Toke Posted December 6, 2020 Report Share #1 Posted December 6, 2020 Witajcie, tutaj postaram się przedstawiać moje przygody z domowymi wyrobami.Od dłuższego czasu czytam forum, lecz aktywna produkcja domowych specjałów w moim wykonaniu dzieje się od bardzo niedawna.Mam za sobą dwa dymienia, w wędzarni jak na zdjęciu poniżej, wędzarnia należy do mojego teścia, moja własna powstanie pewnie w przyszłym roku, gdy zacznę urządzać się powoli na nowej działce. Jak wcześniej pisałem, dwa wędzenia za mną, pierwsze to był od razu skok na głęboką wodę - trafiła się możliwość nabycia do spółki z kolegą dzika, więc pierwsza była kiełbaska z dzika. Niestety chyba nie zrobiłem wtedy z wrażenia żadnych zdjęć.Kiełbasa wyszła poprawna, jednak nie była wolna od wad.Przede wszystkim była zdecydowanie przesadzona temperatura wędzenia.Sugerowałem się tym nieszczęsnym termometrem w drzwiach, a on oszukuje okrutnie...Podczas ostatniego wędzenia zastosowałem już termometr z sondą umieszczoną pomiędzy wsadem - i teraz to zupełnie co innego było. Powstały takie kiełbaski : Chłopska Szczepana - przepyszna kiełbasa, znika w mgnieniu oka. Kiełbasa z piersi indyka z zielonym pieprzem, wzorowałem się na przepisie z kanału Youtube Praktyka u Praktyka.Wyszła bardzo smaczna, lecz ze względu na to że zrobiona prawie wyłącznie z piersi, wyszła dość sucha, na pewno będzie powtarzana, ale z większym udziałem mięsa z udźca indyczego. Wrzuciłem też w wędzarnię 5 pstrągów, a że smakoszem ryb zwłaszcza wędzonych jestem "od zawsze' , to oczekiwania były naprawdę spore, i muszę przyznać że się nie zawiodłem - to zdecydowanie najlepsze wędzone ryby jakie kiedykolwiek jadłem. Na pewno ma tu znaczenie w mojej ocenie duma z własnego wyrobu Jako że w tytule wątku pojawia się też "warzy" - chciałbym wyjaśnić iż chodzi o warzenie sera, nie piwa. Choć taki epizod w moim życiu był.Przedwczoraj powstał mój pierwszy w życiu ser - na początek wybrałem sobie koryciński.Dziś odbyła się degustacje - smakowo super, jestem z niego bardzo zadowolony, jednak z samego wykonania już nie do końca - ser wyszedł mi bardzo kruchy na początku. Po przełożeniu skrzepu do formy, gdy chciałem go pierwszy i drugi raz przewrócić, rozpadał mi się w rękach.Potem już ładnie się związał, ale wyglądowo na pewno jest do dopracowania. Na ten moment to tyle Będę też wrzucał zdjęcia z mojego gotowania, bo bardzo lubię to robić, i nie ma dla mnie większej radości niż zadowolone miny mojej żony i synów, gdy smakuje im to co przyrządziłem, ale to chyba dla nas wszystkich największa nagroda za nasze starania. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/ Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted December 6, 2020 Report Share #2 Posted December 6, 2020 Wyszła bardzo smaczna, lecz ze względu na to że zrobiona prawie wyłącznie z piersi, wyszła dość sucha, na pewno będzie powtarzana, ale z większym udziałem mięsa z udźca indyczego. Suchość wynika raczej ze zbyt małej ilości tłuszczu albo ze zbyt wysokiej temperatury parzenia. Hmmm co do sera to patrząc na zdjęcia to myślałam , że to twaróg - a tak w ogóle to witaj na naszym zadymionym forum :-) Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-686836 Share on other sites More sharing options...
Toke Posted December 7, 2020 Author Report Share #3 Posted December 7, 2020 Suchość wynika raczej ze zbyt małej ilości tłuszczu albo ze zbyt wysokiej temperatury parzenia. Hmmm co do sera to patrząc na zdjęcia to myślałam , że to twaróg - a tak w ogóle to witaj na naszym zadymionym forum :-) Parzyłem w 80 stopniach, pisząc że kolejną zamierzam zrobić z większym udziałem udźca, miałem na myśli właśnie te tłustsze jego części. No tak, ser faktycznie twarogowo wygląda, ale znika szybko więc niebawem kolejne podejście, będzie szansa się poprawić Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-686898 Share on other sites More sharing options...
