MGS Opublikowano 26 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Listopada 2020 Cześć Mam 3 kg boczku i 7 kg wołowiny (mostek).Planuje zrobić w sumie ok 50 kg kiełbasy. Jakiego surowca powinienem dodać aby otrzymać dobrą kielbase wieprzową z dodatkiem wołowiny. Będzie to wyrób wędzony podpiekany. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Listopada 2020 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10528-receptury/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 26 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Listopada 2020 Cześć Mam 3 kg boczku i 7 kg wołowiny (mostek). Planuje zrobić w sumie ok 50 kg kiełbasy. Jakiego surowca powinienem dodać aby otrzymać dobrą kielbase wieprzową z dodatkiem wołowiny. Będzie to wyrób wędzony podpiekany. Chcac zrobic taka ilosc kielbasy majac tylko pare kg miesa i nic poza tym,ale wiedzac jaki bedzie produkt koncowy................ piszac ze bedzie to wyrob podpiekany,to cos tu nie gra. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGS Opublikowano 26 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Listopada 2020 Cześć Mam 3 kg boczku i 7 kg wołowiny (mostek). Planuje zrobić w sumie ok 50 kg kiełbasy. Jakiego surowca powinienem dodać aby otrzymać dobrą kielbase wieprzową z dodatkiem wołowiny. Będzie to wyrób wędzony podpiekany.Chcac zrobic taka ilosc kielbasy majac tylko pare kg miesa i nic poza tym,ale wiedzac jaki bedzie produkt koncowy................ piszac ze bedzie to wyrob podpiekany,to cos tu nie gra. Ale co nie gra? Mam 10 kg surowca, zakładając że spadek wagi przy wedzeniu z podpiekaniem będzie 20% musze miec w sumie 62.5 kg surowca. Czyli chce dokupić 52 kg surowca aby wyszła mi kielbasa. Pytanie: czego byś dodał aby otrzymać ciekawy produkt ? Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 26 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Listopada 2020 (edytowane) Wieprzowina kl. I - 32 kg Wieprzowina kl. II -20 kg Edytowane 26 Listopada 2020 przez tytan58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 26 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Listopada 2020 (edytowane) Mi by taka pasowała, ale może być troche za chuda. Potrzebowałby tak z 12-14 kg tłuszczu, a to przy dzisiejszym boczku i II może być trudne do otrzymania. Tylko jak piszą pytanie sugeruje laika a wyzwanie 60 kg duże i trudno jakoś sensownie doradzać.Nie wiem może tylko zrobić na samej karkówce + ten boczek i wołowina. Coś ala chłopska Szczepana. Bo zaraz będzie pytania co to I a co to II jakie sitka itd.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/?hl=szczepanaNic oby się udało. Wołowinę zmiel na sitki 2-2,5 mm. A boczek jak karkówkę Edytowane 26 Listopada 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGS Opublikowano 26 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Listopada 2020 Mi by taka pasowała, ale może być troche za chuda. Potrzebowałby tak z 12-14 kg tłuszczu, a to przy dzisiejszym boczku i II może być trudne do otrzymania. Tylko jak piszą pytanie sugeruje laika a wyzwanie 60 kg duże i trudno jakoś sensownie doradzać.Nie wiem może tylko zrobić na samej karkówce + ten boczek i wołowina. Coś ala chłopska Szczepana. Bo zaraz będzie pytania co to I a co to II jakie sitka itd.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/?hl=szczepanaNic oby się udało. Wołowinę zmiel na sitki 2-2,5 mm. A boczek jak karkówkęRobiłeś i jadłeś tą kiełbasę?Na moje oko za duzo karkówki, robilem w tym stylu i raczej NIE. Bardziej się skłaniam w połączenie tego co opisałem z łopatką (bez klasy III) i boczkiem. Sitka opanowałem 2 lata temu, ale dzięki za troskę. Czasem warto zapomnieć o przepisach i spróbować zrobić coś poza szablonami, czasem można miło się zaskoczyć. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.