anerka Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 3 Listopada 2011 Czasem z takich pomyłek wychodzi nowy fantastyczny wyróbGdyby nie pomyłka ,prawdopodobnie nie byłoby także np. zakwasu na chleb. :grin: Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro71 Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 3 Listopada 2011 ok ale proszę :rolleyes: konkretnie dajemy do masy serowej te pół litra mleka czy nie :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 3 Listopada 2011 dajemy do masy serowej te pół litra mleka czy nieNIE ,NIE, chodziło o budyń, do ugotowania którego / gdyby go gotować/ potrzebne jest pół litra mleka. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 3 Listopada 2011 jaro71 przeczytaj dokładnie przepis bo konkretnie abratek pisze w nim o budyniu, o mleku nic nie wspomina. Dodatkowo napisał Ci tak budyń pełni rolę stabilizatora (zamiast "czystej" mąki ) i sypiemy go do masy serowej w stanie suchym, choć jeśli ser jest baardzo suchy (co nieraz się zdarza ) to faktycznie nie zaszkodzi dolanie odrobiny mleka co oznacza ,że w oryginalnym przepisie nie ma mleka. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro71 Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 11 Listopada 2011 no robiłem znów sernik ale teraz tak jak mówi przepis wszystko po kolei i wyszedł prawie super :grin: mam jeszcze pytanie np do abratka - czy istnieje jakiś sposób na to aby masa serowa po upieczeniu była bardziej puszysta a nie taka zbita jak wychodzi (może np dodanie proszku do pieczenia do masy serowej)-co o tym myslicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 11 Listopada 2011 może np dodanie proszku do pieczenia do masy seroweja broń Cię Wszyscy Święci ! :rolleyes: a teraz wracając do puszystości.... ten sernik jest jaki jest i taki jego urok.... jeśli chcesz "puszysty" to zrób np wiedeński :wink: kombinowanie z tym, może się skończyć klapą :mellow: , bo istnieje prawdopodobieństwo że delikatny ser nie uniesie "pokrywy" z ciasta środkiem który wpływa na puszystość masy serowej jest napowietrzone i ustabilizowane cukrem białko jaj Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 12 Listopada 2011 czy istnieje jakiś sposób na to aby masa serowa po upieczeniu była bardziej puszysta a nie taka zbita jak wychodzi piekłem go kilka dni temu ścisle wg receptury abratka... wyszedł idealnie, a masa serowa wcale nie wyszła zbita czy twarda, dla mnie puszek, pozdrawiam. (moze to kwestia samego sera jaki uzyłeś) http://img844.imageshack.us/img844/1672/dscf1298wm.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Piekłam ten sernik kilka razy i wychodzi idealny.Odstępstwem od przepisu było zastosowanie dobrego masła.Tym razem chciałabym wprowadzić urozmaicenie w postaci owoców.Wymyśliłam coś takiego:- Spód podpiekam wstępnie- Smaruję go białkiem w celu "impregnacji" podłoża- Smaruję cienko marmoladą korzenną z nalewkowych owoców- Układam na wierzch plasterki bananów posypane imbirem- Na to masę serową- Na górę resztę ciasta w formie kruszonki.Kochany Abratku,Czy to wyjdzie?Sernik pieczony jest na 90 urodziny mojej "drugiej" mamy, czyli teściowej i nie chcę dać plamy.Może te banany położyć na wierzch masy serowej?Boję się, że zanadto obciążą ser.Z góry dziękuję za wskazówki Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Nie powinno być problemów , choć nie wiem jak zachowa się akurat to ciasto po podpiekaniu :rolleyes: - Smaruję go białkiem w celu "impregnacji" podłoża - Smaruję cienko marmoladą korzenną z nalewkowych owocówtu myślę że nie jest konieczne smarowanie białkiem bo marmoladka ładnie się powinna zespolić Może te banany położyć na wierzch masy serowej? Boję się, że zanadto obciążą ser.mogą się nie utrzymać na powierzchni... na bazie tej masy robiliśmy serniki z różnymi owocami, ale przy ich grubości większe owoce i tak leżały na spodzie (zwykłym kruchym), jednak owoce drobne były "zawieszone" w masie Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anulkaa89 Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 29 Marca 2014 Witam, do sernika dać ser z wiaderka czy w kostkach do zmielenia? Zrobiłam z wiaderka i strasznie mi opadł i nie dopiekł się do końca, taka ciapka wyszła, chociaż po schłodzeniu i tak sernik pyszny. Czy w kostkach ser będzie lepszy i nie opadnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 29 Marca 2014 . Czy w kostkach ser będzie lepszy i nie opadnie? W/g mnie zdecydowanie tak... ser z wiaderka będzie miało lepsze zastosowanie w sernikach na zimno. Natomiast ser z kostki ... zresztą co tu dużo mówić... wiesz co mielisz... Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.