Bossky Posted December 7, 2020 Report Share #4 Posted December 7, 2020 Mam podobny system z nieocieploną rurą i takim paleniskiem. Jak tak patrzę na foto twojej wędzarni (bardzo ładna) to aż się prosi by te rurę wypuścić z boku choćby lekko po skosie. Bo tak to trza uważać na nabiał. I będzie Toke dymi,warzy,gotuje i przypieka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-686910 Share on other sites More sharing options...
Toke Posted December 7, 2020 Author Report Share #5 Posted December 7, 2020 Mam podobny system z nieocieploną rurą i takim paleniskiem. Jak tak patrzę na foto twojej wędzarni (bardzo ładna) to aż się prosi by te rurę wypuścić z boku choćby lekko po skosie. Bo tak to trza uważać na nabiał. I będzie Toke dymi,warzy,gotuje i przypiekaFaktycznie , w nabiał ciepło przy doglądaniu Wędzarnia jest "mobilna" więc następny razem faktycznie postawię z boku palenisko.Wędzarnia stoi u teścia - ja jak na razie mieszkam w bloku, ale to się niedługo zmieni, działka już czeka, budowa domu ma ruszyć we wrześniu, ale porządna wędzarnia to tam stanie szybciej Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-686912 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 8, 2020 Report Share #6 Posted December 8, 2020 (edited) , a on oszukuje okrutnie... pisząc że kolejną zamierzam zrobić z większym udziałem udźca, miałem na myśli właśnie te tłustsze jego części.Ja bym tłuszczu drobiowego w większej ilości nie dodawał do kiełbasy bo popłynie i będziesz miał podcieki. Edited December 8, 2020 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-687011 Share on other sites More sharing options...
Toke Posted December 8, 2020 Author Report Share #7 Posted December 8, 2020 Ja bym tłuszczu drobiowego w większej ilości nie dodawał do kiełbasy bo popłynie i będziesz miał podcieki. Bardzo dziękuję za cenną radę. Jak na razie kiełbaska bardzo mojej małżonce smakuje, a to głównie dla niej powstała.Mam też wrażenie, może mylne bo po prostu się do niej przyzwyczaiłem, że po kilku dniach kiełbasa jest mniej sucha.To znaczy ona nie była sucha na wiór, ale zdecydowanie bardziej sucha niż np. chłopska. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-687037 Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted December 9, 2020 Report Share #8 Posted December 9, 2020 Bardzo fajne kiełbasy. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-687250 Share on other sites More sharing options...
Toke Posted December 10, 2020 Author Report Share #9 Posted December 10, 2020 Bardzo fajne kiełbasy. Dziękuję Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-687388 Share on other sites More sharing options...
Toke Posted December 23, 2020 Author Report Share #10 Posted December 23, 2020 Wczoraj pogoda robiła wszystko żeby się nie udało - deszcz, wiatr...Masakra.Bardzo długo musiałem wygrzewać i osuszać wędzarnię, ale potem jakoś poszło.Powstała moja pierwsza szynka, oraz karczek - wędzone a następnie parzone, szynka do 68 stopni, karczek 75. Wyszły bardzo smaczne, przypomniał mi się smak wędlin z dzieciństwa Jedyna korekta jaką chciałbym następnym razem zrobić , to trochę mniej soli - robiłem ściśle wg. tabeli Dziadka i mogłoby być odrobinę mniej słoności. Powstała też ,już tradycyjnie, Chłopska Szczepana Pierwszy raz zrobiłem Kiełbasę Ścinkową podpatrzoną u El Gregora.Bardzo mi smakuje, następnym razem jednak trochę bardziej ściśle nabiję osłonki. Powstało też coś na postny, Wigilijny dzień. Zrobiłem Gołki - bardzo smakowały zwłaszcza dzieciakom - znikają w oka mgnieniu.Pstrągi będą na jutrzejsze śniadanie. Wesołych Świąt !!! Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-689418 Share on other sites More sharing options...
Atrax Posted December 23, 2020 Report Share #11 Posted December 23, 2020 Wygląda smakowicie Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-689444 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted December 23, 2020 Report Share #12 Posted December 23, 2020 Powstała moja pierwsza szynka, oraz karczek Brawo - powiedziałbym wejście smoka Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-689445 Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted December 23, 2020 Report Share #13 Posted December 23, 2020 Powstała moja pierwsza szynka, oraz ........ Jak na "pierwszaka" to pierwsza klasa . Quote Pozdrawiam Wirus. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-689509 Share on other sites More sharing options...
Toke Posted December 28, 2020 Author Report Share #14 Posted December 28, 2020 Dziękuję Wam za miłe słowo.Z tym wejściem smoka to bym nie szalał Dłuuuugo się przygotowywałem teoretycznie - pewnie ze 2-3 lata zanim w końcu wziąłem się do roboty Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-689947 Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted December 28, 2020 Report Share #15 Posted December 28, 2020 Dłuuuugo się przygotowywałem teoretycznie - pewnie ze 2-3 lata Skrupulatniś.... to teraz już z górki... Mi również się podobają wykoniki, Brawo Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-689993 Share on other sites More sharing options...
Toke Posted November 12, 2021 Author Report Share #16 Posted November 12, 2021 Daaawno mnie ty nie było, ale też nie było specjalnie czego pokazać.Tak jak pisałem wcześniej - zacząłem się urządzać powoli na działce, dom powstaje szybko, wędzarnia trochę wolniej, ale jednak. Prace murarskie już prawie na finiszu, w poniedziałek powstanie strop, i ruszamy z konstrukcją komory Chciałbym za najdalej dwa tygodnie ruszyć już we własnej wędzarni. Oczywiście jakieś wyroby powstawały w międzyczasie, ale takie nie wędzone, np.biała kiełbaska. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-731867 Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted November 16, 2021 Report Share #17 Posted November 16, 2021 Bardzo podobają mi się twoje wyroby. Pięknie ci idzie. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-732614 Share on other sites More sharing options...
Toke Posted November 19, 2021 Author Report Share #18 Posted November 19, 2021 Bardzo podobają mi się twoje wyroby. Pięknie ci idzie.Bardzo dziękuję Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-733105 Share on other sites More sharing options...
Toke Posted March 25, 2024 Author Report Share #19 Posted March 25, 2024 Jak to u mnie - plany sobie, życie sobie. Dopiero kilka dni temu udało mi się wykończyć wędzarnie na tyle że można w niej wędzić. W piątek przepaliłem ją na sucho, co by trochę poznać jej charakterek, no a w sobotę wrzuciłem trochę Chłopskiej Szczepana - tak co by trochę praktyki przed czwartkowym świątecznym wędzeniem nabrać. Teraz jak już wędzarnia działa, będę częściej - mam nadzieję - coś wrzucał 1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-912838 Share on other sites More sharing options...
Toke Posted March 25, 2024 Author Report Share #20 Posted March 25, 2024 7 minut temu, BazylWidzew napisał(a): Bardzo ładna wyszła Ta kiełbasa to klasyka, robiłem ją jako pierwszą jak odkryłem to forum Dziękuję. Tak to jest klasyk, u mnie była to druga kiełbasa jaką zrobiłem, i od tego czasu powstaje jak tylko jest możliwość. A że teraz mam już własną wędzarnię, to możliwości będą 🙂 Dorzucam jeszcze fotkę wędzarni. 1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-912853 Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted March 25, 2024 Report Share #21 Posted March 25, 2024 Bardzo ładna i dobra kiełbaska też ją właśnie wykonałem😊 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-912856 Share on other sites More sharing options...
Toke Posted March 25, 2024 Author Report Share #22 Posted March 25, 2024 1 minutę temu, BazylWidzew napisał(a): Wędzarnia fajna, trochę można wsadzić Przyjdzie i na to czas Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-912865 Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted March 25, 2024 Report Share #23 Posted March 25, 2024 No wędzarka konkret też się nad taką zastanawiam bo coraz większy asortyment się robi Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-912871 Share on other sites More sharing options...
Toke Posted March 25, 2024 Author Report Share #24 Posted March 25, 2024 Teraz, szrekPL napisał(a): No wędzarka konkret też się nad taką zastanawiam bo coraz większy asortyment się robi Ja wcześniej wędziłem w takiej małej, jak na fotkach wcześniej - to wędzarnia mojego teścia. Teraz jak zrobiłem w końcu ten kibelek, to po pierwszych dwóch paleniach mam takie spostrzeżenia : - stabilność temperatury bez porównania większa niż w tej małej skrzyneczce, nie muszę być cały czas przy wędzarni. Przy tej małej strach było choćby na 5 minut odejść - duuuużo mniejsze zużycie drewna Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-912873 Share on other sites More sharing options...
gluszec Posted March 26, 2024 Report Share #25 Posted March 26, 2024 Przerobiłem już kilka różnych typów wędzarni i mi też taka najbardziej podeszła - pamiętać przy niej musisz tylko właściwie i jednej rzeczy - wędzarnia to nie piec hutniczy i nie służy do przetopu stali 😂 ale widzę po wyrobach, iż już o tym wiesz . ps. po przesiadce na taką wędzarnię okazało się, iż zapasu drewna mam na 10 lat bo w poprzednich to dowoziłem taczkami do wędzenia a teraz zużycie drewna spadło o 70% 👍. 1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-912938 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.