Skocz do zawartości

Otrzewna wieprzowa


Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie przechowywania otrzewny wieprzowej.Czy po zapakowaniu w woreczek próżniowy można przechowywć w chłodnym miejcu czy należy zamrozić.Mam 5 kg do wysyłki w poniedzialek a odebrałem od dostawcy dzisiaj. Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Vacum 2-3st bez problemów

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Vacum 2-3st bez problemów

Ok.

5 kg mam wysłać koledze ale dla siebie też wziołem przy okazji 5 kg :facepalm:  jak spakuję po 3-5 szt w woreczek to zamrozić czy trzymać w chłodni,a jeżeli tak to jak długo można przechowywać taki produkt?Przerobu raczej wielkiego nie przewiduję  :)

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam pytanie odnośnie przechowywania otrzewny wieprzowej

Czy masz na myśli błonę/siatkę otrzewnową? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ na południu Polski wykonuje się okołoświątecznie tzw. "zające" w błonach otrzewnowych, są one gromadzone przez ubojnie i przechowywane w formie zamrożonej. 

Kupuję takie od czasu do czasu w ubojni w Wiśle, pakowane po kilka sztuk w woreczkach i mrożone. Sprzedawane na wagę.

Świeże przechowuję czasami w vacum ale nie za długo. Wg mnie zmienia się za bardzo zapach. To jest jednak specyficzny element ze specyficznym tłuszczem o charakterze otrzewnowym.

Sugeruję zamrożenie indywidulnych elementów, co będzie łatwiejsze w użyciu.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czyli spakowane spokojnie wytrzymają do czasu dostarczrnia

Kiedyś DZIADEK pisał coś o nasoleniu błony. Niestety, nie znam zasad z praktyki.

Błon jest bardzo delikatna i chyba nie powinna być moczona (z soli) przed użyciem.

Może wypowiedzą się jeszcze inni praktycy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli błona otrzewna po oderwaniu od żołądka została wystudzona w małych porcjach to można byłoby zapakować vacum i wysłać lub zrobic solenie.

@bilu72

Moim zdaniem, najlepiej byłoby mocno zasolić po wytrąceniu płynu odsączyć, wykonać pakowanie i do niskiej temperatury <5C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Otrzewne po spakowaniu leżą w chłodni w temp.około 3 st.C.Po spakowniu do czasu przyjazdu paczka będzie nadal w chłodni,temperatury na poniedziałek zapowiadają bliskie 0 st.C więc do czasu dostarczenia do sortowni powinno być wszystko ok.Obłożę paczke styropianem i włoże zamrożone wkłady turystyczne,może to coś da. Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@bilu72, a masz moze dojsci edo suchego lodu? lepiej si esprawdza niz  wklady turystyczne

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.