krzychuzab Opublikowano 3 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Grudnia 2020 No i stało się. Pierwsze wyroby powędrowały do dojrzewalni. Budowa opisana tu:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17784-dojrzewalnia-z-lod%C3%B3wki-mam-i-ja/Na początek karkówka, szynka, schab peklowane od 12.11.2020. Polędwiczki peklowane od 20.11.2020. 35 g peklosoli/kg. Pieprz, czosnek granulowany, jałowiec mielony po około 1 łyżeczce/kg. 3.12.2020 wędruje do dojrzewalni. 5.12.2020 do spryskania kulturami pleśni. Wielkie dzieki dla kolegi Qzym za bezinteresowną pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 23 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Pierwsze wyroby. Polędwiczka. Nie spodziewałem się że tak szybko wyschnie. 20 dni w komorze. Utrata wagi 45% i 48%. Zapach ostro pleśniowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Ja jutro będę zaszczepiał pleśnią pierwsze moje wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 4 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Stycznia 2021 Pierwsze salami.Wp I z szynki 4,0 kgSłonina 1,0 kg Peklosól 27 g/kg, mięso pokrojone w kostkę, peklowanie 48 h Jałowiec 1,5 g/kgKminek zmielony 3 g/kgPapryka wędzona słodka 2 g/kgPieprz czarny 2 g/kgCzosnek 3 g/kgGałka muszkatołowa 0,5 g/kg Kultury startowe Sbl48 0,2 g/kgGlukoza 3 g/kg Słonina zamrożona całkowicie, wp I zmrożone do minus 4 stopnieKultury startowe wrzucone do 100 ml wody destylowanej ze szczyptą glukowy na 20 minut.Przyprawy z wodą i starterem wymieszane ze słoniną. Wszystko zmielone na sitku 6. Delikatnie wymieszane. Nabite w osłonki, poprzebijane igłą.Batony fermentowane 40 godzin w temp. 20 stopni i wilgotności zbliżonej do 100% do pH 5,20. Początkowe pH 5,52.3 batony przeznaczone do wędzenia na zimno. 3 batony od razu do dojrzewalni. Zaszczepione po 2 dniach pleśnią. Czekamy na efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Stycznia 2021 (edytowane) Wszystko wygląda poprawnie. Słoninę nie peklowałeś razem z mięsem? Edytowane 4 Stycznia 2021 przez EAnna lit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 5 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Wszystko wygląda poprawnie. Słoninę nie peklowałeś razem z mięsem?Słonina peklowana w osobnym pojemniku, tak aby ją zamrozić. Dawka peklosoli taka sama. Zdjęcia karkówki, schabu i szynki po 33 dniach w komorze. Ubytek masy chyba za duży bo jest to odpowiednio:1. Karkówka 27%2. Schab 35%3. Szynka 38%Warunki w komorze raczej książkowe 80% wilgotności, 12 stopni C. Wahania niewielkie raczej na plus jeżeli chodzi o wilgotność do 84%.Co do szynki to jest to kulka bez tłuszczu, dość mała więc duży ubytek masy nie dziwi.Do jakiej utraty wagi to trzymać i co zrobić żeby z tego coś wyszło?Czy w próżni też dojrzeje? Jeżeli tak to w jakiej temp. trzymać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Ubytek masy chyba za duży bo jest to odpowiednio: 1. Karkówka 27% 2. Schab 35% 3. Szynka 38% Warunki w komorze raczej książkowe 80% wilgotności, 12 stopni C. Wahania niewielkie raczej na plus jeżeli chodzi o wilgotność do 84%. Co do szynki to jest to kulka bez tłuszczu, dość mała więc duży ubytek masy nie dziwi. Do jakiej utraty wagi to trzymać i co zrobić żeby z tego coś wyszło? Czy w próżni też dojrzeje? Jeżeli tak to w jakiej temp. trzymać? Trochę zbyt szybka utrata wagi moim zdaniem......grubo ponad 30% w 33 dni - to za szybko....Ja potrzymał bym tak do utraty ok. 40-45max% i potem do próżni.....niech poleży (oczywiście bez pleśni do worka).Temeratura lodowkowa.....bez mrożenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Warunki w komorze raczej książkowe 80% Książkowe to są ,ale tylko wskazania instrumentów w twojej komorze... Trzeba to skalibrować jak masz z czym a tak na dziś to podnieś tą wilgotność na "czuja " Byłem teraz zważyć coppę u siebie wisi od 9 grudnia -utrata wagi 12,8% . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Stycznia 2021 @krzychuzab - zajrzyj tutaj, o kalibracji wilgotnosciomierza -- https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page-15?do=findComment&comment=691414 Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 6 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Warunki w komorze raczej książkowe 80% Książkowe to są ,ale tylko wskazania instrumentów w twojej komorze... Trzeba to skalibrować jak masz z czym a tak na dziś to podnieś tą wilgotność na "czuja " Byłem teraz zważyć coppę u siebie wisi od 9 grudnia -utrata wagi 12,8% .Pomiary zrobione kilkanaście razy dostępnymi urządzeniami. Różnice nie są wielkie jednak zawsze na korzyść szybszego wysychania. I wilgotność i temperatura.Skoryguję ustawienia i jedziemy dalej.Pomiar 1 przykładowyPomiar 2 przykładowyWidok komory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Stycznia 2021 (edytowane) Skoryguję ustawienia i jedziemy dalej.A które.? Edytowane 6 Stycznia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Wygląda jak krótkofalówka. Wzywa Cię jak są za niskie parametry? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 6 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Skoryguję ustawienia i jedziemy dalej.A które.?Temperaturę i wilgotność. Jeżeli chodzi o przepływ powietrza jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Jeżeli chodzi o przepływ powietrza jest ok. "O.K" w jakim znaczeniu?Napisz coś więcej o tym proszę.jak duży jest przepływjak często i na jak długo włącza się wentylacja.Czy sprawdzałeś już prawidłowość wskazań czy ew. regulacji wilgotności?Zbyt szybkie obsuszanie jest bardziej zależne od wentylacji niż wahań wilgotności (w punkcie pomiaru) i temperatury. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 6 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Jeżeli chodzi o przepływ powietrza jest ok. "O.K" w jakim znaczeniu?Napisz coś więcej o tym proszę.jak duży jest przepływjak często i na jak długo włącza się wentylacja.Czy sprawdzałeś już prawidłowość wskazań czy ew. regulacji wilgotności?Zbyt szybkie obsuszanie jest bardziej zależne od wentylacji niż wahań wilgotności (w punkcie pomiaru) i temperatury.Anemometrem przeplywów nie sprawdzałem. Obroty wentylatorków są dość wysokie ale ustawione krótkie czasy. 2 minuty pracy. Co 6 godzin nawiew powietrza z pomieszczenia. Co 6 godzin wewtylator obiegu powietrza wewnetrznego. Przesuniecie godzin pracy, czyli ruch powietrza co 3 godziny. Jeszcze jedna ważna rzecz. To pierwszy wsad wiec przez pierwsze 3 tygodnie włączał się tylko osuszacz który też powoduje ruch. Jak często to trudno mi powiedzieć.Na początku zaskoczyła mnie jedna rzecz. Jak włączyła się lodówka to wilgotność spadała poniżej nastaw. Szybko jednak wracała do 82%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Temperaturę i wilgotność masz prawidłowe.Ja bym wyłączył na próbę te wentylatory a od czasu do czasu wietrzył komorę przez otwieranie drzwi.Od razu powinno być widać efekt wolniejszego spadku wagi. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Na początku zaskoczyła mnie jedna rzecz. Jak włączyła się lodówka to wilgotność spadała poniżej nastaw. Bo osuszacz to dokładnie, to samo co lodówka z otwartymi drzwiami, Jeżeli wstawisz do szczelnie zamkniętego pomieszczenia lodówkę i otworzysz jej drzwi, to wilgotność w pomieszczeniu będzie spadać, a temperatura rosnąć. Szybko jednak wracała do 82%. Woda która nie spłynęła, do ociekacza z powrotem odparowała do lodówki Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Pomijasz wetylator najmocniejszy - lodowkowy - jak czesto i dlugo pracuje schladzanie?. Mieszanie wewnatrz lodowki jest zbedne IMO. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 6 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Pomijasz wetylator najmocniejszy - lodowkowy - jak czesto i dlugo pracuje schladzanie?. Mieszanie wewnatrz lodowki jest zbedne IMO.Temperatura w pomieszczeniu jest minimalnie wyższa niż nastawiona w komorze. Jesień i zima waha się między 11-15 stopni.Lodówka włącza się rzadko. Może raz na kilka godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 17 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Stycznia 2021 Salami wędzone i niewędzone. Utrata wagi 21-23%.Pierwsza szynka i polędwica. Pierwsze koty za płoty. Utrata wagi 44 i 40 %. Idzie do lodówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 26 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Stycznia 2021 Komora jak widać działa, ale trzeba popracować nad parametrami....... Z zewnątrz wyrób pewno twardy a wewnątrz miękki- wilgoć z wnętrza nie ma jak powędrować na zewnątrz przez ten pierścień. Ograniczyłbym ruch powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 26 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Stycznia 2021 Dzięki. Pracuję nad tym. Nie będę należeć do tych którym pierwszy wyrób udał się w 100 %. Najważniejsze, że komora uzupełniona i bawię się dalej. [Dodano: 26 sty 2021 - 09:39]Aktualny stan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 26 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 26 Stycznia 2021 Dzięki. Pracuję nad tym. Nie będę należeć do tych którym pierwszy wyrób udał się w 100 %. Najważniejsze, że komora uzupełniona i bawię się dalej. Ważne ,że komora jest i śmiga...reszta to kwestia doświadczenia.Mnie na początku też trafiały się błędy( podejrzewam, że każdemu kto zaczyna) a i teraz miewam czasami watpliwości.......Cierpliwość i smak wynagradza wszystko!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 4 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 4 Lutego 2021 Kontrolnie rozkrojone pierwsze salami z postu #4Utrata wagi 34 i 35%Jest co poprawiać. Proszę o uwagi bo kolejna (druga partia), tym razem z wołowiną będzie szła do produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 4 Lutego 2021 (edytowane) Ja lubię jak jest średnio (drobnego lub grubszego obojętnie - średnio) w przekroju trochę więcej tłuszczu, ale to sprawa gustu smakowego albo może akurat Tobie tak się ucięło+/- jak w moich przekrojach salami (jedna i druga to ten sam farsz, ale ta po prawej ma więcej papryki i cześć tłuszczu się przebarwiło) Bardziej mnie niepokoi ta obwódka u Ciebie, jak dla mnie masz za sucho w dojrzewalni.[Dodano: 04 lut 2021 - 14:33]PSNie pisze o tym co wskazuje Tobie wilgotnościomierz, tylko o rzeczywistej wilgotności lub/i zły punkt pomiaru Edytowane 4 Lutego 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.