Jump to content

Toke - dymi, warzy, gotuje.


Recommended Posts

Witajcie, tutaj postaram się przedstawiać moje przygody z domowymi wyrobami.

Od dłuższego czasu czytam forum, lecz aktywna produkcja domowych specjałów  w moim wykonaniu dzieje się od bardzo niedawna.

Mam za sobą dwa dymienia, w wędzarni  jak na zdjęciu poniżej, wędzarnia należy do mojego teścia, moja własna powstanie pewnie w przyszłym roku, gdy zacznę urządzać się powoli na nowej działce.

 

post-99004-0-91177400-1607276155_thumb.jpg

 

Jak wcześniej pisałem, dwa wędzenia za mną, pierwsze to był od razu skok na głęboką wodę - trafiła się możliwość nabycia do spółki z kolegą dzika, więc pierwsza była kiełbaska z dzika. Niestety chyba nie zrobiłem wtedy z wrażenia  żadnych zdjęć.

Kiełbasa wyszła poprawna, jednak nie była wolna od wad.

Przede wszystkim była zdecydowanie przesadzona temperatura wędzenia.

Sugerowałem się tym nieszczęsnym termometrem w drzwiach, a on oszukuje okrutnie...

Podczas ostatniego wędzenia zastosowałem już termometr z sondą umieszczoną pomiędzy wsadem - i teraz to zupełnie co innego było.

 

Powstały takie kiełbaski :

 

Chłopska Szczepana - przepyszna kiełbasa, znika w mgnieniu oka.

 

post-99004-0-65868500-1607276415_thumb.jpg

 

post-99004-0-43509700-1607276445_thumb.jpg

 

Kiełbasa z piersi indyka z zielonym pieprzem, wzorowałem się na przepisie z kanału Youtube Praktyka u Praktyka.

Wyszła bardzo smaczna, lecz ze względu na to że zrobiona prawie wyłącznie z piersi, wyszła dość sucha, na pewno będzie powtarzana, ale z większym udziałem mięsa z udźca indyczego.

 

post-99004-0-41749600-1607276606_thumb.jpg

 

post-99004-0-62414600-1607276615_thumb.jpg

 

Wrzuciłem też w wędzarnię 5 pstrągów, a że smakoszem ryb zwłaszcza wędzonych jestem "od zawsze' , to oczekiwania były naprawdę spore, i muszę przyznać że się nie zawiodłem - to zdecydowanie najlepsze wędzone ryby jakie kiedykolwiek jadłem. Na pewno ma tu znaczenie w mojej  ocenie duma z własnego wyrobu :)

 

post-99004-0-98067000-1607276771_thumb.jpg

 

Jako że w tytule wątku pojawia się też "warzy"  - chciałbym wyjaśnić iż chodzi o warzenie sera, nie piwa. Choć taki epizod w moim życiu był.

Przedwczoraj powstał mój pierwszy w życiu ser - na początek wybrałem sobie koryciński.

Dziś odbyła się degustacje - smakowo super, jestem z niego bardzo zadowolony, jednak z samego wykonania już nie do końca - ser wyszedł mi bardzo kruchy na początku. Po przełożeniu skrzepu do formy, gdy chciałem go pierwszy i drugi raz przewrócić, rozpadał mi się w rękach.

Potem już ładnie się związał, ale wyglądowo na pewno jest do dopracowania.

 

post-99004-0-85818200-1607277101_thumb.jpg

 

post-99004-0-89091600-1607277108_thumb.jpg

 

Na ten moment to tyle :)

Będę też wrzucał zdjęcia z mojego gotowania, bo bardzo lubię to robić, i nie ma dla mnie większej radości niż zadowolone miny mojej żony i synów, gdy smakuje im to co przyrządziłem, ale to chyba dla nas wszystkich największa nagroda za nasze starania. :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/
Share on other sites

 

 

Wyszła bardzo smaczna, lecz ze względu na to że zrobiona prawie wyłącznie z piersi, wyszła dość sucha, na pewno będzie powtarzana, ale z większym udziałem mięsa z udźca indyczego.

 

Suchość wynika raczej ze zbyt małej ilości tłuszczu albo ze  zbyt wysokiej temperatury parzenia.

 

Hmmm co do sera to patrząc na zdjęcia to  myślałam , że to twaróg  - a tak w ogóle to witaj na naszym zadymionym forum :-)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

 

 

Suchość wynika raczej ze zbyt małej ilości tłuszczu albo ze  zbyt wysokiej temperatury parzenia.   Hmmm co do sera to patrząc na zdjęcia to  myślałam , że to twaróg  - a tak w ogóle to witaj na naszym zadymionym forum :-)

 

Parzyłem w 80 stopniach, pisząc że kolejną zamierzam zrobić z większym udziałem udźca, miałem na myśli właśnie te tłustsze jego części.

 

No tak, ser faktycznie twarogowo wygląda, ale znika szybko więc niebawem kolejne podejście, będzie szansa się poprawić  :) 

Mam podobny system z nieocieploną rurą i takim paleniskiem. Jak tak patrzę na foto twojej wędzarni (bardzo ładna) to aż się prosi by te rurę wypuścić z boku choćby lekko po skosie. Bo tak to trza uważać na nabiał. I będzie Toke dymi,warzy,gotuje i przypieka

Mam podobny system z nieocieploną rurą i takim paleniskiem. Jak tak patrzę na foto twojej wędzarni (bardzo ładna) to aż się prosi by te rurę wypuścić z boku choćby lekko po skosie. Bo tak to trza uważać na nabiał. I będzie Toke dymi,warzy,gotuje i przypieka

Faktycznie , w nabiał ciepło przy doglądaniu :)

Wędzarnia jest "mobilna" więc następny razem faktycznie postawię z boku palenisko.

Wędzarnia stoi u teścia - ja jak na razie mieszkam w bloku, ale to się niedługo zmieni, działka już czeka, budowa domu ma ruszyć we wrześniu, ale porządna wędzarnia to tam stanie szybciej :)

, a on oszukuje okrutnie...

:thumbsup:

 

pisząc że kolejną zamierzam zrobić z większym udziałem udźca, miałem na myśli właśnie te tłustsze jego części.

Ja bym tłuszczu drobiowego w większej ilości nie dodawał do kiełbasy bo popłynie i będziesz miał podcieki.

Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

 

 

Ja bym tłuszczu drobiowego w większej ilości nie dodawał do kiełbasy bo popłynie i będziesz miał podcieki.
 

 

 

Bardzo dziękuję za cenną radę. Jak na razie kiełbaska bardzo mojej małżonce smakuje, a to głównie dla niej powstała.

Mam też wrażenie, może mylne bo po prostu się do niej przyzwyczaiłem, że po kilku  dniach kiełbasa jest mniej sucha.

To znaczy ona nie była sucha na wiór, ale zdecydowanie bardziej sucha niż np. chłopska. :)

  • 2 weeks later...

Wczoraj pogoda robiła wszystko żeby się nie udało - deszcz, wiatr...Masakra.

Bardzo długo musiałem wygrzewać i osuszać wędzarnię, ale potem jakoś poszło.

Powstała moja pierwsza szynka, oraz karczek  - wędzone  a następnie parzone, szynka do 68 stopni, karczek 75.

 

post-99004-0-50799100-1608724660_thumb.jpg

 

post-99004-0-28208100-1608724668_thumb.jpg

 

post-99004-0-10112700-1608724680_thumb.jpg

 

Wyszły bardzo smaczne, przypomniał mi się smak wędlin z dzieciństwa :)

Jedyna korekta jaką chciałbym następnym razem zrobić , to trochę mniej soli - robiłem ściśle wg. tabeli Dziadka i mogłoby być odrobinę mniej słoności.

 

Powstała też ,już tradycyjnie, Chłopska Szczepana

 

post-99004-0-25092300-1608724865_thumb.jpg

 

Pierwszy raz zrobiłem Kiełbasę Ścinkową podpatrzoną u El Gregora.

Bardzo mi smakuje, następnym razem jednak trochę bardziej ściśle nabiję osłonki.

 

post-99004-0-49063700-1608724952_thumb.jpg

 

Powstało też coś na postny, Wigilijny dzień. 

Zrobiłem Gołki - bardzo smakowały zwłaszcza dzieciakom - znikają w oka mgnieniu.

Pstrągi będą na jutrzejsze śniadanie.

 

Wesołych Świąt !!!

 

post-99004-0-56429800-1608725057_thumb.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 10 months later...

Daaawno mnie ty nie było, ale też nie było specjalnie czego pokazać.

Tak jak pisałem wcześniej - zacząłem się urządzać powoli na działce, dom powstaje szybko, wędzarnia trochę wolniej, ale jednak. :)

Prace murarskie już prawie na finiszu, w poniedziałek powstanie strop, i ruszamy z konstrukcją komory :)

Chciałbym za najdalej dwa tygodnie ruszyć już we własnej wędzarni.

 

post-99004-0-55885600-1636708507_thumb.jpg

 

Oczywiście jakieś wyroby powstawały w międzyczasie, ale takie nie wędzone, np.biała kiełbaska.

 

post-99004-0-12613900-1636708579_thumb.jpg

 

 

 

 

 

 

 

  • 2 years later...

Jak to u mnie - plany sobie, życie sobie.

Dopiero kilka dni temu udało mi się wykończyć wędzarnie na tyle że można w niej wędzić.

W piątek przepaliłem ją na sucho, co by trochę poznać jej charakterek, no  a w sobotę wrzuciłem trochę Chłopskiej Szczepana  - tak co by trochę praktyki przed czwartkowym świątecznym wędzeniem nabrać. :)

Teraz jak już wędzarnia działa, będę częściej - mam nadzieję - coś wrzucał :)1G4A1294.thumb.jpg.63e0656e2e2675a4b67c243e14065bb8.jpg1G4A1299.thumb.jpg.444c7ce18fc85df23ee5ff54f6cdaf14.jpg

  • Like 1
7 minut temu, BazylWidzew napisał(a):

 

Bardzo ładna wyszła:thumbsup: Ta kiełbasa to klasyka, robiłem ją jako pierwszą jak odkryłem to forum:)

Dziękuję. Tak to jest klasyk, u mnie była to druga kiełbasa jaką zrobiłem, i od tego czasu powstaje jak tylko jest możliwość. A że teraz mam już własną wędzarnię, to możliwości będą 🙂

Dorzucam jeszcze fotkę wędzarni. IMG_20240324_172438829.thumb.jpg.dab0c65e44a0c3fad8dcf86a9789358f.jpgIMG_20240324_172503418.thumb.jpg.10f01e2c18c0fd4a7ece6b518aeed98b.jpg

  • Like 1
Teraz, szrekPL napisał(a):

No wędzarka konkret też się nad taką zastanawiam bo coraz większy asortyment się robi :thumbsup:

Ja wcześniej wędziłem w takiej małej, jak na fotkach wcześniej  - to wędzarnia mojego teścia.

Teraz jak zrobiłem w końcu ten kibelek, to po pierwszych dwóch paleniach mam takie spostrzeżenia :

- stabilność temperatury bez porównania większa niż w tej małej skrzyneczce, nie muszę być cały czas przy wędzarni.

Przy tej małej strach było choćby na 5 minut odejść :)

- duuuużo mniejsze zużycie drewna

Przerobiłem już kilka różnych typów wędzarni i mi też taka najbardziej podeszła - pamiętać przy niej musisz tylko właściwie i jednej rzeczy - wędzarnia to nie piec hutniczy i nie służy do przetopu stali 😂 ale widzę po wyrobach, iż już o tym wiesz :thumbsup:.

ps. po przesiadce na taką wędzarnię okazało się, iż zapasu drewna mam na 10 lat bo w poprzednich to dowoziłem taczkami do wędzenia a teraz zużycie drewna spadło o 70% 👍.

  • Like 1

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.