Skocz do zawartości

Kiełbasa - pytanie o sklad


MGS

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

 

Mam 3 kg boczku i 7 kg wołowiny (mostek).

Planuje zrobić w sumie ok 50 kg kiełbasy. Jakiego surowca powinienem dodać aby otrzymać dobrą kielbase wieprzową z dodatkiem wołowiny. Będzie to wyrób wędzony podpiekany.

 

 

 

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Cześć Mam 3 kg boczku i 7 kg wołowiny (mostek). Planuje zrobić w sumie ok 50 kg kiełbasy. Jakiego surowca powinienem dodać aby otrzymać dobrą kielbase wieprzową z dodatkiem wołowiny. Będzie to wyrób wędzony podpiekany.

 

Chcac zrobic taka ilosc kielbasy  majac tylko pare kg miesa i nic poza tym,ale wiedzac jaki bedzie produkt koncowy................ :question:

 

 piszac ze bedzie to wyrob podpiekany,to cos tu nie gra.   :facepalm:

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Cześć Mam 3 kg boczku i 7 kg wołowiny (mostek). Planuje zrobić w sumie ok 50 kg kiełbasy. Jakiego surowca powinienem dodać aby otrzymać dobrą kielbase wieprzową z dodatkiem wołowiny. Będzie to wyrób wędzony podpiekany.

Chcac zrobic taka ilosc kielbasy majac tylko pare kg miesa i nic poza tym,ale wiedzac jaki bedzie produkt koncowy................ :question:

 

piszac ze bedzie to wyrob podpiekany,to cos tu nie gra. :facepalm:

Ale co nie gra?

 

Mam 10 kg surowca, zakładając że spadek wagi przy wedzeniu z podpiekaniem będzie 20% musze miec w sumie 62.5 kg surowca.

 

Czyli chce dokupić 52 kg surowca aby wyszła mi kielbasa.

Pytanie: czego byś dodał aby otrzymać ciekawy produkt ?

 

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mi by taka pasowała, ale może być troche za chuda. Potrzebowałby tak z 12-14 kg tłuszczu, a to przy dzisiejszym boczku i II może być trudne do otrzymania. Tylko jak piszą pytanie sugeruje laika a wyzwanie 60 kg duże i trudno jakoś sensownie doradzać.

Nie wiem może tylko zrobić na samej karkówce + ten boczek i wołowina. Coś ala chłopska Szczepana. Bo zaraz będzie pytania co to I a co to II jakie sitka itd.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/?hl=szczepana

Nic oby się udało. Wołowinę zmiel na sitki 2-2,5 mm. A boczek jak karkówkę

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mi by taka pasowała, ale może być troche za chuda. Potrzebowałby tak z 12-14 kg tłuszczu, a to przy dzisiejszym boczku i II może być trudne do otrzymania. Tylko jak piszą pytanie sugeruje laika a wyzwanie 60 kg duże i trudno jakoś sensownie doradzać.

Nie wiem może tylko zrobić na samej karkówce + ten boczek i wołowina. Coś ala chłopska Szczepana. Bo zaraz będzie pytania co to I a co to II jakie sitka itd.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/?hl=szczepana

Nic oby się udało. Wołowinę zmiel na sitki 2-2,5 mm. A boczek jak karkówkę

Robiłeś i jadłeś tą kiełbasę?

Na moje oko za duzo karkówki, robilem w tym stylu i raczej NIE.

Bardziej się skłaniam w połączenie tego co opisałem z łopatką (bez klasy III) i boczkiem.

Sitka opanowałem 2 lata temu, ale dzięki za troskę. ;)

 

 

Czasem warto zapomnieć o przepisach i spróbować zrobić coś poza szablonami, czasem można miło się zaskoczyć.

 

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.