020 - 10:23

Nie ma znaczenia jaką wędzarnię wynajdziesz, nie ma gotowca który "pyk" wstawiasz do piwnicy i jest OK

No chyba ze kupisz gotowca przemysłowego, przeznaczonego do zamkniętych pomieszczeń wraz z urządzeniami towarzyszącymi

A to nie jest taki właśnie gotowiec?

 

W karcie technicznej piszą

"urządzenie, które jest używane w barach, restauracjach, zajazdach, hotelach, karczmach, gospodarstwach agroturystycznych, a także domowych"



#32 januszfeniks

januszfeniks
  • **VIP**
  • 1801 postów

Napisano 11 gru 2020 - 08:45

Jest ale nie ma osprzętu... Odciągów itp. O tym posze kolega wyżej. Tu musisz dostosować wszystko do pomieszczenia kanałów itp. Wymagana wentylacja. Wędzarnia w pomieszczeniu to inna bajka jak na zewnątrz radzenia z dymem. Piszący o tym że mają piszą że mają takie wędzarnię co nie znaczy że mają sielankowo i wszystko jest ok. Dym zawsze będzie. Dlatego poruszyłem temat kominka. Że może mieć prawidłowy ciąg jak słoń to przy pogodzie potrafi sporo nabroic wychadzocym dymem do pomieszczenia. Kominek ma lepsze warunki. Poprawnie oczywiście wykonany. W tej chwili na grupach faceboka są zapytania o takie wędzarnię w pomieszczeniu. I są odpowiedzi użytkowników takich wędzarni że dym im towarzyszy i muszą pomieszczenia wietrzyć. Zapewne jest tak że wędzimy przy otwartych drzwiach wejściowych. Gorszym rozwiązaniem było by wstawiać wędzarnię w piwnicy itp gdy drzwi wejściowe wychodzą do wnętrza domu. Wówczas klatka schodowa może działać jak komin. Łatwiej dla dymu iść do góry z przeciągiem-ciągiem itp. I wówczas jest problem i utrapienie wedzenie. Dziwię się piszącym którzy piszą że mają takie wędzarnię ze nie piszą do końca szczerze. Że dym jest w pomieszczeniu i utrudnia troszkę życie. A nie ze jest super i sielanka. Dało by to pytającemu obraz sytuacji i podjęcie decyzji po analizie całego materiału tu zebranego. Fajnie mieć taką wedzarke w domku. Ale pewne tematy trzeba spełnić by pracowało się komfortowo.

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka

#33 L.Przemek

L.Przemek
  • Użytkownicy
  • 884 postów

Napisano 15 gru 2020 - 19:24

Jak będziesz wedzil wedliny to wstaw. Wedliny pokażą i błędy w samym wedzenia jak i wędzarni.

osuszanie

Załączony plik  IMG_20201213_1716301.jpg   76,84 KB   6 Ilość pobrań

 

pod koniec wędzenia

 

Załączony plik  IMG_20201213_2143551.jpg   60,35 KB   5 Ilość pobrań



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#34 Viszna

Viszna
  • Użytkownicy
  • 759 postów

Napisano 07 lut 2021 - 17:37

Kilkanaście lat temu jak budowałem swój dom to interesowałem się wentylacją mechaniczną tzw. wymuszoną za pomocą wentylatorów nawiewnych (czyste powietrze do pomieszczeń mieszkalnych) i wyciągowych (z "brudnych" pomieszczeń: łazienka, kuchnia, przedsionek) ale "do brzegu..." pamiętam jak mi ktoś tłumaczył że wentylatory nawiewne i wyciągowe muszą być podłączone NIEZALEŻNIE, chociażby po to, aby przy otwieraniu kominka ustrzec się właśnie cofaniu dymu, polegało to na tym, że gdy ma się otworzyć kominek to WYŁĄCZA się wentylator wyciągowy, a nawiewny działa dalej "podnosząc ciśnienie" powietrza w pomieszczeniach i przy otwarciu drzwi kominka nie "cofa dymu" -oczywiście ten wzrost ciśnienia jest minimalny, bo nie ma totalnie szczelnych domów, ale wystarczający, aby uzyskać odpowiedni efekt.

 

Można pomyśleć i nad takim układem w pomieszczeniu gdzie stoi wędzarnia.

 

Ale wg mnie ważniejszym zadaniem jest chyba przed otwarciem wędzarni pozbycie się dymu z wnętrza komory, bo raczej nie będziemy w stanie uzyskać takiego "nadciśnienia" w pomieszczeniu, aby żadna ilość dymu się nie wydostała.
Czyli trzeba by było najpierw wyłączyć/odłączyć/zatkać wylot dymogeneratora, chwilę odczekać, aż dym z komory wędzarniczej uleci, i dopiero w takim momencie otwierać wędzarnię.

 

Obecnie jestem też na etapie rozkminy pt. "czy da się używać wędzarni w pomieszczeniu" na razie "kombinuję" teoretycznie, ALE jak zrealizuję przedsięwzięcie to podzielę się wnioskami z działania wędzarni w pomieszczeniu.

W moim przypadku zaletą jest to, że na wędzarnię która ma być użyta w pomieszczeniu przerabiam lodówkę gastronomiczną z szklanymi drzwiami -czyli mam szczelny system wędzarnia-drzwi i podczas procesu przez żadne szpary dym się nie ma prawa wydostać, ale czy będzie to działać to czas pokaże, najwyżej wędzarnia zostanie przeniesiona na podwórko  :laugh:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych