arkadiusz Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 2 Grudnia 2020 (edytowane) Miałem trzy wędzarnie kanałowe gdzie rura wchodziła od dołu a nie z boku. Każda miała deflektor i czarnych wędzonek nie zaliczyłem.Skróć ten kanał o przynajmniej połowę, ocieplij rurę, suchego drewna, dobrze osusz wędzonki żarem przed puszczeniem dymu i wywal ten termometr i kup z sonda na kablu i powieś tą sondę na kiju razem z wędzonkami w komorze i będziesz miał ładne wędzonki.Jeśli mięso przed wędzeniem wyciągasz z lodówki to zanim je włożysz do wygrzanej komory powieś je na ok. 2 h w temp.pokojowej dla wyrównania temperatury i wstępnego osuszenia. Tą pokrywe z blachy zastąp luźno leżacymi deskami,żebyś mógł regulować swobodny przepływ dymu.Powodzenia. Edytowane 2 Grudnia 2020 przez EAnna Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał_Sparrow Opublikowano 3 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Miałem trzy wędzarnie kanałowe gdzie rura wchodziła od dołu a nie z boku. Każda miała deflektor i czarnych wędzonek nie zaliczyłem.Skróć ten kanał o przynajmniej połowę, ocieplij rurę, suchego drewna, dobrze osusz wędzonki żarem przed puszczeniem dymu i wywal ten termometr i kup z sonda na kablu i powieś tą sondę na kiju razem z wędzonkami w komorze i będziesz miał ładne wędzonki.Jeśli mięso przed wędzeniem wyciągasz z lodówki to zanim je włożysz do wygrzanej komory powieś je na ok. 2 h w temp.pokojowej dla wyrównania temperatury i wstępnego osuszenia. Tą pokrywe z blachy zastąp luźno leżacymi deskami,żebyś mógł regulować swobodny przepływ dymu.Powodzenia. Czesc wiec mam pytanko Mięso wyciągam z zaprawy i wieszam na hakach i w siatkach na noc przed wędzeniem przy otwartym oknie na całą noc rano np. godzina 8:00 rozpalana wędzarnie ściągam dach metalowy i kładę na niego deski i rozgrzewam wędzarnie suchym drewnem ( do jakiej temperatury) np. przez godzinę do temperatury 60 stopni po tym czasie wsadzam wędzonki do wędzarni i zaczynam osuszanie suchym drewnem bez dymu (szynki, boczki osuszam aż zrobią się ciepłe i suche ?) np. 2 godziny w temperaturze 50 stopni z lekko pouchylanymi deskami by był swobodny przepływ ciepła ostatni krok wrzucam namoczone drzewo i wędzę w dymie w temeraturze około 50stopni (czy deski pozsuwać ze sobą czy zostawić szpary a może na te szpary nakryć workiem jutowym) jak wędzonki będą już fanie zarumienione wyciągam z wędzarni żeby ostygły (czy mierzyć nakłuć szynki i zmierzyć temperaturę wewnątrz nich) parzenie wykonuję następnego dnia czy jak szyki się już wystudzą ? parzę w temepraturze 70 stopni wg proporcji 1 kg - 1 godzina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 3 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 3 Grudnia 2020 wrzucam namoczone drzewo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał_Sparrow Opublikowano 3 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 3 Grudnia 2020 wrzucam namoczone drzewo Nie moczyć nawet troszki Ja wrzucam kawałki do wiadra z woda tak na 2 h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 3 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Nie moczyć tylko suche[Dodano: 03 gru 2020 - 12:38] może na te szpary nakryć workiem jutowym nie wyciągam z wędzarni żeby ostygły jak będziesz parzył nie trzeba parzę w temepraturze 70 stopni 80-82 do 68-72 w środku nie na czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 3 Grudnia 2020 rozgrzewam wędzarnie suchym drewnem ( do jakiej temperatury) Do temp. wędzenia 45 -55C ostatni krok wrzucam namoczone drzewo I dlatego masz czarne wędzonki. Wędzi się suchym drewnem a wędzarnia to nie lokomotywa i wystarczy niewielka ilość dymu. Dokładasz drewna ale suchego i tak żeby utrzymać temp. w komorze. Jak za wysoka możesz wygarnąć trochę żaru z paleniska czy deski pozsuwać ze sobą czy zostawić szpary Zostawić szpary i to duże, ale tak abyś miał odpowiednią temperaturę w komorze. Niczym już nie przykrywaj. jak wędzonki będą już fanie zarumienione wyciągam z wędzarni żeby ostygły Jak będą już uwędzone i złapią ładny kolor to bezpośrednio z wędzarni wkładasz do parzenia. Nic nie studzisz. parzę w temepraturze 70 stopni wg proporcji 1 kg - 1 godzina Parzysz w temp.82 C do uzyskania w środku 68 C szynki, polędwice do 60 C a boczki i karkówki do 72-74 C w środku. Kup termometr z sondą ,żebyś mógł mierzyć temperaturę w środku wyrobu. Najlepiej żeby sonda razem z przewodem była szczelna i mogła być zanurzana w wodzie. Po parzeniu wrzucasz na 10 min do zimnej wody celem szybkiego schłodzenia Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Teraz po takim tłumaczeniu chyba sam będę umiał wędzić w beczce ???????? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 3 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Teraz po takim tłumaczeniu chyba sam będę umiał wędzić w beczce Gdybyś jednak miał problem to daj znać.Nauczę Cię ale tylko w starej beczce, w nowej jeszcze nie wędziłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał_Sparrow Opublikowano 7 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Witam po szkoleniach tak to wyszło myślę że nie najgorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 7 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 7 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Brawo. Gigantyczna różnica pomiędzy tymi, a tymi czarnymi z poprzedniego zdjęcia ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Widać potęgę ludzi z tego forum. Jak można nauczyć kogoś/się wędzić w kilka dni. :clap: Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 7 Grudnia 2020 No i można .? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał_Sparrow Opublikowano 7 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Dziękuje wszystkim za pomoc teraz będzie coraz lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 7 Grudnia 2020 (edytowane) Tutaj nie potrzeba słów Edytowane 7 Grudnia 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 7 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 7 Grudnia 2020 To wędzenie "prima sort " . Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polijerry Opublikowano 7 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Do objetosci wedzarni (podwójnej jak u Ciebie ) wchodzi mi tylko (albo az) ok. 14 wedzonek wagi ok. 1 kg i 2 drązki kiełbasy (ok. 5-6 kg), .Widze ,ze nauka nie idzie w las ,super poprawa. Jestem pod wrazeniem!Poniewaz w Twojej skrzyni na pewno wejda Ci 3 drązki , to spróbuj te 7 wedzonek umiescic na 2 drązkach (albo tylko 6 jesli sa wieksze) a na trzecim drązku uwędz kiełbasę (3 kg powinno wejsc ) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał_Sparrow Opublikowano 8 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 8 Grudnia 2020 (edytowane) Do objetosci wedzarni (podwójnej jak u Ciebie ) wchodzi mi tylko (albo az) ok. 14 wedzonek wagi ok. 1 kg i 2 drązki kiełbasy (ok. 5-6 kg),.Widze ,ze nauka nie idzie w las ,super poprawa. Jestem pod wrazeniem!Poniewaz w Twojej skrzyni na pewno wejda Ci 3 drązki , to spróbuj te 7 wedzonek umiescic na 2 drązkach (albo tylko 6 jesli sa wieksze) a na trzecim drązku uwędz kiełbasę (3 kg powinno wejsc ) . Dokładnie następnym razem 3 szyneczki więcej a do wędzarni wchodzą mi 4 drążki na zdjęciu poniżej troszkę przeładowana ale to było 5 tygodni temu więc jeszcze były spore braki Edytowane 8 Grudnia 2020 przez Rafał_Sparrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Teraz znajomi zaczną patrzeć na Ciebie podejrzliwie, że przestałeś wędzić a zacząłeś używać chemii do malowania Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 8 Grudnia 2020 (edytowane) Dokładnie następnym razem 3 szyneczki więcej a do wędzarni wchodzą mi 4 drążki na zdjęciu poniżej troszkę przeładowana Nie przeładuj wędzarni bo będziesz miał kłopot.Dym musi się swobodnie przemieszczać Edytowane 8 Grudnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.