Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Moja pierwsza wędzarnia elektryczna


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Raf78

Raf78
  • Użytkownicy
  • 280 postów

Napisano 09 gru 2020 - 23:32

Witam,

 

po lekturze niniejszego forum, a także filmików na YT, postanowiłem zbudować swoją pierwszą wędzarnię elektryczną.

Nieocenioną pomocą służyli pan Tomasz i pan Marek. Przy wykorzystaniu kantówek jakie miałem przy domu i zakupionej podbitki, wełny, gontów, śrub, osprzętu itp. powstała moja wędzarnia.

 

 


[Dodano: 09 gru 2020 - 23:32]

także złączam zdjęcia moich pierwszych wyrobów.

 

Trochę popracuję nad DG i mam nadzieję, że będę zadowolony :-)

Załączone pliki


Użytkownik EAnna edytował ten post 10 gru 2020 - 18:01
lit.


#2 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3327 postów

Napisano 09 gru 2020 - 23:46

Szkoda ze zrobiłeś węgarki, będziesz się trochę gimnastykować z wkładaniem i wyciąganiem kijI, reszta ok

Wędzonki również wyglądają fajnie, ale fotorelacja ma już chyba ze 2 miesiące lub nawet więcej

PS

Fajny stender do wieszania kiji, ale latem uważaj na muchy, aby Ci jaj nie złożyły w mięsie, to trwa naprawdę krotko, a potem larwy w mięsie murowane



#3 Raf78

Raf78
  • Użytkownicy
  • 280 postów

Napisano 09 gru 2020 - 23:55

Obecnie mam już pospawany wieszak przenośny i osłonę z siatki (taka drobna firana), aby latem muchy nie siadały na wędzonki ...

 

Ten stojak był zrobiony na szybko :laugh:


Użytkownik Raf78 edytował ten post 09 gru 2020 - 23:56


#4 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3327 postów

Napisano 10 gru 2020 - 00:05

Obecnie mam już pospawany wieszak przenośny i osłonę z siatki (taka drobna firana),
 

:thumbsup:  :thumbsup:


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 10 gru 2020 - 00:05


#5 Raf78

Raf78
  • Użytkownicy
  • 280 postów

Napisano 10 gru 2020 - 00:09

Jak pisałem wcześniej, nie jestem trochę zadowolony z pracy DG (oryginalny Dymbox) i zamierzam go zbudować wykorzystując projekt forowicza Rogera, ale o tym już w innym poście w innym miejscu forum  ...


Użytkownik EAnna edytował ten post 10 gru 2020 - 10:41
lit.


#6 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3327 postów

Napisano 10 gru 2020 - 00:24

Dymbox w oryginalnej formie możesz sobie podarować, lub postwic na polce jaki świecące "coś"

Generator Rogera, lub Borniaka będzie OK


[Dodano: 10 gru 2020 - 00:24]

Ps

Jak nie masz nic innego pod ręka to od Dymboxa lepsza jest każda wypalanka siatkowa z Chin lub puszka po groszku/stary garnek zapakowana drewnem lub / i wiórkami



#7 Atrax

Atrax
  • Użytkownicy
  • 253 postów

Napisano 10 gru 2020 - 08:34

Zgrabny wędzok  :clap: Jaką tam masz grzałkę ?

 

TOSHIBA ale ty nienawidzisz dymboxa   :D  :D  :D



#8 Raf78

Raf78
  • Użytkownicy
  • 280 postów

Napisano 10 gru 2020 - 09:02

Grzałka 2000w,kupiłem u p. Marka z BooxaSmoker, panel również

Użytkownik Raf78 edytował ten post 10 gru 2020 - 09:06


#9 Raf78

Raf78
  • Użytkownicy
  • 280 postów

Napisano 12 gru 2020 - 16:52

Kolejna próba mojej wędzarni elektrycznej, jeszcze z wykorzystaniem Dymboxa, ale docelowo będzie własnoręcznie wykonany DG wg. projektu kolegi Rogera.

Teraz zrobiłem kiełbasę szynkową wg przepisu z kanału "praktyka u praktyka".

Załączone pliki

  • Załączony plik  krak.jpg   50,39 KB   7 Ilość pobrań


#10 tytan58

tytan58
  • Użytkownicy
  • 370 postów

Napisano 12 gru 2020 - 18:15

zrobiłem kiełbasę szynkową wg przepisu z kanału "praktyka u praktyka".

 

Zrób według tego przepisu z naszego forum a zobaczysz co to jest prawdziwa szynkowa;https://wedlinydomow...ełbasa szynkowa



#11 Raf78

Raf78
  • Użytkownicy
  • 280 postów

Napisano 13 gru 2020 - 00:28

 

zrobiłem kiełbasę szynkową wg przepisu z kanału "praktyka u praktyka".

 

Zrób według tego przepisu z naszego forum a zobaczysz co to jest prawdziwa szynkowa;https://wedlinydomow...ełbasa szynkowa

 

Na pewno jeszcze przed świętami zrobię, może już z nowym DG :laugh:



#12 Raf78

Raf78
  • Użytkownicy
  • 280 postów

Napisano 20 gru 2020 - 21:58

Dzisiaj kolejna kiełbaska z nowej wędzarni. Zrobiłem również na próbę szynkową z przepisu wyżej wskazanego przez kolegę Tytan58.

Załączone pliki



#13 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 10889 postów

Napisano 20 gru 2020 - 22:48

kolejna kiełbaska

Bardzo ładne wędzenie  :clap:  



#14 Raf78

Raf78
  • Użytkownicy
  • 280 postów

Napisano 21 gru 2020 - 07:13

Cienka kiełbasa ok. Co do szynkowej, to pod osłonką ma trochę wyczuwalnej galaretki. Czy to normalne, czy coś nie tak?

Załączone pliki


Użytkownik EAnna edytował ten post 21 gru 2020 - 07:40


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#15 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 10889 postów

Napisano 21 gru 2020 - 07:50

Co do szynkowej, to pod osłonką ma trochę wyczuwalnej galaretki.

Jest to tzw. podciek.

Prawdopodobnie parzenie zostało "przeciągnięte" temperaturowo.

Przyczyną może też być cecha mięsa, które słabo trzyma wodę.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych